Debate, ki niso vezane na ostala področja...

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Po jan 04, 2010 6:18 am

rosonero je napisal/-a:
belkaena je napisal/-a:Rosonero, končnemu izračunu prištej pri Cliotu in Meganu še 500e zaradi menjave turbine. To je dejstvo, tako da če te zanimajo točne številke, moraš tudi to upoštevati.

LP

jao ..........čist vsak ta drugi se spotakne ob okvare. :roll:

pa kj res noben ne prebere prvega posta

Jao :? daj preberi par postov višje pred tem mojim in ti bo jasno zakaj sem to napisal. Sarkazem btw... :roll:

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Po jan 04, 2010 1:28 pm

Denii je napisal/-a:v tem forumu je par strani nazaj en od uporabnikov zapisal da xsara picaso pozre 45 l bencina na 4500km in da nardim z 57 l plina 570 km ( upam d a se nism zmotil , mislam pa so cifre nekje tle )

In tudi ta bencin je treba kupiti, zal ne gre brez njega,,,,,,,

Te zastopim ampak potem ne moreš na leto izračunati za 30.000 km porabe plina ampak za manj ker se voziš tudi na bencin takrat pač za ogrevanja avtomobila.

mhm.....good point ......bom vnesel v izračun ....

pridobil sem tudi neke okvirne ( zelo posplošene) cene za serivnse intervale

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Napisal/-a Mare77 Po jan 04, 2010 2:42 pm

Če bi rad bil točen pri izračunih, bi moral upoštevati tudi različne cene LPG plina. Pri Petrolu je trenutna cena 0,605€, pri Plineksu pa 0,58€. Razlika ni velika, je pa :roll:
Upoštevati pa moraš tudi to, da nekateri motorji potrebujejo dodatno mazanje ventilov, kar pomeni še 20€ na cca 4000km. Francozi to kar rabijo, nemci baje da ne...
Ko sem jaz delal zase računico sem prišel v grobem do tega, da pri 40 000 km na leto prihranim 500€ v primerjavi s podobnim dizlom (1,9DCi) in 1200€ v primerjavi z isto XP brez LPG. Avto sem pa kupil nov.
Drugače pa je moja poraba plina vidna v podpisu...

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Po jan 04, 2010 9:59 pm

je pravi hec tale cena za LPG ; vsak ponudnik ima svojo

Zgleda da gre pri oblikovanju cen za princip prostega trga , kar pa zna bit zelo slabo, zarad tega ker ima že sedaj monopol na tem trgu PETROL.

Trenutno v sloveniji obstaja 43 mest ( upam da se nism zmotu pri steju) za točenje LPG in od tega jih je kar 32 petrolovih.

not good , not good at all....

why....za primer celje

BS petrol - mariborska -- odprto 0-24
plinarna celje - - odprto 7,30-15,30

plinarna ima lahko za 3 cente ( ali pa tudi več ) cenejši plin pa meni to nič prav ne pride, če imam jst recimo službo od 7-15 v domžalah, ker bom moral tankat petrolu v celju ali pa v lukovici. V LJ se pa iz domžal vozit po 15 uri tankat na loren pa nima smisla....

Tako da je v računu smiselno da upoštevam cene PETROLA :(

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy To jan 05, 2010 6:37 am

RENO911 je napisal/-a:Dodati je še potrebno, da čeprav je avto predelan na plin, še vedno pokuriš zraven kar nekaj bencina. Sploh pa glede na pokritost črpalk s plinom... ne vem, če se kdo vozi nekam do goriva, ali kar ustavi pri prvi bencinski in natanka. Tam pa ponavadi ni plina, ker ga dejansko ni skoraj nikjer, razen na zelo redkih bencinskih črpalkah. S tega vidika pade tudi udobje vožnje, moraš skrbeti kje tankati in kdaj, to vse za nekaj litrov bencina, nekaj €. Kolko plina pokuriš da prideš do plina in koliko časa porabiš, zato da plačaš 2 € manj. Potem pa še dodaš kakšne okvare na tej inštalaciji, da tu pa tam ne deluje pravilno, se voziš večkrat na servis odpravljat napako, recimo da enkrat ne preklopi na plin, ko bi moralo, drugič spet ni nekaj vredu z vbrizgom plina, tretjič... 2 €

Tole je očitno napisal ''heroj'' ki se mesečno znebi kar nekaj eurov za nakup bencina, in ni ravno seznenjen z sodobnimi alternativami bencinskemu pogonu... :lol: Pri nas imamo zaenkrat 40 črpalk na katerih lahko tankaš LPG, letos je v planu izgradnja še kakšnih 15-20 in mislim da bo potem pokritost kar dobra. Rzen če seveda živiš sredi Kočevskega roga...
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

Uporabniški avatar
NoSpeedNoFun
Novinec

Napisal/-a NoSpeedNoFun To jan 05, 2010 10:43 pm

Pri nas med vojno, na mestu, kjer prepad deli dolenjsko od notranjsko, so se na vsaki strani zbrali možje različnih miselnosti...
Ker jim je zmanjkalo streliva so vpili
eni FAŠISTIIII

drugi nazaj KOMUNISTIIII

Ker je odmevalo se je slišalo le ISTIII, ISTII, ISTI...

Nauk te zgodbe: Vse je ISTI(podoben)falus, ker ce bi bil le plin najboljsi ne bi bilo dizlov, ce bi bil samo dizel ne bi zivelo pri nas toliko monterjev plina in nihce ne bi vozil predelanih avtomobilov....

Zdaj pa ce ima kdo kaj konstruktivnega za povedat predlagam, da na dan z besedo...

:D :D :D

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Sr jan 06, 2010 6:31 am

[quote="NoSpeedNoFun"]Pri nas med vojno, na mestu, kjer prepad deli dolenjsko od notranjsko, so se na vsaki strani zbrali možje različnih miselnosti...
Ker jim je zmanjkalo streliva so vpili
eni FAŠISTIIII

drugi nazaj KOMUNISTIIII

Ker je odmevalo se je slišalo le ISTIII, ISTII, ISTI...

Nauk te zgodbe: Vse je ISTI(podoben)falus, ker ce bi bil le plin najboljsi ne bi bilo dizlov, ce bi bil samo dizel ne bi zivelo pri nas toliko monterjev plina in nihce ne bi vozil predelanih avtomobilov....

Zdaj pa ce ima kdo kaj konstruktivnega za povedat predlagam, da na dan z besedo...

Tudi če bi bil dizelski pogon enako cenovno ugoden kot pogon na LPG, ali pa celo cenejši, je še vedno plinski pogon veliko bolj ekološki, kljub temu da nima nikakršnih dodatnih filtrov(npr. trdih delcev). Ampak ta pogled, pa pri nas zanima bolj malo ljudi... žal.
Zadnjič spremenil iziboy, dne Če jan 07, 2010 11:45 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Če jan 07, 2010 8:07 pm

še vedno se poigravam z izdelavo izračuna stroškov vožnje na različna goriva pa me zanima sledeče:

Za potrebe ogrevanja motorja na "temperaturo plina " smo glede na info od uporabnikov in serviserjev dobilI številko poraba 1 liter bencina na 100km. Upoštevajmo še dejstvo da je poraba plina večja nekje za 1liter

Za izračun uporabimo Renault clio III 1.2 16V 75KM katerga povprečna poraba na 100 km znaša

6,4 litrov bencina ----- z1 litrom bencina prevozi 15,625 km

7,4 plina ------ z 1 litrom plina prevozi 13, 153 km

Izračun stroškov za prevoženih 100 km :

Z 1 l bencina prevozi 15,625 km

100 - 15,625 = 84,375

za 84, 375 potrebuje ( 84, 375 / 13, 153 = 6,4 ) 6,4 plina

torej za 100 km = 1liter bencina + 6,4 litra plina = 1,116 + 6,4 x 0,605 = 4,988 EUR

RIGHT or WRONG :?:

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Če jan 07, 2010 11:49 pm

rosonero je napisal/-a:še vedno se poigravam z izdelavo izračuna stroškov vožnje na različna goriva pa me zanima sledeče:

Za potrebe ogrevanja motorja na "temperaturo plina " smo glede na info od uporabnikov in serviserjev dobilI številko poraba 1 liter bencina na 100km. Upoštevajmo še dejstvo da je poraba plina večja nekje za 1liter

Za izračun uporabimo Renault clio III 1.2 16V 75KM katerga povprečna poraba na 100 km znaša

6,4 litrov bencina ----- z1 litrom bencina prevozi 15,625 km

7,4 plina ------ z 1 litrom plina prevozi 13, 153 km

Izračun stroškov za prevoženih 100 km :

Z 1 l bencina prevozi 15,625 km

100 - 15,625 = 84,375

za 84, 375 potrebuje ( 84, 375 / 13, 153 = 6,4 ) 6,4 plina

torej za 100 km = 1liter bencina + 6,4 litra plina = 1,116 + 6,4 x 0,605 = 4,988 EUR

RIGHT or WRONG :?:

Izračun je jasen in pravilen... ampak... samo do polnoči, ker bodo Petrolovi pohlepneži jutri spet podražili plin... pa dejmo že enkrat skupaj stopit pa mal po prstih tole bando tajkunsko :evil: :evil: :evil:

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Pe jan 08, 2010 6:21 am

torej če si zračunal da daš na 100km okoli 5€
če bi bil na bencinu bi pa dal dobrih 7€

pomeni, da na 100km privarčujemo vsaj 2 € (če delaš daljše ture, lahko odštejemo še 1 litr bencina).

pa dobr rečmo 2 €.za povprečn sistem plačamo okoli 1200€ (z homolagacijo vred)

2€...........100km
1200€.......X
X=120000/2=60 000km
torej bo se sistem povrnil v 60 000km
za nekoga je 60 000km 1 leto, za nekoga pa 5let, da nardi toliko km.v tem času se pa še plin lahko konstantno draži.
tako, da tisti ko nardijo 60 000km v treh ali več letah še lahko prštejejo še nekaj 100km.

z ekološkega vidika je pa čist eno navadno sraje, zato ker država ne bo devala kakih co2 olajšav.izgovor bo itak, da še vedn morte se vozit na bencin, da ogrejete motor in če vam zmanjka plina.kupte rajš hibrida
Lep pozdrav :)

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Pe jan 08, 2010 11:33 am

@ myster

Neki postov nazaj mas en moj post v katerem sem skušal zajet koliko nas stane voznja z avtom na različna goriva v roku 5 letih ob tem da letno prevozimo 30.000km.

Izračun moram še dodelat ( vnest še strošek servisnih intervalov in pnevmatik ), pa bomo videl kaj se bo pokazalo

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Pe jan 08, 2010 9:37 pm

myster je napisal/-a:torej če si zračunal da daš na 100km okoli 5€
če bi bil na bencinu bi pa dal dobrih 7€

pomeni, da na 100km privarčujemo vsaj 2 € (če delaš daljše ture, lahko odštejemo še 1 litr bencina).

pa dobr rečmo 2 €.za povprečn sistem plačamo okoli 1200€ (z homolagacijo vred)

2€...........100km
1200€.......X
X=120000/2=60 000km
torej bo se sistem povrnil v 60 000km
za nekoga je 60 000km 1 leto, za nekoga pa 5let, da nardi toliko km.v tem času se pa še plin lahko konstantno draži.
tako, da tisti ko nardijo 60 000km v treh ali več letah še lahko prštejejo še nekaj 100km.

z ekološkega vidika je pa čist eno navadno sraje, zato ker država ne bo devala kakih co2 olajšav.izgovor bo itak, da še vedn morte se vozit na bencin, da ogrejete motor in če vam zmanjka plina.kupte rajš hibrida

Ja... samo imej v vidu da je bil cel izračun delan na avtu ki dejansko porabi malo že bencina, približno si lahko predstavljaš izračun na recimo Laguni z 2.0 litrskim motorjem ki porabi cca 10l bencina. Tukaj pa se cifre obračajo precej drugače.Pri moji Toyoti(2.0, 94kW) imam prihranka 4.5€/100km pa sem prištel tudi bencin in tekočino za mazanje ventilov ki jo ta avto potrebuje. Letno delam 25.000 km, pa si izrčunaj... Meni se smeji vsakič ko tankam...

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Pe jan 08, 2010 9:47 pm

Tale tekočina za mazanje ventilov ; a je to "flash lube" ?

Če se prav spomnim je en od uporabnikov tle omenju da naj bi jo francozi rabl , nemci pa ne ....japonci ?

Omenu je tudi da je gre za na cca 4000 km za ene 20 EUR .....

@ iziboy: a lahk napises porabo bencina in plina za tvojo toyoto, rabim za primerjavo ( mi neki ne gre ravno skup pa ne bom opsoval ,,,,ker bo drugač roman bedarij tle :D )
Zadnjič spremenil rosonero, dne Pe jan 08, 2010 10:05 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Pe jan 08, 2010 9:58 pm

rosonero je napisal/-a:Zale tekočina za mazanje ventilov ; a je to "flash lube" ?

Če se prav spomnim je omenju da naj bi jo francozi rabl , nemci pa ne ....japonci ?

Omenu da je gre za na cca 4000 km za ene 20 EUR .....

Flash lube?! Ne hvala! Mehanski ni vreden pol k, elektronski pa ima tudi kar nekaj pomankljivosti. ValveCare se imenuje tekočina in elektronska dozirna naprava pri meni, ampak deluje samo z napravo Prins(NL). Meni jo pokuri flaško na cca 4800km, je pa to največ ovisno od moči in velikosti motorja in težke noge :D Nemci ''načeloma'' ne rabijo mazanja, lahko pa probaš njihov 3.2 V6 motor (Tuareg, Phaeton...) voziti brez mazanja... več kot 30.000 km pa bo nova glava v igri. Japonci skoraj vsi obvezno, Opel bohnedaj brez, Ford še bolj občutljiv, Porsche tudi...

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Pe jan 08, 2010 10:09 pm

aha....cena te flaške pa je ?

ah da ne pozabim : vgradnja prinsa je prišla koliko ? ( infomativni pogovor z ponudniki: za prins ponujeni dve različni ceni ....z občutno razliko )

Mare77
Novinec

Napisal/-a Mare77 Pe jan 08, 2010 10:33 pm

rosonero je napisal/-a:aha....cena te flaške pa je ?

ah da ne pozabim : vgradnja prinsa je prišla koliko ? ( infomativni pogovor z ponudniki: za prins ponujeni dve različni ceni ....z občutno razliko )

Cena flaške je 20 €. Kot sem napisal, po ponovnem programiranju mi bo zdržala okoli 4500km (imam veliko avtoceste in zato večje obrate motorja). Mene je PRINS sistem prišel 1800 €, brez mazanja je cca 100€ cenejše.

Mare77
Novinec

Napisal/-a Mare77 Pe jan 08, 2010 10:46 pm

Banda Petrolovska ! Podražili so za 0,044 €/l, kar pomeni 2,2€ na tank, oziroma cca 12€ na mesec več... Na Plinstalu so imeli danes še staro ceno ;)
Zanimivo, da v medijih pa nobene novice o tem. Ko pa se podraži bencin za 2 € na tank je pa panika...

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy So jan 09, 2010 7:02 am

rosonero je napisal/-a:aha....cena te flaške pa je ?

Prinsa uradno vgrajujejo samo eden in to v Lukovici pri Domžalah, vsi ostali so nategoti, niso pooblaščeni in ne morejo dati niti dneva garancije. Doza tekočine je 20€, vgradnja plina pa tam nekje kot je rekel Mare

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ So jan 09, 2010 8:07 am

Mare77 je napisal/-a:Banda Petrolovska ! Podražili so za 0,044 €/l, kar pomeni 2,2€ na tank, oziroma cca 12€ na mesec več... Na Plinstalu so imeli danes še staro ceno ;)
Zanimivo, da v medijih pa nobene novice o tem. Ko pa se podraži bencin za 2 € na tank je pa panika...

jaz envem kako je lahko dražji kot v italiji :shock:
Slika

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero So jan 09, 2010 12:54 pm

Mare77 je napisal/-a:Banda Petrolovska ! Podražili so za 0,044 €/l, kar pomeni 2,2€ na tank, oziroma cca 12€ na mesec več... Na Plinstalu so imeli danes še staro ceno ;)

petrol = monopol

Lahko počnejo karkol hočejo, pa tud vse ostale ponudnike bojo tako ali drugače prisiili v dvig cen oz približanje njihovi.

Bencin je napram LPG v masovni uporabi.......zato tud panika....
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov