Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Re: Cepci na cesti

Napisal/-a BBoss Po jan 03, 2011 8:01 pm

lizard zastonj se trudiš - zdej lahko počakaš samo da ti gustelj izdela tvoj psihološki profil zaritnega divjaka in norca brez primere. :huh:

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po jan 03, 2011 8:01 pm

lizard je napisal/-a:gustelj, ker si bolj psihološko in razgledano človek osiromašene sorte ti bom pveodal kaj je voznik rdečega avta delal narobe. Za časa ko nikogar ne prehiteva se po zakonu ne sme voziti na prehitevalnem pasu, ampak se moram usmeriti na vozni pas.............

se strinjam...........ampak pacijent "gusl" bo trdil še naprej svoje, češ tudi rdeči avto, pa čeprav vozi 77km/h po prehitevalnem pasu to lahko počne :arrow: in vedno se ta pacijent pojavi v taki ali podobni temi(hitrost, levi pas, Ac....) uf. zafrustriran neki tip/čudak.....

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po jan 03, 2011 8:19 pm

sašo5 je napisal/-a:
lizard je napisal/-a:gustelj, ker si bolj psihološko in razgledano človek osiromašene sorte ti bom pveodal kaj je voznik rdečega avta delal narobe. Za časa ko nikogar ne prehiteva se po zakonu ne sme voziti na prehitevalnem pasu, ampak se moram usmeriti na vozni pas.............

se strinjam...........ampak pacijent "gusl" bo trdil še naprej svoje, češ tudi rdeči avto, pa čeprav vozi 77km/h po prehitevalnem pasu to lahko počne :arrow: in vedno se ta pacijent pojavi v taki ali podobni temi(hitrost, levi pas, Ac....) uf. zafrustriran neki tip/čudak.....

A ne, narobe razumeš, ni čudak, ima rentgenski vid celo iz filmčka na ekranu je videl, da je spredaj huda kolona in da je pravilno vozil , ker se ni odmaknil saj je vozil razmeram ustrezno (pač huda gužva in jata ptic na desni strani). V takih hudih razmerah je to že maksimalna hitrost ker kaj pa če bi se zgodilo ... (vstavi poljubno naravno ali pa umetno katastrofo) in je s svojim dejanjem zadaj vozeče obvaroval pred najhujšim. Lahko vozniku rdeče škode rečejo samo hvala vsi zadaj vozeči, da so danes med živimi tako oni kot sorodniki vseh, ki so bili tisti dan na cesti saj je Jerch, kljub jasno hudemu nalivu (glej delujoče brisalce na začetku videa), bleščečemu nizkemu soncu in radiu bistveno preveč na glas, bil na morilskem pohodu - ti divjak neugnani. :twisted:

Ampak bo pa zanimivo, ko bo 1x Gustelj na cesti srečal AntiGustlja - glih tolk upiljenega in vase zaverovanega, da ima vedno prav toda v drugo skrajnost. :lol:

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po jan 03, 2011 8:26 pm

Mah ja, tile gustljovi psihološki profili - gre malce na googla si najde nek poljudnoznanstven članek iz psihologije in ga potem prepiše na ta forum :). A sploh za pozavanje psihoanalize rabiš 6 let študija, potem pa je temu treba dodati še leta izkušenj. Iz tega lahko sklepamo le eno - nas gustelj je v bistvu Jarod (ampak ne nikomur povedat (pssst), ker mu Center verjetno že diha za ovratnik).

Je pa zanimivo tole - najprej on vedno dela psihološke profile o tem kako vse, ki ne sovpadajo z njegovim razmišljanjem, pestijo raznorazne psihične motnje, potem pa o sebi napiše tole:

No, da bo tule jasno. Ko se meni takšen Đerk prilima na rit, se mu ne umaknem niti pod točko razno. Prižgem mu vse štiri žmigavce in če se ne umakne na primerno varnostno razdaljo, pokličem še modre angele, da je bolj veselo.

Imaš izdelan tudi profil zase?

Broz
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a Broz Po jan 03, 2011 8:43 pm

No da še mene popljuvate, če sem prav videl je s škodo enkrat celo rahlo zaviral, potemtakem sklepam da je bila pred njemu tudi kolona in da ni bilo vse odvisno od njega razen tega da je imel večjo varnostno razdaljo. Če pa pred njim ni bilo kolone ( predvidevam da je Jerch zapeljal skrajno levo in je videl prosto cesto ) je pa voznik za odstrel oz ne ve kaj so to ogledala :) še sreča da si imel umirjeno glasbo ;)

Včasih se mi na poti ce - mb zgodi da se mi kak prilima za rit, ker ne zna pogledati par avtov naprej in se prav z veseljem umaknem na desni pas in nazaj pa prehitevalnega.
Če je voznik srečen, ker je profitiral 1 mesto v gužvi pa naj bo.

Drugače pa priznam! da se večinoma vozim po prehitevalemu oz odvisno od prometa. Peljem se z neko potovalno brzino 130 - 150 in ko vidim na vsake pol kilometra tovornjake
se raje peljem skozi po prehitevalnemu ( ko ni nikogar za mano ) ko pa da skozi skačem levo in desno. Se pa brez problema umaknem , ker vem kako je ko morem jaz
zaradi enega avta zavirati, tako da raje jaz rahlo potegnem tistih par metrov.

Pa še moja ekstra primera: Gužva na poti proti mb ju, na obeh pasovih, za rit se zalepi Allroad avstrijskih registracij. Ko se je ded drugič zagnal za mano sem se '' usral '' . Prva prilika sem se uštulil !! na voznega in gledal kako se lima drugim za rit. Prisegel bi da se je dotaknil tablic od poltovornjaka. Tk sem bil šokiran da sem se spomnil samo rdečih tablic pa srebrn allroad.

In pa drugič ko mi je skočil nek tovornjak pred mene, sem močno zaviral ( No takrat sem tudi ugotovil da mi ena zavora bolj prime od druge ker mi je avto začelo zanašati ), spustil in še enkrat zaviral.
Zamenjam Opel Astro GTC Black & White za Laguno II grandtour Dynamique :)

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Po jan 03, 2011 8:45 pm

Meni tole že postaja izredno smešno, brez kakršnega konca in repa. Nekaj strani nazaj je bilo veliko napisanega o telefoniranju med vožnjo, kako so vsi idioti(kakor ste jih poimenovali nekateri in se med seboj podpirali, vsaj tisti enakega mnenja), med tem pa sami držite telefone v rokah med samo vožnjo in se snemate ko 13 letni mulci, ko ima nekdo boljšo kamero na telefonu. V teh posnetkih delate sami prekršek, poleg tega pa vas lahko oseba na posnetku celo toži, ker nimate dovoljenja dajati posnetkov nekam, kjer jih vidi javnost, razen če ste vozilo pred seboj ustavili in ga vprašali za dovoljenje, kar pa je malo verjetno, ker vam se gre za SEEEEKUNDEEE.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Po jan 03, 2011 9:46 pm

gustelj je napisal/-a:
Jerch_ je napisal/-a:
zajbel a si ti mogoče vozil zadnjič pred mano?
http://www.youtube.com/watch?v=KHnhQfIpIaE

sem imel čas in sem pač posnel malo gradiva... res je da teh 77km/h je dovoljenih po ac, ampak vidi se, da voznik pred mano reagira šele, ko izrazito zmanjšam varnostno razdaljo. torej, če bi jst vozil po zakonu (blendam in trobim že dolgo ne, ker nisem primitiven) se mi še dolgo nebi umaknil ;)

No, le poglejte si tipičnega slovenceljskega zaritneža, ki je sveto prepričan, da vsi ravno njega ovirajo na cesti. Kljub temu, da se na desetine, povdarjam na desetine avtomobilov v strnjeni koloni pred njim vozi po levem pasu s hitrostjo kakršna pač je, njegova visokost užaljeno še celo snema svetovno krivico, ki se mu dogaja. In potem, spet tipično zaritniško, z nevarni limanjem na rit izsiljuje avto pred njim, ki ne počne nič drugega, kot s primerno varnostno razdaljo vozi v koloni.
Zakaj pa nisi snemal še naprej svoje izsiljevanje do naslednjega in potem do naslednjega ter nato do naslednjega in spet potem do naslednjega ....... ter končno do zadnjega avtomobila v koloni, ki si je drznil tebe, največjega đerka na cesti, ovirati na poti do sonca?
Te moti, da se 80-90 na uro voziš po levem pasu? Potem se pa premakni na desno, kaj pa voziš tako počasi! Iz posnetka je razvidno, da si imel za to dovolj prostora.

No, da bo tule jasno. Ko se meni takšen Đerk prilima na rit, se mu ne umaknem niti pod točko razno. Prižgem mu vse štiri žmigavce in če se ne umakne na primerno varnostno razdaljo, pokličem še modre angele, da je bolj veselo.

svaka čast kolega.
tako kot je čista laž to, da pokličeš modre angele (ki bi se ti smejali, ker reagirajo šele, ko te je nekdo življenjsko ogrožal in ti povzročil gmotno škodo) je laž tudi to, da je bila na levem pasu kolona.
res je, da bi se lahko umaknil na desni, vozni pas, kjer so me prehitevala vozila. in ravno zato sem postavil vprašanje, da bi me kdo podučil o tem.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ Po jan 03, 2011 9:58 pm

Gosic je napisal/-a:Meni tole že postaja izredno smešno, brez kakršnega konca in repa. Nekaj strani nazaj je bilo veliko napisanega o telefoniranju med vožnjo, kako so vsi idioti(kakor ste jih poimenovali nekateri in se med seboj podpirali, vsaj tisti enakega mnenja), med tem pa sami držite telefone v rokah med samo vožnjo in se snemate ko 13 letni mulci, ko ima nekdo boljšo kamero na telefonu. V teh posnetkih delate sami prekršek, poleg tega pa vas lahko oseba na posnetku celo toži, ker nimate dovoljenja dajati posnetkov nekam, kjer jih vidi javnost, razen če ste vozilo pred seboj ustavili in ga vprašali za dovoljenje, kar pa je malo verjetno, ker vam se gre za SEEEEKUNDEEE.

kako ti in tebi podobni veste, da sem jst snemal in vozil?
kolone ni bilo, oziroma je bila, če se šteje da so avti na razdalji par 100m v koloni. je pa res, da je voznik felicie zaviral, ker je bil pred njim še večji as, ki pa je kasneje pospešil.
nervoze ni bilo, ker se mi ni mudilo in nimam potrebe, da bi vedno vozil 130km/h. bila pa je priložnost, ki jo je nekdo ovekovečil s telefonom. kdo je ta as, pa naj ostane skrivnost.
poleg tega kamera zaradi zooma ne prikazuje dejansko stanje in še ko se rdečemu avtu precej približam razdalja še zdaleč ni kritična. je pa res, da sem večino posnetka kar precej za rdečim avtom, ker sem želel pokazati, da se ta ne bo umaknil toliko časa, dokler ga nebom upozoril (žmigavec bi bil morda res bolj primeren) - ne pa kot bi bilo fer- toliko časa dokler dejansko prehiteva.

kot sem pa že napisal naredim na leto precej kilometrov (včasih sem jih skoraj 50.000km) in sem izpostavljen zelo zanimivim situacijah, zato bom mogoče še kdaj objavil zanimive posnetke tudi za publiko na drugi strani (tiste, ki vas motijo ritolizniki s 180+).

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass To jan 04, 2011 12:44 am

Gosic je napisal/-a:Meni tole že postaja izredno smešno, brez kakršnega konca in repa. Nekaj strani nazaj je bilo veliko napisanega o telefoniranju med vožnjo, kako so vsi idioti(kakor ste jih poimenovali nekateri in se med seboj podpirali, vsaj tisti enakega mnenja), med tem pa sami držite telefone v rokah med samo vožnjo in se snemate ko 13 letni mulci, ko ima nekdo boljšo kamero na telefonu. V teh posnetkih delate sami prekršek, poleg tega pa vas lahko oseba na posnetku celo toži, ker nimate dovoljenja dajati posnetkov nekam, kjer jih vidi javnost, razen če ste vozilo pred seboj ustavili in ga vprašali za dovoljenje, kar pa je malo verjetno, ker vam se gre za SEEEEKUNDEEE.

Nihče te ne more tožit za snemanje na javnih mestih...je pa prekršek uporaba naprave med vožnjo. Če bi tisti spredaj ne toliko sanjal, tako ali tako ni več kaj snemati.
Stvar je treba pogledat malo širše in oceniti vzročno zvezo med dogodki, ne pa le s prstom kazati kateri je večji k****n...
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

gustelj
Novinec

Napisal/-a gustelj To jan 04, 2011 5:58 pm

Jerch_ je napisal/-a:
gustelj je napisal/-a:
Jerch_ je napisal/-a:
zajbel a si ti mogoče vozil zadnjič pred mano?
http://www.youtube.com/watch?v=KHnhQfIpIaE

sem imel čas in sem pač posnel malo gradiva... res je da teh 77km/h je dovoljenih po ac, ampak vidi se, da voznik pred mano reagira šele, ko izrazito zmanjšam varnostno razdaljo. torej, če bi jst vozil po zakonu (blendam in trobim že dolgo ne, ker nisem primitiven) se mi še dolgo nebi umaknil ;)

No, le poglejte si tipičnega slovenceljskega zaritneža, ki je sveto prepričan, da vsi ravno njega ovirajo na cesti. Kljub temu, da se na desetine, povdarjam na desetine avtomobilov v strnjeni koloni pred njim vozi po levem pasu s hitrostjo kakršna pač je, njegova visokost užaljeno še celo snema svetovno krivico, ki se mu dogaja. In potem, spet tipično zaritniško, z nevarni limanjem na rit izsiljuje avto pred njim, ki ne počne nič drugega, kot s primerno varnostno razdaljo vozi v koloni.
Zakaj pa nisi snemal še naprej svoje izsiljevanje do naslednjega in potem do naslednjega ter nato do naslednjega in spet potem do naslednjega ....... ter končno do zadnjega avtomobila v koloni, ki si je drznil tebe, največjega đerka na cesti, ovirati na poti do sonca?
Te moti, da se 80-90 na uro voziš po levem pasu? Potem se pa premakni na desno, kaj pa voziš tako počasi! Iz posnetka je razvidno, da si imel za to dovolj prostora.

svaka čast kolega.
tako kot je čista laž to, da pokličeš modre angele (ki bi se ti smejali, ker reagirajo šele, ko te je nekdo življenjsko ogrožal in ti povzročil gmotno škodo) je laž tudi to, da je bila na levem pasu kolona.
res je, da bi se lahko umaknil na desni, vozni pas, kjer so me prehitevala vozila. in ravno zato sem postavil vprašanje, da bi me kdo podučil o tem.

Kaj te ni mamica naučila, da je grdo lagati? Zaustavi si lasten filmček v 16 sekundi, pa boš zelo lepo videl, kar si sicer vedel že ves čas, da je levi pas zaseden tja do vstopne cestninske postaje. To je tudi vzrok, zakaj je kolona vozila tako počasi. Ampak zaritneži vedno najdete nek iz anusa potegnjen razlog, da imate več pravic, kot vozila pred vami. Zakaj si prekinil video, ko se je Škoda umaknila? Pa tako lepo se vidi naslednji avto, ki spet tebe ovira. Pa ti hudič no, da ravno tebe. Imaš pa res smolo.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ To jan 04, 2011 7:28 pm

gustelj je napisal/-a:
Jerch_ je napisal/-a:
gustelj je napisal/-a:

svaka čast kolega.

Kaj te ni mamica naučila, da je grdo lagati? Zaustavi si lasten filmček v 16 sekundi, pa boš zelo lepo videl, kar si sicer vedel že ves čas, da je levi pas zaseden tja do vstopne cestninske postaje. To je tudi vzrok, zakaj je kolona vozila tako počasi. Ampak zaritneži vedno najdete nek iz anusa potegnjen razlog, da imate več pravic, kot vozila pred vami. Zakaj si prekinil video, ko se je Škoda umaknila? Pa tako lepo se vidi naslednji avto, ki spet tebe ovira. Pa ti hudič no, da ravno tebe. Imaš pa res smolo.

video sem prekinil zato, ker se mi je potem strgalo in sem začel trobiti, se lepiti na rit in prehitevati po desnem in odstavnem pasu in sicer vsakega posameznega cepca posebaj.
zadovoljen z odgovorom?

ti povem po pravici: ideja o koloni ti je zrasla na zelniku zato, ker si eden izmed šerifov in zagotovo cepec na cesti (glede na tvoje poste). hkrati pa na vse pretege želiš zavajati ostale na forumu. in ne razumeš, da ne glede na to ali je bila kolona na levem pasu in ne glede na vse moje napake je jasno samo nekaj. na voznem pasu je bilo samo 10% vozil. varnostna razdalja pri 77km/h, suhi cesti in novem avtu ni niti pribljižno enaka kot pri višji hitrosti. skratka podpiraš ljudi, ki delajo prekrške in hkrati žališ mene, ki sprašujem kaj narediti v tej situaciji, da nebom tudi sam eden izmed cepcev in me bodo prehitevali po desni..

tako da ŠE ČAKAM NA ODGOVOR na moje vprašanje kako mi priporočaš, da bi vozil in po katerem pasu ter zakaj? razen tega, da je nesramno biti hitrejši v prometu nisem še nič zvedel. sicer pa kaj naj bi zvedel od cepca?

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ To jan 04, 2011 8:06 pm

Jaz sem si pogledal filmcek in res je tako kot pravi gustelj: tam je bila kolona in zato pač tisti rdeči ni šel hitreje ali pa se že prej umaknil. Saj se vidi tam okoli 15. sekunde. Pa tudi po prehitevanju se vidi, da je tisti spredaj pritisnil na bremzo (prižgale so se mu zavorne luči - kar poglejte si posnetek), torej kolona ni nikamor šla in Jerch_ se je očitno naritkal na naslednjega.

Uporabniški avatar
grizli
Novinec

Napisal/-a grizli To jan 04, 2011 8:23 pm

Jerch, ne se razburjat..., sicer pa ti je na tvoje vprašanje kaj narediti v taki situaciji že odgovoril BBoss.

BBoss je napisal/-a:Aja rabiš rešitev kaj narest v takem primeru. Načeloma nič ker sem že enkrat omenil, da kdor vozi spredaj drži v rokah škarje in platno vožnje vseh ostalih ampak določen del populacije tega pač ne razume in približno takšen procent jih je tudi tukaj na forumu.

Ne moreš nič, če se ti model ne umakne - načeloma lahko spusti na 40km/h na prehitevalnem pa če se vsi ostali držijo predpisov se boš od Kopra do Lj peljal tri ure namesto normalne ene - tole sem napisal sicer kot skrajnost ampak je le kot ilustracja tistega kar nekateri tukaj tako besno zagovarjajo.

Dejansko, če se držiš pravil, nimaš kaj storiti, lahko le vklopiš levi žmigavc in čakaš, da bo tistega pred tabo čimprej srečala pamet.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ To jan 04, 2011 8:24 pm

domen_ je napisal/-a:Jaz sem si pogledal filmcek in res je tako kot pravi gustelj: tam je bila kolona in zato pač tisti rdeči ni šel hitreje ali pa se že prej umaknil. Saj se vidi tam okoli 15. sekunde. Pa tudi po prehitevanju se vidi, da je tisti spredaj pritisnil na bremzo (prižgale so se mu zavorne luči - kar poglejte si posnetek), torej kolona ni nikamor šla in Jerch_ se je očitno naritkal na naslednjega.

ja kaj pa si pričakoval da nebo kolone? pri 77km/h se še z vršiča dela kolona, ko vozim kolo dol v skupini!
in kaj sedaj če je kolona 9ih avtov s cepcem na čelu se nobenemu ni treba umikati naslednjih 50km, če morajo "varno" prehiteti kamion?? ki pa ga ne prehitijo ker redko presežejo 90km/h...

pred svojim pragom sem pometel. in napisal, da nisem izbral najbolj primeren način. lahko bi vklopil smernik namesto, da sem zmanjšal varnostno razdaljo na minimum. še vedno pa mi nihče noče odgovorit kaj mi je storiti, ko vozim 130km/h po voznem pasu in se približam taki koloni cepcev, ki kršijo pravila. kot se vidi na posnetku nekdo malo prehiteva po desni, spet drugi (kot recimo jst ratamo del te kolone). torej kaj mi je narediti v takem primeru? nadaljevati po voznem pasu kot je po pravilih? bi bilo to kaznivo, če bi nadaljeval? ker to nebi bilo prehitevanje (le to vključuje menjavo pasov).. ali pa bi moral pač na voznem pasu upočasniti in voziti vzporedno s temi na prehitevalnem?

grizli je napisal/-a:Jerch, ne se razburjat..., sicer pa ti je na tvoje vprašanje kaj narediti v taki situaciji že odgovoril BBoss.

BBoss je napisal/-a:Aja rabiš rešitev kaj narest v takem primeru. Načeloma nič ker sem že enkrat omenil, da kdor vozi spredaj drži v rokah škarje in platno vožnje vseh ostalih ampak določen del populacije tega pač ne razume in približno takšen procent jih je tudi tukaj na forumu.

Ne moreš nič, če se ti model ne umakne - načeloma lahko spusti na 40km/h na prehitevalnem pa če se vsi ostali držijo predpisov se boš od Kopra do Lj peljal tri ure namesto normalne ene - tole sem napisal sicer kot skrajnost ampak je le kot ilustracja tistega kar nekateri tukaj tako besno zagovarjajo.

Dejansko, če se držiš pravil, nimaš kaj storiti, lahko le vklopiš levi žmigavc in čakaš, da bo tistega pred tabo čimprej srečala pamet.

sem upal, da se vožnja po desni (voznem pasu) brez menjavanjev pasov ne šteje za prekršek.. ampak očitno se motim in ker vem, da ni kulturno in zakonito, da se postavim še sam v kolono na prehitevalni pas sem očitno dolžen nadaljevati vožnjo v takem primeru po voznem pasu z nikoli večjo hitrostjo kot ta "kolona" na prehitevalnem. no pa mogoče imam odgovor.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen_ To jan 04, 2011 8:47 pm

Jerch_ je napisal/-a:še vedno pa mi nihče noče odgovorit kaj mi je storiti, ko vozim 130km/h po voznem pasu in se približam taki koloni cepcev, ki kršijo pravila.
Jaz takole na to gledam: jaz bi nadaljeval vožnjo v tej koloni s primerno varnostno razdaljo, brez blendanja, trobljenja, pa tudi brez žmigavca (ker bi se malo butasto počutil, ko bi imel 10km neprestano vklopljenega). Kaj drugega se tako ne da storiti, lahko se edino ustaviš na prvem počivališču in malo zraka nadihaš. Pa še to samo, če se gre za daljšo pot.

Vsakodnevne kolone (takšne kot na posnetku) na ljubljanski obvoznici, pa tudi primorski avtocesti, so zaradi gostote prometa danes vsakdanjost. Žal, tako je. V Sloveniji je registriranih 800.000 vozil. Če k temu dodamo še ves tranzit, se potem vidi kaj je tisti glavni vzrok za kolone: preobremenjenost cest, eno in dvopasovnice več kot toliko pač ne zmorejo.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ To jan 04, 2011 8:59 pm

domen_ je napisal/-a:
Jerch_ je napisal/-a:še vedno pa mi nihče noče odgovorit kaj mi je storiti, ko vozim 130km/h po voznem pasu in se približam taki koloni cepcev, ki kršijo pravila.
Jaz takole na to gledam: jaz bi nadaljeval vožnjo v tej koloni s primerno varnostno razdaljo, brez blendanja, trobljenja, pa tudi brez žmigavca (ker bi se malo butasto počutil, ko bi imel 10km neprestano vklopljenega). Kaj drugega se tako ne da storiti, lahko se edino ustaviš na prvem počivališču in malo zraka nadihaš. Pa še to samo, če se gre za daljšo pot.

Vsakodnevne kolone (takšne kot na posnetku) na ljubljanski obvoznici, pa tudi primorski avtocesti, so zaradi gostote prometa danes vsakdanjost. Žal, tako je. V Sloveniji je registriranih 800.000 vozil. Če k temu dodamo še ves tranzit, se potem vidi kaj je tisti glavni vzrok za kolone: preobremenjenost cest, eno in dvopasovnice več kot toliko pač ne zmorejo.

no sedaj se mi pa že jasni zakaj in kdo je kriv. torej ohladim se naj in nadaljujem z vožnjo po prehitevalnem pasu, kot zadnji v koloni.
tistega sončnega dne sem bil izjemno miren, kot je seveda treba biti, ko naletiš na tako skupino posameznikov. lepo je, da na forumu izvem tudi tvoje mnenje domen in s tem lažje razumem vse tiste, ki trdite, da je taka vožnja vzrok gostote prometa.
pa bom v mirnem duhu še nadalje napisal, da bi bil zelo vesel, če me kljub temu, da mislite tukaj nekateri drugače ne silite v prekrške. in domen veš, da vožnja po prehitevalnem pasu, medtem, ko na voznem ni nobenega je kazniva.. zato spoštuj zakone in najdi boljši odgovor, ker upoštevam te lahko le v tistem legalnem delu odgovora, kjer pišeš, da naj se ohladim in ob morebitni želji tudi ustavim na naslednjem postajališču, kar z veseljem naredim, ko se vozim sam na daljše relacije. še posebaj ob tako prijetnem dnevu, pa si želim čimveč preživeti na svežem zraku ob morju ali hribih ne pa ob cesti in na cesti.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen_ To jan 04, 2011 9:21 pm

Jerch_ je napisal/-a:in domen veš, da vožnja po prehitevalnem pasu, medtem, ko na voznem ni nobenega je kazniva..
Predstavljaj si, da vsi avti, ki zdaj vozijo v koloni po dveh pasovih, namesto tega vozijo po enem. Se ti zdi to smiselno? Meni se ne in verjamem, da slovensko pravosodje premore toliko pameti, da tisti člen ni mišljen za takšne situacije (kolone, rush hour,...).

Drugače je vsak zakon pomankljiv v tem smislu, da v realnosti obstaja kakšna situacija, ki jo zakon ne pokriva. Takrat se je treba ravnati "po pameti" (karkoli že to pomeni), in dober zakon je tisti, kjer je takšnih situacij malo. Gotovo pa bi za ZVCP bilo dobrodošlo, da se z ozirom na gostoto prometa nekatere člene v zakonih natančneje določi (malo prevetri in posodobi).

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ To jan 04, 2011 9:46 pm

domen_ je napisal/-a:
Jerch_ je napisal/-a:in domen veš, da vožnja po prehitevalnem pasu, medtem, ko na voznem ni nobenega je kazniva..
Predstavljaj si, da vsi avti, ki zdaj vozijo v koloni po dveh pasovih, namesto tega vozijo po enem. Se ti zdi to smiselno? Meni se ne in verjamem, da slovensko pravosodje premore toliko pameti, da tisti člen ni mišljen za takšne situacije (kolone, rush hour,...).

Drugače je vsak zakon pomankljiv v tem smislu, da v realnosti obstaja kakšna situacija, ki jo zakon ne pokriva. Takrat se je treba ravnati "po pameti" (karkoli že to pomeni), in dober zakon je tisti, kjer je takšnih situacij malo. Gotovo pa bi za ZVCP bilo dobrodošlo, da se z ozirom na gostoto prometa nekatere člene v zakonih natančneje določi (malo prevetri in posodobi).

po tvoji logiki bi bilo torej po pameti to, da bi se razdelili koloni na 2 pasa čimbolj enakomerno. pri 50/50 bi bil največji pretok. torej nebi bilo pametno, da se priključim prehitevalnemu pasu ter tako še bolj nagnem tehtnico na to stran, medtem, ko je že bila velika večina avtov na prehitevalnem pasu..
ponovno pa pridem po tvoji teoriji v konflikt, ko se recimo 2 pasa zapirata v enega. in tam se še kako pozna, da pri nas ne obstaja zadrga. ker taki kot si ti menijo, da ni fer da se nekdo pomika po hitreje premikajočem se pasu (ponavadi tisti ki se zoža) do konca in tam vključi na drugega izmenično. pojem se definira kot vrivanje. tako se tudi nenadna upočasnitev ter ponovni zagon brez razloga (77-107km/h na posnetku) na prehitevalnem pasu ne more definirati kot neodvisen pojav od voznega pasu.

na avtocesti se nebi smelo deliti ceste na dva vozna pasu, ker osnovno pravilo pravi, da je vozni pas skrajno desni pas in naj bi po tem pasu vozili avto. prehitevalni pas se po ZVCP uporablja izjemoma. in sicer takrat, ko se pred vozilom pojavi počasnejše vozilo in ga je treba prehiteti. prehiti se ga tako, da se prižge smernik in preveri, da po voznem pasu ne prihaja že kdo in se ga ne izsili. takoj ko se prehiti prehitevano vozilo ali skupek prehitevanih vozil oz. takoj ko je možno pa se je treba vrniti na vozni pas. zakon torej govori, da bi morali vozniki stremeti k vožnji po voznem pasu.

ne glede na gostoto prometa se na posnetku vidi najmanj to, da se slovenski vozniki ne menijo za osnovne zakone. seveda je nekomu, ki se mudi (bog ne daj da pelje koga v bolnico) hitro jasno, da, če se bo trudil in bil strpen ter vozil vedno po pravilih bo moral ne samo prenašati cepce ampak tudi podpirati to idejo. in kar je najbolj žalostno in ironično kršiti zakon. in če se ustavim tukaj, bo zakon bolj kršil z vožnjo po prehitevalnem pasu, kot z neprimerno varnostno razdaljo. vsaj, če je kazen merilo prekrška.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To jan 04, 2011 9:54 pm

domen_ je napisal/-a:Drugače je vsak zakon pomankljiv v tem smislu, da v realnosti obstaja kakšna situacija, ki jo zakon ne pokriva. Takrat se je treba ravnati "po pameti" (karkoli že to pomeni), in dober zakon je tisti, kjer je takšnih situacij malo. Gotovo pa bi za ZVCP bilo dobrodošlo, da se z ozirom na gostoto prometa nekatere člene v zakonih natančneje določi (malo prevetri in posodobi).

Jaz bi pa malo prevetril vse izpite in posodobil vozniška znanja. Zakon je čist v redu napisan in nima nobenih velikih lukenj samo spoštovati ga je treba. Očitno pa da ko se začne malo večja gostota prometa pa ZVCP-ja ni potrebno spoštovati. :?

Je pa žal tako, da je dovolj, da se najde en sam serator pa naredi za seboj kilometrske kolone, ker če se vsi vozijo po prehitevalnem 120km/h se ne more zgoditi, da bi v določenem trenutku hitrost padla na 70km/h ali manj.

Pa da se vrnem na prvi odstavek. Marsikdo je izpit naredil 20-ali 30 let nazaj, ko so bile ceste bistveno manj obremenjene in če je občasni voznik se danes pač ne znajde - lahko je sam kriv, ker je trmast kot osel in se ne da podučiti ter goni svojo ali pa mu država malo "pomaga" in mu pokaže vsakih 10 let recimo, ali ima prav ali ne.

Jaz osebno takoj podpišem pa da vidimo koliko voznikov bi še obdržalo dovoljenja brez dodatnih ur izobraževanja, preverjanja pravil, učenja cestne olike in preizkusa v praksi. Res bi bilo zanimivo. :twisted:

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen_ To jan 04, 2011 10:07 pm

Jerch_ je napisal/-a:po tvoji logiki bi bilo torej po pameti to, da bi se razdelili koloni na 2 pasa čimbolj enakomerno. pri 50/50 bi bil največji pretok.
Ja, ampak kolona s tovornjaki je počasnejša od tiste druge. Zato ni čisto 50/50, ampak počasnejši avti in tovornjaki po desni, hitrejši avti po levi. Seveda pa ta situacija dnevnih migracij (ali pa tistih konec vikenda nazaj domov iz morja po primorski avtocesti) nima nobene veze s sistemom zadrge.

in kar je najbolj žalostno in ironično kršiti zakon. in če se ustavim tukaj, bo zakon bolj kršil z vožnjo po prehitevalnem pasu, kot z neprimerno varnostno razdaljo. vsaj, če je kazen merilo prekrška.
No to je pomoje še ena možnost za izboljšavo zakona: za neupoštevanje varnostne razdalje bi morala biti višja kazen kot za vožnjo po prehitevalnem pasu.
BBoss je napisal/-a:Jaz bi pa malo prevetril vse izpite in posodobil vozniška znanja.
Se strinjam, ampak problem je v tem kako to izvesti. Na testu ali izpitu si lahko zvozil brez napake, ampak isto moraš voziti tudi kadar ni komisije zraven. In ta te ne more gledati 24/7, nihče te ne more skozi gledati.

Očitno pa da ko se začne malo večja gostota prometa pa ZVCP-ja ni potrebno spoštovati. :?
A se kdaj pelješ po ljubljanski obvoznici, ko se šiht konča? Zame to ni samo "malo večja gostota", ampak bistveno večja gostota. V takih situacijah po mojem ZVCP ni ustrezen (te situacije sploh ne omenja), glede tega se mi zdi, da bi se ga dalo izboljšati.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov