zagrižen je napisal/-a:Mislim, kakšne neumnosti pišete nekateri...
Imam Peugeot 206 1.4 HDI in ni niti približno res, kar je napisano. Ob normalni vožnji imam po mestu porabo 6 litrov na sto, ob dinamični vožnji sem imel na tank porabo tudi 7,9 litrov, če pa govorimo o izživljanju, tudi 9-10 ni problem.
Poglej namen teme je navedba lastnih podatkov za različne ražime vožnje, ne pa debata o tem koliko bi naj nek avto dejansko porabil, prav tako nismo nikjer natančno definirali, kaj pomeni npr. vožnja po jajcih. In potem ko boš mel vsa dejstva na razpolago, se lahko začnemo pogovarjat o neumnostih. Kar velja za moj primer, ni nujno da velja zate in dalje da to velja nasplošno. Napisal sem svoj primer porabe in zaradi tega če bi napisal da mi pije lahko tudi 8 litrov, ali pa sam 4, nebi imel nič krajšega ali daljšega kurca. Zato ne ti men o neumnostih.
Tudi pojem mestne vožnje je zelo različen: v Ljubljani vozit se v prometnih konicah je nekaj povsem drugega, kot vozit se v majhnem kraju, kjer naštudiraš kje se da obvozit promet. Tako lahko npr. ljubljančanu tudi 1.2 TDI v mestu pije 10 litrov / 100km, ker se mel prižgano klimo in vsak dan stal nekaj ur v prometnih konicah. Podobno je tudi pojem vožnja po jajcih: za nekoga je to šaltanje na 1800 obranih, pospeševanje z za mm pritisnjenim gasom, spranje na semaforjih za drugega pa šaltanje na blokadi a vožnja po omejitvah.
Pri nas varčujemo z vsemi energenti, predvsem pri stvareh kot so gorivo, elektrika in voda. Porabo 6 litrov sem dosegel le enkrat, ko je blo treba avto malo preluftat in smo meli vožnjo Ce-Lj-Nm-Lj-Ce s hitrostjo 160 na uro, šaltanjem nad 3500 rpm, preostanek pa mestna in relacijska vožnja po omejitvah z naglimi pospeševanji. Konkretno je bilo prevoženih 640 km s porabo 6.09 l / 100km. Podatek o izživljanju zato pri meni, ker tako enostavno praktično ne vozim, pri meni ni preizkušen nekajkrat zapored, da bi lahko reku: ne more tuk pit, lahko tuk pije. Po 32 obiskih na pumpi sta dva primera porabe čez 6 litrov (enkrat je avto stal na mestu zaradi polnjenja akumulatorja in sem šel po nekaj 10 km spet tankat), 8 krat je poraba presegla 5 litrov, preostalo pa je vse pod 5 litrov. Konkretneje najnižja izmerjena je 4.17 L / 100km, najvišja pa 6.18 L / 100 km (ki ne velja zaradi laufanja na mestu).