Debate, ki niso vezane na ostala področja...

peroRS
Mojster foruma

Re: Katero motorno olje uporabljate?

Napisal/-a peroRS Po maj 14, 2012 6:55 pm

yashica je napisal/-a:Kako je ugotovil, da je v dveh plastenkah namesto 5W-30 ravno 5W-40 ? Razen, če ni šlo olje v analizo.

Olje ni šlo v analizo, razen če je kdo pripravljen financirat, vzorce še ima :D

Verjetno se sliši amatersko, ampak to je ugotovil po barvi. Na prvi sliki sta plastenki, kateri je dobil v trgovini in obe imata gor nalepko SLX 5-30.
Razlika v barvi olja je kar očitna. Potem je pa še posebej slikal originalni plastenki (ena od SLX, druga 505.01), kjer se ravno tako vidi precejšnja razlika v odtenku olja (skoraj identično kot na prvi sliki).
Poleg tega pa je zanimivo, da imaš 10 plastenk SLX olja, ki so na pogled popolnoma enake, le te dve občutno izstopata.

Resnica ali ne, ne bom trdil 100%, zato tudi ne bom omenjal trgovine. Samo povem njegove "ugotovitve".

Sem pa že pisal, kako sem od človeka, ki je delal v eni drugi avtotrgovini slišal, da so imeli zaposlenega študenta samo zato, da je počasi z izvijačem odpiral originalne embalaže brez da bi poškodoval čep (oz. ga odtrgal od obročka pod njim). V te so pa potem vlivali cenejše olje, prodajali pa za ceno dražjega olja. Pa dvomim, da so edini, ki to počnejo. Pri nalivanju iz soda je še toliko lažje kaj prikrit.
Zato tudi ne verjamem v kvaliteto vsakega olja za 5€/liter, kupljenega pred Leclercom.

p.s: 3000. objava :shock:

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po maj 14, 2012 9:10 pm

Močno dvomim, da se kakšni trgovini splača najeti študenta, da odpira pakunge in prelivati olje, da bodo zaslužili par € več na liter. Tudi če tistega olja prodajo po 200L/mesec, je to nekih 400€ kriminalnega zaslužka. Glih za študenta plačat pa so šele na nuli.
To bi kvečjemu splačalo delat nekje višje, tam kjer prodajajo po tisoče litrov olja na mesec.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

sdkcus76
Novinec

Napisal/-a sdkcus76 Po maj 14, 2012 9:15 pm

peroRS je napisal/-a:
yashica je napisal/-a:Kako je ugotovil, da je v dveh plastenkah namesto 5W-30 ravno 5W-40 ? Razen, če ni šlo olje v analizo.

Verjetno se sliši amatersko, ampak to je ugotovil po barvi. Na prvi sliki sta plastenki, kateri je dobil v trgovini in obe imata gor nalepko SLX 5-30.
Razlika v barvi olja je kar očitna. Potem je pa še posebej slikal originalni plastenki (ena od SLX, druga 505.01), kjer se ravno tako vidi precejšnja razlika v odtenku olja (skoraj identično kot na prvi sliki).
Poleg tega pa je zanimivo, da imaš 10 plastenk SLX olja, ki so na pogled popolnoma enake, le te dve občutno izstopata.

Resnica ali ne, ne bom trdil 100%, zato tudi ne bom omenjal trgovine. Samo povem njegove "ugotovitve".

Sem pa že pisal, kako sem od človeka, ki je delal v eni drugi avtotrgovini slišal, da so imeli zaposlenega študenta samo zato, da je počasi z izvijačem odpiral originalne embalaže brez da bi poškodoval čep (oz. ga odtrgal od obročka pod njim). V te so pa potem vlivali cenejše olje, prodajali pa za ceno dražjega olja. Pa dvomim, da so edini, ki to počnejo. Pri nalivanju iz soda je še toliko lažje kaj prikrit.
Zato tudi ne verjamem v kvaliteto vsakega olja za 5€/liter, kupljenega pred Leclercom.

So bile vse plastenke z istim datumom proizvodnje?

A v leclercu praviš, da je bilo kupljeno tako olje? Oz kje?!

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po maj 14, 2012 9:19 pm

Datum proizvodnje na plastenkah je nepomemben, saj naj bi bilo olje nalito iz soda.
Ne ni iz Leclerka, to se samo tako reče.

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol To maj 15, 2012 6:09 pm

haha samo reče se tak :D

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To maj 15, 2012 6:47 pm

peroRS je napisal/-a:

Odpiral originalne embalaže? In kam so potem to olje dali? To olje so morali kupit. Če ga niso po isti ceni prodali nekam stran v sodih, in potem vlivali cenejše olje v orig. embalaže, potem to nima smisla. Ali morda česa ne štekam? :D

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To maj 15, 2012 8:32 pm

Energetik81 je napisal/-a:Močno dvomim, da se kakšni trgovini splača najeti študenta, da odpira pakunge in prelivati olje, da bodo zaslužili par € več na liter. Tudi če tistega olja prodajo po 200L/mesec, je to nekih 400€ kriminalnega zaslužka. Glih za študenta plačat pa so šele na nuli.
To bi kvečjemu splačalo delat nekje višje, tam kjer prodajajo po tisoče litrov olja na mesec.

Še enkrat preračunaj. Nekateri prodajajo Castrola 505.01 5-40 tudi po 6€/liter. Se pravi, da ga oni zihr dobijo še ceneje, bom na pamet rekel 4€/liter.
Že samo tako pri 200 litrih olja zasluži 400€. Če pa to isto olje proda kot longlife 5-30 po recimo 10€ liter, ima zaslužka 1200€. Od tega plača študentu ca. 550€ (če dela za 3€/uro) in ima še vedno 650€ zaslužka, kar je plača še enega zaposlenega oz. če dela sam je to njegov čisti zaslužek. (samo s prodajo enega izdelka!)

Za original olje pa itak nabavi druge plastenke (kot da je to nevem kakšen problem), ali pa ga nalije v sod in pove strankam, da morajo prinesti svojo embalažo.
Poleg tega pa ima možnost, da še v 150 litrski sod nalije 130 litrov originala, ostalo pa cenejše olje podobne gradacije. Kdo mu pa lahko dokaže, da tega ni storil ;)

Tako, da ne vem če se ne splača. Razen, če smatrate, so čisto vsi prodajalci tako pošteni, da se jim zdi nesmiselno nategovat stranke zaradi večjega zaslužka. :D

p.s: no me prav zanima, če kdo ve iz prve roke kakšne so nabavne cene določenih olj pri večjih količinah (npr. cela cisterna) :)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To maj 15, 2012 9:31 pm

peroRS je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Močno dvomim, da se kakšni trgovini splača najeti študenta, da odpira pakunge in prelivati olje, da bodo zaslužili par € več na liter. Tudi če tistega olja prodajo po 200L/mesec, je to nekih 400€ kriminalnega zaslužka. Glih za študenta plačat pa so šele na nuli.

Še enkrat preračunaj. Nekateri prodajajo Castrola 505.01 5-40 tudi po 6€/liter. Se pravi, da ga oni zihr dobijo še ceneje, bom na pamet rekel 4€/liter.
Že samo tako pri 200 litrih olja zasluži 400€. Če pa to isto olje proda kot longlife 5-30 po recimo 10€ liter, ima zaslužka 1200€. Od tega plača študentu ca. 550€ (če dela za 3€/uro) in ima še vedno 650€ zaslužka, kar je plača še enega zaposlenega oz. če dela sam je to njegov čisti zaslužek. (samo s prodajo enega izdelka!)

Za original olje pa itak nabavi druge plastenke (kot da je to nevem kakšen problem), ali pa ga nalije v sod in pove strankam, da morajo prinesti svojo embalažo.
Poleg tega pa ima možnost, da še v 150 litrski sod nalije 130 litrov originala, ostalo pa cenejše olje podobne gradacije. Kdo mu pa lahko dokaže, da tega ni storil ;)

Tako, da ne vem če se ne splača. Razen, če smatrate, so čisto vsi prodajalci tako pošteni, da se jim zdi nesmiselno nategovat stranke zaradi večjega zaslužka. :D

p.s: no me prav zanima, če kdo ve iz prve roke kakšne so nabavne cene določenih olj pri večjih količinah (npr. cela cisterna) :)

Še vedno se mi sliši čudno. Če original zlijejo ven in ga prelijejo v druge, neoriginalne plastenke, ali pa prodajo "na rinfuzo", s tem izgubijo del cene, sigurno...

Odebeljeno pa je, na veliko žalost, v naši državi zelo samomorno smatrati. :huh:

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Sr maj 16, 2012 5:11 am

peroRS je napisal/-a:no me prav zanima, če kdo ve iz prve roke kakšne so nabavne cene določenih olj pri večjih količinah (npr. cela cisterna) :)

Ker je bilo omenjeno ravno olje castrol 5W-30. Če se ne motim je nabavna cena tega olja nekaj čez 3€ po litru (na sode).
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr maj 16, 2012 5:17 am

za Castrol se itak že kako leto govori/ve, da je na trgu malo morje "ponaredkov" zato je tudi po novem v originalnem olju neke vrste barvilo, ki se ga zazna z uv lučko....

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr maj 16, 2012 6:46 am

sašo5 je napisal/-a:za Castrol se itak že kako leto govori/ve, da je na trgu malo morje "ponaredkov" zato je tudi po novem v originalnem olju neke vrste barvilo, ki se ga zazna z uv lučko....

Nekje sem slišal povedati, da je za ARAl tudi veliko fejkov v prodaji....
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr maj 16, 2012 12:54 pm

Na...evo. Zdej sploh ne bo več tem "katero olje za ta in ta avto", ampak "kje dobiti original olje bilokaterega proizvajalca". :roll: Sej ne moreš verjet...

modrina
Novinec

Re: Ekvivalent za Aral super tronic 0-40

Napisal/-a modrina Sr maj 16, 2012 3:44 pm

Mene pa zanima kakšne so lahko posledice za motor, (če so možne) če kvalitetno olje aral super tronik W 0-40 ne zamenjaš po enem letu, ker se je naredilo samo 5000KM. Zanima me ali je lahko to olje v vozilu še eno leto , če se naredi skupaj samo 10000KM. Drugače je menjava olja na 15000KM.Gre za starejši diselski motor z bosch pumpo.
Hvala za koristne odgovore!

Uporabniški avatar
Jasminko
Novinec

Napisal/-a Jasminko Sr maj 16, 2012 9:11 pm

jst uporabljam od prvega servisa naprej Mobil1 5-30 oz sedaj 5-40 in ker so na servisu začeli točiti castrol kupim sam in prinesem.
dobil sem odgovor, da je castrol "boljši" za novejša vozila, ki imajo filtre trdih delcev in nevem še kaj...
Slika

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr maj 16, 2012 9:33 pm

Sploh ni res, mora biti sintetično 5W40, pa ni važno od katerega proizvajalca. Peugeot naprimer prisega na Total.

Uporabniški avatar
Mivec
Novinec

Napisal/-a Mivec Sr maj 16, 2012 10:28 pm

plačaš tako ali tako samo znamko.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če maj 17, 2012 3:23 am

Jasminko je napisal/-a:jst uporabljam od prvega servisa naprej Mobil1 5-30 oz sedaj 5-40 in ker so na servisu začeli točiti castrol kupim sam in prinesem.
dobil sem odgovor, da je castrol "boljši" za novejša vozila, ki imajo filtre trdih delcev in nevem še kaj...

Kot že večkrat napisano (tudi v tej temi), olja ki so primerna za dizelske motorje s filtrom trdih delcev morajo ustrezati standardu C (od C1 pa do C4, odivsno od znamke avtombila, nekatere znamke pa imajo povsem svoje zahteve oz. standarde - v navodilih za avto mora vse to tudi pisat).

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Če maj 17, 2012 9:57 am

Zdravo

Kolko sem slišal castrol dobro čisti saje z mašine... še to vedno drži ?

Nekje sem zasledil da enim pri menjavi olja sumljive znamke iz motorja priteče olje, ki je po videzu enake barve kot v novi embalaži :) ... je to sploh možno ?

Lp.

Darko

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Re: Ekvivalent za Aral super tronic 0-40

Napisal/-a sonic Če maj 17, 2012 10:28 am

modrina je napisal/-a:Mene pa zanima kakšne so lahko posledice za motor, (če so možne) če kvalitetno olje aral super tronik W 0-40 ne zamenjaš po enem letu, ker se je naredilo samo 5000KM. Zanima me ali je lahko to olje v vozilu še eno leto , če se naredi skupaj samo 10000KM. Drugače je menjava olja na 15000KM.Gre za starejši diselski motor z bosch pumpo.
Hvala za koristne odgovore!
Ti kar lepo menjaj olje (in filter!) po enem letu, saj ni tak strošek.

Nekje sem bral, da ne glede na kilometre, tudi skozi čas olje spreminja lastnosti. Pa če si imel veliko kratkih voženj, se tudi v olju nabirajo ostanki vode in goriva (na daljši vožnji ob ogretem motorju, ti ostanki izparijo).

O konkretnih posledicah si sicer lahko malo prebereš tukaj:
http://www.machinerylubrication.com/Read/562/oil-change-filter-sensors

http://www.ehow.com/list_6384164_effects-not-changing-oil-car.html
"Clogs
Oil that is not changed frequently breaks down and leaves carbon deposits and sludge that can clog the oil pump pickup screen and oil passageways, which will cause the oil pressure to drop, and less oil to be supplied to the engine. This can lead to engine damage if buildup becomes thick enough to choke off oil flow to the engine

Poor performance
Carbon deposits that are created from the breakdown of oil can clog the Positive Crankcase Ventilation (PCV) valve, the Exhaust Gas Recirculation (EGR) valve, and lead to the engine running roughly and hotter. This accelerates the rate of wear on internal moving parts and increases exhaust emissions. This can also lead to the engine performing sluggishly, and a decrease in overall engine power.

Thermal Breakdown
Motor oil experiences "Thermal Breakdown," which is the process where the heat of the engine weakens the viscosity, or thickness of the oil. Engine oil that is past its serviceable life cannot maintain an adequate viscosity, and continues to degrade. The oil can no longer properly cushion the internal moving parts of the engine. As the wear increases and the oil thins further it slips past seals and rings and gets burned in the combustion chamber, leading to smoke coming from the exhaust, and increased oil consumption.
"

http://www.off-road-outdoors.com/Oil-breakdown.html
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če maj 17, 2012 10:44 am

Nikola_Tesla je napisal/-a:Zdravo

Kolko sem slišal castrol dobro čisti saje z mašine... še to vedno drži ?

Kolikokrat bo treba še napisat, da ima vsaka znamka N-različnih produktov, ki se razlikujejo po sestavi, po aditivih, po viskoznosti?

Nekje sem zasledil da enim pri menjavi olja sumljive znamke iz motorja priteče olje, ki je po videzu enake barve kot v novi embalaži :) ... je to sploh možno ?
Ja, vsako olje, če vmes skoraj nič ne prevoziš. Recimo pri meni 1500km po menjavi še vedno komaj opazim olje na šipki, tako je čisto.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov