kemykos je napisal/-a:britev.si/viewtopic.php?f=14&t=305
Se opravičujem glede linka, sem ga pozabil dodat...Ker sem prebral tale forum oziroma obširno razlago tega forumaša sem vprašal.
Kje na tem forumu pa si ti videl, da bi lahko namesto namenskih aditivov uporabil kar motorno olje?
Jaz sem preletel vse 4 strani, pa nisem zasledil tega...
iziboy je napisal/-a: Motorno olje res skrbi za mazanje, oz zmanjševanje trenja med vrtečimi deli motorja med delovanjem. Pri tekočinah za LPG pa gre za to, da aditivi skrbijo za ''mehko zapiranje'' ventilov, oz tekočina skrbi da ''zapre'' tisto zračnost med ventilom in sedežem ventila. Posledično zgorevanje ne uhaja za ventil in poškodb ni. Ko avto vozi na bencin, za to skrbijo aditivi v bencinu...ja, tudi bencini (in dizli) imajo veliko aditivov. Potem pa tukaj še efekt(oz naj bi bil) zniževanja temperature pri zgorevanju LPG-ja, oz kot radi rečemo hlajenje ventilov.
Pri bencinu in dizlu naj bi za to skrbele kar 'navadne' saje, ki so normalni produkt izgorevanja teh dveh goriv. Ker LPG gori precej čisteje in zato teh saj skoraj ni, nekateri motorji potrebujejo nek dodatek, ki pri gorenju ustvari dovolj saj, da 'umaže' ventile in njihova sedišča.
Kar se tiče temperature zgorevanja, nekateri trdijo, da LPG gori hladneje, drugi, da gori komaj kaj bolj vroče, kot bencin (nekoč sem našel podatke o temperaturi plamena, ki naj bi bila pri LPG-ju cca. 10 stopinj višja od plamena bencina - žal tega vira zdaj ne uspem najt)... Res pa je, da pri običajnih LPG napravah manjka hladilni efekt, saj se plin uparja že v uparjalniku, bencin pa je še kot tekočina vbrizgan tik pred ventili (seveda ne velja za 'direct injection' motorje) in se potem upari tam.
Vendar pa (vsaj pri mojem avtu) originalni ECU preko O2 tipala nadzira mešanico tako, da vzdržuje 14,7:1 razmerje zraka proti gorivu (pri obremenitvi motorja pa še bogatejšo), kar pa je za LPG kar bogata zmes, saj je stehiometrično razmerje za LPG nekje cca. 15,5:1 (malo niha zaradi različnih razmerij propana in butana) in že zaradi tega so temperature v zgorevalnem prostoru nižje.
Seveda pa je možno, da kateri drugi LPG sistemi prevzamejo tudi signal O2 tipala in spremenijo signal tako da je končno razmerje dejansko bolj pri 15,5:1 , s čimer bi lahko dosegli malo manjšo porabo LPG - ampak drugih sistemov ne poznam.