Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Pišite več porab, če imate vsaj petino take vožnje

Bencinar zmerno manj kot 5
6
2%
5-6,5
25
8%
6,5-8
19
6%
8-10
6
2%
Bencinar povprečno 5-6,5
14
4%
6,5-8
27
8%
8-10
10
3%
več kot 10
6
2%
Bencinar športno 6-8
11
3%
8-10
14
4%
10-13
13
4%
već kot 13
4
1%
Dizel zmerno manj kot 4
3
1%
4-5,5
27
8%
5,5-7
18
6%
7-9
2
1%
Dizel povprečno 4-5,5
13
4%
5,5-7
44
14%
7-9
7
2%
Dizel športno 4,5 - 6
7
2%
6-8
33
10%
8-10
5
2%
već kot 10
4
1%

Skupaj glasov : 318

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Re: Poraba tvojega avtomobila

Napisal/-a maniaxxx Če avg 18, 2011 4:19 pm

xxl je napisal/-a:-meni se zdi brezsmisleno navajat porabo,recimo zadnjih 15 000km,potem pisat,da je vmes bilo 8 dni mestne vožnje,pa vsponi na 2000m...
-meri porbo samo v mestu,ali ko greš na 2000m višine,potem boš videl dejansko porabo v določenih pogojih ali relacijah
-najbolj smisleno je itak klasično povprečje enega tanka

To je kot piše povprečje cele poti, torej cca 2800km. Porabe samo v mestu ne morem merit, ker nikoli ne spraznim celega tanka samo v mestu, prav tako ne spraznim celega tanka med plezanjem na 2000 metrov višine, povprečje večih tankov da še bolj natančen prikaz kot samo en tank, skurjen nekje na ravnini s hitrostjo 70 in porabo
4....

Sem pa enkrat malo bolj za hec meril porabo v malo bolj hribovitem področju in je bila povprečna skoraj 18 litrov, in to z dizlom :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če avg 18, 2011 7:36 pm

ti si tko al tko ekstremist :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Slika

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Če avg 18, 2011 7:38 pm

speedy, dobro da nisi moje corse kupu. bi ze obubozal zaradi stroskov bencina =P
turbo inside

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če avg 18, 2011 7:40 pm

_furby_ je napisal/-a:speedy, dobro da nisi moje corse kupu. bi ze obubozal zaradi stroskov bencina =P

Po moje bi bil večji problem izguba izpita :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če avg 18, 2011 7:53 pm

xxl je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Porabo je itak nesmiselno navajati, ker ima vsak različen slog vožnje, ter različne relacije. Ampak očitno folk bolj verjame navedbam kolegov, za katere sploh ne ve kako vozijo, kot pa standardiziranim tovarniškim meritvam, s katerimi se da dejansko delati primerjave med posameznimi avti.

-se strinjam,ampak tovarniški podatki so tudi tako,tako
Nikoli nisem trdil, da boš imel v praksi tako porabo, kot jo navajajo v tovarni. Zelo verjetno boš imel drugačno. Je pa tovarniški podatek (vsaj zame) edini uporaben in kredibilen podatek, ko primerjam avte med sabo, recimo pred nakupom. Ker firme opravijo postopek po enakem standardu.
Nikoli ne bom zaupal kolegovim izračunom porabe pri njegovi vožnji.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če avg 18, 2011 8:01 pm

Energetik81 je napisal/-a:Nikoli nisem trdil, da boš imel v praksi tako porabo, kot jo navajajo v tovarni. Zelo verjetno boš imel drugačno. Je pa tovarniški podatek (vsaj zame) edini uporaben in kredibilen podatek, ko primerjam avte med sabo, recimo pred nakupom. Ker firme opravijo postopek po enakem standardu.

Jah samo so tudi buče, ko tovarna (koncern) navaja različne podatke za praktično identične avte, recimo pri VAG-u Polo, Ibiza, Fabia, A1.
Se prav vidi hierarhija. Fabia ima "najslabše" podatke (najvišjo porabo, najmanjšo končno, najslabši pospeški), medtem ko ima Polo vse to "boljše", A1 pa sploh. V praksi so pa vsi 4 avti popolnoma identični oz. so razlike tako majhne, da jih povprečen kupec ne opazi. ;)

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če avg 18, 2011 8:24 pm

peroRS je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Nikoli nisem trdil, da boš imel v praksi tako porabo, kot jo navajajo v tovarni. Zelo verjetno boš imel drugačno. Je pa tovarniški podatek (vsaj zame) edini uporaben in kredibilen podatek, ko primerjam avte med sabo, recimo pred nakupom. Ker firme opravijo postopek po enakem standardu.

Jah samo so tudi buče, ko tovarna (koncern) navaja različne podatke za praktično identične avte, recimo pri VAG-u Polo, Ibiza, Fabia, A1.
Se prav vidi hierarhija. Fabia ima "najslabše" podatke (najvišjo porabo, najmanjšo končno, najslabši pospeški), medtem ko ima Polo vse to "boljše", A1 pa sploh. V praksi so pa vsi 4 avti popolnoma identični oz. so razlike tako majhne, da jih povprečen kupec ne opazi. ;)

Nekje na forumu, morda v tej temi, je nekdo pisal, da identičen seat porabi več kot vw.

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ Če avg 18, 2011 8:27 pm

ne pozabit na obliko avtov in podobno...take malenkosti spremenijo podatke.
Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če avg 18, 2011 8:31 pm

peroRS je napisal/-a:

Seveda je zelo pomembna oblika avta, količnik upora ter masa. Pa še velikost koles in podobno. Prestavna razmerja majo vsi 4 enaka?
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če avg 18, 2011 8:40 pm

_B3yBo_ je napisal/-a:ne pozabit na obliko avtov in podobno...take malenkosti spremenijo podatke.

Nič ne spremenijo.

Smo zadnjič probali pospeševanje (drag po domače) Fabia RS 1.9TDI vs. Ibiza 1.9TDI 130, pa sva bila popolnoma bok ob boku v vsaki prestavi. Z zelo podobnim stilom vožnje imava oba identično porabo (+- 1dl), končna enaka pri obeh.

Ista zgodba je bila Octavia 1.9TDI 105KM in Golf 5 1.9TDI 105KM (pa ima golf 6 prestav). Vse enako. Pa še lahko naštevam za ducat avtomobilov ;)

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ Če avg 18, 2011 8:45 pm

ce ti tko pravs pol bo itak tko.... sam mal ti zakoni fizike sepajo....

to dreganje in pa tvoje primerjave so nesmislne ker noben avto nevozis v istih pogojih oz enako...

se pa nebom ubadal s tem ker mi je vseeno... tko da recmo ja vsi isto pijejo... meni vseeno tebi lazje
Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če avg 18, 2011 9:04 pm

_B3yBo_ je napisal/-a:ce ti tko pravs pol bo itak tko.... sam mal ti zakoni fizike sepajo....

to dreganje in pa tvoje primerjave so nesmislne ker noben avto nevozis v istih pogojih oz enako...

se pa nebom ubadal s tem ker mi je vseeno... tko da recmo ja vsi isto pijejo... meni vseeno tebi lazje

Sej meni je tudi vseeno. Mi je pa neumna tista izjava "Seat popije malo več kot primerljiv VW"....zakaj že? :roll:

Tisti drag sem čist tko mimogrede omenil. Zame je to vožnja v istih pogojih. :D

Na zakone fizike se pa itak lahko zanašaš samo v strogo nadzorovanih laboratorijskih pogojih (če gledamo na porabo!). V praksi se poznajo samo različne dimenzije gum in teža. Pač ni isto ali si sam v avtu ali pa je notri 5 oseb pa še poln prtljažnik. Pa seveda prestavna razmerja se poznajo, pri enih malo več pri drugih malo manj.
Sama oblika oz. aerodinamika?
Vsaka čast tistemu, ki s spojlerjem zadaj in pospravljenimi ogledali pokuri manj goriva. Ni čudno, da potem beremo v drugi temi, da se ugaša luči zaradi manjše porabe :roll:
Ali pa eni ko pišejo, da jim pozimi avto pokuri 2 litra več.

Zakaj ne bi mogel različne avte voziti enako pod istimi pogoji? Če prevoziš vsak dan (365 dni v letu) isto pot boš že vedel kje so razlike pa kolikšne. Vsaj jaz jih opazim. Toliko šepav pa nisem ;)

Eni ste preveč obremenjeni s teorijo in izračuni. :)
Najbolje, da še hujšat začnemo, da bo avto pokuril manj. :roll:

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe avg 19, 2011 12:10 am

peroRS je napisal/-a:Vsaka čast tistemu, ki s spojlerjem zadaj...

Spojler poveča porabo :) - ker je zračni upor oz. pritisk k tlom všji.

No kakorkoli že. edini merodajni podatki za primerjavo porabe med različnimi vozili so tisti, ki jih navjajo tovarne, ker te podatke pridobijo v kontroliranem okolju. Če so vsi testi izvedeni pravilno in vse tovarne testirajo po enakem postopku potem so porabe med avti in motorji povsem primerljive. Seveda kot pri vseh meritvah pride do odstopanj. Recimo če so pred testom porabe v laboratoriju ravnokar poservisirali merilne naprave bodo meritve malenkost drugačne kot če bi meritve opravili tik pred servisom merilnih naprav. In že samo med laboratoriji so razlike v meritvah. Ampak to spada pod napake, ki so del vseh znanstvenih testov.

Pa ne zdaj to mešat s porabo v praksi.

@peroRS: Čisto možno je, da VW malenost priredi teste. Recimo uporabi pnevamtike z različnim kotalnim uporom, mogoče celo z različno colažo, mogoče malenkost modificira ECU, skratka možnosti je neskončo, da na koncu pač lahko izmerijo da imata Seat/Škoda vijo porabo kot VW.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Pe avg 19, 2011 2:09 pm

lizard je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:Vsaka čast tistemu, ki s spojlerjem zadaj...

Spojler poveča porabo :) - ker je zračni upor oz. pritisk k tlom všji.

novi mondeo econetic oz neka podobna oznaka, ima zadaj serijsko spojler ostale verzije pa ne. Včasih se spojler uporabi tudi da izboljša pretok zraka (zmanjša vrtinčenje zraka za avtom).
LP Rok

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Pe avg 19, 2011 2:21 pm

Volvo C30 1.6D DRIVe ima tudi manjši spojler zadaj in malenkost nižje podvozje, tako da je nekaj na tem :)

Uporabniški avatar
HPF
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a HPF Pe avg 19, 2011 2:41 pm

To je verjetno odvisno od tega kakšen spojler je na kakšnem avtu.
Tudi Škoda Fabia 1.2 CR TDI Greenline ga ima za zmanjševanje porabe..
Slika

Rižotarjem pa je tak verjetno vseeno za pol lita večjo porabo zaradi ogromnega alu winga, ker dobijo na ta račun 10mio ton downforca!

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe avg 19, 2011 9:17 pm

Jaz sem seveda imel v mislih "wing" :). Spojlerčki za optimizacijo zračnega pretoka so pa ponavadi (če so) na spisku original dodatne opreme.

Uporabniški avatar
HaMzO
Uporabnik

Napisal/-a HaMzO Pe avg 19, 2011 10:23 pm

danes sem dobil za cel dan novega passata 1.6 tdi blue-motion, pa sem naredil kakih 170kilometrov in sem bil zelo zelo presenečen nad porabo 4.4 l/100km!!
stil vožnje je bil po omejitvah malo mesta,ac,..obenem pa tudi pa malo pritisnil za preiskus njegovih skromnih 105konjev.

glede na ceno,porabo,obliko in moč, me je zelo pozitivno presenetil in pomislil tudi v nakup

pepelnik
Nov uporabnik

Napisal/-a pepelnik Po avg 22, 2011 9:57 am

No pa še poraba mojega MITSUBISHI-ja Lancerja 1997 1.3, ki se vozi na 205-45-16 kolesih :

Slika

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl So sep 03, 2011 11:30 pm

-no.zdaj ko se je avto malo utekel,je povprečje padlo za cca pol litre
-sem kar zadovoljen,vsaj 1,5 litra več kot obljublja tovarna,ampak za 170KM benzinca ni slabo
-če potegnem črto,glede na moj način vožnje in relacije,je nekako takole;po mestu od 8-9,na avtocesti pri 130-140 7-7,5,primestne ceste 5,5-6,5,torej povprečno nekje 7,5,včasih več,včasih manj
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov