Debate, ki niso vezane na ostala področja...

kseb
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a kseb Če jan 29, 2015 5:11 pm

Hoj.

Sem zainteresiran. Imaš ZS.

lp

kemykos
Novinec

Napisal/-a kemykos Pe jan 30, 2015 12:18 am

LaMike je napisal/-a:Dragi plinaši, tistemu, ki mi časti pivo mu podarim 3l JLM olja za mazanje ventilov. ;)

Jaz sem iz Maribora in bi bil zelo vesel vsakega mnenja glede vgradnje avtoplina :)

Lp

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Pe jan 30, 2015 6:28 am

Potrudi se in preberi forum. Večina nas tukaj se je...
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Pe jan 30, 2015 10:21 am

kemykos je napisal/-a:Jaz sem iz Maribora in bi bil zelo vesel vsakega mnenja glede vgradnje avtoplina :)

Prosim tebe . . . in vse bodoče, ki se ne morete odločiti . . . :/:o:/

Nehajte CINCAT, nismo forumaši tisti, ki bomo plačali, prav tako nismo tisti, ki se bomo žrli in sekirali, če bo izbira napačna.

Če imaš RESEN namen predelat vozilo, preberi ta forum in še nekaj tujih (mogoče specializiranih za tvoj tip motorja), izberi tri ponudnike (informacij je bilo napisanih več kot dovolj) in SE ODLOČI za enega.

Poznam več takih "pacientov", ki so se odločali za vgradnjo in se še kar odločajo - v tem času pa so prevozili toliko kilometrov, da bi vgradnjo že 2x pokrili.

:vrum
Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

kemykos
Novinec

Napisal/-a kemykos Pe jan 30, 2015 3:52 pm

Haha pa sej sm se že odločo mesec nazaj, da bom avto predelal, ampak sem "naročen" komaj za drug tedn. Nič ne cincam samo nebi rad, da bi blo kaj z avtom narobe, ker je do zdaj b.p. Če sem vas pa razjezil se pa opravičujem. Glede proizvajalcev sm se pa tut odločo, ker za tako ceno, kot sm se dogovoril res nebi nikjer dobil predelave.

Hvala vsem

KAR PA ME ZDAJ ZANIMA JE PA NASLEDNJE:

Živim 20 km stran od najbližje črpalke na hrvaškem (TIFON Pregrada). V videu, ki ga dodajam je lepo predstavljeno kako se da napolniti rezervoarje iz navadne jeklenke.

Plin je na hrvaškem trenutno 0.45€ kar je občutno manj kot pri nas. Doma mam ene 3 jeklenke, ki bi jih lahko napolno, že za gorilec poleti bi blo fajn, ko zagreješ oglje.

Torej če bi nafilal jeklenko v katero gre nevem 25l plina, bi lahko to kasneje pretočil v rezervoar v avtu, mogo bi edino postavit jeklenko višje od rezervoarja kot je v avtu, ker se pritisk izenači potem pa plin "teče" enako kot voda. Lahko pa bi tudi "polival" rezervoar v avtu z mrzlo vodo in bi blo enako. Vsaj tako je prikazano na youtubu, da deluje.

No tule je video https://www.youtube.com/watch?v=hKMmMmHB00o

Rezervoarja v avtu itak ne moreš prenapolnit, v jeklenko pa tako ali tako veš koliko gre plina oziroma ga gre manj kot v avto rezervoar.

Problem je z nastavki ampak to bi že zrihtal, tisti za jeklenko se itak prodajajo na ebayu, za šlauh bi pa že doma naredo.

Drugi problem pa je menda, da to ne smeš delat oziroma je prepovedano že zaradi varnosti ali se motim??

Lp

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Pe jan 30, 2015 5:47 pm

Nikogar nisi razjezil, želim ti, da si dobro izbral, če si pregledal forum ti je verjetno jasno, da je od izkušenj monterja odvisno ali se boš vozil brez težav in ali jih bo v kolikor bo prišlo do njih uspešno odpravil.

Torej če si naredil "domačo nalogo" se nimaš česa bati, če pa si iskal najcenejšega ponudnika pa imaš lahko srečo ali pa tudi ne. Sicer pa imaš na ZS mojo številko, če te še kaj zanima.

Glede pretakanja pa . . . pred plinom sam nimam posebnega strahu (sem bil navzoč pred 10 leti, ko je iztekal plin iz rezervoarja ter posledično prtljažnika v tekočem stanju in tudi ko je "ruknil" pritisk z ohlajenim plinom v Slovenca in je ta postal "Kitajec"), vendar tudi nimam ravno kakšne "Death Wish", tako da . . . prste stran bi rekel.

Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy So jan 31, 2015 8:40 am

kemykos je napisal/-a:

Hvala vsem

KAR PA ME ZDAJ ZANIMA JE PA NASLEDNJE:

Živim 20 km stran od najbližje črpalke na hrvaškem (TIFON Pregrada). V videu, ki ga dodajam je lepo predstavljeno kako se da napolniti rezervoarje iz navadne jeklenke.

Plin je na hrvaškem trenutno 0.45€ kar je občutno manj kot pri nas. Doma mam ene 3 jeklenke, ki bi jih lahko napolno, že za gorilec poleti bi blo fajn, ko zagreješ oglje.

Torej če bi nafilal jeklenko v katero gre nevem 25l plina, bi lahko to kasneje pretočil v rezervoar v avtu, mogo bi edino postavit jeklenko višje od rezervoarja kot je v avtu, ker se pritisk izenači potem pa plin "teče" enako kot voda. Lahko pa bi tudi "polival" rezervoar v avtu z mrzlo vodo in bi blo enako. Vsaj tako je prikazano na youtubu, da deluje.

No tule je video https://www.youtube.com/watch?v=hKMmMmHB00o

Rezervoarja v avtu itak ne moreš prenapolnit, v jeklenko pa tako ali tako veš koliko gre plina oziroma ga gre manj kot v avto rezervoar.

Problem je z nastavki ampak to bi že zrihtal, tisti za jeklenko se itak prodajajo na ebayu, za šlauh bi pa že doma naredo.

Drugi problem pa je menda, da to ne smeš delat oziroma je prepovedano že zaradi varnosti ali se motim??

Lp

1. tankanje v jekleneke na pumpi je seveda prepovedano
2. način ''polnjenja'' ko si ga videl na linku v avtu ne deluje. Si videl koliko večja je bila jeklenka iz katere je ''črpal''? Da bi to delovalo, bi moral za napolnit tank v avtu, prečpavati vsaj in 1000l cisterne, pa še to ne bi bilo zanesljivo...
3. V gospodinjsko jeklenko gre 18 litrov, če greš h sosedom nafilat 3 take si blizu litraže povprečnega plinskega tanka. Če upoštevaš, da moraš čez mejo, da si v prekršku, da moraš pretankavat (s črpalko, ne tako kot na Youtubu) in se lahko fino opečeš...se splača za dobrih 10€ prihranka?!

murkoslavko
Novinec

Kraj: Maribor

nini18
Nov uporabnik

Napisal/-a nini18 Sr feb 04, 2015 1:44 pm

Pozdravljeni

Imam OPEL Astro GTC 1,6 16v predelno na plin od 1 aprila 2014.
Z njim smo prevozili že cca 20000KM. Predelavo je napravilo podjetje G-1.
Kar se tiče delovanja sistema sem načeloma zadovoljen ker do sedaj dela brez pripomb.
Mogočeje ravno poraba plina večja za tisto kot omenjajo.
Naša poraba je okoli 8,3 l LPG. Bencin 7,3 l.

Zanima pa me naslednje:
V poletnem času sem opazil ko je avto stal kje pretežno na soncu da se je plin kaj hitro uključil.
Sedaj pozimi pa kar traja. Sploh ko je bilo pri nas -20 je kar veselo potrokiral.
Na ALIEXPRES sem gledal tole:

http://www.aliexpress.com/item/12-volt- ... 35834.html

Tole bi namestil na rezervar od LPG. Kajti če se poleti na soncu kuha cel zadnji konec mu ta grelec verjetno nebi škodil.
Dokupil pa bi še timer in bi par minut pred odhodom se aktiviral grelec in segrel plin.
Kako je z varnostjo glede morebitnega požara ali explozije.
ALI bi kaj pridobil na hitrejšem preklopu na plin.
Oziroma izogib trokiranju ob hudem mrazu.
Ali bi bilo pametneje greti uparjalnik ali sam dovod plina do uarjalnika.
ALI BI BILO TO VSE SKUPAJ BREZVZE.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Sr feb 04, 2015 2:00 pm

Js sm pa u pričakovanju servisa po 116kkm na plinu, pa da vidmo ka bojo pr plinexu uštimali :D. Sm majo zgleda kr dost dela, glede na to da so me šele 16. naročali :mrgreen:.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr feb 04, 2015 4:31 pm

To.

danci1973
Uporabnik

Napisal/-a danci1973 Sr feb 04, 2015 6:34 pm

nini18 je napisal/-a:Zanima pa me naslednje:
V poletnem času sem opazil ko je avto stal kje pretežno na soncu da se je plin kaj hitro uključil.
Sedaj pozimi pa kar traja. Sploh ko je bilo pri nas -20 je kar veselo potrokiral.
Na ALIEXPRES sem gledal tole:

http://www.aliexpress.com/item/12-volt- ... 35834.html

Tole bi namestil na rezervar od LPG. Kajti če se poleti na soncu kuha cel zadnji konec mu ta grelec verjetno nebi škodil.
Dokupil pa bi še timer in bi par minut pred odhodom se aktiviral grelec in segrel plin.
Kako je z varnostjo glede morebitnega požara ali explozije.
ALI bi kaj pridobil na hitrejšem preklopu na plin.

Če že kaj, potem grej hladilno tekočino v celoti - uparjalnik se verjetno itak greje z njo, dodaten plusi pa so 'takoj' topel motor in toplo pihanje v kabino.

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Sr feb 04, 2015 8:23 pm

danci1973 je napisal/-a:
nini18 je napisal/-a:ALI bi kaj pridobil na hitrejšem preklopu na plin.

Če že kaj, potem grej hladilno tekočino v celoti - uparjalnik se verjetno itak greje z njo, dodaten plusi pa so 'takoj' topel motor in toplo pihanje v kabino.

Webasto, (in to takšen ki ogreva hladilni sistem, saj le ta segreje uparjalnik, da pošlje signal termostatu in ta "spusti" plin iz rezervoarja) pa bo hitro preklopil. :vrum
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

murkoslavko
Novinec

Napisal/-a murkoslavko Če feb 05, 2015 8:37 am

jaz mam izklopljeno gretje kabine dokler mi ne preklopi na plin. Tako mi hitreje preklopi.

nini18
Nov uporabnik

Napisal/-a nini18 Če feb 05, 2015 9:28 am

ja webasto je malo drag tako da bi še podaljšal čas amortizacije.
So na voljo električni grelci cca 120-150€. Ampak si omejen na el.vir.
Bom še mogoče vprašal na G1 gede varnosti će bi dal en grelec na rezervar da bi bil plin segret.

DOBER NASVET. Izklop gretja v potniški kabini dokler se ne vklopi plin-

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Če feb 05, 2015 10:02 am

nini18 je napisal/-a:So na voljo električni grelci cca 120-150€. Ampak si omejen na el.vir.
Bom še mogoče vprašal na G1 gede varnosti će bi dal en grelec na rezervar da bi bil plin segret.
-

Halo, včasim imam občutek, da se pogovarjam s steno . . .

Kakšen grelec in ogrevanje rezervoarja, ti imaš lahko rezervoar s plinom na strehi avta, da na njega sije sonce, pa če ne bo uparjalnik dosegel temperature, ki je nastavljena za preklop zadeva ne preklopi.

Uparjalnik je vezan na hladilni sistem vozila, torej vodo, ki kroži po motorju in ga hladi. Ko se motor dovolj segreje, začne voda prevzemati njegovo temperaturo oz. ga začne ohlajati, posledično raste temperatura vode, ki kroži po sistemu tudi skozi uparjalnik in ga ogreje na npr. 30 + stopinj ter termostat nato preklopi oz. spusti plin iz rezervoarja.

Ne znam bolj enostavno razložiti, lahko pa prideš do mene in ti narišem na piši - briši tabli. Zadeva je logična in čisto enostavna.

Z raznimi električnimi grelci, če niso povezani na hladilni sistem v avtu ne narediš veliko, žal. Seveda lahko izklopiš gretje, če ni tako mrzlo, da ti ob dihanju zmrzuje šipa iz notranje strani. Včasih so si nekateri devali karton pred rešetke oz masko vozila za katero je hladilnik, da se je motor hitreje ogrel.

Tudi manjšanje temperature za preklop v nastavitvah ne pomaga, saj če je prenizka se plin pravilno ne uparja in posledično, ko stisneš sklopko motor ugasne, seveda dokler se motor ne ogreje.

Mislim pa, da je "plinaš" pisal da ima zelo kratke in dodatno izolirane cevi ter mu posledično zelo hitro preklopi tudi pozimi . . . upam, da sem si pravilno zapomnil.

Se pa človek vedno kaj novega nauči, če bi se sam vozil večinoma na kratke razdalje bi verjetno že ob nakupu vozila gledal ne samo motor, da je neproblematičen za predelavo ampak tudi, da ima vgrajen webasto.

Zadnjič spremenil japanac, dne Če feb 05, 2015 10:25 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

nini18
Nov uporabnik

Napisal/-a nini18 Če feb 05, 2015 10:19 am

Oj hvala saj mi je sedaj zelo jasno.
Ampak ljudje smo pač ljudje radi bi nekaj dosegli kar se da cenej in praktično.
bom si ogledal cevi kako so speljane do uparjalnika koliko so debele itd.
SM nekaj gledal da dobiš tud ogrevalne plašče za cevi.

Se niti ne vozmo tako na kratko po 25 km
Rad bi izkorisil plin do maximuma.

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Če feb 05, 2015 10:23 am

Popravek

japanac je napisal/-a:Uparjalnik je vezan na hladilni sistem vozila, torej vodo, ki kroži po motorju in ga hladi. Ko se motor dovolj segreje, začne voda prevzemati njegovo temperaturo oz. ga začne ohlajati, posledično raste temperatura vode, ki kroži po sistemu tudi skozi uparjalnik in ga ogreje na npr. 30 + stopinj ter termostat nato preklopi oz. spusti plin iz rezervoarja. :vrum

Zgoraj napisano velja pri tvojem vozilu, mislim, da si napisal da imaš Opel Astro.

Seveda so zadeve drugačne pri zračno hlajenih motorjih, me kar strese ko se spomnim svojega prvega vozila GS-a.

Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

danci1973
Uporabnik

Napisal/-a danci1973 Če feb 05, 2015 1:31 pm

nini18 je napisal/-a:ja webasto je malo drag tako da bi še podaljšal čas amortizacije.

Webasto sicer res ni poceni (od 770 do dobrega tisočaka + vgradnja) in ko dela, ti žre dražje gorivo (bencin), ampak ima pa kar nekaj prednosti:

• motor je praktično takoj po zagonu na delovni temperaturi, zato sta obraba in poraba motorja na prvih 5-10km bistveno nižja
  • avto je že 'odtaljen' in ni treba praskat ledu
  • v kabini je takoj toplo, vidljivost je takoj dobra, ...

Webasto me že nekaj časa mika, ampak mile zime zadnjih nekaj let so zaenkrat bile dober proti-argument.

So na voljo električni grelci cca 120-150€. Ampak si omejen na el.vir.

Po moje z zunanjim električnim grelcem na 50-60l tanku ne boš naredil popolnoma nič.

DOBER NASVET. Izklop gretja v potniški kabini dokler se ne vklopi plin-

Jaz bi raje izklopil plin, če bi se avto tako prej segrel... :roll:

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Če feb 05, 2015 8:16 pm

Zgolj za info:
te grelne plošče nise namenjene ''ogrevanju'' plinskega tanka. Njihov namen je povečati pritisk v plinskem rezervarju, kadar so zunanje temperature ekstremno nizke, posledično zaradi tega pade pritisk v tanku in ne požene plina do uparjalnika. Razlika v pritisku, če je tank izpostavljen temperaturi +5 ali pa -5 je lahko tudi blizu 4 bare.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov