Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Kako torej?

Redno menjavam po zakonu
138
61%
Menjavam glede na snežne razmere
35
16%
Imam zimske tudi poleti
17
8%
Imam letne tudi pozimi - sem z Obale
6
3%
Imam letne tudi pozimi
9
4%
Imam celoletne in ne menjavam
5
2%
Imam karkoli do znucanja ne glede na čas oz zakon
2
1%
Kot pride
13
6%

Skupaj glasov : 225

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Za tiste ki se vozite samo z zimskimi gumami celo leto

Napisal/-a tristan01 Sr sep 14, 2011 3:06 pm

abajc3 je napisal/-a:lani smo kupili nove zimske gume za takrat družinskega karavana. potem ga je zamenjal drugi karavan in tega sem dobil jaz. avto ima 250k km in na leto naredi max 15k (sedaj ko ni več glavni avto). te gume ki so sedaj gor pa dajmo rečt da bojo zdržale 70k km, glede na to da se vozim večinoma po ac. zakaj bi zapravljal denar in kupoval nove letne gume, če še teh ne bom uspel znucat. vozim dokaj dinamično in večkrat žlajfam na polno, vendar gume držijo dovolj dobro. mislim da nas bolj ogrožate tisti, ki vozite na mejah gum kot tisti ki vozimo kolikortolko pametno z zimskimi.

Resnično upam, da se ne srečava kdaj v kritični situaciji. Ker če me ne boš spravil na oni svet, te bom jaz potem ko bova zlezla iz razbitin. Zaradi takega razmišljanja imamo vsak dan prometne nesreče.

Da bo zadeva malo bolj nazorna naj ti opišem primer ki sem ga doživel pred nekaj leti. V jutranji konici pred LJ iz smeri Trojan je prišlo do trčenja. Nekaj 100m za mestom trčenja smo morali močno zavirati. Takrat sem vozil R Clio in kakšne 3-4 mesece pred dogodkom sem avto obul v nove letne gume. Zaviranje je bilo res močno, vendar daleč od posredovanja ABS ali česa podobnega. Sredi zaviranja je radio v mojem avtomobilu preglasilo cviljenje gum. Za mano je zaviral voznik zavit v dim blokiranih gum (ura je bila okrog 7h zjutraj). Da danes tega posta ne pišem kot žrtev naleta na avtocesti se lahko zahvalim dvema srečnima naklučjema. Kaj se dogaja za mano sem opazil pravočasno in voznik pred mano je počakal toliko za robom voznega pasu, da sem lahko ustavil vštric njega. Tako je revež s slabimi gumami imel še dodatno dolžino avtomobila da se je ustavil. Sicer bi imeli še eno verižno trčenje.

Žal opisan primer ni izjema, ampak vsakodnevni dogodek na večjih vpadnicah v naša mesta.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr sep 14, 2011 3:11 pm

abajc3 je napisal/-a:a dejte ne mi zdej o škrtarjenju v neki drugi temi boste pa vsi s sebe ker vam avto pije 6.7 namesto 6.5 :roll: :roll: ni mi žal dat denarja za avto, dam ga več kot marsikdo tukaj. nesreče pa nisem povzročil še nobene, niti nisem bil v nobeni udeležen.

Zate bi bile boljše all season gume. Tako ima v ameriki veliko avtomobililov (ker pač vem, da voziš američana).

abajc3
Novinec

Napisal/-a abajc3 Sr sep 14, 2011 5:01 pm

nevermind je napisal/-a:
abajc3 je napisal/-a:a dejte ne mi zdej o škrtarjenju v neki drugi temi boste pa vsi s sebe ker vam avto pije 6.7 namesto 6.5 :roll: :roll: ni mi žal dat denarja za avto, dam ga več kot marsikdo tukaj. nesreče pa nisem povzročil še nobene, niti nisem bil v nobeni udeležen.

Zate bi bile boljše all season gume. Tako ima v ameriki veliko avtomobililov (ker pač vem, da voziš američana).

sej na američanu imam letne gume, zimske bi ble bedarija. na pežoju, s katerim naredim na teden cca 150km pa zimske. tako bo tudi ostalo.
2 litres is a drink size, not an engine!!!

77 chevy malibu classic 305 v8

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr sep 14, 2011 5:13 pm

...sem mislil, da imaš na Malibuju zimske :)

abajc3
Novinec

Napisal/-a abajc3 Če sep 15, 2011 8:44 am

nevermind je napisal/-a:...sem mislil, da imaš na Malibuju zimske :)

ne ne, na malibuju so letne, po snegu ne pridem nikamor z njim :D bojo pa kmalu potrebne zamenjave tako da se obeta en burnout :twisted:
2 litres is a drink size, not an engine!!!

77 chevy malibu classic 305 v8

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Pipita Če sep 15, 2011 2:43 pm

:EE :EE :EE Koliko različnih mnenj o tej temi. Sam menim, da je potrebno menjavati gume glede na letni čas. To, da vidiš, da se letna guma poleti veliko bolje obnese v vseh razmerah pa res ne rabiš biti doktor. Nepredvidljive okoliščine v prometu so tiste zaradi katerih je pomembno, da je naš avto čim bolje pripravljen za vožnjo. Gume in zavore so po moji oceni najbolj pomemben del avtomobila.

Žal, včasih prideš v situacijo, ko moraš reagirati naglo....nanje nimaš vpliva, pa ne rabiš biti divjak.... in če zaradi slabših gum odreagiraš slabše.... No, vsak ve zase. Jaz vem zase, da glede na to, da dam precej na varnost, mi ni težko imeti dveh kompletov gum, ki mi poleg 1000 in ene nevarnosti v prometu, vsaj malo pripomorejo k dodatni varnosti. Tako moje kot varnosti drugih....

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če sep 15, 2011 10:46 pm

Tema je namenjena samo tistim, ki se vozijo celo leto na zimskih gumah, ne pa ostalim, ki imate letne posebaj ter zimske posebaj in se vozite poleti v letnih, pozimi v zimskih.

Jaz sem s SAVA S3 bil/sem, čez poletje zelo zazdovoljen, so stare še ne 1 leto, z njimi sem prevozil le 5000km v 4 mesecih.
Dobre so pa, če grem po kakšnem travnatem bregu gre, prime velik boljš, ko letna guma.
Nisem pa divjak kljub 101KM v avtu.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če sep 15, 2011 10:50 pm

tiguan je napisal/-a:Tema je namenjena samo tistim, ki se vozijo celo leto na zimskih gumah, ne pa ostalim, ki imate letne posebaj ter zimske posebaj in se vozite poleti v letnih, pozimi v zimskih.

Jaz sem s SAVA S3 bil/sem, čez poletje zelo zazdovoljen, so stare še ne 1 leto, z njimi sem prevozil le 5000km v 4 mesecih.
Dobre so pa, če grem po kakšnem travnatem bregu gre, prime velik boljš, ko letna guma.

:lol:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike Če sep 15, 2011 10:57 pm

tiguan je napisal/-a:Tema je namenjena samo tistim, ki se vozijo celo leto na zimskih gumah, ne pa ostalim, ki imate letne posebaj ter zimske posebaj in se vozite poleti v letnih, pozimi v zimskih.

Pa delajo sploh eskimote za tak močne avte? :mrgreen:

Uporabniški avatar
Mister Twister
Novinec

Kraj: kamnik

Napisal/-a Mister Twister Če sep 15, 2011 11:02 pm

tiguan je napisal/-a:Dobre so pa, če grem po kakšnem travnatem bregu gre, prime velik boljš, ko letna guma.

Nimate ceste do hiše ?

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če sep 15, 2011 11:27 pm

airmike je napisal/-a:

Pa delajo sploh eskimote za tak močne avte? :mrgreen:

:rofl

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Pe sep 16, 2011 6:38 am

Glede eskimotov in "močnih" avtov naj še jaz eno povem. Imamo lokalnega junaka, ki ima na golfu 5 GTI (naj bi bil še navit za dodatnih 50 konju ali več) le kdo bi si mislil sava s3 za pozimi :twisted: Bom sliko med zimsko sezono, ko jih bo zmontiral :mrgreen:

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Pe sep 16, 2011 7:26 am

na taščinm avtu (polo1997) smo zadnč zmonteral sava M&S ADAPTO ALL SEASON. kolikor se s tem avtom vozi ( lih 3 krat na tedn do trgovine pa nazaj.pa gdaj v lepšm vremenu čez viknd vn, so uredu pnevmatike. brez veze komplicerat za tako mestno vožnjo.

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Pe sep 16, 2011 9:58 am

Sicer pa... imam nadpovprešen avto, nadpovprečne zimske gume in zelo nadpovprečna hitra vožnja, pa nikoli nisem imel kakršne koli neprijetne situacije zaradi zimskih gum.

Kaj zaboga pa vi počnete po cesti z vašimi mlinčki, da vam zimske gume na vročem asvaltu ne primejo kot bi morale tudi letne (po teoriji primejo še bolje) pa mi tudi ni čisto povsem jasno :shock: :shock: :shock:

Jaz vsako leto kupim nov par zimskih gum in se mi zdi bolj racionalno in varno kot pa, da se vozim z dvemi kompleti podpovprečno ohranjenih pnevmatik :!: :!: :!:

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Pe sep 16, 2011 10:08 am

Se strinjam z mihaingom... eni res močno pretiravate.

Kot sem že napisal na prejšnji strani, sam vozim na zimskih gumah in jih menjavam enkrat na 2 leti. In sem tudi že imel veliko situacij, kjer je bil ABS v igri ali pa nenadne spremembe smeri in ni bilo še nikoli problemov.

Mislim, da ima večina ''sprane'' možgane ali pa niso še nikoli vozili zimskih poleti.

Je pa res, da jaz naredim okoli 10-15.000 km letno, torej nekje 10-15 na dan. Če bi se pa vsak dan vozil dlje v službo, naprimer 60+ km, bi pa menjaval, že zaradi udobja in glasnosti zimskih gum.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe sep 16, 2011 10:32 am

Ja dokler ne bosta probala tudi letnih gum tega ne moreta vedet. Sprane možgane pa tisti, ki smo vse to sprobali in za svoje občutke dobili tudi potrditev s strani testov, kjer zimske gume fino zaostanejo za letnimi, verjetno res nimamo. Sprani možgani so večinokrat posledica neznanja, zelo redko znanja.

Mihaing kupuj raje nov komplet zimskih in letnih gum, na max. 3 leta, ali pa po potrebi glede na obrabo - verjemi, da bo bolj varno.

Sicer pa brez veze se je nekaj prepričevat. Govorim o dejstvih in čisti fiziki, ki je eksaktna znanost, ali nekaj je kot je ali pa nekaj ni.
Zimske gume pač nimajo za burek proti letnim (v testu sicer nikjer nisem našel katera letna guma je bila uproabljena, a dvomim, da kašna najbolj vrhunska, ampak je podatek o zavorni poti že sam dovolj zgovoren, da se ljudi, ki stalno vozijo zimske gume lahko kar konkretno bojimo, kaj šelel tiste s slabimi :)):

http://download.autobild.de/dl/335998/2 ... _55_16.pdf

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe sep 16, 2011 10:37 am

mropc je napisal/-a:na taščinm avtu (polo1997) smo zadnč zmonteral sava M&S ADAPTO ALL SEASON. kolikor se s tem avtom vozi ( lih 3 krat na tedn do trgovine pa nazaj.pa gdaj v lepšm vremenu čez viknd vn, so uredu pnevmatike. brez veze komplicerat za tako mestno vožnjo.

Ja saj to je primer, ko niti zimske čez celo leto niso napačne, ker se pač z avtom malo vozi in še to na kratke relacijje. V tem primeru je res vprašanje, kako racionalno je kupovat dva dobra kompleta letnih in zimskih, pa jih potem metat stran. Nekdo, ki je pa vsak dan na avtocesti, dela precej kilometrov in vozi bolj dinamično... :roll:

P.S.: Imam nekaj izkušenj z zimskimi izven sezone. Nekaj, ker je ostal komplet zimskih s cca. 3mm profila, pa se jih je obrabilo pred in po največji vročini, nekaj je pa "študentsko službenih" izkušenj. Ni primerjave z letnimi, kakorkoli obrneš. Če voziš hitro, potem to redno zaznavaš, če si pa bolj umirjen, te lahko enkrat stane za par let nazaj in naprej.
Zadnjič spremenil ~toMmy~, dne Pe sep 16, 2011 10:42 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Napisal/-a Pipita Pe sep 16, 2011 10:37 am

Hočeš reči, da imaš poleti pri +30 stopinj celzija pri hitrosti, recimo, 70 kh/h z "nadpovprečnimi" zimskimi gumami enako zavorno pot kot nekdo z "nadpovprečnimi" letnimi gumami? :bow Nočem biti ciničen, ampak bi predlagal kak test varne vožnje, na poligonu seveda. Šele potem bi lahko prišli do ugotovitev, da je tvoja razlaga popolnoma zgrešena. Takole na pamet je itak brez veze modrovat. Ko te situacija prisili k nenadnemu zaviranju, ti tistih par metrov, ki jih boš izgubil pri zaviranju z zimskimi gumami proti letnimi, lahko pomeni da boš ubil sosedoveka otroka, ko bo skočil pred avto ali pa se morda celo ustavil.

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike Pe sep 16, 2011 10:39 am

mihaing je napisal/-a:Sicer pa... imam nadpovprešen avto, nadpovprečne zimske gume in zelo nadpovprečna hitra vožnja, pa nikoli nisem imel kakršne koli neprijetne situacije zaradi zimskih gum.

Kaj zaboga pa vi počnete po cesti z vašimi mlinčki, da vam zimske gume na vročem asvaltu ne primejo kot bi morale tudi letne (po teoriji primejo še bolje) pa mi tudi ni čisto povsem jasno :shock: :shock: :shock:

Jaz vsako leto kupim nov par zimskih gum in se mi zdi bolj racionalno in varno kot pa, da se vozim z dvemi kompleti podpovprečno ohranjenih pnevmatik :!: :!: :!:

Po možnosti maš tud pritiske v gumah enake kot pozimi ne? :roll: Mater še letno gumo lahko z res hitro vožnjo pregreješ da ne drži več optimalno kaj šele zimsko ki je mehkejša.....
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov