Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a japanac Ne feb 15, 2015 8:28 pm

kemykos je napisal/-a:Kaj pa poraba bencina glede na prevožene kilometre??

Kakšno imate kaj porabo bencina sedaj pozimi, nasploh me zanima za tiste, ki imate avtomobile zunaj.

Sam sem sedaj naredil okoli 500 km z novo vgrajeno plinsko napravo in ob tem porabil nekje 20l bencina ampak res, da je avto vedno zunaj na minusu in rabi kr dolgo, da se segreje in preklopi na plin. Upam, da bo poleti bistveno boljše! ;-)

Danes sem napolnil oba rezervoarja, podatki na spodnjem linku:

http://www.spritmonitor.de/en/detail/560172.html

Največ mi je porabil lani januarja mislim, da okoli 1,2 l/100 km (vožnja zjutraj otroci v šolo cca. 1,5 km v eno smer in preklop nekje na polovici poti domov).

Danes natočeno 27,82 l za 4.525 km (od 31.12.2014 do danes poraba 0,61 l/100 km), ne vem če si pravilno napisal teh 20l v 500 km, ker je potem zadeva "malo groba". Tudi sam ne uporabljam garaže, edino "koca" čez sprednje okno, ko je napovedan minus in seveda sneg.

:vrum
Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Ne feb 15, 2015 9:04 pm

plinaš je napisal/-a:a kako mi služi xsara ? kaj pa vem.. vozi se na kratke proge . 2008 ima malo čez 80tkm.. enkrat na leto naredim servis olja in vseh filtrov - material 52e .. pa nekaj tisoč km nazaj sem zamenjal diske in ploščice - material 100e ..
akumulator je še prvi in čisto malce pojamra ko je minus ..avto je vseskozi zunaj... samo to dela že tretjo zimo - pričakujem da bo crknil poleti....
crknile tri ali 4 prednje žarnice in obe za tablico.. naslednje leto tretji servis za plin..
ostalo so še gume - pravzaprav dve sprednji zimski in gorivo ter ko se spomnim mu dam malo flash lube-a..
počasi bo treba zamenjat brisalce..
ja ostal bo pri hiši dokler ne bo razpadel..

Hvala za napisano, eno smo namreč nabavili v "družini" in imam malo mešane občutke.

- ko smo pred nakupom malo preverjali, ni nihče imel nobenih večjih težav z njimi
- ob nakupu je imela dobrih 190k km, seveda takoj predelana na plin, cca 6k km nobenih težav
- kar naenkrat madeži olja pod vozilom in sledilo je odpravljanje težav
- semeringi so spuščali (zadnje vozilo, kjer sem jih menjaval je bilo moje prvo vozilo Citroen GS)
- ker je bila sklopka že proti koncu in je bila zadeva "odprta" se je tudi ta zamenjala
- ker puščanje še ni bilo dokončno sanirano, se je naredil velik servis, ki bi bil drugače v kratkem
- po tem ko se je vsa potencialna mesta namazalo s "kredo" je mehanik našel mesto, kjer je še vedno malo puščalo
- ker je blok motorja iz več delov je zadeva puščala na spoju dveh delov bloka . . .
- ko smo še enkrat vprašali poznane, ki vozijo citroene so "zapeli", da so za njih določena popravila "samoumevna kot vzdrževanje vozila"
- ne vem ali smo se ker večinoma vozimo nemške znamke razvadili oz. mi ni več nič jasno
- lahko pa da je bila le smola . . .

Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

murano 3.5
Nov uporabnik

Napisal/-a murano 3.5 Ne feb 15, 2015 10:43 pm

nikjer nisem zasledil kaj napisanega o muranutu predelanem na plin,
sam sem naredil cca 7000km in imam porabo

čisto mestna vožnja 3-5km se je vozilo naenkrat poraba 20.5l na 100 km
kombinirano 180km mestne vožnje in 135km vožnje po avtocesti tempomat 140km/h poraba 16l/100km
vožnja pod tempomatom 110km/h po avtocesti poraba 11,5l/100km

preklopi mi po dveh treh km odvisno kako je hladno

ima kdo izkušnje z muranotom

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Po feb 16, 2015 6:40 am

kemykos je napisal/-a:Kaj pa poraba bencina glede na prevožene kilometre??

Kakšno imate kaj porabo bencina sedaj pozimi, nasploh me zanima za tiste, ki imate avtomobile zunaj.

Sam sem sedaj naredil okoli 500 km z novo vgrajeno plinsko napravo in ob tem porabil nekje 20l bencina ampak res, da je avto vedno zunaj na minusu in rabi kr dolgo, da se segreje in preklopi na plin. Upam, da bo poleti bistveno boljše! ;-)

Uh??? Tehle 20l/500km je pa mal huda... Pri mojem dotankam 20 lirov nekje vsakih 2500-3000 prevoženih km, pa je avto ravno tako zunaj.
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

kemykos
Novinec

Napisal/-a kemykos Po feb 16, 2015 8:17 am

Ja tut meni se zdi ogromno :-/ ampak baje da moram prevozit 1000km in, da bomo potem vidli kaka je situacija :-) Pa tudi monter mi je rekel, da se števec po enem času sam vrne nazaj ampak do zdej se še ni haha :-D No bomo vidli, meni se zdi čudno, da mi žre tolk bencina in po drugi strani plina kot da bi se vozil samo na plin :-P

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb Po feb 16, 2015 9:05 am

Števec za gorivo meri kilometre in na tej podlagi tudi kaže manj goriva v rezervoarju. Če je vse v redu ne more biti taka poraba.

Če bi rad točno porabo natoči polni rezervoar bencina in polni rezerovar plina pa se vozi. Ko je rezerovar za plin prazen pa oba napolni in boš imel točen podatek za obe porabe.

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Po feb 16, 2015 10:06 am

kseb je napisal/-a:Števec za gorivo meri kilometre in na tej podlagi tudi kaže manj goriva v rezervoarju..

Pri meni je včeraj kazal števec točno polovico (naredil sem ob prejšnjega bencinskega točenja točno 4525 km - tako da zgornja trditev vsaj pri meni ne "drži vode"). Noter sem spravil 27,82 litra, kapaciteta je 55 litrov, torej vsaj pri meni zadeva glede prikaza bencina v rezervoarju "štima".

Vsekakor pa je potrebno zvozit nekaj rezervoarjev plina, da si ustvariš sliko, "na oko" koliko ti pade kazalec raje pozabimo.

Ko boš naslednjič natočil plin, natoči tudi bencin do konca (saj ne bo šel nikamor :) ). Zvozi npr. 5 tankov in spet natankaj polno bencina, pa boš dobil približno sliko glede na obdobje (zima, poletje itd.), realno povprečje lahko vidiš po cca. letu dni.

Vsekakor pa mora biti tudi sedaj ko je mrzlo pod 1,5 l/100 km, razen če se voziš na bencin . . .

Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb Po feb 16, 2015 11:14 am

Japanac@

Bom bolj natančen. Za R Megane II.
Ko se vozim mi kazalec za količino gorivo v rezerovarju pada, čeprav vozim na plin in je poraba bencina zanemarljiva. Kazalec za količino bencina v rezervoarju je povezan preko računalnika v avtu s prevoženimi kilometri in zato njegovo stanje pada, ker "avto misli", da porablja bencin, čeprav se vozim na plin. Kazalec za gorivo ne kaže vedno prave slike koliko goriva je še v rezervoarju.
Se pa kazalec za količino bencina v rezerovarju vsake toliko sam resetira in kaže pravilno stanje.

kemykos
Novinec

Napisal/-a kemykos Po feb 16, 2015 11:31 am

Hja saj sem tudi sam razmišljal podobno ampak, mi je dejansko požrlo pol tanka bencina v 520 km. Nekaj je 100% narobe, ker mi praktično žre okoli 7l plina na 100km, poleg tega pa še bencina za polovico običajne porabe bencina.

Tako kot ste napisali sem tankal poln rezervoar bencina, torej 50l pred predelavo. Nekaj plina je monter nalil (10€), potem pa sem enkrat tankal plin za 10€ drugič pa za 30€. sedaj je plina nekje 60% rezervoarja, bencina pa kot sem omenil polovico po števcu.

Mi pa števec za bencin 90% kaže pravilno, ker na Peugeotu izmeri raven bencina vedno, ko daš kontakt. To preprosto vem iz tega, ker včasih pustim avto na bregu in mi zmeri manj ali več, ko pa naredim nekaj kilometrov se pa nazaj umeri in kaže dejansko raven. Bom v naslednjih dneh tankal spet polno bencina pa, da vidimo koliko gre noter, ampak mislim, da števec za gorivo ne laže, nažalost :(

Nekak ne verjamem, da se števec nebi resetiral v 520ih km oziroma 20 krat ko sem prižgal avto.... V vsakem primeru moram probat nalit bencin do vrha pa bom zagotovo vedel. :cry:

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Po feb 16, 2015 12:06 pm

kseb je napisal/-a:Japanac@

Bom bolj natančen. Za R Megane II.
Ko se vozim mi kazalec za količino gorivo v rezerovarju pada, čeprav vozim na plin in je poraba bencina zanemarljiva. Kazalec za količino bencina v rezervoarju je povezan preko računalnika v avtu s prevoženimi kilometri in zato njegovo stanje pada, ker "avto misli", da porablja bencin, čeprav se vozim na plin. Kazalec za gorivo ne kaže vedno prave slike koliko goriva je še v rezervoarju.
Se pa kazalec za količino bencina v rezerovarju vsake toliko sam resetira in kaže pravilno stanje.

Mogoče je odvisno od sistema ali pa od vozila, sam imam ločen računalnik za plin in mi kaže bencin kot sem že napisal "tako rekoč v nulo". pri plinu pa sem si nastavil tako, da mi zdrži rdeča lučka 100 km in zadnja zelena tudi 100 km +/- nekaj malega odvisno od vožnje (ostale tri zelene pa bolj prosto po . . . ).

Sem našel, je bilo pred leti že govora o tem in je mislim da "plinaš" obrazložil, da pri nekaterih vozilih nivo pada neglede na to, da se voziš na plin.

Zadnjič spremenil japanac, dne Po feb 16, 2015 12:15 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Po feb 16, 2015 12:08 pm

kemykos je napisal/-a:Hja saj sem tudi sam razmišljal podobno ampak, mi je dejansko požrlo pol tanka bencina v 520 km. Nekaj je 100% narobe, ker mi praktično žre okoli 7l plina na 100km, poleg tega pa še bencina za polovico običajne porabe bencina.

Tako kot ste napisali sem tankal poln rezervoar bencina, torej 50l pred predelavo. Nekaj plina je monter nalil (10€), potem pa sem enkrat tankal plin za 10€ drugič pa za 30€. sedaj je plina nekje 60% rezervoarja, bencina pa kot sem omenil polovico po števcu.

Mi pa števec za bencin 90% kaže pravilno, ker na Peugeotu izmeri raven bencina vedno, ko daš kontakt. To preprosto vem iz tega, ker včasih pustim avto na bregu in mi zmeri manj ali več, ko pa naredim nekaj kilometrov se pa nazaj umeri in kaže dejansko raven. Bom v naslednjih dneh tankal spet polno bencina pa, da vidimo koliko gre noter, ampak mislim, da števec za gorivo ne laže, nažalost :(

Nekak ne verjamem, da se števec nebi resetiral v 520ih km oziroma 20 krat ko sem prižgal avto.... V vsakem primeru moram probat nalit bencin do vrha pa bom zagotovo vedel. :cry:

Beleži, testiraj, preračunaj in zagnjavi monterja za vsako malenkost, ki ne deluje kot bi morala. Če obvlada bo tako ali tako porihtal, v nasprotnem primeru pa . . . ne bom se več ponavljal.

Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

kemykos
Novinec

Napisal/-a kemykos Po feb 16, 2015 12:11 pm

Beleži, testiraj, preračunaj in zagnjavi monterja za vsako malenkost, ki ne deluje kot bi morala. Če obvlada bo tako ali tako porihtal, v nasprotnem primeru pa . . . ne bom se več ponavljal.

Hahah :) Točno tako, grem pol tankat, ko peljem punčaro na faks, pa bomo vidli, če laže al ga bo treba spustit pod breg :D :twisted: 8)

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Po feb 16, 2015 4:06 pm

Večina avtov iz PSA koncerna (ki se predelujejo na plin) ima enako ''težavo'' z nadzorom bencina v tanku. Ker ne spremlja redno stanja bencina preko plovca, ampak kaže stanje na podlagi drugih parametrov( obrati, injektorski časi, obremenitev motorja..), bencinski cagar kar pada, ljub temu da se vozimo na plin. Enak štos je pri Xsarah Picasso, Renault Espace, nekaterih Mercedesih serije ML...
Za nekatere od teh avtov se dobi poseben modul, ki se ga vgradi med plovec v tanku in bencinski računalnik in rešuje to težavo.

janc2
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a janc2 Po feb 16, 2015 8:38 pm

Pozdravljeni.
Sem nov na forumu, imam Ford S-max z vgrajeno plinsko napravo G-1.Od vgradnje do sedaj ima prevoženo cca.70000 km,sam sem prevozil z njim 5000 km, dogajajo se pa sledeči problemi:
avto zjutraj normalno vžgem, nakar prične po pol minute delno delovati na tri cilindre, kakor da mu pobira iskro. Včasih pa deluje brez težav. Zamenjal sem že svečke in vžigalne tuljave, ker mi je to najprej padlo na misel, ampak to ni to.
Priklopil sem ga na OBD2 bluetooth adapter, ki mi je pokazal napako na prvem O2 sezorju, po določenem času pa še razne mysfire, ignition coil in katalizator, kar je po mojem verjetno samo posledica okvare O2, ali pa se motim.Prebral sem zadnjih 200 strani, kjer sem opazil, da je imel do pike iste težave uporabnik Parus, kako je rešil zadevo, informacije žal ni delil na forumu.
Moram reči, da je bil to moj nepremišljen nakup avta na plin "čez noč", in do takrat avtoplina sploh nisem poznal, kateri proizvajalci so dobri, kateri slabi, katere znamke avtov so primerne za vgradnjo, ampak zdaj je, kar je, in lahko samo rešujem zadevo kolikor je mogoče. Predvsem me zanima vaše mnenje, ali je možno trokiranje avta zaradi okvarjenega O2 senzorja, ki mogoče meša nepravo razmerje goriva in zraka, dogaja se tako na plin kot na bencin.V kratkem bom pomeril kompresijo na cilindrih, da vidim če so ventili skurjeni, potem pa naprej, lambda itd
Lp Janez

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Po feb 16, 2015 8:53 pm

janc2 je napisal/-a:Pozdravljeni.
Sem nov na forumu, imam Ford S-max z vgrajeno plinsko napravo G-1.Od vgradnje do sedaj ima prevoženo cca.70000 km,sam sem prevozil z njim 5000 km, dogajajo se pa sledeči problemi:
avto zjutraj normalno vžgem, nakar prične po pol minute delno delovati na tri cilindre, kakor da mu pobira iskro. Včasih pa deluje brez težav. Zamenjal sem že svečke in vžigalne tuljave, ker mi je to najprej padlo na misel, ampak to ni to.
Priklopil sem ga na OBD2 bluetooth adapter, ki mi je pokazal napako na prvem O2 sezorju, po določenem času pa še razne mysfire, ignition coil in katalizator, kar je po mojem verjetno samo posledica okvare O2, ali pa se motim.Prebral sem zadnjih 200 strani, kjer sem opazil, da je imel do pike iste težave uporabnik Parus, kako je rešil zadevo, informacije žal ni delil na forumu.
Moram reči, da je bil to moj nepremišljen nakup avta na plin "čez noč", in do takrat avtoplina sploh nisem poznal, kateri proizvajalci so dobri, kateri slabi, katere znamke avtov so primerne za vgradnjo, ampak zdaj je, kar je, in lahko samo rešujem zadevo kolikor je mogoče. Predvsem me zanima vaše mnenje, ali je možno trokiranje avta zaradi okvarjenega O2 senzorja, ki mogoče meša nepravo razmerje goriva in zraka, dogaja se tako na plin kot na bencin.V kratkem bom pomeril kompresijo na cilindrih, da vidim če so ventili skurjeni, potem pa naprej, lambda itd
Lp Janez

Mistfire seveda pomeni zgrešen vžig, oz vžig gorivne mešanice ob nepravem trenutku. Če si svečke in tuljave menjal, ponavadi ostanejo ventili.

Je pa treba upoštevati še sledeče:
-ko začne delovat po treh cilindrih...je še na bencinu, ali je že preklopil na plin?
-so bili ventili že kdaj nastavljeni?
-meritev kompresije, ne da vedno pravih podatkov. Zanesljiva meritev je edino tlačni test,ko so ventili zaprti
-se zgrešeni vžigi pojavljajo samo ob hladnem motorju? Ko pa je segret je bolje? Če ja, potem so skoraj zagotovo ventili za nastavit.

kemykos
Novinec

Napisal/-a kemykos Po feb 16, 2015 8:59 pm

Evo, ker se jutri bencin spet podraža sem šel tankat, seveda slabe volje, ker, kot sem prej omenil mi je avto spil pol tanka bencina v 520 km vožnje z novo plinsko napravo.

V glavnem po parih sekundah točenja tistih ogromnih 20l, ki bi mi naj jih motor spil ob souporabi plina, mi je zabije ročko od pumpe (klkkk) . Ker v tistem trenutku niti nisem verjel, da je to možno, sem poskusil še 2x nakar mi je pritekel bencin iz rezervoarja na tla.

Tako, moje paničarjenje je bilo brezvezno zato se opravičujem vsem, ki vas živciram tukaj po forumu in si zaradi mene belite glavo.

Prilagam sliko računa, pri katerem sem prihranil 0,384€ glede na jutrišnje cene bencina :D hahaha :DDD

Torej v 520 km sem porabil 5-6L bencina, kar izpolnjuje tisti rang, ki ga je napisal Japanac (1-1.5l bencina na 100km.)

Je pa vse skupaj izjemno zanimivo, ker je prišel kazalec bencina danes celo na tretjo črtico od osmih, kljub temu, da je bil rezervoar 94% poln.

V prihodnjih dneh bom podrobno predstavil svojo vgradnjo in plinsko napravo, da se vam vsaj malo zahvalim. :roll: :shock: :-P
Priponke
IMG_20150216_203247.jpg

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Po feb 16, 2015 9:05 pm

Lp Janez

Pojdi do G1 in naj lepo uredijo. Naj gredo s tabo v avto in jim pokaži kaj dela, potem pa naj se oni zaje.....

janc2
Nov uporabnik

Napisal/-a janc2 Po feb 16, 2015 9:18 pm

iziboy je napisal/-a:
Lp Janez

Mistfire seveda pomeni zgrešen vžig, oz vžig gorivne mešanice ob nepravem trenutku. Če si svečke in tuljave menjal, ponavadi ostanejo ventili.

Je pa treba upoštevati še sledeče:
-ko začne delovat po treh cilindrih...je še na bencinu, ali je že preklopil na plin?
-so bili ventili že kdaj nastavljeni?
-meritev kompresije, ne da vedno pravih podatkov. Zanesljiva meritev je edino tlačni test,ko so ventili zaprti
-se zgrešeni vžigi pojavljajo samo ob hladnem motorju? Ko pa je segret je bolje? Če ja, potem so skoraj zagotovo ventili za nastavit.

Živjo,
po treh cilindrih začne delovati neglede ali je na plin ali bencin, tudi ko sploh še ne preklopi, ventili verjetno niso bili nastavljeni nikoli,prevoženo 190000 km, avto mi lepo in hitro vžiga topel in mrzel, tudi med vožnjo ne cuka, ali pa malenkostno, ko se ustavim pred semaforjem je 10 sec. OK, potem pa malo po treh za 5 sec., nato normalno po vseh štirih, pa še malo po treh...

janc2
Nov uporabnik

Napisal/-a janc2 Po feb 16, 2015 9:28 pm

Hmmm... ko sem malo pogledal zasnovo motorja Ford Duratec-He, mi nekako ni jasno kako naj bi se ventili nastavljali...
https://www.youtube.com/watch?v=IMhqTR6-Ku8

murkoslavko
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a murkoslavko Po feb 16, 2015 9:50 pm

Idi k enemu mehaniku da izmeri kompresijo na cilindrih. Precej verjetno so ventili.
Če se ne motim imajo duratec motorji hidroskopske ventile, torej se nastavljajo sami.

https://www.youtube.com/watch?v=X_tbksFYhl4
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov