Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Re: Verige niso uredu ?

Napisal/-a RedBaron Če nov 18, 2010 1:36 pm

tristan01 je napisal/-a:
_furby_ je napisal/-a:ja, vedu sem da so kazni. nisem pa vedu, da je tko visoka, ce oviras promet.

glede verig pa, jaz sem jih lani kupil v obiju za 25 eurou, ce me spomin ne vara. dimenzije za 17 in 18 col (res pa da bojo le za lepo videt v avtu)

V večini primerov so verige le za lepo videt. Ko je cestišče samo rahlo zasneženo ne pomagajo dosti, v nekaterih primerih vozne lastnosti celo poslabšajo. Kar se življenjske dobe tiče pa so večinoma tako vse za enkrat dvakrat uporabit in jih moraš menjati. Razloga sta dva. Ali jih mokre pospraviš v kovček in do naslednje uporabe zarjavijo v neuporabno kepo železja, ali pa jih (predvsem tiste poceni) raztrgaš, ko guma/veriga v snegu naleti na trdo podlago (beri asfalt ali kamenje).

Lp Tristan01

Ketne rabiš takrat ko samo z gumami ne gre več in takrat še kako izboljšajo vozne lastnosti. Kar se pa življenske dobe tiče, zarjavijo že, pa kaj potem, saj ko jih namontiraš se po nekaj metrih spet svetijo kot nove. Strgaš jih res lahko, ampak če imaš nekaj občutka in si nežen z gasom, ni neke hude nevarnosti - če maš solidno kvaliteto seveda.

Še tole.:

Moje mnenje o zimski opremi je pa takšno:
Pozimi nimaš kaj delat na cesti če nimaš zimskih gum (pa ne mislim koledarske zime, ampak takrat, ko so dejansko zimske razmere).

zato bi jaz uzakonil, da je zimska oprema obvezna v zimskih razmerah, ne pa datumsko. Datum bi lahko ostal kot priporočilo, ne pa obveza.

iKst
Uporabnik

Napisal/-a iKst Če nov 18, 2010 11:58 pm

Ima kdo mogoče tale Autobild od oktobra? Če ima kdo revijo bi prosil za sken (ali magar slikano z digitalcem).

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Pe nov 19, 2010 12:06 am

Nekateri pišete, da imate še zmeraj letne in ketne, čeprav so od 15. dalje zimske. Jaz to ne prakticiram.
Kako pa (boh ne daj) v primeru nesreče? Plačuješ kasko in ne moreš nič dobit, ker si npr. 29. novembra imel nesrečo, nataknjene si pa imel letne z dovolj profila in ketnami v prtljažniku.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe nov 19, 2010 8:15 am

Zakaj ne moreš dobit? Če takrat ni bilo snega in ledu na cesti, si bil pravilno zimsko opremljen.
Saj to je ravno absurd, da imaš zimske zaradi birokracije, ne pa zaradi potrebe ali varnosti (v takih primerih, kot si opisal).
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe nov 19, 2010 10:10 am

nevermind je napisal/-a:Nekateri pišete, da imate še zmeraj letne in ketne, čeprav so od 15. dalje zimske. Jaz to ne prakticiram.
Kako pa (boh ne daj) v primeru nesreče? Plačuješ kasko in ne moreš nič dobit, ker si npr. 29. novembra imel nesrečo, nataknjene si pa imel letne z dovolj profila in ketnami v prtljažniku.

Energetik ti je lepo opisal, da je predpisana zimaka oprema ali zimske gume ali letne gume in verige v prtljažniku. Eno ali drugo pomembno je da je vsaj 3mm profila na gumah.

Je pa mogoče potrebno napisati še to, da je pa res, če imaš letne gume in je na cesti neprekinjena plast snega moraš nujno natakniti verige četudi se da dokaj normalno peljati. V kolikor pa je snežna brozga oziroma ima avto kontakt z asfaltom pa verig načeloma ne bi smeli uporabljati, kar je precej paradoksalno.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe nov 19, 2010 12:15 pm

BBoss je napisal/-a:Je pa mogoče potrebno napisati še to, da je pa res, če imaš letne gume in je na cesti neprekinjena plast snega moraš nujno natakniti verige četudi se da dokaj normalno peljati. V kolikor pa je snežna brozga oziroma ima avto kontakt z asfaltom pa verig načeloma ne bi smeli uporabljati, kar je precej paradoksalno.

Saj to je ravno smešno, v bistvu kombinacije letne+ketne praktično nikoli ne moreš uporabljati v naših razmerah. Ponavadi so med sneženjem glavne ceste samo mokre, medtem ko v stranskih najdeš tudi 10cm snega. Se boš na vsakem križišču ustavljal in se ukvarjal s ketnami? Zakon je čudno zastavljen; takrat ko se po nižinah prijemlje sneg na cestišče bi morale biti obvezne zimske gume. Samo to določilo bi rabili v zakonu. Je pa res, da je lahko vreme v pol Slovenije skoraj sončno, drugje pa siplje sneg; kaj narediti takrat, pa ne vem. Mogoče bi lahko, rekli, da rabiš zimske, če v radiju 50km od tebe sneži po nižinah. :)
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe nov 19, 2010 1:49 pm

Energetik81 je napisal/-a:Mogoče bi lahko, rekli, da rabiš zimske, če v radiju 50km od tebe sneži po nižinah. :)

Pol bi jih rabli tudi primorci v Kopru :D

No sej to je tud smeh, da zakon za primorsko ne velja pa se je že kar nekajkrat zgodilo, da je sneg padal tudi ob obali in to ne tako malo, da bi bilo neproblematično.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe nov 19, 2010 8:31 pm

Dobro pustimo obalo. Kaj pa Črni Kal. Tam zimske opreme ne potrebujejo, snega je pa več kot v Lj ( malce karikiram ).

bsmuk31
Stalni uporabnik

Napisal/-a bsmuk31 Pe nov 19, 2010 9:27 pm

Tudi primorci potrebujejo zimsko opremo, seveda če je sneg na cesti.
Pomojem pa tudi zakon ni tako napačen, bolj so napačna mišljenja ljudi.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe nov 19, 2010 10:09 pm

bsmuk31 je napisal/-a:Tudi primorci potrebujejo zimsko opremo, seveda če je sneg na cesti.

Pa sej to je point vsega, kar že par strani nakladamo v tej temi - zimska oprema (zimske gume, verige) če so ZIMSKE RAZMERE in ne tako kot si policaji zamislijo, da pri +19°C maltretirajo ljudi in jim kazni pišejo, če nimajo kaj od naštetega. To sploh nima baš nobene veze z varnostjo ampak le neko vezo z zakonom oziroma z nabirko - matr k v cerkvi sam, da ti ne moli puščice ampak zapisnik o kazni, rezultat je pa isti- ostaneš brez šuškov.

Kr mal si poglejte, kaj se dogaja - ne bom rekel, da so za vse krivi zimaki ampak vseeno je "zanimivo" in "strašljivo", kako je prvi dež po 15 novembru in relativno visokih temperaturah v 24 urah odnesel 4 življenja v različnih nesrečah. Naklučje? Mogoče? Ampak resnice ne bomo nikoli zvedeli.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n So nov 20, 2010 12:22 pm

Po eni strani se strinjam s tem, da je brezveze, da te zdele, ko je tud še 15°C ali več, je*ejo u glavo, če nimaš zimskih gum, po drugi strani pa dam prav temu, da je pač nek rok, od kdaj do kdaj je treba met zimske. Sej če bi blo tako, da bi mogl met vsi zimsko opremo (zimske gume ali letne gume + ketne), ko pade sneg, bi bla pa cela pizdarija na cesti. Tko kot je za zimsko službo tipično - kao odlično pripravljeni na sneg, potem pa, ko pa pade sneg, vidmo, kaj je...... Isto sranje bi blo potem na cesti, če ne bi blo tega obdobja zimske opreme (15.11.-15.3.). Še večjega kaosa (kot je dejansko, ko je sneg) si pa najbrž ne želimo, a ne?
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So nov 20, 2010 4:08 pm

Že če samo dež pada je kaos na cesti in kaos je zato, ker iz vseh strani bombardirajo ljudi kaj se jim vse lahko zgodi in kolk je dež na asfaltu nevarna stvar in zato nekateri osebki mislijo, da je najbolj varno na AC vozit 70-80km/h. S to svojo vožnjo nato povzročajo gnečo in milijon nevarnih situacij, ko se jih spravijo prehitevat celo kamionarji.

Na snegu je isto oziroma še slabše saj taisti z dobro zimsko opremo spustijo hitrost še za 20km/h nižje in še povečajo število nevarnih situacij. V glavnem - neverending story.

Se mi zdi pa hecno, da je kar precejšen procent, tudi tu na forumu, prepričan, da vožnja z letnimi po snegu praktično ni mogoča in da z letnimi samo zapelješ na sneg in se kr ustaviš ter vkoplješ. Morebiti takrat, ko je na cesti 15cm nezvoženega snega ali več ampak zato pa imaš ketne.

Zastoje pa povzročajo v snegu poleg tistih, ki imajo neustrezno zimsko opremo tudi tisti, ki imajo po zakonu ustrezno a je ta stara in z uporabnega stališča neprimerna, tisti, ki jih v snegu pograbi panika in se vlečejo po cesti kot smrkelj, tisti, ki bi lahko takrat ostali doma pa se jim zdi, da je obisk kolegice bolj pomembna zadeva, vozniki tovornih vozil in še in še.

Pa pustimo zdaj zastoje, ki so očitno najbolj pereč problem in vsak, ki zagovarja take vrste zakon vedno omenja samo zastoje.

Kaj pa varnost: kdaj ste nazadnje slišali, da je na sneženi dan se zgodila nesreča s smrtnimi žrtvami in če se je ali res tisti, ki je podlegel oziroma bil kriv ni imel predpisane zimske opreme? Sem 100% prepričan, da tisti z letno opremo si veliko manj upa kot tisti z zimaki, ki itak misli, da ima nadnaravno sposobne gume, ki se snega držijo kot klop kože.

Kaj menite ali je bolj nevarna počasna vožnja v snegu s hitrostjo 40-50km/h z letnimi pnevmatikami kot 90km/h na isti cesti z nekaj sezon starimi zimskimi, ko ta ni zasnežena ampak je samo mokra? V obeh primerih lahko zdrsnete s ceste v drevo, samo pri 40-50km/h boste preživeli pri 90km/h pa najverjetneje ne.

Jaz osebno še vedno lažje pretrpim kak zastoj zaradi snega kot pa zastoj zaradi nesreče in smrtne žrtve.

blaze11
Novinec

Napisal/-a blaze11 So nov 20, 2010 4:34 pm

Zakon je enak za vse zato mora bit avto 15.11 opremljen z zimsko opremo!! Sej če se niso taprave temperature daš pa ketne v prtljažnik, ko pa se temperature spremenijo pa zamenjaš gume.

Some1
Nov uporabnik

Napisal/-a Some1 So nov 20, 2010 6:53 pm

Bom kar tukaj vprašal, da nebomo smetili.. Danes sem kupil 1 sezono rabljene gume. 2 sta kot novi, 2 pa cca. 6.5-7mm. Sedaj me zanima ali naj dam boljše spredaj ali zadaj.Za fwd in rwd pogon mi je jasno, da daš boljše tam kjer ima pogon. Kako je pa pri quattro? Gre za avto, ki je spodaj v podpisu. Kake so razlike, če imaš boljše zadaj oz. spredaj?

edit: Ops izgleda, sem se logal na nek stari account :)) Gre za a4 1.9tdi Q. ( 131ps)
Lp

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed So nov 20, 2010 7:31 pm

Po "pravilu" naj bi se dajalo boljše gume zadaj, da ti v kritični situaciji prej začne drseti prednji konec iz ovinka (večina voznikov lažje obvlada avto, ki mu začne odnašati prednji konec).
Je pa res, da ti bo kljub stalnemu 4x4 pogonu bolj pobiralo prednje gume (težak motor spredaj, sprednja kolesa krmilijo avto), tko damogoče ni neumno dat boljše spredaj, da boš mel čez par tisoč kilometrov enakomerno pobrane vse 4 gume in jih potem na 5-7000 km menjavaš naprej-nazaj.Tko znucas vse 4 "naenkrat" in kupiš potem 4 nove.

Some1
Nov uporabnik

Napisal/-a Some1 So nov 20, 2010 7:53 pm

need 4 speed je napisal/-a:Po "pravilu" naj bi se dajalo boljše gume zadaj, da ti v kritični situaciji prej začne drseti prednji konec iz ovinka (večina voznikov lažje obvlada avto, ki mu začne odnašati prednji konec).
Je pa res, da ti bo kljub stalnemu 4x4 pogonu bolj pobiralo prednje gume (težak motor spredaj, sprednja kolesa krmilijo avto), tko damogoče ni neumno dat boljše spredaj, da boš mel čez par tisoč kilometrov enakomerno pobrane vse 4 gume in jih potem na 5-7000 km menjavaš naprej-nazaj.Tko znucas vse 4 "naenkrat" in kupiš potem 4 nove.

Meni se pa zdi, da je precej lažje kontrolirati zadnji konec kot sprednji. Večkrat se igramo na parkiriščih po snegu in je pri odnašanju zadnjega dela vozila prav preprosto rešiti avto iz zagate.

Mislim pa, da bo boljši oprijem na snegu, če dam spredaj boljše. Ravno zaradi tega kar si napisal zgoraj ( teža motorja)

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO So nov 20, 2010 7:54 pm

BBoss je napisal/-a:
bsmuk31 je napisal/-a:Tudi primorci potrebujejo zimsko opremo, seveda če je sneg na cesti.

Pa sej to je point vsega, kar že par strani nakladamo v tej temi - zimska oprema (zimske gume, verige) če so ZIMSKE RAZMERE in ne tako kot si policaji zamislijo, da pri +19°C maltretirajo ljudi in jim kazni pišejo, če nimajo kaj od naštetega. To sploh nima baš nobene veze z varnostjo ampak le neko vezo z zakonom oziroma z nabirko - matr k v cerkvi sam, da ti ne moli puščice ampak zapisnik o kazni, rezultat je pa isti- ostaneš brez šuškov.

Kr mal si poglejte, kaj se dogaja - ne bom rekel, da so za vse krivi zimaki ampak vseeno je "zanimivo" in "strašljivo", kako je prvi dež po 15 novembru in relativno visokih temperaturah v 24 urah odnesel 4 življenja v različnih nesrečah. Naklučje? Mogoče? Ampak resnice ne bomo nikoli zvedeli.

Dobro, ne moreš zdj teh nesreč obesit na zakon. Eno je zakon, ki se ga moramo držat (ali pa plačat kazen policajem.....), drugo je pa biti dojemljiv do razmer, ki so na cesti. Tudi meni ni najbolj všeč, da moram montirat zimske gume ko je zunaj 20 stopinj, samo sem jih. In glede na to, da imam Savo Eskimo S3 in temperature tudi niso najnižje, sem se moral malo prilagodit razmeram. Ne bom obsojal kaj so delali ljudje v nesrečah, ki si jih omenil - samo jaz zaenkrat še nisem imel problemov. Upam, da jih tudi ne bo :D
Če te pa moti, da moraš imet zimske gume, si pa v prtljažnik vrži ketne in bo.

Se pa veliko bolj strinjam s tvojim drugim prispevkom. Ljudje z zimskimi gumami si res mislijo, da so vsega sposobni, samo problem je pa v tem, da jih ima večina že totalno zlizane in zastarele zimske gume, samo to itak ni važno. Ma on zimske gume...fajn se sliši ko se pred kolegi pohvališ, pa še policaji ne težijo. "Gospod, imate zimsko opremo?" "Seveda! 8) "
Samo potem ko bo pa sneg zapadel bo pa kriza. Kot je bila že lani. Vozil sem se 20-30kmh proti celju, pa še stal sem 3x vmes. Tako, da sem porabil dobro uro, da sem prišel do Celja. In to ni bil edini primer ko se je folk vozil tako počasi samo zato, ker so po radiu vsake 5 minut strašli ljudi o nizki hitrosti in kako strašno je na cesti.
Še najhujše je pa to, da se ljudje nikoli ne spravijo dol iz ceste.

Glede kam dat kakšno gumo: jaz dam zmeraj boljše na prej, kar prakticira tudi veliko servisov...vsaj tiste za katere jaz vem tako delajo.

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik Ne nov 21, 2010 7:19 am

BBoss je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Mogoče bi lahko, rekli, da rabiš zimske, če v radiju 50km od tebe sneži po nižinah. :)

Pol bi jih rabli tudi primorci v Kopru :D

No sej to je tud smeh, da zakon za primorsko ne velja pa se je že kar nekajkrat zgodilo, da je sneg padal tudi ob obali in to ne tako malo, da bi bilo neproblematično.

Na Obali skoraj vsi vozimo z letnimi gumami, kadar pa se odpravimo v notranjost, damo v prtljažnik verige... tisti, ki se vozijo v notranjost države v službo, se vozijo večkrat smučat, na vikende... tisti imajo večinoma zimske gume...
Prav je, da na Obali zimska oprema ni potrebna.
Je pa res, da je bila prejšna zima s snegom prva zima po kateri nisem mogel voziti z letnimi gumami po snegu, vse ostale sem zvozil brez problema, tudi kadar je naletavalo(v notranjosti države), celo hitreje(dosti) sem vozil od tistih z zimskimi gumamai....
Sedaj pa avta niti premakniti ne morem... mislim, da je to zaradi dimenzije in profila...

Uporabniški avatar
Lini
Nov uporabnik

Kraj: Hrastnik

Napisal/-a Lini Ne nov 21, 2010 10:06 am

Ja zimske gume se postarajo in zgubijo vse pozitivno v pr letih. Glede na to predlagam da v debato vključite še opcijo ki jo bomo slejkoprej doživeli: DOT starejši od 4let nima na cesti kaj delat in zato je treba take gume dat v smeti. Evropske države ta predpis ponekod že imajo.

some11
Nov uporabnik

Napisal/-a some11 Ne nov 21, 2010 12:37 pm

Ah dej dej. Kolikor vem lahko v avstriji in nemčiji zakonsko prodajajo gume stare do 6 let. Torej se le ne izgubi toliko, če so pravilno skladiščene.
A4 1.9TDI quattro 131ps B6
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov