Debate, ki niso vezane na ostala področja...

plinaš
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a plinaš So apr 02, 2016 8:33 am

Pezo je napisal/-a:Pozdravljeni!

Imam sistem Prins VSI z že 150.000km. :D Do sedaj ni bio kakšnih težav, redno sem menjal filtre. Pred kratkim pa mi je začel po parih kilometrih preklapljati na bencin in javi napako na plinski fazi Zamenjal sem takoj oba filtra, pa ni bio nič bolje. Danes sem servisiral uparjalnik s kompletom za obnovo iz eBaya in po parih krogih je videti, da je težava odpravljena. Sem pa naredil napako oops in sicer nisem si zapomnil točne nastavitve vzmeti na uparjalniku, na samem delovanju motorja pa ne opazim kakšne razlike. če je vzmet napeta ali popuščena.
Zanima me kakšen vpliv točno ima ta vzmet na delovanje naprave, glede na to da je v bistvu primitiven enostopenjski uparjalnik in dejansko ne more regulirati konstantnega tlaka pri različnih obremenitvah?
Kaj se zgodi pri napeti vzmeti in popuščeni vzmeti?

Hvala za pomoč. Dejan

@pezo ... to si napisal 17.januarja .. daj nam povej kako si zrihtal no ?? ali nas boš pustil neinformirane ?[/quote]

Zmaj78 je napisal/-a:Porocaj!

pezo - Zadnjič prijavljen: To jan 26, 2016 2:54 pm

nič ne bo zgleda .. :( upam , da se mu ni kaj zgodilo zaradi nestrokovnega posega ... :?:
no samo to bi že kje pisalo glede na to , kako je plin pri nekaterih osovražen . =P
zna biti da je samo kakšno tako veliko bučo ustrelil , da se zdaj samo na bencin vozi pa glava dol... :lol:
plin je cnej k bencin

joegsm2000
Nov uporabnik

Kraj: gr

Napisal/-a joegsm2000 Po apr 11, 2016 10:18 am

eziga je napisal/-a:Ok, hvala, peljem ob priliki nazaj na nastavitev. Bom še na Butanplinu enkrat prej natočil, da vidim če bo kaj razlike. Sistem pa je Versusgas.

Ja očitno ne znajo nastaviti sistema..sem mel podobne izkušnje..cukanje. Zdaj drugi avto pa sem dal v Mb predelat in nobenega cukanja.
Nobody is perfect. HI, I am Nobody!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če apr 14, 2016 3:55 pm

Ne da se mi prebirat cele teme in iskat po forumih....ampak a je dejansko kdo imel težave z motorjem zaradi plina? In če je imel ali lahko napiše stil vožnje/uporabe avta? Ali je bila to mestna vožnja....mešana...obremenitve...skratka čim bolj podrobno. Opažam namreč eno zanimivost.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Če apr 14, 2016 4:05 pm

Kolikor sledim temu plinu so problemi z skurjenimi ventili, bencinskimi injektorji in bencinskimi črpalkami, ki crknejo zaradi tega ker deluje v prazno. Kakšno zanimivost si opazil?

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Če apr 14, 2016 4:51 pm

Težave/okvare, ki so neposredna posledica uporabe plina so lahko v prvi vrsti na sedežih ventilov (posledično zaradi tega na ventilih). Kateri motorji so bolj dovzetni za tovrstne težave, je bolj kot ne znano. Če prav to niti ni težava plina, temveč napačnih/slabih/cenejših materijalov, ki jih proizvajalci uporabljajo za izdelavo sedežev ventilov.
Težave z bencinskimi injektorji niso neposredno povezane s pogonom na plin, ampak so bolj posledica slabih injektorjev in/ali kvalitete goriva, ki nam ga pri nas prodajajo. Enako velja za bencinske pumpe, samo da je tam poleg ostalega, pomembno tudi da je v tanku dovolj bencina, v nasprotnem se črpalka preveč segreva.
Dinamika vožnje in skrb za vozilo seveda močno vplivata na obrabo motorja. Pri plinskem pogonu je to še bolj pomembno. Več vožnje po AC pomeni višje obremenitve, zato je pomembno da je plinska naprava pravilno nastavljena (bogata zmes gorivo/zrak) in da ima motor pravilno vzdrževanje (olje in njegova količina, svečke, občasno čiščenje bencinskega sistema...)
Na koncu pa ne smemo pozabit (pa vseno prevečkrat), da so zelo pomemben element za dobro delovanje motorja tudi svečke. Na plinu še toliko bolj. Pomembno je, da so kvalitetne, v dobrem stanju, imajo pravilen razmak in da so pravilno izbrane za določen motor.
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Če apr 14, 2016 11:36 pm

iziboy - edino pri svečkah in bogatejše nastavljeni mešanici se 100% strinjam ...

za vse ostalo pa se iz mojih izlušenj lahko izlušči le - kupite si kvalitetno narejen avto pa na plinu kljub podpovprečnemu vzdrževanju ne boste imeli težav pri predelanem na plin ..seveda ob kvalitetni napravi in kvalitetni montaži ..

a ni ravno pezo naredil 150000km brez težav na plinu ?kolikor vem , je v teh kilometrih izplačal napravo in zaslužil še 3 zraven - cca 6000e ..
xyz se je peljaj z mano v prejšnjem balenotu pa naj pove kako dela avto brez vzdrževanja 42000km brez menjave olja in oljnega filtra , 25000km vožnje brez zračmega filtra - ok priznam sem imel trenutek neprištevnosti pa sem mu enkrat svečke zamenjal - ampak za svečke se strinjam 100% ..po tem ko sem ga parkiral zaradi okvare 2,3 in na koncu 1 prestave je po dobrih 3 tednih vžgal v prvo - torej so bili ventili brezhibni ... tudi pri dobrih 198000km se je zavrtel nad 6900 obratov ..dolival sem olje od 0-30 pa do 15-60 za motor ..parkrat je padlo pod minimum ...tudi hladilna tekočina je bila včasih na najnižjem nivoju pa niso zaropotali ležaji , ni se pregrel in ni skurilo/potolklo ventilov pri božnji na plin ..
kot pravim - kupite si kvaliteten avto narejen iz dobrih materialov ... vrednost/cena dandanes ne pomeni tudi dejanske vzdržljivostne kvalitete..
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če apr 14, 2016 11:52 pm

No čakam konkretne odgovore....se pravi v smislu kaj točno in kako je bilo narobe....
To kaj lahko gre narobe vem tudi sam. Zanimajo me konkretne težave podkrepljene s kakimi slikami uničenega motorja. Pojem skurjen ventil....ima zelo dosti razlag. Ventil ne razpade....ali sedišče izgine...ampak se "prežge" in več ne tesni ( ampak to sem videl pri x motorjih.....tudi pri dizlih...). Prežge se pa zaradi usedlin , ki se nabirajo na sedežih in samih ventilih...

Zato iščem konkretne podatke...najbolj me pa zanima pri kakem stilu vožnje je prišlo do okvare.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe apr 15, 2016 6:35 am

lisko - poznam nekaj ljudi , ki imajo predelan avto .. kolikr vemo , so astre 1.6 twinport en naslabših agregatov na ventilih - gospod pa je naredil okoli 100000km na plin brez kakršnega koli problema na agregatu brez dodatnega mazanja ! ima pa zelooo umirjeno vožnjo - avto tudi po ac pelje 110 parkrat na leto po 500km v eno stran .. fenomen ..

ker sledim plinu od l.2005 ko sem se sam odločil za predelavo in potem v novo xp l.2008 zmontiral plin z dodatnim mazanjem flash lube - dela ,ne dela , tekočina je ali pa je ni skratka se uporablja bolj kot žegnana vodica - po 90tkm nimam nobenih problemov - avto pa se vozi v eno smer cca 11km . lani je bilo 1300km v eno smer in potem nazaj v eni sapi s 130 po tempomatu ..svečke so ngk lpg - on nabavi pol infarkt vendar je od 47tkm mir z njimi (prevoženih 50tkm)..

baleno in moj stil vožnje ni za komentirat .. vozim vseskozi enako - xyz in pinny sta soforumaša , ki sta vsaj par m sedela zraven v moji gajbici - na polno , 250, do glavne ceste in že se zavrti prek 6500 neglede ali je toplo ali mrzlo ...

na žalost - kot smo zadnji čas v živo videli pri @pezo - pa se soforumaši javijo , ko pride do problemov , ko jih pa rešijo ali pa iz jeze in nemoči prodajo avto pa se kim ne zdi vredno napisati par vrstic ..

dvomim , da kdorkoli sledi različnim stilom vožnje - tako statistično .. itak smo tukaj v večini tisti , ki vozimo brez večjih težav in okvar ..veliko jih je , ki se vozijo brez težav in jih seveda večine ni tukaj..seveda je tako zelo težko priti do info iz prve roke - če jaz tukaj napišem je to že vsaj druga roka ..

za dovolj točne podatke bi bil pogoj , da bi vsak monter zmontiral tri iste avte-najlažje ene , ki veljajo za najbolj občutljive saj bi tako najhitreje prišli do podatkov - katere bi potem vozili ljudje s tremi načini vožnje - mirna mestna , srednja kombinirana in pa večinska ac ..

dejstvo pa je - solidna naprava , solidna montaža in pravilne nastavitve vbrizga lahko oddaljijo probleme daleč v prihodnost neglede na to , da je agregat totalno neprimeren za delovanje na plin.
prav tako je dejstvo - slaba naprava , nepravilna montaža in totalno zgrešene nastavitve vbrizga lahko privedejo v zelo kratkem času do velikih težav tudi na najboljšem motorju...

lisko - nekaj te muči pa tefa ne želiš deliti z nami kajne ...
plin je cnej k bencin

joegsm2000
Nov uporabnik

Kraj: gr

Napisal/-a joegsm2000 Pe apr 15, 2016 8:31 am

A mogoče kdo uporablja LPG svečke Brisk silver? Kak je z njimi zadovoljen in kje se jih v slo da nabaviti?..
Nobody is perfect. HI, I am Nobody!

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Pe apr 15, 2016 11:16 am

plinaš je napisal/-a: . . . dejstvo pa je - solidna naprava , solidna montaža in pravilne nastavitve vbrizga lahko oddaljijo probleme daleč v prihodnost neglede na to , da je agregat totalno neprimeren za delovanje na plin.
prav tako je dejstvo - slaba naprava , nepravilna montaža in totalno zgrešene nastavitve vbrizga lahko privedejo v zelo kratkem času do velikih težav tudi na najboljšem motorju...

lisko - nekaj te muči pa tefa ne želiš deliti z nami kajne ...

Podpišem,

sam sicer vidim največjo težavo v ne/delovanju "institucij (inšpekcija, sodišča)", saj se redko naleti na monterja, ki bo izjavil, da ne priporoča vgradnje, ker so težave (z motorjem ali pa z nastavitvami). Večina pove, da ni problema, da obvlada in da je vgradil v tak avto že xy naprav in vse delujejo brez najmanjših težav.

Ko pa zadevo plačaš, prevzameš in prideš nazaj ker ni ok, pa se začne . . . izgovori, ki se jih niti najboljši . . . pravljičarji . . . ne bi sramovali.

In potem pridemo do "posplošenega" stanja, ki trenutno vlada pri nas in sicer, ker si predelal avto in se voziš ceneje, tako ali tako "ne sme" delovati vse brezhibno in moraš to vzeti v zakup, saj itak prihraniš, drugače pa ne predeluj in se vozi dražje.

NE, NE in še enkrat NE, če nekaj plačamo naj deluje brezhibno (dopustna so še npr. dodatna nastavljanja), drugače pa se naj monter ne spušča v predelavo, nategov je pri nas ogromno, samo da pokasirajo.

Vse skupaj se ne bi dogajalo, če bi delovala inšpekcija in sodišča. Take mojstre bi se "sprocesiralo" na hitro, kar bi se tudi razvedelo in stanje bi se popravilo. Enako velja za nakupe rabljenih vozil, kjer moraš biti pravi mali "doktor" pa še potem te lahko kdo "oženi" . . . pa tu ne mislim samo na zbijanje kilometrov. Sedaj pa je za vse, tudi pri "klasičnih" mehanikih kriv plin, pa čeprav zadeva ne vzdrži niti v teoriji kaj šele praksi.

Seveda se potem ne gre čudit, da marsikdo obupa in proda predelano vozilo samo, da se ga reši, saj je na koncu z živci in vozila noče več videt, o plinu pa ne več slišat.

:vrum
Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe apr 15, 2016 11:30 am

joegsm2000 je napisal/-a:A mogoče kdo uporablja LPG svečke Brisk silver? Kak je z njimi zadovoljen in kje se jih v slo da nabaviti?..
Ne znaš uporabiti iskalnika?
Izvoli:
search.php?keywords=Brisk
98-krat je bilo omenjeno, ti pa sprašuješ, "če mogoče kdo uporablja"? :roll: :roll:

klekej
Novinec

Napisal/-a klekej Pe apr 15, 2016 2:18 pm

Avto v garanciji, motor je izključen zaradi vgradnje plinske naprave. Ok.. Nastane luknja v loncu, garancija zavrnjena zaradi plina. Po mojem mnenju plin manj škoduje izpušnemu sistemu kot če bi ta deloval na bencin. Sicer sem dobil možnost kulance, ampak meni se tole zdi skregano s pametjo. Vaše mnenje?

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Pe apr 15, 2016 2:43 pm

joegsm2000 je napisal/-a:A mogoče kdo uporablja LPG svečke Brisk silver? Kak je z njimi zadovoljen in kje se jih v slo da nabaviti?..

Jaz imam v svojem Chervolet Aveo LPG 1463 SILVER .
Kupil sem jih pri Aljažu (Avtocona) mislim da so bile z montažo vred 20€. Sem pa z njimi menjal originalne pri nekje 33k prevoženih ker je malo cukalo, sedaj imam že 62k na števcu pa je vse ok.
Mimogrede na koliko km pa je dobro menjati (preventivno) te svečke ? 30-40k ? Ali se čaka da začne spet cukati :-)

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Pe apr 15, 2016 4:09 pm

bernikm je napisal/-a:Mimogrede na koliko km pa je dobro menjati (preventivno) te svečke ? 30-40k ? Ali se čaka da začne spet cukati :-)

Če se ne motim je priporočilo 30k km.

Sam sem naredil cca 45k km na plin + 25k km podlage na bencinu z originalnimi svečkami in ni nič cukalo, ampak sem preventivno zamenjal za Briskove ter seveda po cca 20k km opazil rahlo cukanje med 1200 - 1500 obrati, tako se vozim že skoraj 10 k km saj ni moteče, v tem času sem nabavil še silikonske kable in bom ob rednem servisu naredil zamenjavo.

Sam si nisem ravno ustvaril nekega mnenja glede Briskovih svečk, imam pa nabavljene NGK-jev Laserline, ki naj bi držale 60k km, bomo videli, vsekakor pa ne bom več preventivno menjaval zadev, saj se to vsaj pri meni ne obnese . . . :lol:

Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Pe apr 15, 2016 7:37 pm

japanac je napisal/-a:
bernikm je napisal/-a:Mimogrede na koliko km pa je dobro menjati (preventivno) te svečke ? 30-40k ? Ali se čaka da začne spet cukati :-)

Če se ne motim je priporočilo 30k km.

Ravno 30k km imam sedaj prevoženih na te svečke. Bomo videli kdaj bo začelo cukati pa potem menjam :-) Za enkrat sem zadovoljen z njimi, pa še cena je ugodna.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So apr 16, 2016 1:18 am

s slabljenem samega delovanja svečk zaradi postaranosti oz. izrabljenosti / pretečene življenske dobe se te oslabljene razmere delovanja prenesejo na vžigalne tuljave - katerih cene pa so mnogokratnik svečk..
plin je cnej k bencin

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm So apr 16, 2016 5:12 am

plinaš je napisal/-a:s slabljenem samega delovanja svečk zaradi postaranosti oz. izrabljenosti / pretečene življenske dobe se te oslabljene razmere delovanja prenesejo na vžigalne tuljave - katerih cene pa so mnogokratnik svečk..

se pravi je potem dobro preventivno menjati svečke nekje med 30-40k prevoženih, v mojem primeru bo to kmalu :-)
Kdo priporoča kakšne druge svečke kot Brisk Silver oz kaj je sedaj optimalno glede na ceno in km ?

klekej
Novinec

Napisal/-a klekej So apr 16, 2016 7:19 am

A res ni noben predelal avta v garanciji?

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy So apr 16, 2016 9:48 am

klekej je napisal/-a:A res ni noben predelal avta v garanciji?

Seveda so...ampak tisti, ki imajo težave tega (tukaj) ne bojo priznali... tisti ki jim dela bp, jih pa ni tukaj na forumu :D
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So apr 16, 2016 11:03 pm

iziboy je napisal/-a:
klekej je napisal/-a:A res ni noben predelal avta v garanciji?

Seveda so...ampak tisti, ki imajo težave tega (tukaj) ne bojo priznali... tisti ki jim dela bp, jih pa ni tukaj na forumu :D

jaz nimam težav pa je bila xsara predelana pri 7000km prvo leto... nisem pa imel težav to je tudi res ..samo jih tudi nimam po 8 letih pa sem še zmeraj tukaj :D ..na avtu je pri 97000km razen prvih diskov + plošcic in bencinskega filtra zamenjan samo osnovni potrošni material za redni servis ter nekaj - baje za ta avto - malega žarnic .. aja na zadnjem loncu je sprhnel nosilec - rešeno z objemkami 2 leti nazaj ...pa 6 gum je bilo kupljenih od tega 4 lani pred zimo...pa pri 47000km zamenjane original svečke za ngk lpg - ja drage so bile nekih 72 e sem dal za njih takrat in to z dobrim popustom ...
plin je cnej k bencin
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov