Kael je napisal/-a:Blinder je napisal/-a:Poglej tovarniške podatke, tisti vir je najbolj zanesljiv. Seat je poceni VW z več športnosti kot VW. Seat je namenjen mlajšim, tej pa majo v povprečju težjo nogo. To zadošča kot razlaga zakaj seat na spritmotor porabi več.
@Blinder: tovarniški podatki so mestna 6 litrov, kombinirano 5 litrov, izvenmesta 4.3 L. V mojem Leonu imam prevoženih 107.000 v štirih letih, imel sem Michelinove pnevmatike Energy saver (205, 55, R16) in sem se nekajkrat namesko trudil, da bi prišel brez klime, gumami konkretno napolnjenimi pod 5 litrov, pa je enostavno nemogoče. Pa sem bil cel tank na avtocesti (praktično brez pavze), brez klime s hitrostjo 105, fural tempomat. Poraba je bila vedno od 5.05 do 5.25. Edino kakor pride na 4.6 do 4.7 litra je brez klime, tovornjaku par m za ritjo (vožnja 80, 90 na uro). A glej zlomka folk v WV Golfih pa brez takih bedarij (probal le dva tanka) doseže 4.5 L / 100km. Edini možni razlog o katerem sem tudi razmišljal je ta, da bi bile krivec pnevmatike: da če bi človek dal gor R15 (185 65 R 15), da bi se potem še kaj spremenilo... To pišem sicer zgolj kot zanimivost in opažanje, čeprav tudi 0.5 litra pri trenutnih cenah po 100.000 prevoženih km pomeni 600 € prihranka.
Samo vprašanje, kako se lahko voziš 105 po AC? Kako lahko za vraga doseže 4.5 povprečje s takim pežojčkom? Najnižja poraba, ki sem jo dosegel je bila 3.1 litra, samo sem se namensko vozil brez klime za tovornjakom z 120 konjsko astro cdti...