Debate, ki niso vezane na ostala področja...

W3s7_S1D3
Novinec

Re: OMV Caristal zmrzuje???

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če feb 09, 2012 5:12 pm

:roll: a ti sploh bereš prejšnje poste?

Po teh trditvah bi mogla še nafta v rezervoarju zmrznit

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če feb 09, 2012 6:04 pm

W3s7_S1D3 je napisal/-a::roll: a ti sploh bereš prejšnje poste?

Po teh trditvah bi mogla še nafta v rezervoarju zmrznit

Danes je sodelovcu zmrznila nafta v cevi iz rezeruarja do filtra na Octaviji, in to zjutraj samo pri -12 sepravi nekaj le mora biti tudi na teh občutkih.
In tudi na dveh strojih, ki sta na prepihu + na 3 leta starem MAN rmrzuje nafta, ker stoji na prepihu. Na ostalih kamionih in strojih pa ne, pa imamo bencinsko črpalko na firmi, tako da je povsot ista nafta (začelo se je pa to dogajati s ponedeljkom)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a xalfist Če feb 09, 2012 6:11 pm

Jaz imam tega cristalin -30 pa mi ni v teh dneh nikoli zmrznil, pa imam avto vedno zunaj parkiran, ker se mi ga ne, da v garazo postavlat. Tako da nevem kako to, da vam zmrzuje.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če feb 09, 2012 6:16 pm

Milan_48 je napisal/-a:Tu bo malo bolj jasno:

Primer: Če voziš 100km/h in je zunanja temperatura -30°C je isti efekt, kot da se tekočina ohlaja pri -54°C. So pa še razni vplivi relativne vlage in same hitrosti vetra, če greš nasproti njemu.

A taka tekočina se ne bo nikoli ohladila na manj kot -30 °C. Razlika je edino v hitrosti ohlajanja, se pravi če piha veter se bo hitreje ohladila na -30 °C (če ta veter oz. zrak vsebuje več vlage se bo pravtako še hitreje ohlajala, saj je prenos toplote pri vlažnem zraku hitrejši kot pri suhem), kot če veter ne piha.

@lanciahf: a ti spet nakladaš o tem občutku? A ti še ni jasno, da če je temepratura zraka -12, se nafta ne more ohladiti na manj kot -12, tudi če veter piha z 99,99 % svetlobne hitrosti? A ti še vedno ni jasno, da do prenosa toplote prehaja samo med snovema, ki imata različno temperaturo, in to iz tistega telesa z višjo temp. proti tistemu z nižjo? Ojojoj..

Govorimo o fizikalnih zakonih, ki so človeštvu jasni že stoletje in več, in so takšni kot so. Ne odkrivamo nobene tople vode in ne govorimo o kvantni gravitaciji, temni snovi in temni enrgiji, problemu horizona, barionski asimetriji in drugih zaenkrat nepojasnih fizikalnih problemih.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Če feb 09, 2012 6:18 pm

Jaz sem kupu enga vraga v Lidlu ki zdrži oz. bi mogu zdržat do -20. Avto bil kot ponavadi od včeraj do danes do 15.50 v garaži je v celoti betonska in pod koto 0, se prej vseden v avto in je kazalo 0 stopinj, pa je blo seveda spet use trdo :D, ko se pa prpelem po ca. 18km nazaj je pa kazal -5, pa je zadeva začela čisto malo špricat :mrgreen:. Škoda k nimam več računa bi nesu v reklamacijo :lol:.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Če feb 09, 2012 8:02 pm

Sem imel lani podobno sranje s tem Lidlovim. Sej do 5 minusa zdrži, naprej je pa bolj žalostno. Vsaj embalaža je uporabna.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So feb 11, 2012 2:54 am

Jaz imam pa zdaj noter neki, sej ne vem nek kristal al nekaj takega; v glavnem na kati piše da je do -30 če nič ne rečiš. Od začetka (ko še ni bilo tako mrzlo) sem mešal četrt vode zraven, danes pa sem dolil cirka 3 litre čistega. Pa imam prvi problem ta, da prej ko je bilo toplo mi je lepo špricalo na šipo po celi površini, zadnje čase pa mi šprica sam do pol šipe, potem pa ne spuca vredu, ko se sam maže, ko ni mokro po celem. Naredi pa se tudi led potem na šipi, ko se brisalci sprehodijo po šipi.
Zdaj pa ne vem, zakaj mi zdaj tak slabo šprica, ali delno zmrzne v šobah? Zgleda, :roll:

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ So feb 11, 2012 10:02 am

Meni tudi v šobah zmrzne, če pa vključim gretje zadnje šipe pa zgleda s tem vklopi tudi gretje šob, potem pa je kul. To sem sedaj ugotovil ko je najhujše že skoraj mimo hehe :)
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So feb 11, 2012 3:09 pm

lizard je napisal/-a:
Milan_48 je napisal/-a:Tu bo malo bolj jasno:

Primer: Če voziš 100km/h in je zunanja temperatura -30°C je isti efekt, kot da se tekočina ohlaja pri -54°C. So pa še razni vplivi relativne vlage in same hitrosti vetra, če greš nasproti njemu.

A taka tekočina se ne bo nikoli ohladila na manj kot -30 °C. Razlika je edino v hitrosti ohlajanja, se pravi če piha veter se bo hitreje ohladila na -30 °C (če ta veter oz. zrak vsebuje več vlage se bo pravtako še hitreje ohlajala, saj je prenos toplote pri vlažnem zraku hitrejši kot pri suhem), kot če veter ne piha.

@lanciahf: a ti spet nakladaš o tem občutku? A ti še ni jasno, da če je temepratura zraka -12, se nafta ne more ohladiti na manj kot -12, tudi če veter piha z 99,99 % svetlobne hitrosti? A ti še vedno ni jasno, da do prenosa toplote prehaja samo med snovema, ki imata različno temperaturo, in to iz tistega telesa z višjo temp. proti tistemu z nižjo? Ojojoj..

Govorimo o fizikalnih zakonih, ki so človeštvu jasni že stoletje in več, in so takšni kot so. Ne odkrivamo nobene tople vode in ne govorimo o kvantni gravitaciji, temni snovi in temni enrgiji, problemu horizona, barionski asimetriji in drugih zaenkrat nepojasnih fizikalnih problemih.

Sej včasih se človek resno vpraša a je res vsa pamet šla v maloro :roll: Dobr si lizard, da se še trudiš razlagat osnovne fizikalne zakone termodinamike, ki bi jo moral vsak vedeti, ki je pošteno prilezel čez srednjo šolo.

Uporabniški avatar
Milan_48
Novinec

Kraj: Šavrinija

Napisal/-a Milan_48 So feb 11, 2012 3:24 pm

Vsi imate prav. Je pa subjektivni občutek ohlajanja kakor, da so nižje temperature. To na Primorskem lepo vedo, ko je okrog nule in pri burji 100 na uro hujše kakor na Gorenjskem pri krepkem minusu. Zato pa tekočina v rezervarju, ki je zaščiten pred vetrom, ne zmrzne, na steklu pa takoj. Ampak to tudi ne dokaže tega, da pač tekočina ne zdrži teh temperatur za katere je deklarirana.

Malo literature o tem faktorju: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_chill
Nulla tenaci invia est via!

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So feb 11, 2012 5:24 pm

Milan_48 je napisal/-a:Vsi imate prav. Je pa subjektivni občutek ohlajanja kakor, da so nižje temperature. To na Primorskem lepo vedo, ko je okrog nule in pri burji 100 na uro hujše kakor na Gorenjskem pri krepkem minusu. Zato pa tekočina v rezervarju, ki je zaščiten pred vetrom, ne zmrzne, na steklu pa takoj. Ampak to tudi ne dokaže tega, da pač tekočina ne zdrži teh temperatur za katere je deklarirana.

Malo literature o tem faktorju: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_chill

Argh, najprej napišeš, da imamo prav potem pa izstreliš zraven tako neumnost.... Pa vse smo že 3x napisali (malo preberi nazaj), a naj še 4ič? Dokazovat ni treba v praksi prav ničesar, ker vse to že vemo in imamo dokazano nekaj desetletij! Tekočina na steklu lahko zmrzne ker iz nje izhlapevajo alkoholi, ki omogočajo da ima tekočina za pranje nižje ledišče od vode.

Torej ko le ti na steklu začnejo izhlapevat (hitreje kot ko s v rezervoarju izhlapevajo pa iz večih razlogov - pihanje vetra, večja stična površina zrak-tekočina če se tekočina nahaja v obliki kapljic,...) se ledišče spet zvišuje. Torej je razmerje vitrex:voda zaradi izlapevanja vitrexa na steklu vedno bolj v prid vodi in ledišče tekočine za pranje stekla je vedno višje, posledica je da lahko zmrzne hitreje. Zato pa je med vitrexi razlika, eni so boljši drugi pa slabši.

Zdaj še tale prekleti "chill factor". Le ta nima nobene veze s tem pri kateri temperaturi neka tekočočina zmrzne, nobene!. Tu se gre za to, kako človek občuti odvajanje toplote. Se pravi pri +5 in 70 km/h vetra človeško telo zgublja toploto enako hitro kot če bi bilo -11 in brez vetra. A to ne pomeni, da se telo lahko ohladi na -11, ampak pomeni, da se lahko ohladi na najmanj +5.
Se pravi je fora samo v tem, da se bo pri +5 in 70 km/h vetra človeško telo ohladilo na 5 stopinj precej hitreje kot če bi bilo 5 stopinj in brez vetra. Še vedno se bo pa ohladilo na najmanj toliko koliko je temperatura ozračja.
Seveda je to v primeru, da človeško telo več ni zmožno generirat dovolj toplote, da ohranja telesno temperaturo!
Še 1x povdarjam - do prenosa toplote prihaja samo ko imata telesi različno temperaturo, torej ko enkrat zrak z -10 °C ohladi neko telo na -10 (sicer tudi to telo segreje zrak za zanemarljivo vredost), lahko ta zrak piha še ne vem kako hitro a do prenosa toplote med zrakom in telesom ne bo več prihajalo, zato bo to telo imelo najmanj -10 stopnij. In če je to telo neka tekočina ki zmrzne pri -12, bo še vedno v tekočem stanju, ne glede na to kako hitro bo pihal veter.

Zdaj pa dovolj tega norčevanja iz znanosti... :|

P.S. Meni je jasno, da niste vsi opravljali izpita iz fizikalne kemije (pa da ste pozabili že dobršen del fizike in kemije iz OŠ in SŠ), zato se ne pričakuje da to znanje imate. A probem nastane ko nekateri vztrajate in delate sklepe brez dovolj dobre podlage znanja, in čeprav vam nekdo razloži da to kar trdite ne drži, probate še kar naprej prepričevati ljudi v svoj prav, v tem primeru predvsem zaradi lastnih (človeških) zaznav toplote, a človeke zaznave znajo biti zelo nezanesljive, zato smo pa ljudje izumili ekperiment :).

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So feb 11, 2012 5:48 pm

hehe lizard, zdej si začel pa že mal popizdevat :twisted:

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 So feb 11, 2012 6:23 pm

sam imam golfa II dizl parkeran zunaj ob potoku pri -20 pali bp mogoče zato ker nima senzorja za temp. in ne ve kolk stopinj je pod 0 :lol: :lol: tolk o tem da nafta ne zmrzne.
P.S. se mi pa dogaja isto z šparovim vitreksom le da mam rečenega 2:1 za vitrex ko brisavci obrišejo se naredi tinka plast ledu na steklu :lol: :lol:
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

Uporabniški avatar
Milan_48
Novinec

Napisal/-a Milan_48 So feb 11, 2012 6:55 pm

Ja, ja. Občutek Wind chilli efekta. :mrgreen:
PS: :DDD :huh:

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= So feb 11, 2012 7:17 pm

Jao, kaj je v tej temi ratalo enih teorij. :lol:

Wind Chill efect velja le za človeka.

Preberite si tu na forumu fizikov v zvezi s temperaturo in termometrom!
Naslov debate in pojsnila je Zakaj termometer, ki ni zaščiten pred vetrom ne pokaže nižje temperature kot tisti, na katerega ne piha???

Uporabniški avatar
Milan_48
Novinec

Napisal/-a Milan_48 So feb 11, 2012 7:27 pm

Ja, točno! Wind Chill je izračunan za človeka. Vpliv hitrosti gibanja (človeka, ali pa zraka okrog njega) in okoliške temperature na njegov subjektivni občutek temperature.
Kaj bi to lahko uporabili tudi pri ostalih snoveh :?: :idea:
PS: Zakaj termometer kaže iste temperature je pa že Lizard zelo temperamentno razložil. ;)

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So feb 11, 2012 7:32 pm

Milan milan, ti si biciklar se mi zdi ne? Če te na biciklu bol zebe, če veter piha ne pomeni, da ti bo zaradi tega pri +5 zmarznala voda v bidonu, prej se ti bo ohladila, to je pa vse.

Uporabniški avatar
Milan_48
Novinec

Napisal/-a Milan_48 So feb 11, 2012 7:41 pm

Vse je res. :!:

Uporabniški avatar
pocesnkII
Stalni uporabnik

Kraj: kamnik

Napisal/-a pocesnkII Ne feb 12, 2012 10:35 am

fantje,............
kupte en konkreten vitreks in vse tezave bodo izginile.
sam uporabljam od wurtha do -68 razrečenega 1/3 in se mi se ni zgodilo da bi zmrznu oz da bi se na steklu ob brisanju pojavljal led.
Diagnostika in servis osebnih ter tovornih vozil ->PM

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Ne feb 12, 2012 10:58 am

Torej, jasno je, da caristal -30 in celo -60, ki sem ga nazadnje natočil, pri teh temperaturah še ne sme zmrznit v šobah!

Zrelo za varstvo potrošnikov?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov