Debate, ki niso vezane na ostala področja...

hippo
Poznavalec foruma

Re: Katero motorno olje uporabljate?

Napisal/-a hippo Pe feb 17, 2012 2:00 pm

madmax89 je napisal/-a:Zanima me nekaj za olje Aral SuperTronic 0w-40. Kaj se vam zdi, ali je možno d je to res:
Med brskanjem sm naleteu na en hrvaški forum, hrvati pa pravjo takole:http://forum.hr/showthread.php?p=38060196

Drugače pa mam namen delat servis za ene slabe 3 mesce tak d malo iščem olja za mojga Audija A3 1.6 101KM 160 000km. Sprva sm meu v mislih Shell Helix ultra 5w-40, vendar to olje spada v grupo III, kjer so več al manj hidrocrackana olja in manj vsebnosti PAO, ubistvu Shellov XHVI, isto sranje drugo pakovanje. No pole sm se odloču še brskat in sicer sm naleteu na Aralov 0w-40, ki se mi zdi dokaj zanimiv. Misel, ki se mi poraja je ali je to olje preveč redko... Sedaj imam notr Castrolov TXT, pomojem več let notr ulivan ker je vedno servisiran pri enem in istem mehaniku od samega začetka.

Point mam, d dam čim bol kvalitetno olje, razmišlju sm tudi o Fuchsu 5w-40... Najbolj sm biu zagret za Shell Helix ultra, ampak ko sm mal več brau... so polnosintetična šele korak naprej. Kaj bi kej rekli za Arala, ali je še kašna druga varijanta?

Hvala!

Brez zamere, ampak izbiraš neka super olja za atmosferca. Za ta motor je čisto vseeno al je PAO al je pa skrekan. Samo da je 5W-40 pa bo čisto ok.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe feb 17, 2012 3:40 pm

No pa ko smo že pri oljih, rabim dodatno mnenje:

SlikaSlikaSlikaSlika

Pred kratkim sem nabavil olje Total 9000 5-40 (redni servis menjava olja, Citroen bencinar). Doma imam pa še 1L olja Castrol TXT Softec 5-40 (sicer že nekaj let stara plastenka).
Glede na nalepki imata obe olji enake specifikacije in obe naj bi bili polna sintetika (vsaj na papirju). Castrol sem mislil imeti za dolivanje po potrebi (drugače ne šparam pri oljih, sam mi je vseeno škoda zavreči 1L olja stran, če se da ga ponucat). A sta potem ti dve olji kompatibilni med sabo? :)

lp

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe feb 17, 2012 6:05 pm

nič ne bo narobe_za dolivat je "vse" dobro, mislim na znamke, gradacija/specifikacija pa logično da mora bit enaka....se pravi v tvojem primeru 5-40 in 502-505

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Pe feb 17, 2012 6:07 pm

Vidim, da imaš to litrsko olje Castrol že odprto.
Danes sem govoril z enim prodajalcem olj in je rekel, da če olje ni odprto, se ga brez problema uporabi in da se mu lastnosti zaradi starosti ne bi smele nič spremeniti.
Čim pa je bilo olje odprto in da odprto stoji nekaj časa, potem pa se na lastnostih olja že lahko pozna.

Sam ne vem veliko od olj, zato sem napisal le, kar mi je nekdo rekel.
Upam da ti drugi uspejo podati bolj podroben odgovor.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe feb 17, 2012 7:40 pm

=swen= je napisal/-a:Vidim, da imaš to litrsko olje Castrol že odprto.
Danes sem govoril z enim prodajalcem olj in je rekel, da če olje ni odprto, se ga brez problema uporabi in da se mu lastnosti zaradi starosti ne bi smele nič spremeniti.
Čim pa je bilo olje odprto in da odprto stoji nekaj časa, potem pa se na lastnostih olja že lahko pozna.

Se zavedam tega, sam enih 2dl na 10.000km (pa še to je ponavadi treba doliti zadnjih 1500km pred servisom) verjetno nima bistvenega vpliva, potem pa itak pride novo olje notri.
V skrajnem primeru bo pa tisto olje dobro za motorko :mrgreen:

Hvala obema. ;)

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce So feb 18, 2012 12:49 am

Tako je. Za dolivanje ni toliko panike. Poleg tega se olje, katero še sploh ni bilo pod termalnimi obremenitvami, ne stara tako hitro (ker ubistvu problem tukaj so aditivi, ne samo olje).
when in doubt, flat out

Viewer
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Viewer Ne feb 19, 2012 7:55 pm

Ker bom menjal oljne filtre, bom dal iztočiti olje. Katerega polsintetičnega bi mi priporočili za Seat Cordoba Vario (bencinarja)? Trenutno imam OMV BIXXOL extra SAE 10W-40.
Od 26. avgusta lani sem prevozil 3253km + kilometre od zadnjega tankanja (ene 50).
Lp.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Ne feb 19, 2012 8:27 pm

sašo5 je napisal/-a:nič ne bo narobe_za dolivat je "vse" dobro, mislim na znamke, gradacija/specifikacija pa logično da mora bit enaka....se pravi v tvojem primeru 5-40 in 502-505

Vsa olja se mešajo, tako mineralna, posintetična in sintetična, samo gradacija in seveda lastnosti se spreminjajo, ampak mešajo pa se bp.
Torej lahko dolivaš noter katerokoli olje, seveda je pa priporočljivo, da je iste gradacije in standarda.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne feb 19, 2012 8:31 pm

Bullshit. Sintetična olja niso majoneza, da se ti pokvari v 3 mesecih.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Ne feb 19, 2012 8:57 pm

Nobeden ni govoril da se pokvari, rekel sem le, da se LAHKO pozna na lastnostih olja. Pač spremembe se lahko pojavijo. Vsaj tako mi je bilo rečeno.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Ne feb 19, 2012 9:05 pm

Če mene vprašaš (kot sem že napisal), se mu zares začne rok trajanja šteti šele, ko se začne termalno obremenjevati v motorju. Za dolivanje se pa ni za sekirat, prej bi se sekiral glede specifikacij.
when in doubt, flat out

maarkec
Stalni uporabnik

kako hitro se stara olje??

Napisal/-a maarkec To feb 21, 2012 1:04 pm

lp, če recimo mam nove zaprte plastenke z oljem, kolk časa je olje uporabno,

hvala lp

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: kako hitro se stara olje??

Napisal/-a abbe To feb 21, 2012 1:45 pm

mas spodaj rok trajanja napisan
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar To feb 21, 2012 2:17 pm

Mislim, da je bill na Carbibles napisano, da je življenjska doba olja v plastenki caa 3 leta, car pa je sicer najdaljša življenjska doba, ki se lahko prepisuje za izdelke splošne potrošnje. Na olje oz. njegovo življenjsko dobo najbolj vplivajo temperaturna nihanja oz. visoke temperature, izpostavljenost soncu(UV), zrak(oksidacija), tujki oz. druge snovi, ki ga onesnažijo (voda, alkoholi, kisline itd.)

Zato bi glede na samo naravo motornih olj (mineralnih ali sintetičnih) teoretično moralo v neprodušno zaprti plastenki, ki ni izpostavljena soncu, velikim temperaturnim nihanjem itd. itd. olje zdržati skoraj neskončno. Se pa postavlja vprašanje kaj pomeni daljše stanje na polici za separacijo aditivov iz olja in morebitne rekacije le teh med sabo in z embalažo... Vseeno mislim, da če je original neprodušno zaprto in na temnem mu nima kaj bit tudi če je preteklo dlje časa.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To feb 21, 2012 2:25 pm

abbe je napisal/-a:mas spodaj rok trajanja napisan

Kje pa to piše?
Sem šel gledat plastenke (2011, nekaj mesecev stare) od Castrola, Motula, Arala in Valvoline-a in na vseh piše datum polnjenja :|

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf To feb 21, 2012 2:29 pm

Nebi ravno rekel, da ima olje rok uporabe dokler je zaprt (nov)
Seveda nebo šel noben 5 let "starega" olja nalivat čeprav je še zapakiran
V motorju pa naj bi zdržal leto dni, če ne narediš že prej 15.000 km
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Mr_Petek
Nov uporabnik

Napisal/-a Mr_Petek To feb 21, 2012 9:13 pm

Pozdravljeni!

Približuje se menjava olja, zato me zanima kakšno olje kupiti?
Imam Audi A3 2.0 TDI 125kw, z odstranjenim DPF. Trenutno je v motorju Aral Super Tronic LongLife III 5W30 in me zanima, če naj še ostanem pri tej znamki in te gradacije, glede na to, da več ni DPF?
Na motornaolja.com sem si malo ogledal ponudbo. Najbolj me zanima primerjava med Aral, Motul, Mobil in Shell.

Hvala,
LP
Mitja
LP
Mr_Petek

sdkcus76
Novinec

Napisal/-a sdkcus76 Sr feb 22, 2012 2:27 am

Mr_Petek je napisal/-a:Pozdravljeni!

Imam Audi A3 2.0 TDI 125kw, z odstranjenim DPF. Trenutno je v motorju Aral Super Tronic LongLife III 5W30 in me zanima, če naj še ostanem pri tej znamki in te gradacije, glede na to, da več ni DPF?
Na motornaolja.com sem si malo ogledal ponudbo. Najbolj me zanima primerjava med Aral, Motul, Mobil in Shell.

Hvala,
LP
Mitja

Preidi na mobil 1 0w40(boljša zaščita). Ali pa ostani na mobil 1 esp 5w30. Pa seveda na 15k

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Sr feb 22, 2012 8:33 am

sdkcus76 je napisal/-a:
Mr_Petek je napisal/-a:Pozdravljeni!

Hvala,
LP
Mitja

Preidi na mobil 1 0w40(boljša zaščita). Ali pa ostani na mobil 1 esp 5w30. Pa seveda na 15k

Mobil 0W-40 nima specifikacije C3 in 507.00 (DPF), tako da odpade.
Petek lahko uporabi samo olja 507.00 (oznaka C3). Ta olja so več ali manj vsa v gradaciji 5W-30 z imenom LL ali LongLife.

boogle
Nov uporabnik

Napisal/-a boogle Sr feb 22, 2012 10:48 am

Kaj priporočate ugodnega za Pižo 206 l.'06 1.4 8v 75KM bencinarja? ....prvič delam servis na tem avtu, hvala.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov