Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Re: Razvrščanje pred križiščem

Napisal/-a odprti clio So maj 10, 2014 11:17 pm

Hehe... Vi bi se držali pravil tam, kjer se je samodejno konstruiral nek sistem, ki zagotavlja bistveno večjo pretočnost.

Bi vas rad videl, kako povsod drugje eksplicitno sledite vsem členom, ki jih določa zakon. Tam (uvoz na obvoznico) je večini jasno, kaj se dogaja - pa tudi hitro se pokaže, kdo se zgolj "štuli" mimo kolone in kdo ni vsakdanji uporabnik tiste zaplate asvalta.

V tej temi je problem naših cest. Sem bil konec aprila v Istanbulu. Pa vi bi se tam živi pojedli... Bi imeli čire na želodcih z devetnajstimi leti ob takem obremenjevanju z drugimi. Tam se dogaja točno to, kar vas tu moti. Ampak - promet je tekoč. Vsak popazi nase in na sosednjega pa je zadeva rešena.

Podobno sem doživel tudi drugod (sem prevozil Evropo od Španije do Moldavije). Samo pri nas se nekaj ku**ite in zganjate neke šerife. Zato smo tu, kjer smo. Aja, ne samo pri nas - podobno je tudi v Zagrebu in večjih mestih v Bosni. Verjetno tudi zaradi tega vsi (razen nas tu) Slovenijo tlačijo pod pojem Balkana.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Ne maj 11, 2014 8:24 am

Nisem vsega bral ampak sem zasledil, da eni govorite, da se na omenjenih križiščih lahko zavija levo.To je sicer res, vendar je nerazumljivo, ker moraš v naslednjem križišču spet zaviti levo in iti nazaj od kjer si prišel kar je neumno. Praksa je pa pokazala, da je veliko več voznikov, ki bi radi šli desno brez čakanja.

Zakon res predvideva, da se ob zavijanju levo postaviš levo, vendar to ni edini pogoj. Ker gre tukaj po pravilih samo za en malo širši pas pomeni, da če ni žmigavca greš pač naravnost omogočiš pa zavijanje desno. Po drugi strani poglejte pa krožna križišča, ki jih 90% ljudi tudi narobe uporablja, pa so izgovori vsemogoči. Od tega, da so premajhni, da imajo preveč uvozov/izvozov itd. Edina rešitev za ta križišča je pač, da se naredi pasove, kar verjetno ni mogoče, ali postavi ustrezno signalizacijo (modro tablo), vendar tega ne bo dokler ne bo pasov.

Na drugi strani pa ni teh težav, kjer je pač vse obrjeno in za levo, dejansko uporabljaš levo stran, za naravnost pa desno stran, zavijanja desno pa ni. Vam pa povem, da bi ob gužvi folk stal že na avtocesti, če bi se vsi postavljali desno, kar je pa za moje pojme izredno nevarno. Kdor pride iz obvoznice in gre v prvem križišču (na šmartinski) naravnost gre potem zelo verjetno desno. In teh voznikov ni malo.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Ne maj 11, 2014 8:53 am

Tole dobro poznam in jaz vedno grem tako, ČE grem v BTC se razvrstim LEVO a šele na drugem križišču NE prvi, ki gre do vojašnice, torej ako je gužva in grem LEVO se pa takoj razvrstim LEVO uni naravnost pa grejo po desni ;) V obratni smeri pa gre vse DESNO za BTC 1 in 2 izvoz 3 pa je za VOJAŠNICO itd. v smeri MBja. Je pa potrebno omeniti, da se tisti na LEVEM pasu in grejo pol NARAVNOST cjazijo 40 kmh do AC in še pol komi 60kmh ene 200m do vključitve na AC pa še tam niso sigurni ali grejo PRAV :evil: :evil: :evil: Dostikrat me pol ti zajebe pa brez smerokaza desno not smukne. :lol:

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Ne maj 11, 2014 11:23 am

odprti clio je napisal/-a:Hehe... Vi bi se držali pravil tam, kjer se je samodejno konstruiral nek sistem, ki zagotavlja bistveno večjo pretočnost.

Bi vas rad videl, kako povsod drugje eksplicitno sledite vsem členom, ki jih določa zakon. Tam (uvoz na obvoznico) je večini jasno, kaj se dogaja - pa tudi hitro se pokaže, kdo se zgolj "štuli" mimo kolone in kdo ni vsakdanji uporabnik tiste zaplate asvalta.

V tej temi je problem naših cest. Sem bil konec aprila v Istanbulu. Pa vi bi se tam živi pojedli... Bi imeli čire na želodcih z devetnajstimi leti ob takem obremenjevanju z drugimi. Tam se dogaja točno to, kar vas tu moti. Ampak - promet je tekoč. Vsak popazi nase in na sosednjega pa je zadeva rešena.

Podobno sem doživel tudi drugod (sem prevozil Evropo od Španije do Moldavije). Samo pri nas se nekaj ku**ite in zganjate neke šerife. Zato smo tu, kjer smo. Aja, ne samo pri nas - podobno je tudi v Zagrebu in večjih mestih v Bosni. Verjetno tudi zaradi tega vsi (razen nas tu) Slovenijo tlačijo pod pojem Balkana.

To je problem pri nas! Vsak pazi samo na svojo rit (nekateri še to slabo), najdejo pa čisto vse napake pri drugih in se grejo šerife.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr maj 14, 2014 8:45 pm

Ne glede kako ste nekateri napadli avtorja ima pač na vašo žalost popolnoma prav. Na tej cesti so namreč kandidati padali na izpitnih vožnjah, ker so se razvrščali napačno na levo stran in nato vozili naravnost. Od takrat avtošole "trenirajo" tole cesto in če se boste postavili enkrat tja in spremljali promet jih boste tudi opazili - vsi na desni strani.

Drugače je pa ravno razvrščanje v dve koloni najboljši recept za povečanje pretočnosti tudi, če gresta nato oba naravnost. Na žalost 90% voznikov ne zna štartat in prestavijo v prvo šele takrat, ko vozilo pred njim štarta. Tako, da tudi, če se vozita obe koloni naravnost in ob upoštevanju varnostne razdalje, je vedno dovolj časa in prostora, da se nato vsi razvrstijo v eno kolono do vključitve na obvoznico.

markop
Nov uporabnik

Napisal/-a markop Če maj 15, 2014 7:39 am

BBoss je napisal/-a:Ne glede kako ste nekateri napadli avtorja ima pač na vašo žalost popolnoma prav. Na tej cesti so namreč kandidati padali na izpitnih vožnjah, ker so se razvrščali napačno na levo stran in nato vozili naravnost. Od takrat avtošole "trenirajo" tole cesto in če se boste postavili enkrat tja in spremljali promet jih boste tudi opazili - vsi na desni strani.

Točno tako, sicer ne trdim, da je pravilo primerno za tisto situacijo ampak kam hudiča pa pridemo, če si bo pravila vsak razlagal po svoje oz. prilagajal glede na lastne percepcije kaj je prav in kaj ne. Tak način razmišljanja vodi v kaos. Ampak ravno tako razmišljanje kot ga je v tem primeru pokazala večina nas je poripeljalo kot družbo v stanje kaosa, saj si vsak jemlje pravico delati po svoje in tako kot se njemu zdi prav. Slabo pravilo, ti še ne da pravice, da kršiš imaš pa vso pravico in dolžnost, da na neumnost opozarjaš in zahtevaš da se jo odpravi !!

LP

PS. avtorju tema pa še enkrat sporočam, da je pravilno, da je zadevo izpostavil, če ne drugega kot primer kako ne bi smeli razmišljati !

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če maj 15, 2014 9:19 am

Jaz pa mislim da ni tako preprosto. Seveda je z legalnega vidika jasno, kako naj bi se po zakonu razvrščali, in v formalnem smislu ima avtor teme prav.

Ampak je treba misliti malo tudi z zdravo pametjo. Zakoni imajo nek smisel - pri nas sicer redko, ampak vsaj nekateri pa pa vendarle, recimo zakoni bolj tehnične narave - sploh prometni, ker morajo biti kompatibilni z zakoni bolj normalnih držav.

In kaj je razumni namen pravil razvrščanja v zakonu, kot je bil citiran v prvem postu te teme?

Pomojem ni bil glavni namen, da se tiste za naravnost spodi na desni rob. Glede na zdravo pamet je bolj pomemben tisti del pravil, ki zavijajoče na levo pošlje na levi rob - da ne zadržujejo vozečih naravnost ali zavijajočih na desno. Kdor zavija levo, mora namreč počakati promet iz nasprotne smeri (če je semaforizirano križišče), če pa zavija levo na prednostno cesto in ni semaforja, pa seveda mora počakati še ves promet na prednostni cesti.
V glavnem, meni se zdi v realnem življenju tu glavni namen, da levo zavijajoči ne ovirajo ostalih, in so v ta namen zato napisana pravila kako naj se razvrščamo.
Ampak v našem konkretnem primeru je v realnosti drugače, ker je levo zavijajočih malo oziroma skoraj nobenega, pa tudi če se kakšen najde, mu ni treba nikogar zadrževati, ker na tistem semaforju ni prometa iz nasprotne smeri in je v smislu pretočnosti (praznenja križišča) isto če zavijaš levo ali voziš naravnost. Smiselno pa je, če se naravnost vozeči v luči vsega povedanega, umaknejo na levo stran, da imajo desno zavijajoči svojo stran zase in je pretočnost križišča boljša kot če bi vsi stali v eni koloni.

Skratka, glede na domnevni namen oziroma 'duh' zakona ravnajo ljudje povsem legitimno, če se v tem konkretnem križišču postavijo na levi rob za naravnost. V bistvu se enkrat za spremembo ljudje obnašajo racionalno glede na situacijo.
In če avtošole v tem križišču res 'trenirajo' zgoraj opisano trmarjenje pri črki zakona kljub zdravi pameti, toliko bolj žalostno, pač čisto v slogu vzgajanja fahidiotov, ki naj se slepo držijo pravil kot pijanec plota, brez kančka razmišljanja z zdravo pametjo in razumnega prilagajanja realni situaciji.
Zadnjič spremenil sonic, dne Če maj 15, 2014 9:42 am, skupaj popravljeno 2 krat.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če maj 15, 2014 9:20 am

Vsak, ki hoče ohranit celo glavo in avto, se prilagaja lokalnim navadam, če so čisto po pravilih ali pa ne. V Češki in recimo Poljski se vozi pač malo drugače kot po Nemčiji. Lahko se tudi tam zdaj ti spravljaš v vlogo šerifa, ampak verjetno boš s tem prej koga ubil kot ga kaj naučil - za to so itak pristojni drugi. Lahko pa čim prej skapiraš njihov sistem in se voziš po njihovo, tvegaš kakšno kazen, ampak vsaj preživiš.

markop
Nov uporabnik

Napisal/-a markop Če maj 15, 2014 12:07 pm

sonic je napisal/-a:Jaz pa mislim da ni tako preprosto. Seveda je z legalnega vidika jasno, kako naj bi se po zakonu razvrščali, in v formalnem smislu ima avtor teme prav.

Ampak je treba misliti malo tudi z zdravo pametjo. Zakoni imajo nek smisel - pri nas sicer redko, ampak vsaj nekateri pa pa vendarle, recimo zakoni bolj tehnične narave - sploh prometni, ker morajo biti kompatibilni z zakoni bolj normalnih držav.

In kaj je razumni namen pravil razvrščanja v zakonu, kot je bil citiran v prvem postu te teme?

Pomojem ni bil glavni namen, da se tiste za naravnost spodi na desni rob. Glede na zdravo pamet je bolj pomemben tisti del pravil, ki zavijajoče na levo pošlje na levi rob - da ne zadržujejo vozečih naravnost ali zavijajočih na desno. Kdor zavija levo, mora namreč počakati promet iz nasprotne smeri (če je semaforizirano križišče), če pa zavija levo na prednostno cesto in ni semaforja, pa seveda mora počakati še ves promet na prednostni cesti.
V glavnem, meni se zdi v realnem življenju tu glavni namen, da levo zavijajoči ne ovirajo ostalih, in so v ta namen zato napisana pravila kako naj se razvrščamo.
Ampak v našem konkretnem primeru je v realnosti drugače, ker je levo zavijajočih malo oziroma skoraj nobenega, pa tudi če se kakšen najde, mu ni treba nikogar zadrževati, ker na tistem semaforju ni prometa iz nasprotne smeri in je v smislu pretočnosti (praznenja križišča) isto če zavijaš levo ali voziš naravnost. Smiselno pa je, če se naravnost vozeči v luči vsega povedanega, umaknejo na levo stran, da imajo desno zavijajoči svojo stran zase in je pretočnost križišča boljša kot če bi vsi stali v eni koloni.

Skratka, glede na domnevni namen oziroma 'duh' zakona ravnajo ljudje povsem legitimno, če se v tem konkretnem križišču postavijo na levi rob za naravnost. V bistvu se enkrat za spremembo ljudje obnašajo racionalno glede na situacijo.
In če avtošole v tem križišču res 'trenirajo' zgoraj opisano trmarjenje pri črki zakona kljub zdravi pameti, toliko bolj žalostno, pač čisto v slogu vzgajanja fahidiotov, ki naj se slepo držijo pravil kot pijanec plota, brez kančka razmišljanja z zdravo pametjo in razumnega prilagajanja realni situaciji.

Ok, razumem point ampak lepo prosim za podatek kje je meja in kdo jo postavlja? Se pravi meja med zakonodajo in kar nekteri imeujete zdrava pamet? Kje je tista meja kjer rečemo je ravnal v nasprotju z zakonom oz. pravilno, da je kršil zakon saj je ravnal po zdravi pameti oz. kot si rekel legitimno?? Jo določa vsak sam?? Za nekoga bo čisto po zdravi pameti, da bo npr v coni 30 vozil 80, saj ni bilo nikjer nikogar. Kje je ta meja?

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Če maj 15, 2014 12:23 pm

Mejo določa večina.

:idea: Če so vsi proti tebi je verjetno s teboj nekaj narobe :idea:

markop
Nov uporabnik

Napisal/-a markop Če maj 15, 2014 12:33 pm

denko4 je napisal/-a:Mejo določa večina.

Zelo nevarna izjava.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Če maj 15, 2014 12:34 pm

Potem se bi pri neki tovarni vsi delavci vozili, v napačno smer po enosmerni ulici, ker bi tako vsi prišli 5 minut prej domov. Ali bi po tvoje bilo to potem pravilo, če se pa večina vozi v napačno smer?

markop
Nov uporabnik

Napisal/-a markop Če maj 15, 2014 12:43 pm

matejxx je napisal/-a:

Potem se bi pri neki tovarni vsi delavci vozili, v napačno smer po enosmerni ulici, ker bi tako vsi prišli 5 minut prej domov. Ali bi po tvoje bilo to potem pravilo, če se pa večina vozi v napačno smer?

Dober a blag primer. Tako razmišjanje je po moje zelo nevarno in egoistično. V zgodovini so se dogajale zaradi tega grozne stvari. Zakoni so napisani ravno zato, da ščitijo manjšino !!

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če maj 15, 2014 12:50 pm

Zakoni se morajo prilagajat realnosti. Zaradi tega križišča ni treba spreminjat nobenga zakona, samo oznake za razvrščanje se nariše oz. postavi znak. Pa magari znak, ki bo predpisoval to, kar je že po zakonu, se pravi desno stran tudi če greš naravnost.

Zato so ponekod nekatere ulice dopoldan enosmerne, popoldan pa ne. Pravilo se je prilagodilo realnosti in zdravi pameti. V Sloveniji je to bolj redko.

markop
Nov uporabnik

Napisal/-a markop Če maj 15, 2014 12:53 pm

cc09 je napisal/-a:Zakoni se morajo prilagajat realnosti. Zaradi tega križišča ni treba spreminjat nobenga zakona, samo oznake za razvrščanje se nariše oz. postavi znak. Pa magari znak, ki bo predpisoval to, kar je že po zakonu, se pravi desno stran tudi če greš naravnost.

Zato so ponekod nekatere ulice dopoldan enosmerne, popoldan pa ne. Pravilo se je prilagodilo realnosti in zdravi pameti. V Sloveniji je to bolj redko.

Ja pa saj če se ravnaš po po oznakah se ravnaš po zakonu !!! Ja se strinjam, dokler pa tam oznak ni nimaš kaj !!

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če maj 15, 2014 1:49 pm

Če 95% ljudi dela drugače, potem očitno "imaš nekaj".

Uporabniški avatar
Bostyan87
Nov uporabnik

Kraj: Ajdovščina

Napisal/-a Bostyan87 Če maj 15, 2014 3:32 pm

matejxx je napisal/-a:

Prvo kot prvo mi je popolnoma vseeno, ker ne grem nikoli v LJ (Lahko 1x na leto :D :D ) Ampak lahko pa bi izbral drug primer =P ker omenjen primer nima nobene veze z tem kar je avtor teme napisal! V omenjenem primeru gre pač za mini kržitev, ki ne ovira nobene žive duše samo pač boljša pretočnost prometa. Če je v praksi 2% folka, ki zavija levo in in 49% ki gre naravnost in 49%, ki jih gre desno je še vedno boljše, da sta dva pasa kot pa, da stoji cela kolana za bv.

Tudi jaz zapeljem, na ali kakšen cm čez belo črto, da lahko gre vozilo, ki vozi naravnost mimo mene zakaj bi čakal, če jaz zavijam levo in je kolona, ki jo čakam on pa gre naravnost? Dobro, če cesta ni zadosti široka pač bo moral počakat :D ampak, če je zakaj bi on čakal, da jaz zavijem?

Ali veš koliko motoristov jaz spustim mimo OGROMNO, ker pas (Glavna cesta) je zadosti širok in, če se jaz pomaknem desno gre lahko motorist mimo mene in mu ni potrebno niti prečkat belo črto res gledam bolj pogosto ogledala tako, da se pomaknem že prej :D

Moraš malo pomagat drugim saj ni tako težko =P

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Če maj 15, 2014 3:51 pm

In, da ne pozabim še eno vedno bolj trapasto prakso, zavijanje LEVO na označenem PASU LEVO, pa modeli kar na lepem še malo na DESNI pas zavijejo, ko neki AVTOBUSI :twisted: :roll: A je tudi to logična izvedba zakona ???

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Pe maj 16, 2014 7:40 am

Vas, ki zagovarjate striktno izvajanje zakona v tem križišču, ne razumem. Ne znate biti niti malo obzirni do ostalih? Zakaj bi raje stali v enkrat daljši koloni? Se je na tem mestu že kdaj zgodila huda prometna nesreča zaradi prijaznosti normalnih voznikov, ki skrbijo za pretočnost? Ali zakaj tako težite k temu? Če gre avtošola tam po desni strani pasu, pa mislim da jo bo vsak spustil predse.

markop
Nov uporabnik

Napisal/-a markop Pe maj 16, 2014 8:26 am

S tem ko spoštuješ pravila kažeš obzirnost do drugih predvsem tistih, ki tega križišča ne poznajo in se tam ne vozijo vsak dan !!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov