Debate, ki niso vezane na ostala področja...

cc09
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a cc09 Če feb 05, 2015 8:17 pm

Gretje kabine nima kaj dosti s plinom. Na plin preklopi veliko prej preden karkoli uporabnega pride od gretja. Če pa imaš gretje vseeno vklopljeno, jemlješ toploto mašini, sebe pa še zmeraj bolj hladiš kot greješ. Vsaj če imaš avto čez noč v garaži.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe feb 06, 2015 12:49 am

imam cca 35cm dolge cevi do uparjalnika izolirani s cevno izolacijo na plastično zadrgo - za centralno napeljavo..
je pa ta motor čeprav je ista koda kot prejšnji nekaj razlik - namesto razdelilne kape in ene tuljave sta dve tuljavi in elektronski vžig..motor je malce bolj len kot prejšnji in tudi preklopi kakšnih 100-150m kasneje kor prejšnji...po podatkih ima enega konja manj...
kae se tiče webasta ali el.grelcev in ostalih stvari..... pomoje najboljša in najcenejša varianta je daljinski vžig motorja ,,
segreje se na bencin hitreje kot na webasto in potem itak preklopi na cenejši plin - sem šel avto tudi že zalaufat pa potem noter nazaj na kavo ...
plin je cnej k bencin

HotDemon
Nov uporabnik

Napisal/-a HotDemon Pe feb 06, 2015 8:45 am

Pozdravljeni!

man spet en problemček.....imam Opel Astro 1.6 twinport 2009 oznaka motorja xep (seveda imam mazanje ventilov) seveda predelano na plin. Od prve vgradnje plina pa do zdaj sem prevozil 80K km. Namreč se prebral, da pri teh modelih pri približno 100K crkne cink špula. Prva mi je že crknila.....Večinoma se vozim po avtocesti....max 110km/h. Danes mi spet oz sem imel iste simptome kot takrat, ko mi je šla tem cink špula. Prevozil sem cca 20k z to novo cink špulo. Avto sem ugasnil in ponovno vžgal in je bilo vse OK. Od samega začetka vgradnje plina mi sveti lučka opozorilne lamde sonde. Mehanik mi je rekel, da ni potrebe po zamenjavi. Pri prvi zamenjavi cink špule sem tudi preveril kompresijo in je bilo vse OK. Svečke menjavam vse na 20k, imam pa navadne svečke ne one za plin.

LP

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Pe feb 06, 2015 10:13 am

HotDemon je napisal/-a:Pozdravljeni!

man spet en problemček.....imam Opel Astro 1.6 twinport 2009 oznaka motorja xep (seveda imam mazanje ventilov) seveda predelano na plin. Od prve vgradnje plina pa do zdaj sem prevozil 80K km. Namreč se prebral, da pri teh modelih pri približno 100K crkne cink špula. Prva mi je že crknila.....Večinoma se vozim po avtocesti....max 110km/h. Danes mi spet oz sem imel iste simptome kot takrat, ko mi je šla tem cink špula. Prevozil sem cca 20k z to novo cink špulo. Avto sem ugasnil in ponovno vžgal in je bilo vse OK. Od samega začetka vgradnje plina mi sveti lučka opozorilne lamde sonde. Mehanik mi je rekel, da ni potrebe po zamenjavi. Pri prvi zamenjavi cink špule sem tudi preveril kompresijo in je bilo vse OK. Svečke menjavam vse na 20k, imam pa navadne svečke ne one za plin.

LP

Naša izkušnja z novejšimi Opli je naslednja.

Kljub temu, da smo bili dolga leta zapriseženi Opel "fahrerji" (kje so časi, ko smo navdušeno vozili Ascone, verjetno je kriva tudi bližina meje z Avstrijo in odpadov z rezervnimi deli), se žal v novejše ne želim niti usesti, kaj šele ga kupiti.

Kot si že pravilno ugotovil vžigalna tuljava oz. cinšpula (ignition coil, spark coil, zündspule) je pravi mali čudež pri oplu. :shock:

Torej Zafiri predelani na plin se je prižigala lučka za motor in sicer če smo tankali na Petrolu pri 180 km/h oz. če smo tankali na MB24 pa pri 140 km/h. Kasneje smo ugotovili, da gre izključno za povezavo z vžigalno tuljavo. Če zadeva "cuka tudi na bencin je zadeva že toliko v okvari, da ni težko posumiti v povezavi s simptomi, da gre za cinšpulo. Pri vožnji na plin je zadeva "občutljivejša" in se hitreje pojavijo razni simptomi, če kaj ni 100% brezhibno in tako je tudi v primeru vžigalne tuljave.

Tu je seveda še "catch" in sicer neoriginalna tuljava ni dovolj dobra (vsaj v našem primeru je bilo tako) :ne , pri naši Zafiri je bila zadeva zamenjana z neoriginalno in simptomi so ostali (kljub diagnostiki na bosch servisu, kjer je bila kao OK), kasneje smo zamenjali z rabljeno originalno in je bilo nekaj časa OK.

Potem je nov lastnik ob enakih težavah tuljavo zamenjal z novo originalno in baje zadeva sedaj deluje. :-?

In to vse v prvih 100k km (predelava je bila narejena takoj po nakupu). :/:o:/

Torej . . . pri naši hiši, kot kaže nekaj časa ne bo več oplov. :ppppp

:vrum
Zadnjič spremenil japanac, dne Pe feb 06, 2015 12:06 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

BaduBadu
Nov uporabnik

Napisal/-a BaduBadu Pe feb 06, 2015 11:51 am

Zanimivo, jaz vozim opel astro h l. 2008, 1.6, zdaj 2 leti in pol in sem pri 45.000 km na plineksovo zavoli montažo. Na začetku je po 2.000 km začelo cukati in sem menjal samo svoje prve svečke pri 68 k km (!), te zdaj pa naj bi pr okol 55.000 kilometrih (mislim, da so NGKjeve plinske). Enkrat vmes je nekaj mel manjše probleme pri prepklopu, ko je blo okol 0 st. C, a so nastavili na rednem servisu. Ostalo laufa vse bp že od prvega dne, samo redni servisi. Čakam kaj bo, zaenkrat ne kaže nič posebnega, sem pa že bral zapise, da so problemi pr tam okol 60-70 k km.

BaduBadu
Nov uporabnik

Napisal/-a BaduBadu Pe feb 06, 2015 11:55 am

No, je pa res, da v življenju še nisem svojga avta teral več kot 160, tud ne vem, če kdaj čez 5.000 obratov, tako da se bolj na izi peljem, tja okol 130-150 km na uro. Torej nikol nobenih lučk.

hribovc06
Nov uporabnik

Napisal/-a hribovc06 Pe feb 06, 2015 4:50 pm

Kot kaže je država odkrila zakaj je tako poceni predelava vozila na plin v Srbiji in na Hrvaškem. Kot kaže primerjajo bazo homologacij in plačil davka.

Več na: http://www.zurnal24.si/vozili-so-se-na- ... nek-244813

HotDemon
Nov uporabnik

Napisal/-a HotDemon Pe feb 06, 2015 5:49 pm

pri meni se je po nekaj 100km vožnje na plin pokazala ona lučka za lambda sonda in sveti skoz. Zdaj, ko sem se spet peljat z avtom je vse ok

kaj pa škoda superb 1.8 tsi l.2009 mam namen še en avto kupit pa predelat na LPG.

Gledal sem tudi VW Passata na CNG 1.4tsi. Se splača?

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Pe feb 06, 2015 8:25 pm

hribovc06 je napisal/-a:Kot kaže je država odkrila zakaj je tako poceni predelava vozila na plin v Srbiji in na Hrvaškem. Kot kaže primerjajo bazo homologacij in plačil davka.

No zdej bo pa zanimivo, ko bojo tisti, ki so mislili kok so prišparali, na koncu po davku + kazen za prekršek, plačali več kot bi pri nas...
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Pe feb 06, 2015 8:27 pm

HotDemon je napisal/-a:pri meni se je po nekaj 100km vožnje na plin pokazala ona lučka za lambda sonda in sveti skoz. Zdaj, ko sem se spet peljat z avtom je vse ok

kaj pa škoda superb 1.8 tsi l.2009 mam namen še en avto kupit pa predelat na LPG.

Lambda ''lučka'' oz ''check engine'' se ne sme prižigat! Avto na tester in ugotovit zakaj se prižiga...to je 5 min dela...

CNG? Pri nas je (in bo) bolj klavrno s črpalkami za zemeljski plin, pa tudi predrag je.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So feb 07, 2015 10:59 am

iziboy je napisal/-a:
hribovc06 je napisal/-a:Kot kaže je država odkrila zakaj je tako poceni predelava vozila na plin v Srbiji in na Hrvaškem. Kot kaže primerjajo bazo homologacij in plačil davka.

No zdej bo pa zanimivo, ko bojo tisti, ki so mislili kok so prišparali, na koncu po davku + kazen za prekršek, plačali več kot bi pri nas...

zanimivo bo pri tistem , ki je en avto predelal 2011 pa ga prodal , pa naslednjega v 2012 pa prodal in še enega v 2013 s katerim sw vozi...

kdo od tukaj ??? :lol:

je pa v članku ena bučka - montažo je pa treba plačat za katero stvar???
"""" Pri tem je treba plačati uvozne dajatve za plinsko napravo in stroške montaže:""""

HotDemon je napisal/-a:kaj pa škoda superb 1.8 tsi l.2009 mam namen še en avto kupit pa predelat na LPG.

če si iz ljubljane ali bližnje okolice moraš tankat CNG v ljubljani - šiška ... to je pa to kar je v sloveniji ..
ne vem pa kako je s tistimi na Jesenicah ...
plin je cnej k bencin

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 So feb 07, 2015 2:44 pm

plinaš je napisal/-a:je pa v članku ena bučka - montažo je pa treba plačat za katero stvar???

Najbrž je mišljeno tako:

Pri tem je treba plačati uvozne dajatve za (plinsko napravo in stroške montaže).

brs
Novinec

Napisal/-a brs So feb 07, 2015 9:47 pm

Na LPP so leta 2011, ko sem uvažal napravo iz Srbije, zahtevali potrdilo o plačani carini.
To je bil en od dokumentov, brez katerih se naprave pri njih ni dalo homologirati.
Carina in DDV nista nek velik strošek in kljub njihovem plačilu vgradnja tam pride bistveno ceneje.

Moje mnenje je, da je večina nas, ki smo napravo tam vgradili, carino in davek že plačala.
Jaz moje potrdilo o plačani carini še hranim, kontaktiral me z FURSa ni še nobeden. Predvidevam, da so že na LPP dobili ustrezno dokumentacijo iz katere je jasno razvidno, da sem to že takrat plačal.

kemykos
Novinec

Napisal/-a kemykos Ne feb 08, 2015 10:28 pm

Mene pa zanima nekaj glede olja za mazanje ventilov oziroma kakšne izkušnje imate z njimi. Ta olja so za moje pojme veliko predraga, sploh pa ugotavljam, da so to navadna olja za bencinske in diesel motorje. Nekaj si lahko preberete na prvem postu spodnjega linka. Pod priporočena olja za mazanje ventilov je uporabnik lepo opisal katere nomerklature mora imeti olje. Mene tisto MOTUL še nalbolj prepriča, sploh ker je baje kvalitetno in stane 8€ pri nas v vsaki trgovini. Olja posebej za ventile JLM, FLASH LUBE itd. pa stanejo najmanj 20€ liter. oops Na spodnjem linku imate prav tako nekaj napisanega glede BRISK LPG svečk, ki stanejo nekje 4-5€ zdržijo pa 30.000 km. Plineks jih celo prodaja po 11€ haha, ziher so njihove boljše od tistih, ki jih lahko kupiš v vsaki trgovini z avto deli. :DDD

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne feb 08, 2015 10:36 pm

spodaj ne vidim linka...
plin je cnej k bencin

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Ne feb 08, 2015 10:52 pm

kemykos je napisal/-a:Mene pa zanima nekaj glede olja za mazanje ventilov oziroma kakšne izkušnje imate z njimi. Ta olja so za moje pojme veliko predraga, sploh pa ugotavljam, da so to navadna olja za bencinske in diesel motorje. Nekaj si lahko preberete na prvem postu spodnjega linka. Pod priporočena olja za mazanje ventilov je uporabnik lepo opisal katere nomerklature mora imeti olje. Mene tisto MOTUL še nalbolj prepriča, sploh ker je baje kvalitetno in stane 8€ pri nas v vsaki trgovini. Olja posebej za ventile JLM, FLASH LUBE itd. pa stanejo najmanj 20€ liter. oops Na spodnjem linku imate prav tako nekaj napisanega glede BRISK LPG svečk, ki stanejo nekje 4-5€ zdržijo pa 30.000 km. Plineks jih celo prodaja po 11€ haha, ziher so njihove boljše od tistih, ki jih lahko kupiš v vsaki trgovini z avto deli. :DDD

1. to niso ''navadna olja za bencinske in dizelske motorje'' , ampak so namenski aditivi. Si poskusil primerjati sestavo kakšnega od njih z motornim oljem? Če bi katerega od njih povohal, bi opazil razliko...
2. sam si zgoraj že napisal kaj ti je najbolj pomembno: cena :roll:
3. malo si pobrkal pojme: Motul ponuja olje za motor (kot npr Castrol, Elf, Aral, Total...) ti pa sprašuješ o aditivih, ki ''šparajo'' ventile v motorjih ki delujejo na plin.
4. Brisk svečke so res cenejše, ampak zdržijo 30k, NGK naprimer bi morale držati 120.000 (meni so delale 140.000...)

Fant, domačo nalogo bo treba malo bolje narediti... :?

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne feb 08, 2015 11:57 pm

iziboy je napisal/-a:
Fant, domačo nalogo bo treba malo bolje narediti... :?

za domačo nalogo dobit je treba v šolo hodit .. samo je treba prej še sprejemne izšite opraviti uspešno... =P
plin je cnej k bencin

kemykos
Novinec

Napisal/-a kemykos Po feb 09, 2015 1:44 am

britev.si/viewtopic.php?f=14&t=305

Se opravičujem glede linka, sem ga pozabil dodat... ;-) Ker sem prebral tale forum oziroma obširno razlago tega forumaša sem vprašal. Saj zato pa so forumi, da lahko tisti, ki smo s plinom šele začeli malo povprašamo kako in kaj. Meni so vedno ljudje dejali, bolje vprašat bedarijo kot ostat tiho in bit butast. Nekak vseeno ne verjamem, da bi aditiv z isto oznako zadaj na flaši kot olje, ki ga omenja gospod v forumu bilo kaj drugačno oziroma bi olje k večjmu še bolj moralo mazati ventile kot aditivi. Tudi sam mam zaenkrat olje prav za LPG ampak s ceno pa se nikakor ne strinjam. Ne more bit orng kvalitetno olje za mašino pol cenejše kot pa ta superduper omakca za ventile. :D malo heca :D

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Po feb 09, 2015 8:14 am

kemykos je napisal/-a:Mene pa zanima nekaj glede olja za mazanje ventilov oziroma kakšne izkušnje imate z njimi. Ta olja so za moje pojme veliko predraga, sploh pa ugotavljam, da so to navadna olja za bencinske in diesel motorje. Nekaj si lahko preberete na prvem postu spodnjega linka. Pod priporočena olja za mazanje ventilov je uporabnik lepo opisal katere nomerklature mora imeti olje. Mene tisto MOTUL še nalbolj prepriča, sploh ker je baje kvalitetno in stane 8€ pri nas v vsaki trgovini. Olja posebej za ventile JLM, FLASH LUBE itd. pa stanejo najmanj 20€ liter. oops Na spodnjem linku imate prav tako nekaj napisanega glede BRISK LPG svečk, ki stanejo nekje 4-5€ zdržijo pa 30.000 km. Plineks jih celo prodaja po 11€ haha, ziher so njihove boljše od tistih, ki jih lahko kupiš v vsaki trgovini z avto deli. :DDD

Najprej nekaj uvodnih misli. Glede na tvoje poste sklepam, da bi rad prihranil tam, kjer se ne da in iščeš neke vrste Perpetuum mobile. Predlagam ti, da malo ustaviš "konje" in počakaš, da se ti povrne investicija ter nato premisliš ali si izbral pravilno.

Glede aditivov za ventile:
- nikjer ni navedeno da zadeve 100 % uspešno zaščitijo ventile in sedišča,
- lahko bi montiral tudi napravo brez dodatnega mazanja (v kolikor ti je prevelik strošek) in poznam primere ko se jim ni zgodilo nič,
- v najslabšem primeru pač zamenjaš, ko oz. če zadeva "crkne" z boljšim materialom prilagojenim za LPG
- lahko si naročiš iz tujine večjo količino in ne boš plačeval 20 €/l
- sicer lahko poizkusiš tudi z oljem, ki si ga navedel in nam javiš rezultate . . .

Enako je pri svečkah:
- sam sem investicijo montaže sistema pokril z navadnimi svečkami, šele pred kratkim po 45k km sem jih zamenjal za Briskove,
- pa ne zato, ker bi imel težave z navadnimi, ampak ker mi ni bilo težko plačati dobrih 16 € za 4 kose

Je pa to, kot je že bilo napisano vezano na "domačo nalogo" (vse kar si napisal je bilo že x-krat predelano v tej temi).

:vrum
Zadnjič spremenil japanac, dne Po feb 09, 2015 9:14 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Po feb 09, 2015 8:30 am

kemykos je napisal/-a:britev.si/viewtopic.php?f=14&t=305

Se opravičujem glede linka, sem ga pozabil dodat... ;-) Ker sem prebral tale forum oziroma obširno razlago tega forumaša sem vprašal. Saj zato pa so forumi, da lahko tisti, ki smo s plinom šele začeli malo povprašamo kako in kaj. Meni so vedno ljudje dejali, bolje vprašat bedarijo kot ostat tiho in bit butast. Nekak vseeno ne verjamem, da bi aditiv z isto oznako zadaj na flaši kot olje, ki ga omenja gospod v forumu bilo kaj drugačno oziroma bi olje k večjmu še bolj moralo mazati ventile kot aditivi. Tudi sam mam zaenkrat olje prav za LPG ampak s ceno pa se nikakor ne strinjam. Ne more bit orng kvalitetno olje za mašino pol cenejše kot pa ta superduper omakca za ventile. :D malo heca :D

No pa dejmo še 101-tič....
Dajva prvo ugotoviti, da NISI prebral foruma, ker v nasprotnem bi vedel kaj in kako s tekočinami za ''mazanje'' ventilov... mazanje sem namenoma dal v navednice, ker tehnično gledano ne gre za mazanje.

Zaradi tega si pobrkal vse pojme.

Motorno olje res skrbi za mazanje, oz zmanjševanje trenja med vrtečimi deli motorja med delovanjem. Pri tekočinah za LPG pa gre za to, da aditivi skrbijo za ''mehko zapiranje'' ventilov, oz tekočina skrbi da ''zapre'' tisto zračnost med ventilom in sedežem ventila. Posledično zgorevanje ne uhaja za ventil in poškodb ni. Ko avto vozi na bencin, za to skrbijo aditivi v bencinu...ja, tudi bencini (in dizli) imajo veliko aditivov. Potem pa tukaj še efekt(oz naj bi bil) zniževanja temperature pri zgorevanju LPG-ja, oz kot radi rečemo hlajenje ventilov.

To je vse kar je za povedat...bo šlo? Ker rišem bolj slabo... ;)

P.S.
linka pa še vedno ne znaš prilepit :(
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov