Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Pišite več porab, če imate vsaj petino take vožnje

Bencinar zmerno manj kot 5
6
2%
5-6,5
25
8%
6,5-8
19
6%
8-10
6
2%
Bencinar povprečno 5-6,5
14
4%
6,5-8
27
8%
8-10
10
3%
več kot 10
6
2%
Bencinar športno 6-8
11
3%
8-10
14
4%
10-13
13
4%
već kot 13
4
1%
Dizel zmerno manj kot 4
3
1%
4-5,5
27
8%
5,5-7
18
6%
7-9
2
1%
Dizel povprečno 4-5,5
13
4%
5,5-7
44
14%
7-9
7
2%
Dizel športno 4,5 - 6
7
2%
6-8
33
10%
8-10
5
2%
već kot 10
4
1%

Skupaj glasov : 318

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Re: Poraba tvojega avtomobila

Napisal/-a maniaxxx Ne jul 10, 2011 11:06 am

Kael je napisal/-a:
Blinder je napisal/-a:Poglej tovarniške podatke, tisti vir je najbolj zanesljiv. Seat je poceni VW z več športnosti kot VW. Seat je namenjen mlajšim, tej pa majo v povprečju težjo nogo. To zadošča kot razlaga zakaj seat na spritmotor porabi več.

@Blinder: tovarniški podatki so mestna 6 litrov, kombinirano 5 litrov, izvenmesta 4.3 L. V mojem Leonu imam prevoženih 107.000 v štirih letih, imel sem Michelinove pnevmatike Energy saver (205, 55, R16) in sem se nekajkrat namesko trudil, da bi prišel brez klime, gumami konkretno napolnjenimi pod 5 litrov, pa je enostavno nemogoče. Pa sem bil cel tank na avtocesti (praktično brez pavze), brez klime s hitrostjo 105, fural tempomat. Poraba je bila vedno od 5.05 do 5.25. Edino kakor pride na 4.6 do 4.7 litra je brez klime, tovornjaku par m za ritjo (vožnja 80, 90 na uro). A glej zlomka folk v WV Golfih pa brez takih bedarij (probal le dva tanka) doseže 4.5 L / 100km. Edini možni razlog o katerem sem tudi razmišljal je ta, da bi bile krivec pnevmatike: da če bi človek dal gor R15 (185 65 R 15), da bi se potem še kaj spremenilo... To pišem sicer zgolj kot zanimivost in opažanje, čeprav tudi 0.5 litra pri trenutnih cenah po 100.000 prevoženih km pomeni 600 € prihranka.

Samo vprašanje, kako se lahko voziš 105 po AC? Kako lahko za vraga doseže 4.5 povprečje s takim pežojčkom? Najnižja poraba, ki sem jo dosegel je bila 3.1 litra, samo sem se namensko vozil brez klime za tovornjakom z 120 konjsko astro cdti...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
exide
Stalni uporabnik

Kraj: Radovljica

Napisal/-a exide Ne jul 10, 2011 12:02 pm

Passat, 1.9TDI, večinoma se vozim samo po avtocesti, relacija 50km v eno smer. Računalnik kaže povprečno porabo 5.4 :)

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Ne jul 10, 2011 2:49 pm

@speedfreak: da se Peugeotom 206 dosežeš porabo okoli 4.5 l / 100km, se pač pelješ po AC s prižgano klimo na 2500 rpm, počasi speljuješ in voziš čim bolj konstantno - to nanese nekje 107 km na uro. To je hitrost, kjer je poraba goriva zelo ugodna, potovalna hitrost za moje pojme zadovoljiva ter obrana materiala bistveno manjša. Prav tako pri hitrosti čez 100 ne oviraš tovornjakov, na drugi strani pa te preostali lahko brez težav prehitijo. Se pa tudi taka vožnja zahteva koncetracijo pri prehitevanju (tam pač pospešiš na 120), uporabo tretjega pasu kjer možno in onemogoča kampiranje na prehitevalnem pasu. Sam vozim z vsemi avtomobili (izjema kakšni testi) med 100 in 110 po avtocesti. Mertve so mi pokazale (firbec), da ta Peugeot in Leon ob priganjanju popijeta vsaj 1.5 litra več, kot bi, če ju vozimo, kar se da varčno. Pa ostanimo pri 1.5 litra in ceni nafte 1.25 € za liter. Letos smo z obema avtomobiloma prevozili 25.000 kilometrov, kar pomeni nekje 470 € prihranka, ali z drugimi besedami pokrito celotno zavarovanje, registracija in tehnični za peugeota. Do konca leta se bo pokrila še polovica zavarovalne premije za Leona iz tega "naslova". Ali z drugimi besedami: pri 1.5 litra nižji porabi naredim z enim tankom 230 km več - ni malo ane. V tem koritu se skriva tudi precej skritih prihrankov, saj je zagotovo obraba materiala pri nežni vožnji manjša, kot pri teranju avtomobila - pri letne gume so držale na Leonu 65.000 km, zimske pa sem zavrgel zaradi starosti in varnosti po 40.000 km letos (profila kolikor češ), zavorne ploščice so zdržale 105.000 km (predviden termin menjave je 60.000 km). Vsekakor pa v mestih in regionalnih cestah NE vozim pod omejitvijo, ampak na meji: mesto 50, regionalke dobrih 90 - cjazenja s 70 na uro, da bo zato še 0.1 litra manj ne podpiram.

V splošnem pa - vsak ima svoj pogled na življenje. Trenutno smo v situaciji, ko življenje ni pravljica, služba pa veselica če jo imaš. Varčevanje samo pri gorivu (nekaj € na tank) ne prinese skoraj ničesar - če pa v to vključiš način življenja (likanje, pranje ipd le v času poceni toka, koriščenje bonusov, izdelkov v akciji, kurjenje na 21 stopinj namesto 25, menjava el. distributerja za ugodnejšega, koriščenje 20% bonusa na elektriko, varčne sijalke, stroški mobitelov na minimum) potem pa se konec meseca nabere tudi po 100 ali 200 € več prihranka. Če nekaj časa paziš se nakaplja tudi nekaj stotakov na krizni račun, kar odpravi potrebo po kreditih v premeru ko npr. pralni stroj crkne. In tako si ustvariš nizko "platformo" za osnovne potrebe življenja, si brez astronomskih kreditov (trenutno 80 € za peugeota, 11 € za pc tehniko) in če kdo izgubi službo (se je pri nas letos že zgodilo) na koncu meseca še vedno nekako plačaš položnice, se voziš in otroku prineseš čokolado iz trgovine. Sam recimo spremljam finance s pomočjo NKBM aplikacije in tam lepo ugotoviš, kjer gre preveč denarja (imam strogo delitev koliko lahko gre za posamezen del življenja: avti, stroški, dopust,...) - zadnja ugotovitev moje malice v hipermarketu in letni stroški z leonom (primerjava z Peugeotom, a žena vztraja zaradi varnosti otroka - naj bo). Prehitro namreč si zaradi kake neumnosti, kot je prestižen avto, obuješ prevelike čevlje in potem cela družina strada na račun tega - poznam nemalo primerov. Zakaj že?...

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Ne jul 10, 2011 3:17 pm

Kael je napisal/-a:@speedfreak: da se Peugeotom 206 dosežeš porabo okoli 4.5 l / 100km, se pač pelješ po AC s prižgano klimo na 2500 rpm, počasi speljuješ in voziš čim bolj konstantno - to nanese nekje 107 km na uro. To je hitrost, kjer je poraba goriva zelo ugodna, potovalna hitrost za moje pojme zadovoljiva ter obrana materiala bistveno manjša. Prav tako pri hitrosti čez 100 ne oviraš tovornjakov, na drugi strani pa te preostali lahko brez težav prehitijo. Se pa tudi taka vožnja zahteva koncetracijo pri prehitevanju (tam pač pospešiš na 120), uporabo tretjega pasu kjer možno in onemogoča kampiranje na prehitevalnem pasu. Sam vozim z vsemi avtomobili (izjema kakšni testi) med 100 in 110 po avtocesti. Mertve so mi pokazale (firbec), da ta Peugeot in Leon ob priganjanju popijeta vsaj 1.5 litra več, kot bi, če ju vozimo, kar se da varčno. Pa ostanimo pri 1.5 litra in ceni nafte 1.25 € za liter. Letos smo z obema avtomobiloma prevozili 25.000 kilometrov, kar pomeni nekje 470 € prihranka, ali z drugimi besedami pokrito celotno zavarovanje, registracija in tehnični za peugeota. Do konca leta se bo pokrila še polovica zavarovalne premije za Leona iz tega "naslova". Ali z drugimi besedami: pri 1.5 litra nižji porabi naredim z enim tankom 230 km več - ni malo ane. V tem koritu se skriva tudi precej skritih prihrankov, saj je zagotovo obraba materiala pri nežni vožnji manjša, kot pri teranju avtomobila - pri letne gume so držale na Leonu 65.000 km, zimske pa sem zavrgel zaradi starosti in varnosti po 40.000 km letos (profila kolikor češ), zavorne ploščice so zdržale 105.000 km (predviden termin menjave je 60.000 km). Vsekakor pa v mestih in regionalnih cestah NE vozim pod omejitvijo, ampak na meji: mesto 50, regionalke dobrih 90 - cjazenja s 70 na uro, da bo zato še 0.1 litra manj ne podpiram.

V splošnem pa - vsak ima svoj pogled na življenje. Trenutno smo v situaciji, ko življenje ni pravljica, služba pa veselica če jo imaš. Varčevanje samo pri gorivu (nekaj € na tank) ne prinese skoraj ničesar - če pa v to vključiš način življenja (likanje, pranje ipd le v času poceni toka, koriščenje bonusov, izdelkov v akciji, kurjenje na 21 stopinj namesto 25, menjava el. distributerja za ugodnejšega, koriščenje 20% bonusa na elektriko, varčne sijalke, stroški mobitelov na minimum) potem pa se konec meseca nabere tudi po 100 ali 200 € več prihranka. Če nekaj časa paziš se nakaplja tudi nekaj stotakov na krizni račun, kar odpravi potrebo po kreditih v premeru ko npr. pralni stroj crkne. In tako si ustvariš nizko "platformo" za osnovne potrebe življenja, si brez astronomskih kreditov (trenutno 80 € za peugeota, 11 € za pc tehniko) in če kdo izgubi službo (se je pri nas letos že zgodilo) na koncu meseca še vedno nekako plačaš položnice, se voziš in otroku prineseš čokolado iz trgovine. Sam recimo spremljam finance s pomočjo NKBM aplikacije in tam lepo ugotoviš, kjer gre preveč denarja (imam strogo delitev koliko lahko gre za posamezen del življenja: avti, stroški, dopust,...) - zadnja ugotovitev moje malice v hipermarketu in letni stroški z leonom (primerjava z Peugeotom, a žena vztraja zaradi varnosti otroka - naj bo). Prehitro namreč si zaradi kake neumnosti, kot je prestižen avto, obuješ prevelike čevlje in potem cela družina strada na račun tega - poznam nemalo primerov. Zakaj že?...

Sej te štekam Kael, moje vprašanje je bilo bolj v smislu kako ti rata, js bi tud :mrgreen: . Nažalost nisem tako discipliniran....sem pa tudi sam računal koliko "nepotrebnih" stroškov naredim čez mesec/leto, glava zaboli.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne jul 10, 2011 7:40 pm

-uf,Kael,po eni strani bi pomislil ubogi tvoj partner,ko gledaš na vsak cent,po drugi strani občudujem tvojo disciplino
-koliko denarje gre brez veze ne upam (upamo) niti pomislit ;)
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Ne jul 10, 2011 10:17 pm

Off: nisi cisto dojel sistema. Treba je postavit cim nizje osnovne stroske zivljenja, da ce gre kaj narobe, nisi mrzel. Moj sistem je bil vzrok za stevilne prepire vse dokler zena ni izgubila sluzbe, katero pa smo preziveli brez tezav in konec mesecev koncali okoli nule. Ce pa mislis da zivimo asketsko zivljenje se pa motis. Tak sistem omogoca da ne delamo samo za pleh in poloznice, ampak zmoremo se kaj druga. Banalen primer: ali das 60 € za elektriko na mesec in 40 € za gsm, ali pa to zmanjsas na 38 in 25 in mas tako se za aerobiko, kar si si prej lahko le zelel. Tak nacin terja ob vzspostavljanju svoje zrtve in je dolgotrajen, vendar ko zacne kazat rezultate je pa prijetno. Za nas lahko recem da zivimo bolse in imamo vec kot prej. Je pa res, da to ni za vsakega in da imamo ljudje razlicne prioritete. Meni je super, da cetudi oba pristaneva na cesti imamo minimalne dolgove. Se ti pa bodo odplacani v prihodnjih mesecih pospeseno in potem bo se bolje.

Uporabniški avatar
Big Marx
Nov uporabnik

Kraj: Slovenia, Ljubljana

Napisal/-a Big Marx Ne jul 10, 2011 10:26 pm

Preza 99. l (STI) 14.5l/100km normalno za tako moč. 8)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jul 17, 2011 10:28 am

Končno sem sprobal 1.2TSI še v kombinaciji s 6-stopenjskim menjalnikom v obliki Škode Octavie. Moram reči, da sem bil z motorizacijo zelo zadovoljen. Za te konje gre avto odlično, navdušuje s prožnostjo v vseh območjih delovanja, sploh nad 2000rpm ko turbina zalaufa na polno. Praktično povsod se lahko voziš v 6. prestavi (tudi v manjše klance in s 4 osebami v avtu), na kar te opozarja tudi indikator prestav, avto pa se pri tem ne matra. Tudi na avtocesti sem v 6. prestavi po ravnem na kratko pospešil do 180kmh brez težav.

Poraba pri različnih hitrostih:
Slika

Slika

Slika

Evo primerjava z 1.4 16V 74kW:
Slika

Tankal sem dvakrat (ca. 30 litrov), prevozil pa sem 450km, kar nanese 6.7l/100km. Potovalni računalnik je pokazal enako.
Slika

Slika

http://www.youtube.com/watch?v=dJe4hRRvz_w

Še ena primerjava. Na vseh relacijah, kjer sem se vozil sem imel ca. 2 litra višjo porabo kot z enako Octavio z 1.6TDI motorjem, če gledamo povprečje.
TSI-ja se sicer da zelo varčno voziti, vendar z umirjeno vožnjo. Tisti, ki pravi, da vozi 150kmh po avtocesti ali pa se vozi po mestu in ima povprečno porabo 5.5 zavaja samega sebe. :roll:

Še nekaj filmčkov:
http://www.youtube.com/watch?v=gPYotgmN9LA
http://www.youtube.com/watch?v=s4oSzL5rbWA
http://www.youtube.com/watch?v=1WiaN2LYogg
http://www.youtube.com/watch?v=g8KdkFZpI6k

yaguar
Nov uporabnik

Napisal/-a yaguar Ne jul 17, 2011 5:13 pm

Hm počasi bom začel verjet, da vsak Volkswagen žere 0.5 litra manj, kot žere primerljiv Seat.

Nisem vseznalec, vendar se mi zdi, da v tem primeru oddigrajo svoje prestavna razmerja v menjalniku. Predvidevam, da ima WV daljša prestavna razmerja, sploh 5 in 6 prestavo kot pa Seat, zato je tudi Seat kao malo bolj športno zasnovan in to se pozna pri porabi. Če pa upoštevamo, da Seate vozijo mlajši in bolj energični ljudje po duši (in ti še malo bolj pritisnejo po plinu), saj zaradi tega jih tudi kupujejo (predvsem zaradi bolj športnega in nabritega videza), potem se pa temu ni potrebno čuditi.

Uporabniški avatar
Medicius
Nov uporabnik

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a Medicius Po jul 18, 2011 1:02 pm

Torej poraba po računalniku je bila 7.0L/km, ročno izračunano pa 7.1L/100km saj sem dotočil 44L goriva. Sem pa prepričan, da bi porabo z bolj lažjo nogo lahko še zmanjšal.
Vozilo se je nekje 1/2:1/2 mestno in izvenmestno.
Gre se za KIA Sportage 1.6 ISG benzinar.
Poraba 180711.jpg

Poraba 180711a.jpg

Sredi drugega meseca pa grem na morje (RAB), pa bom vam potem posredoval podatek o porabi na avtocesti.

Lp, M.
Življenje je zastavljanje ciljev. Kdor jih nima, ne živi.

Uporabniški avatar
vers
Novinec

Napisal/-a vers Po jul 18, 2011 1:32 pm

peugeot 607 2.2 bencinar 8.5 odprte voznje,13mestne(lj).boardcomp pa prav 11.3 povprecne....v nedeljo grem na balaknsko turo cca.2000 km,me prov zanima kolk bo popil ker je zelo razgibano okolje avtoceste pa zelo mal....

lp vers
razumem,da se otroci spikajo in kadijo travo in nasploh drogirajo!!!!ampak da sedijo na mrzlem betonu to pa nebom nikol razumel!!!:)

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Če jul 21, 2011 10:14 am

Golf 1.2 TSI, poraba na relaciji MS-Krk je bila 5.7l po BC.
Cel čas sem vozil po predpisih, na AC pa tempomat nastavljen na 135 km/h, max. hitrost 160km/h.
Ilirska Bistrica-Jelšane pa zastoj in počasno premikanje v koloni.
Bomo videli kakšna bo poraba na poti nazaj.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če jul 21, 2011 11:01 am

Clancy je napisal/-a:Golf 1.2 TSI, poraba na relaciji MS-Krk je bila 5.7l po BC.
Cel čas sem vozil po predpisih, na AC pa tempomat nastavljen na 135 km/h, max. hitrost 160km/h.
Ilirska Bistrica-Jelšane pa zastoj in počasno premikanje v koloni.
Bomo videli kakšna bo poraba na poti nazaj.

6,5 boš imel. Bo šlo v klanec navzgor.

V nedeljo sem šel iz Postojne do Robiča in nato do Bovca in nazaj v Postojno. Rezultat po BC 4,4. Voženo okrog 90-100 po soški, dinamično, avto gre itak kot po tirih, po HC okrog 110, po AC 130-140. Cca 300 km. GVI 2.0 TDI 110. Motor je šparouc.

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Če jul 21, 2011 9:54 pm

Ne verjamem, da bo poraba toliko višja, predvsem zaradi višinske razlike ne, saj je le 190 m razlike. Sicer pa, bomo videli jutri kolikšna bo poraba.

Uporabniški avatar
Leon_FR
Nov uporabnik

Napisal/-a Leon_FR Po jul 25, 2011 10:36 am

Vozim Seat Leona Fr TDI 2.0 175KM
Poraba je več kot dobra s tankm nardim od 790-815km odvisno od vožnje, računalnik mi kaže ponavadi od 7.1 - 7.5, izračunano po litrih in prevoženih km pa mam js že mesec okoli 7.25litrov na 100km.
Seat Leon FR 2.0 TDI

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To jul 26, 2011 12:56 pm

No pa bom še jaz za spremembo pisal iz "varčne strani". Avto je Passat Variant l. 2003 1.9 TDI 101KM, gume GY OptiGrip 205/55 R16, dve osebi s precej prtljage, prvi tank Petrol+OMV, drugi pa bosanski OMV.

Povprečje celotne poti (slabih 2000km) je bilo 6.0l/100km, dol sem šel po AC od Bosiljevega do Vrgorca (konec AC) večinoma s tempomatom na 145km/h, občasno več, počasnejši sem bil le čez tunele, drugače res redko, ker ni bilo gneče. Nazaj po jadranski magistrali od Metkoviča do Šibenika, dalje AC do Bosiljevega s še večjo hitrostjo kot dol.

Vmes vsak dan relacije po cca. 10-60km v bližini Metkoviča, enkrat do Dubrovnika, enkrat do Mostara. Poraba iz Dubrovnika nazaj je bila 4.9l/100km, dobrih 100km ponoči z dokaj malo prometa, sta pa vmes dva mejna prehoda (za tiste, ki ne veste). Vračanje iz Mostara, slabih 60km (spet ponoči, en mejni prehod) pa zame neverjetnih 4.7l/100km, bilo bi celo 4.6, če ne bi zadnjih 5km malo bolj pritisnil. :D

Slika

Poesebno zanimivo mi je, da sem na istem avtu imel pri nas najnižjo porabo na svojih tipičnih relacijah 5.3l in sem se moral res jajcat in pazit, dol sem takšno porabo dosegel za šalo, tudi po recimo 15 prevoženih km z vklopljeno klimo pri 38 stopinjah. Neverjetno kako veliko razliko naredijo drugačni pogoji (ceste, omejitve, ...).
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
zetor6911
Nov uporabnik

Napisal/-a zetor6911 To jul 26, 2011 7:32 pm

kia rio 98 KM, 1.5 16V, bregi-9l/100km, letnik 2001
Teorija brez prakse je tak ko koula brez akse

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Če jul 28, 2011 8:19 am

Golf 1.2 TSI poraba na relaciji Krk - M. Sobota je bila 5,5l po BC. Skupna poraba tja in nazaj (750 km), pa 5,7l po poraba.com.
Po navadnih cestah vožnja po predpisih, na AC pa tempomat nastavljen na 135 km/h.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če jul 28, 2011 11:25 am

peroRS,trenutna poraba je zelo nezahvalna primerjava,saj je težko ugotoviti ali je cesta 100% brez višinskih razlik
-včeraj sem bil od Kopra do Gardalanda in je pri 130 zelo težko ugotovit realno trenutno porabo,ker,ko bi rekel da je 100% ravno,je kazalo 8,drugje 7 ali še manj
-šele na več kot 100km se je povprečje ustavilo na 7,5
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 Če jul 28, 2011 12:51 pm

jaz z opel zafiro ne uspem prit pod 7 l kombinerane vožnje(1,9 cdti 110kw)pa če prav piše v knjigi od 5-8.Ponavadi je od 7-7,5 l/100km :D
je pa res da je pa klima skos prižgana in 225-45-17 sportiva sport z. Je pa res tudi da se ne vozim po ac in se po naših koroških cestah. :lol:
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost