Debate, ki niso vezane na ostala področja...

kemykos
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a kemykos Ne jan 25, 2015 8:44 pm

Najlepša Hvala, za podroben odgovor!

Za predelavo se bom odločil, upam, da bo vse vredu in bom zadovoljen.

Avto ne mislim prodajat, ker s to mašino baje ni nobenega problema, mogoče v prihodnosti enkrat menjava tesnila glave pa kake vodne pumpe, drugače pa baje da ni problemov no.

Še enkrat Hvala Japanac!

Lp

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Po jan 26, 2015 10:33 am

kemykos: Še moje mnenje glede predelave.

Sam imam isto mašino 1.4 16V 100KM, avto je Aveo, in sem se tudi odločil za predelavo na plin, čeprav sem v začetku zelo okleval. Predelali so mi pri Sigasu in sem zadovoljen.
Poraba prej je bil 6.9l bencina na 100km, sedaj je cca 8.5l plina na 100km + računaj še bencin za mrzli zagon (poleti manj, pozimi več). Skratka, ko potegnem črto, sem v dobrem letu naredim 20.000km, prej sem jih delal cca 16.000, to je tudi posledica tega da si rečemo imamo plin in gremo večkrat kam na izlet ker je ceneje :-)
Po 1 letu sem si naredil izračun, in nekje v povprečju prišparam cca 3€ pri 100km, se pravi se mi bo investicija 1050€ kolikor sem dal povrnila po 35.000km, nekje v dobrem letu in pol. Računaj pa zraven še tekočino za mazanje ventilov (v kolikor to tvoja mašina potrebuje).
Jaz sem to kupil na ebayu iz Nemčije JLM 5l kantico sem dal 65€. Gre pa cca 1l na 10.000km + stroški letnega servisa ki so 30€. Razmišljal sem enako kot ti, avto je bil ob predelavi star 1 leto, mislim ga imeti 10 let, tako da se izračun popolnoma izide (seveda sem vzel v zakup izgub garancije in morebitne težave pri plinu, ki pa jih Sigas mojstri seveda uspešno rešujejo).

Morda še za info, lansko leto smo šli v Lendavo, polno naložen avto, žena, 2 otroka, 2 psa, poln prtljažnik po avtocesti tempomat skoz na 135 (razen tam kjer so omejitve). Poraba plina je bil 9.3l /100 km. Meni se zdi super :-) Ko enkrat zakurblaš avto in se segreje ter laufa za plin je prihranek glede na bencin res opazen :-)

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Po jan 26, 2015 11:56 am

Čiščenje LPG rezervoarja - a se to dela? Obstajajo za to kakšna namenska čistila in/ali priprave?

Glede na količino svinjarije, ki se zna nabrat v filtrih, predvidevam, da se kar nekaj nabere tudi v tanku - nisem pa na to temo uspel najti kakšnih informacij...

Za prikaz stanja plina v rezervoarju imam 4 LED, pri polnem tanku svetijo vse, potem pa se pač postopoma ugašajo. Zadnja LED bi morala še nekaj časa utripati in šele potem bi se zadeva samodejno preklopila na bencin.

Zdaj se mi je nekaj časa dogajalo, da zadnja LED sploh ni utripala, ampak je zadeva preklopila na plin, ko je še 'stalno' svetila. Zadnjih nekaj dni pa tudi preklopi ne več samodejno, ampak motor preprosto neha delat in moram ročno preklopit na bencin, da se lahko peljem dalje. Ko natankam plin, zadeva deluje naprej, količina natankanega plina pa je ustrezna za čisto prazen rezervoar (80% od 60L, torej ~48L).

Kakšne izkušnje s tem? Gre pa za Subaru / BRC kombinacijo ('tovarniška' BiFuel predelava za italijanski trg)...

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Po jan 26, 2015 12:16 pm

Odgovora na zadnje vprašanje nimam, bi pa navedel zanimivost, da že takoj čez mejo na Hrvaškem 1l LPG-ja stane od 0.43€ do 0.45€/l.
To pa je pravzaprav ogromna razlika, po litru v primerjavi s Petrolovo ceno torej 20 centov, na 50l rezervoar pa kar 10€.
Za ljudi ob meji mislim da se splaca skociti cez in napolniti.

Uporabniški avatar
MRC
Novinec

Napisal/-a MRC Po jan 26, 2015 9:17 pm

cc09 je napisal/-a:Nate je letelo ja, ampak samo kar se tiče BRC-ja in Prinsa in njihove cene. Če imaš dobro razlago zakaj je Prins vreden 50% več, kar na plano z njo. Ne rečem proti sistemom, ki jih ne bi hotel niti zastonj, ampak zakaj je 50% dražji od naslednjega najboljšega. Razen zaradi tega, ker pač BRC-ja v Sloveniji ni.

BRC v Sloveniji je in sicer pri LEMA Racing, Kamnik.
Vgradili so mi ga v RAMa 5.7 hemi.
Imam ga 12000km in dela vredu.

lp

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 To jan 27, 2015 2:57 pm

Uporabniški avatar
MRC
Novinec

Napisal/-a MRC To jan 27, 2015 8:18 pm

cc09 je napisal/-a:Zakaj jih ni tu? http://www.brc.it/en/concessionarie.asp

Verjetno zato, ker so lani jeseni začeli s tem.

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Sr jan 28, 2015 6:45 am

MRC je napisal/-a:

Ali pa pač zato, ker niso opravili šolanja pri proizvajalcu... še eden tistih, ki bi poleg vsega ostalega (s čimer se že ukvarja), pač še malo plin montiral.
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

Uporabniški avatar
MRC
Novinec

Napisal/-a MRC Sr jan 28, 2015 9:47 am

iziboy je napisal/-a:
MRC je napisal/-a:

Ali pa pač zato, ker niso opravili šolanja pri proizvajalcu... še eden tistih, ki bi poleg vsega ostalega (s čimer se že ukvarja), pač še malo plin montiral.

Ma ja zakaj pa ne. Jaz se pa itak nisem pozanimal preden sem jim dovolil v nov avto vrtat luknje.
Pomoje sem čist mim udaru.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr jan 28, 2015 11:36 am

Če so resni in uradni, potem seveda super. Napiši še kolk kaj stane BRC pri njih. Če že na internetu nimajo nič. Kako zaboga pa naj bi sploh človek zvedel za njih.

Uporabniški avatar
MRC
Novinec

Napisal/-a MRC Sr jan 28, 2015 6:45 pm

Za vse, ki dvomijo v mojo izjavo. V bistvu zase nisem rabil potrdila sem se pa potrudil, da ga vidite drugi.

Slika

Glede cene je najbolje, da se pozanimate sami za konkretni avto oz. sistem.

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Sr jan 28, 2015 7:53 pm

Ne bi bilo treba, ampak vseeno hvala za trud. ;)

Moj poudarek je bil na tem, da je pri nas (pre)več delavnic, ki jim predelava vozil na plin ni primarna dejavnost, ampak (žal)zgolj pač še nekaj ''za zraven''. Moteče mi je zato, ker sem mnenja, da taki monteriji prepočasi dobivajo premalo izkušenj, ki so bistvene za kvalitetno vgradnjo/nastavitev plinske naprave. Potem pa ne znajo reševati zapletov in plin dobiva slab glas.
Na tem forumu se je (vsaj po mojem mnenju), že izoblikovalo mnenje, da je kvalitena montaža in nastavitev naprave, enako pomembna kot sama kvaliteta komponent. Ker pa je pri nas vse več delavnic, ki mislijo da je montaža avtoplina, enako enostavna kot pranje avtov, pride do veliko težav, slabe volje, plin dobiva slab renome in na koncu se vse monterje (krivično) meče v isti koš. Delavnice, ki se pri nas ukvarjajo izključno s predelavo vozil na avtoplin, lahko preštejemo na prste ene roke...
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

brs
Novinec

Napisal/-a brs Sr jan 28, 2015 7:54 pm

Lepo, da imamo v Sloveniji vgrajevalca BRC naprav.
Kako kvaliteten je, bomo še videli.
Upajmo, da se nam bodo oglasili tudi drugi, ki so tam vgradili BRC napravo.
Koliko časa ti velja garancija in kaj pokriva?
Ti je vgradil tudi flashlube ali kaj podobnega (zaščita ventilov)?

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Sr jan 28, 2015 7:59 pm

Vgradnja BRC naprave pri pooblaščenem vgrajevalcu v Srbiji v Fiat stane 850 do 900€. Enega od manjših Fiat-ov in ne vem niti motorja na pamet. Samo informativno. ;)

brs
Novinec

Napisal/-a brs Sr jan 28, 2015 8:02 pm

Kvalitetna montaža in nastavitev je še bolj pomembna kot naprava.
Dober monter lahko naredi, da povprečna naprava deluje solidno, slab monter pa tudi z najboljšo napravo lahko naredi veliko škode.
Najbolj pomembno je izbrati dobrega monterja, ponavadi dobri monterji ne vgrajujejo slabih naprav, saj želijo imeti zadovoljne stranke.
Zelo pomembne so pri monterju tudi izkušnje in tu teh 10 mesecev ni ravno veliko.

Veron
Novinec

Napisal/-a Veron Sr jan 28, 2015 8:10 pm

Je že kdo predelal 3.2 VR6 (2007) na plin?

Uporabniški avatar
MRC
Novinec

Napisal/-a MRC Sr jan 28, 2015 8:16 pm

brs je napisal/-a:Kvalitetna montaža in nastavitev je še bolj pomembna kot naprava.
Dober monter lahko naredi, da povprečna naprava deluje solidno, slab monter pa tudi z najboljšo napravo lahko naredi veliko škode.
Najbolj pomembno je izbrati dobrega monterja, ponavadi dobri monterji ne vgrajujejo slabih naprav, saj želijo imeti zadovoljne stranke.
Zelo pomembne so pri monterju tudi izkušnje in tu teh 10 mesecev ni ravno veliko.

Še nobenemu ni z lufta padlo 5 let izkušenj. Vsakdo in karkoli dela mora nekako začet, da pride do teh pet let in več seveda.
Če je pa nekdo čist levi mu pa tudi 100 let ne pomaga.

brs
Novinec

Napisal/-a brs Sr jan 28, 2015 8:29 pm

Strinjam se. Izkušnje se pridobi s časom, nihče se ni rodil z izkušnjami.

Glede drugega vprašanja:
Tu piše o težavah z ventili na istem vozilu po 50000 kilometrih vožnje na plin:
http://www.motor-talk.de/forum/ventilsc ... 44358.html

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb Če jan 29, 2015 10:34 am

Ker je večkrat govor (pisanje) o stroških in porabi pri predelavi vozila na plin so tukaj moje izkušnje:

V OA Megane karavan II 1,6 16V sem vgradil plinsko napravo. Stala je 1250 EUR z mazanjem (navadnim - ne elektronskim). Okoli mazanja so bile sicer pred vgradnjo dileme ali je potrebno ali ne. Večina serviserjev je zatrjevala, da ne. Vseeno je notri. Torej - avto se normalno vozi, družinsko, zmerno. Avto se dnevno vozi pretežno po regionalnih cestah na dveh relacijah: ena je 30 km v eno smer, druga pa 16 km v eno smer. Občasno za vikend potovanja po AC.

Nekega upada moči motorja ali slabših pospeškov po vgradnji plinske naprave nisem zaznal. Preklop na plin je poleti že po nekaj 100 m, pozimi pa po nekaj km (recimo od 2 do 5 km - odvisno od zunanjih temperatur). Avto je parkiran pod nadstrešnico. Servisi za plinsko napravo so na 20 kkm. Rezervoar vgrajen v mesto za rezervno kolo, prtljažnik je ostal enak. Namesto rezervnega kolesa sem kupil kit za krpanje koles (okoli 25 EUR).

Pred vgradnjo je avto trošil dobrih 7 litrov bencina. To sem vzel za izhodišče preračunov. Po predelavi na plin troši avto v povprečju dobrih 9 litrov LPG (včasih malo manj, včasih malo več). Stil vožnje je ostal enak. Plin tankam zadnje leto večinoma na Petrolu.

Ko sem vgradil plinsko napravo sem naredil tudi tabelo v Excelu in vanjo vpisoval vsa točenja plina in spremembe cen plina in bencina. Zanimalo me je koliko časa bom rabil za povrnitev plinske naprave. Torej za vsak rezervoar plina sem v tabelo vnesel razdaljo, ki sem jo prevozil, kolčino porabljenega plina, ceno plina, mesto tankanja, povprečno porabo plina, znesek računa in enake podatke še za bencin torej: ceno litra bencina, ki je takrat veljala, povprečno porabo v bencinu (7L) in koliko bi stala vožnja z bencinom. Nato sem odbil ceno vožnje koliko bi me stala z bencinom ob predvideni porabi 7 litrov in dejansko porabljen strošek vožnje na plin. Razliko sem imenoval prihranek.

Ob takem upoštevanju sem potreboval za povrnitev plinske naprave (1250 EUR) natanko 33.017 km. Oziroma slabo leto in pol.

Ostali stroški:
- servis naprave v tem času torej eden in sicer pri 20 kkm. Stal je 20 EUR.
- porabil sem 2 ali 3 litre olja za mazanje. Liter stane med 17 in 21 EUR.

Drugih stroškov nisem imel. Avo redno servisiram, dosedaj nobenih težav.

V izračunih ni upoštevana poraba bencina.
Kolikšna je bila dodatna poraba bencina težko ocenim, ker tega nisem pisal. Dejansko sem vgradnjo plinske naprave delal poleti in sploh nisem bil pozoren na porabo v začetku. Opazil sem jo šele pozimi. Dejstvo je, da se ob malo toplejšem vremenu (recimo 10 stopinj in višje) preklopi naprava zelo hitro, motor se mora segreti če se prav spomin na 40 ali 50 stopinj. Tako od spomladi in do jeseni ne vem, če sem vse skupaj natankal pol tanka bencina. Pozimi pa po občutku na vsak tretji tank natankam za kakih 10 EUR bencina. Sicer gledam, da imam v povprečju med 1/4 tanka in največ 2/3. Stroške bencina žal težko ocenim.

Ob tem še to: z enim tankom plina naredim okoli 400 km. Z bencinskim tankom sem delal če se prav spomnim vsaj 650 km. Tankat grem torej večkrat kot prej. Samo je pa razlika, ko plačam 25 ali 30 EUR za plin ali pa 60 ali 70 EUR, koliko dam za rezervoar bencina v drugem avtu.

Sam sem z vgradnjo in manjšimi stroški za gorivo zelo zadovoljen. Vožnja na plin je pri meni cenejša za 38% ob vožnje na bencin, če upoštevam samo energent. Ob upoštevanju servisov in olj za mazanje pa za dobrih 35%. Porabljen bencin zadevo poslabša, vendar, ker ne poznam njegove količine menim, da je vožnja na plin še vedno najmanj 25% cenejša kot na bencin gledano v povprečju čez celo leto.

lep pozdrav

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike Če jan 29, 2015 3:35 pm

Dragi plinaši, tistemu, ki mi časti pivo mu podarim 3l JLM olja za mazanje ventilov. ;)
"this is so euro its asian" by Sam B.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov