kemykos je napisal/-a:Zdravo,
g. Japanac, ker imaš veliko izkušenj in kot si dejal, veš za kateri avto se splača predelava in za katerega ne, mi prosim poveš, ali se splača predelati Peugeot 207 1.4 16v, trenutno mi na računalniku piše, da žre 6,7 ampak temu ni tako, sploh ker se veliko vozim v hribe.
Avto ima 70.000 km realnih in ga mislim imet še kar lep čas. Vozim se kar dosti za študenta, nekje 14.000 km letno, bi se še sigurno več, če bi imel plin, sedaj včasih raje preštudiram kam se peljati, ker bencin res ni mali strošek. No sedaj je nekoliko bolje, ko so šli naftni derivati občutno dol.
Predvsem me zanima, če ste že imeli izkušnje s kakšnimi podobnimi motorji in kako so se obnesli.
Zdravo,
brez g. prosim,
Predelava se splača v vsakem vozilo, obstaja edino vprašanje, koliko časa boš potreboval, da boš zadevo finančno pokril ter seveda kako dolgo boš imel predelano vozilo v lasti.
Če boš pokril zadevo v npr. 3 letih in boš potem avto prodal nisi po moje naredil nič:
- založil si denar in čakal, da se investicija povrne,
- imel si sicer dober občutek ko si plačeval na črpalki
Kot sem že sam napisal je idealno kupit že predelano vozilo, saj so cene nižje od "realnih" in ga potem zvozit.
Glede tvojega tipa motorja pa naredi "domačo nalogo", preglej tuje in naše forume, pozanimaj se pri monterjih (pa ne tistih, ki se hvalijo, da je njihov sistem najboljši in oh in ah).
Kot sem že večkrat zapisal sami zaupamo mojstru g. Primožu Jazbarju, Jesenice na Dolenjskem. V kratkem bo dobil v predelavo Peugeota 807, ki bo mislim, da že 7 ali 8 vozilo v zadnjih 5 letih iz strani naše družine. V googlu vpiši njegovo ime v povezavi z avtoplinom in dobiš kontakt ter lahko preveriš kakšne izkušnje ima s temi motorji.
Na spodnjem linku si lahko pogledaš, kaj lahko pričakuješ od predelave:
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=2Na hitro če pogledamo (pri Petrolovih cenah):
bencin cca. 7 litrov (7 x 1,24 € = 8,68 €)
plin cca 8,5 l + cca. 0,5 litra bencina 8,5 x 0,648 + 0,5 x 1,24 € = 6,128 €)
To je cca 2,5 € prihranka na 100 km, torej potrebuješ, če daš za predelavo cca 1000 € (okroglo, da lažje računamo) nekje 40.000 km, da pokriješ investicijo, to je pri tvojih kilometrih slaba tri leta (servis plinske napeave ni upoštevan).
Pri vozilih z manjšo porabo in manj letno prevoženimi kilometri je žal čas v katerem se investicija povrne daljši.
Seveda pa se nekomu, kot si ti najbolj splača kupiti že predelano vozilo, ki ni nič dražje od nepredelanega.
Lp