Debate, ki niso vezane na ostala področja...

cc09
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a cc09 Če jul 09, 2015 6:40 am

Ne gre se za to, da se zmeraj avtomatsko vzame najdražjo stvar, ker je kao najboljša. Jaz sem prvi, ki se s tem sploh ne strinja in velikokrat je nekaj srednjega boljše od najdražjega, pa tudi če ni boljše, je vsaj dovolj dobro. Pri plinu je pa tako, da po eni strani hočeš z njim prišparat, zato normalno, da gledaš tudi na ceno, po drugi strani pa se prišpara kar nekaj na dolgi rok, tako da se splača vzet najboljšo stvar, ker da najdeš ravno "dovolj dobro" in poceni boš porabil kar nekaj živcev in časa, a ne, Japanac :) Na par sto evrov se tu enostavno ne splača gledat, sploh če imaš nek motor, ki je zelo na meji ali se ga sploh splača predelovat zarad vseh problemov, ki bi lahko nastali. Na kakšnega starega mercedesa daš verjetno lahko karkoli pa bo delalo. Na oplovo in še marsikakšno mašino pa pač ne.

bernikm
Novinec

Re: porsche cayenne turbo na plin

Napisal/-a bernikm Če jul 09, 2015 7:22 am

japanac je napisal/-a:
bernikm je napisal/-a:Sistem je Poljski od SIGAS-a. Problem z lučko je pa že od vgradnje naprej, sem bil že ene 4-5x na servisu pa nikoli ne zrihtajo do konca, vedno nekaj na pol, potem se pa zopet prižge. Bom moral res še 5x peljati da jim bo uspelo zrihtati :-)

Zdravo,

Imam kar malo slabo vest, saj sem ti sam priporočil omenjeni sistem (še vedno sem mnenja, da je glede na razmerje kvaliteta/cena eden boljših).

Glede check engine lučke, težko povem kaj pametnega, saj sami teh težav nismo imeli, je pa res, da smo najprej poiskali avte, ki niso problematični za predelavo in se nato odločili za predelavo.

Edino kar bi predlagal je da nabaviš OBD II vmesnik, ki deluje preko bluetooth protokola in s pomočjo aplikacije npr. Torque s pametnim telefonom preverjaš kakšne napake ti izpiše ko ti zasveti lučka, jih pobrišeš in zadevo beležiš ter tako dobiš osnovo kje iskati vzrok za prižiganje.

Če se prav spomnim je bilo govora o enem modulu oz. nečem podobnem za ta tip motorja ?

Glede na to, da ti nista uspela porihtati niti Primož, niti mislim, da Aljaž me zadeva malo čudi. :ue

Ko sem brskal po spletu sem sicer našel, da je prižiganje te lučke pri teh vozilih kar pogosto, vendar ne v povezavi s plinom.

Ker grem v bližnji prihodnosti do Primoža, bom malo vprašal glede tvoje zadeve in se slišiva preko ZS-ja.

:vrum

Da ne bo pomote, sistem deluje brez težav, le ta problem s check engine lučko je že od same vgradnje naprej, pa sploh ni problematičen oz nebi opazil če ne bi vsakič ko se lučka prižge mašina cuknila. Sta mi že Primož in Aljaž urejala (Aljaž večkrat) pa kot kaže še niso našli rešitve.
Se proporočam če boš karkoli izvedel od Primoža glede napake, bom pa po dopusti zopet malo poklical Aljaža če je kaj novega...

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Če jul 09, 2015 7:37 am

cc09 je napisal/-a:Ne gre se za to, da se zmeraj avtomatsko vzame najdražjo stvar, ker je kao najboljša. Jaz sem prvi, ki se s tem sploh ne strinja in velikokrat je nekaj srednjega boljše od najdražjega, pa tudi če ni boljše, je vsaj dovolj dobro. Pri plinu je pa tako, da po eni strani hočeš z njim prišparat, zato normalno, da gledaš tudi na ceno, po drugi strani pa se prišpara kar nekaj na dolgi rok, tako da se splača vzet najboljšo stvar, ker da najdeš ravno "dovolj dobro" in poceni boš porabil kar nekaj živcev in časa, a ne, Japanac :) Na par sto evrov se tu enostavno ne splača gledat, sploh če imaš nek motor, ki je zelo na meji ali se ga sploh splača predelovat zarad vseh problemov, ki bi lahko nastali. Na kakšnega starega mercedesa daš verjetno lahko karkoli pa bo delalo. Na oplovo in še marsikakšno mašino pa pač ne.

Se strinjam, čeprav ne v vsem . . . evo naša trenutna "plinska flota":

Chrysler Voyager 2.4, letnik 2001 - vrednost cca 1500 - 2000 €
Hyundai Santa Fe 2.4, letnik 2001 - vrednost cca 1500 - 2000 €
Škoda Octavia 1.6, letnik 2005 - vrednost cca 4000 - 4500 €
Citroen Picasso 1.8, letnik 2000 - vrednost cca 1000 €
Peugeot 807, letnik 2003 - vrednost cca 2000 - 2500 €

Pri instalacijah v zgoraj navedena vozila, se vsaj po mojem mnenju zelo pozna če daš 1000 € več pri montaži (gre za avte, pri katerih ne veš kako dolgo jih boš še vozil sploh če odpove kaj večjega - npr. pred kratkim kompresor v Voyagerju cca 500 € popravila).

V rangu do plus cca. 500 € so bile G1 in Plineks zadeve, za katere pa hvala, ampak ne hvala.

Prva tri vozila so bila načrtno izbrana kot neproblematična brez potrebe po mazanju in z dobrimi referencami na forumih ter takoj po nakupu predelana.

Francoza sta bila izbrana "malo na silo" zaradi povečanja števila družinskih članov.

V vseh deluje poljski AGC brez težav, check engine lučk itd., tako da monterju nimam kaj očitati (kapo dol Primož). Prav zato me čudi zadeva glede uporabnika "mbernik", saj sem mu sam priporočal to napravo in mu v "akciji" priskrbel priporočilo za popust.

Z bratom se večkrat hecava, da se je treba več vozit, da potem več prihraniva (nekako strmimo k računici, da je vse ok, dokler imaš pri vozilu, ko ga prodaš strošek kilometra z vključenimi popravili, pnevmatikami, servisi pod 10 centov/1 km.

Sicer pa lahko rečem, da smo ravno dovolj "pripelani, da imamo v družini pik na plin, oldtimerje, mercedese, SUV-e in še bi se kaj našlo, no v zadnem času se kažejo obrisi električnega vozila nekje na obzorju . . .

Se popolnoma strinjam, da kakšnega precej problematičnega vozila ne bomo nikoli predelovali. Smo pa podlegli neki "fami", da moraš pri dizlašu po nakupu zamenjati vse po vrsti dize, pumpo, turbo, itd., čeprav . . . v kolikor poiščeš vozilo s poreklom, katerega motor velja ob rednem vzdrževanju za dobrega, lahko iz lastnih izkušenj povem, da še nismo menjali nič od omenjenega pa imamo Ford-aTransit-a z 296k km (motor z eno vžigalno svečko pri kateri se predgretje vključi šele pri -13 stopinjah - preverjeno, drugače pa še nisem vozil vozila, ki bi tako rado vžigalo, v prvo, v momentu, pa če stoji ne vem kako dolgo) in ženin MB 220 CDI cca 337k km (na interval 20k km brez dolivanja olja), povprečna poraba v službo in nazaj slabih 100 km vsak dan je 4,5 l, pa seveda tanka čez mejo saj tako naredi več kilometrov.

Ob zgornjem podatku se tudi sam večkrat vprašam, zakaj plin, odkrito povedano - ne vem - edina pametna razlaga, ki vzdrži je da lažje najdeš bencinca z malo kilometri in poreklom, ker delamo precej kilometrov pa . . . pač poskušamo prišparati.

Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Če jul 09, 2015 8:12 am

Koliko pa vam sedaj ko laufa klima v povprečju žre več plina ?
Jaz sem imel prej porabo nekje okoli 8 - 8.5l / 100 KM, sedaj je pa okoli 9 - 9.5l/. Se pravi je poraba višja za 1l plina. Je to v mejah normale ?

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Če jul 09, 2015 8:21 am

To je povsem normalno povecanje porabe. Sploh v tej hudi vrocini, ki smo jo imeli, saj je imel kompresor kar nekaj vec dela, kot ce bi bilo zunaj 29°C.

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Če jul 09, 2015 8:23 am

bernikm je napisal/-a:Koliko pa vam sedaj ko laufa klima v povprečju žre več plina ?
Jaz sem imel prej porabo nekje okoli 8 - 8.5l / 100 KM, sedaj je pa okoli 9 - 9.5l/. Se pravi je poraba višja za 1l plina. Je to v mejah normale ?

Sicer poskušam vozit brez kompresorja, v kolikor pa imam vklopljeno, pa podobno, seveda pri Octaviji, ki ima podobno konjev, pri močnejših motorjih se nam pozna manj.

Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

kemykos
Novinec

Napisal/-a kemykos Če jul 09, 2015 9:34 am

Waaauu @Japanac, vi ste pa res plinska družina :o 8)

Zanima me kje dobite podatke, katere avtomobile se da vredu predelati oziroma ne potrebujejo mazanja? Sedaj imam P207 pa mi je mogoče malo premajhen avto glede na to, da sem visok malo manj kot 2m :roll: Bi v prihodnosti z veseljem kupil kako Octavio 1.6 ali kaj podobnega, če nebi bilo potrebno vgrajevati mazanja.

Hvala!

Lp :mrgreen:

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Če jul 09, 2015 9:58 am

kemykos je napisal/-a:Waaauu @Japanac, vi ste pa res plinska družina :o 8)

Zanima me kje dobite podatke, katere avtomobile se da vredu predelati oziroma ne potrebujejo mazanja? Sedaj imam P207 pa mi je mogoče malo premajhen avto glede na to, da sem visok malo manj kot 2m :roll: Bi v prihodnosti z veseljem kupil kako Octavio 1.6 ali kaj podobnega, če nebi bilo potrebno vgrajevati mazanja.

Hvala!

Lp :mrgreen:

Jap, več se vozimo več prišparamo, prihranek pa zapravi "nežnejši" spol. :EE in smo vsi srečni - preverjeno.

Stric Google in seveda forum na forum, pa je domača naloga narejena za "čebelico", potem pa še posvet z družinskim monterjem. :bere

Do sedaj zmagovalna kombinacija. :pivo

Glede Octavije (tudi sam imam 1,93m) in sem iz Seat Cordobe presedlal na "sedež za veslanje", bo pa naslednji verjetno Superb, vendar ne prej kot čez kakšnih 5 let.

Drugače pa o tem motorju:

http://www.tipcars.com/magazin-skoda-oc ... -6252.html

Ni sicer nek presežek glede voznih lastnosti, je pa neproblematičen.

Kot sem že večkrat pisal bi bila pravilna izbira 1.8 T (150 KS), pa jih žal ko sem sam kupoval ni bilo nič na razpolago. Pa tudi ne vem če bi bila poraba višja kakšnega pol litra plina, saj se teh dobrih 100 konjev kar muči po avtocesti. Pa tudi po mestu ni ravno varčen.

Sem pa prejšnji teden bil v Ljubljani in se vračal precej naložen ter pri 90 - 110 km po GPS-u imel porabo dobrih 7 l plina, kar je dovolj "simpatičen" podatek.

http://www.spritmonitor.de/en/detail/560172.html

Če ga pa tiščiš 160 + in avtomatska klima, pa lahko računaš okoli 10 l porabe, pa cca 2 dl olja na 1000 km. Drugače pa verjetno ne grem več iz VAG skupine, čeprav sem kar blažen ko občasno poteram ženimo čipano mečko 220 CDI. Navor naredi svoje. :8

Nič teramo dalje. :vrum
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če jul 09, 2015 10:18 am

bernikm je napisal/-a:Koliko pa vam sedaj ko laufa klima v povprečju žre več plina ?

Pa nekaj večja poraba plina je tudi na račun manjše porabe benza, saj manj začetnih km narediš z bencinom. Mislim da je to povečanje za 1l več kot normalno, ko vse to seštejemo.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Če jul 09, 2015 10:33 am

Ja saj meni se tudi zdi OK ta liter več. Sem pa gledal koliko je cena LPG na Hrvaškem in je skoraj 16 centov cenejše na liter.
Me ma da bi šli na dopust kar z mojim na plin. Čeprav lahko pri polno otovorjenem in s trugo na strehi pričakujem kar konkretno povečanje porabe za par litrov :-)

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če jul 09, 2015 11:12 am

Jaz pa mislim da ne. Ob vožnji po avtocesti je več ali manj razlika samo na račun večjega zračnega upora. Porba ne bi smela biti bistveno višja. Drugo bi bilo, če bi šlepal prikolico. :D

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Če jul 09, 2015 11:25 am

zzitop je napisal/-a:Jaz pa mislim da ne. Ob vožnji po avtocesti je več ali manj razlika samo na račun večjega zračnega upora. Porba ne bi smela biti bistveno višja. Drugo bi bilo, če bi šlepal prikolico. :D

Ja samo je avto švoh 1.4 100km pa ga je treba skoz terati do konca :-)
Žena ima KIA ceed karavan 1.6 123km pa je bila lani poraba v povprečju 9l polno otovorjen in s trugo na strehi. Drugače ima pa okoli 7.5l povprečno porabo.
Se pravi če imam jaz sedaj okoli 9l bi moralo biti nekje med 10-11 litri / 100 km.

Če naredim kalkulacijo (po Hrvaških cenah)
- bencin 9l x 1.362 = 12.26€ / 100 km
- plin 11l x 0,514 = 5,65€ / 100 km

Več kot še 1x ceneje, tudi pri močno višji porabi plina. Dlje ko greš, več prišparaš, sploh ko enkrat preklopi na plin :-)

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če jul 09, 2015 12:38 pm

Boš po avtocestah teral ali vozil turistično. Če si sposoben samokontrole in posledično kontrolirati nogo, da bo držala hitrost od 90 do 100 km/h, potem poraba niti ne bi bila povečana. Razen če že sedaj voziš samo relacijo in s hitrostjo 70 do 100, ko je poraba najmanjša.
Koliko časa s tem izgubiš in koliko cekinov pridobiš, boš pa sam prekalkuliral. :D

TRIROG
Nov uporabnik

Napisal/-a TRIROG Če jul 09, 2015 8:48 pm

japanac je napisal/-a:
V vseh deluje poljski AGC brez težav, check engine lučk itd., tako da monterju nimam kaj očitati (kapo dol Primož). Prav zato me čudi zadeva glede uporabnika "mbernik", saj sem mu sam priporočal to napravo in mu v "akciji" priskrbel priporočilo za popust.

Kateri sistem je to in kdo ga je vgradil in ali so še kakšne akcije?

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Pe jul 10, 2015 6:45 am

TRIROG je napisal/-a:
japanac je napisal/-a:

http://en.agcentrum.pl/

Monterja najdeš na spletu Jesenice na Dolenjskem - Primož Jazbar.

Glede akcij pa je treba sledit njihovo ponudbo, takrat je lahko vsak, ki je že montiral pri njih dal priporočilo novi stranki, ki je prihranila cca 300 € (sam sem odstopil priporočilo dvema uporabnikoma tega foruma).

Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Pe jul 10, 2015 8:49 am

japanac je napisal/-a:
TRIROG je napisal/-a:
japanac je napisal/-a:

http://en.agcentrum.pl/

Monterja najdeš na spletu Jesenice na Dolenjskem - Primož Jazbar.

Glede akcij pa je treba sledit njihovo ponudbo, takrat je lahko vsak, ki je že montiral pri njih dal priporočilo novi stranki, ki je prihranila cca 300 € (sam sem odstopil priporočilo dvema uporabnikoma tega foruma).

Sam si tudi lastim opisani sistem, zahvala gre japanac-u za priporočilo in Primožu Jazbarju za vgradnjo. Kot sem že napisal deluje sistem brez težav, razen te 'check' engine lučke, ki pa verjamem da jo bodo uredili, samo malo bolj moram 'pritisniti' na serviserja :-)
Imam pa prevoženih dobrih 34.000km na LPG v slabih 2 letih, tako da sem tistega jutrja ravno dobil notri z razliko bencin/plin.

kuzokirana@gmail.com
Nov uporabnik

Napisal/-a kuzokirana@gmail.com So jul 11, 2015 7:40 am

zdravo!

A obstaja kašn seznam avtov ki so najbolj primerni za predelavo oz. če kdo ve tko iz glave in mi kaj prioroči. nekaj sm že sam zbrsku vendar se ne najbolj spoznam na to. Škode napr. a se lahko vse predela al so kašne izjeme vem še za renoje k4m da so ok (priporočilo uporabnika iz tega foruma)
lp

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac So jul 11, 2015 9:57 am

kuzokirana@gmail.com je napisal/-a:zdravo!

A obstaja kašn seznam avtov ki so najbolj primerni za predelavo oz. če kdo ve tko iz glave in mi kaj prioroči. nekaj sm že sam zbrsku vendar se ne najbolj spoznam na to. Škode napr. a se lahko vse predela al so kašne izjeme vem še za renoje k4m da so ok (priporočilo uporabnika iz tega foruma)
lp

Po naših izkušnjah neproblematični Mercedes, Bmw, VAG skupina (pri 1.6 motorju se je potrebno izogibati "tipu motorja, ki je izdelan v Mehiki").

Drugače pa je težko na pamet, lažje je ko, si enkrat izbereš model in možne motorje :hi
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

TRIROG
Nov uporabnik

Napisal/-a TRIROG So jul 11, 2015 11:06 pm

Ve kdo za kakšno akcijo pri kakšnem vgrajevalcu? V 12 let starega mercedeza bi nekaj vgradil ampak ne za premium ceno ... Kar pomeni da bi dosegalo skoraj polovico vrednosti avta ... Me pa zanima predvsem ljubljana in okolica ...

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac To jul 14, 2015 8:52 am

TRIROG je napisal/-a:Ve kdo za kakšno akcijo pri kakšnem vgrajevalcu? V 12 let starega mercedeza bi nekaj vgradil ampak ne za premium ceno ... Kar pomeni da bi dosegalo skoraj polovico vrednosti avta ... Me pa zanima predvsem ljubljana in okolica ...

Na mečki bi moralo delovati, tako rekoč, karkoli brez težav (če le ne zadaneš vgrajevalca, ki plin montira PRVIČ). Preveri kakšnega kuponkota oz. te variante na rezervacijo.

Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov