Hahahah, ti martello si pa smešen. Ne zastopiš nič, a glasen si pa ful.
Ok, rahel klanec dol, RAVEN, brez bremzanja, v leru...naj vam bo (sam tega nikakor ne bi delal, ker se mi zdi brezveze, pa vendar). Ampak: klancev, kjer ne rabi niti bremzat niti dodajat gasa za željeno hitrost, ki so poleg tega še brez ovinkov...good luck. Svašta, da se takrat celo spomnete to delat.

Sicer je bilo razlage precej, pa vseeno: prišparaš praktično nič. 0. ZERO. NULA. Zakaj? Ker tisti drobec gasa v 5./6. prestavi, ki ga rabiš dodat, ti bo porabil verjetno še manj kot avto v prostem teku.
Če pa kdo to dela na kakšnih strmejših, po možnosti ovinkastih klancih pa zraven bremza kot b****, bog ti pomagaj in upam, da nikogar ne ubiješ. Ne samo, da se bremze pregrejejo, tudi avto je slabše vodljiv.
matayus je napisal/-a:Kaj vse počnejo ljudje, da bi prišparali (mili)Litre porabe na 100km.
Meni recimo takole kaže na BC. Zjutraj, ko ga mrzlega prižgem mi kaže trenutno porabo v litrih na uro (l/h), ponavadi je to okoli 1,5l/h. Potem ko štartam po ravnini mi v 3. prestavi pri 50km/h, se trenutna poraba giblje med 10-15l/100km. Ko se segreje pije seveda občutno manj.
Če je rdeča na semaforju in pustim avto, da prileze do semaforja mi BC kaže porabo 0.0 l/100km. Če pa ga dam v ler mi skačejo števelke od 1-10l/100km. Sedaj pa ne vem, kdo laže.
Kaj pa v primeru, da se po klancu spuščaš v leru in te nenadoma zanese?? Mene so učili, da ob primeru zanašanja bodisi sprednjega ali zadnjega dela vozila pohodiš sklopko in samo z volanom rešiš situacijo.
Kdo laže? Tisti, ki trdi, da je ler bolj šparoven (razen v zelo redkih situacijah, pa še to se mi sliši malo za lase pritegnjeno). Bremzanje z bencinskim motorjem (pri dizlih ne vem točno kakšna je situacija) porabi NULA bencina (razen, če padejo obrati pod okoli 1700 obr/min, se mi zdi). Pika. Bremza zaradi kompresije v cilindrih, ki najbolje bremza brez goriva. Aja, motorju ne škodi, maže se še vedno.
V primeru zanašanja katerega koli dela vozila jaz ne bi stiskal sklopke. Prvo kot prvo tega sploh ne delat v sodobnih avtih z ESP/ESC (če vam tam rata zanest avto tja ali drugam, in imate čas da stisnete sklopko in rešujete, potem vam očitno ne dela; baje ta pomagala tudi sploh ne delajo (ne delajo prav?) če držiš sklopko - glede tega pa nisem ziher). Drugo kot drugo:
Zakaj bi bilo lažje rešavat s pritisnjeno sklopko? Treba se je spomnit na to, da stisneš sklopko. Če misliš na to preden misliš o motanju volana, si že naredil usodno napako.
In avto s pritisnjeno sklopko ima NULA zaviralne sile. Če pohodiš bremzo, OK, če jo ne, je to problem.
Reševanje zdrsov (na simpl): spredaj: se zgodi pri blokiranih gumah (če ni ABS-a) zaradi pregrobega bremzanja, pri gumah brez oprijema zaradi prevelike hitrosti ali pa spodkopavanju. V prvem primeru nehaš bremzat in malo pohodiš gas (ne preveč), da te potegne v željeno smer. V drugem primeru te verjetno ne reši nič in samo bremzaj dokler lahko. V zadnjem primeru nehaj posiljevat gas.
Sklopka v nobenem primeru ne pride v poštev.
Zadaj: če je zadnji pogon, spustiš gas in probaš rešit z volanom. Sklopka ne vem zakaj bi pomagala. Če je sprednji pogon, malo pohodiš gas (ne preveč) in probaš rešit z volanom.
Za vse podrobnosti pa svetujem obisk poligona varne vožnje, ker nič ti ne razsvetli uma bolj kot lastne izkušnje. Čist možno, da tam drugače učijo, kot sem sam pvoedal, zelo pa dvomim, da učijo stiskanja sklopke pri zanašanju (ne mešat s kriznim zaviranjem, kjer jo bojda učijo pritisnit).