Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: Javijo naj se "junaki" ki ne prižigajo glavnih luči ročn

Napisal/-a pskoda To sep 16, 2014 5:20 pm

Slikano 10min nazaj. Sonce še ni zašlo, luči so pa se že prižgale tako, da je to vsaj zame čisto ok. Videl sem pa tudi golfa 7 je imel isto prižgane xsenonke
Priponke
20140916_180610.jpg
20140916_180556.jpg
Lp

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com To sep 16, 2014 5:25 pm

Tudi meni se pri G6 dogaja, da jih preklopi prehitro oz. ko je (po mojem mnenju) še dovolj svetlo... Torej je senzor nastavljen z rezervo... in taki senzorji (če jih človek ima) dobro delujejo tudi pri t.i. vodni meglici... Pa si določeni uporabniki na temu forumu še zmerej ne dajo dopovedati, da tak sistem dela in deluje...in da je to samoumevno ;)
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda To sep 16, 2014 5:32 pm

Razen če je pri kakšnih znamkah problem oz imajo narobe nastavljeno občutljivost in bi jo bilo treba ponovno nastaiti drugače pa ta stvar res deluje bp v vseh razmerah. Meni se ta nastavitev zdi čisto ok, ker recimo čez 20-30min je že kar temno in je priporočljivo imet še zadnje luči prižgane
Lp

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr sep 17, 2014 10:01 am

.com je napisal/-a:Tudi meni se pri G6 dogaja, da jih preklopi prehitro oz. ko je (po mojem mnenju) še dovolj svetlo... Torej je senzor nastavljen z rezervo... in taki senzorji (če jih človek ima) dobro delujejo tudi pri t.i. vodni meglici... Pa si določeni uporabniki na temu forumu še zmerej ne dajo dopovedati, da tak sistem dela in deluje...in da je to samoumevno ;)

Nisi prebral vsega...ne dela pri vseh avtih tako, kot mora. Eni sploh senzorjev nimajo in folk zavestno fura samo s sprednjimi LED-icami.

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Kraj: MB

Napisal/-a StajercS Sr sep 17, 2014 5:31 pm

Slika

Novi trend. Xenon v meglenkah. Velebudala :mrgreen:

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Sr sep 17, 2014 5:40 pm

a to slučajno kakšna vag familija ipd.?? :lol: :lol: :lol:
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Kraj: MB

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker Sr sep 17, 2014 8:24 pm

V vag familiji so itak sami "posebneži". Drugače pa ko pravite, da avto ima svetlobni senzor, ki deluje. Če se kaj spoznam na vozila, imajo ponavadi svetlobni senzor vgrajen nekje na vetrobranskem steklu. Torej ko se vozilo pelje recimo po avtocesti, in se za vozilom dviguje ta vodni prš, oziroma meglica, kakorkoli, vam jo senzor na prednjem steklu zazna? Ali imate vgrajen svetlobni senzor tudi na zadnjem odbijaču? Mogoče zraven lučke za tablico?

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Sr sep 17, 2014 10:49 pm

Skoraj vsakič, ko je dež ali rahlo megleno, vklopim ročno luči. Na AC avtomobil (še posebno srebrn ipd) hitro postane slabše viden. Sicer se mi ne zdi toliko kritično, ampak vseeno..na cesti človek sreča marsikaj in zaradi raznih pacientov sem raje bolj "viden", pa čeprav skoraj nikoli ne vozim s tako hitrostjo, da bi se kdo v takih razmerah od zadaj kaj ekstra hitro približeval.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Sr sep 17, 2014 11:08 pm

ejsim je napisal/-a:Skoraj vsakič, ko je dež ali rahlo megleno, vklopim ročno luči. Na AC avtomobil (še posebno srebrn ipd) hitro postane slabše viden. Sicer se mi ne zdi toliko kritično, ampak vseeno..na cesti človek sreča marsikaj in zaradi raznih pacientov sem raje bolj "viden", pa čeprav skoraj nikoli ne vozim s tako hitrostjo, da bi se kdo v takih razmerah od zadaj kaj ekstra hitro približeval.

Ja, to se povsem strinjam. Enkrat v dežju se je nasproti peljal srebrn ali siv avto, ki ni imel prižganih luči. Res je bil mnogo kasneje opazen od drugih s prižganimi lučmi.

Uporabniški avatar
masko
Nov uporabnik

Napisal/-a masko Če sep 18, 2014 2:28 pm

Mislim, da delate s to temo iz muhe slona. Če ima avto možnost nastavitve luči na AUTO potem to zelo verjetno točno TO tudi pomeni. Vse kar ste napisli o neprižganih zadnjih lučeh v različnih situacijah ( megla, mrak, dež...) seveda drži, vendar v primerih ko avto nima možnosi avtomatskih luči. Ker, če avto to možnost ima, potem je dobil homologacijo in je torej delovanje preizkušeno in je po zakonu. Seveda se pa da nastaviti občutljivost senzorjev. To pa je verjetno druga zgodba.
Pri moji RS-ki vse zaenkrat deluje brezhibno ( podnevi samo prednja led, v temi bixenon in zadnje luči, ob vklopu brisalca samodejni vklop bixenona in zadnjh luči, samodejni preklop dolga - kratka, ob naglem zaviranju močno utripanje zavornih luči...) in osebno imam luči nastavljene samo na auto in ne vidim prav nobenega razloga zakaj bi jih ročno preklapljal.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Če sep 18, 2014 4:35 pm

Saj tukaj so skoraj sami pametni junaki, ki vozijo stara j... in tupijo kako je senzor za luči zanič in da to ne dela nikoli v življenju pa še to niso probali.

Ločit morate ljudi ki imajo možnost AUTO preklopa od tistih, ki tega nimajo. Takih ki nimajo pa je ogromno in vozniki raznih audijev, bmwjev, meredesov oz premium znamk niso nobena izjema, da senzorjev nimajo (jih je zelo veliko ker jim je bolj važen znakec na avtu kot pa varnost)
Lp

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Pe sep 19, 2014 8:38 am

Ker, če avto to možnost ima, potem je dobil homologacijo in je torej delovanje preizkušeno in je po zakonu.
Pa ja da, če je avtomatika ali ne, homologacija ali ne, za luči je odgovoren voznik. Tudi pri avtih, ki imajo avtomatsko zaviranje, ne pomeni, da tebi ni treba bremzat. Sam moraš pazit, ali so luči prižgane ko morajo bit.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe sep 19, 2014 11:36 am

cc09 je napisal/-a:
Ker, če avto to možnost ima, potem je dobil homologacijo in je torej delovanje preizkušeno in je po zakonu.
Pa ja da, če je avtomatika ali ne, homologacija ali ne, za luči je odgovoren voznik. Tudi pri avtih, ki imajo avtomatsko zaviranje, ne pomeni, da tebi ni treba bremzat. Sam moraš pazit, ali so luči prižgane ko morajo bit.

Saj eden je dobro napisal - problem so že trgovci. Meni je pri BMW rekel "Za luči nastavite stikalo na AUTO in pustite tako"
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
spe7
Nov uporabnik

Napisal/-a spe7 Pe sep 19, 2014 11:46 am

Enako je rekel meni Opel trgovec, ko sem kupil Insignio. Ko sem se prvič notri vsedel, sva šla s trgovcem skozi vse gumbe na armaturki je trgovec nastavil luč na avto in rekel naj to pustim, ker bo vse samodejno delovalo.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Pe sep 19, 2014 1:03 pm

Dvomim da tako piše tudi v navodilih od avta. Naj dajo tam to črno na belo, potem pa lahko tega tudi res držite.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe sep 19, 2014 7:04 pm

cc09 je napisal/-a:Dvomim da tako piše tudi v navodilih od avta. Naj dajo tam to črno na belo, potem pa lahko tega tudi res držite.

V navodilih najdeš opis funkcij če daš stikalo na to in ono - seveda ti ne bo pisalo, da vedno drži le v tej poziciji. Uporaba vsega še vedno terja zdravo pamet, ampak moj point je bil v temu kaj ti trgovec pove in seveda bo večina upoštevala kar slišijo, ker se že pri tako osnovnih nastavitvah izgubijo. Priročnik pa tudi velika večina niti ne prebere - vsak bi se samo rad vsedel in peljal, pa da vse samo od sebe dela.
Jaz z veseljem predrkam celotna navodila in sprobam vse nastavitve. Ko sem se pa vsedel zraven očeta v njegovo 2014 petico in začel gledat nastavitve preko iDrive pa je takoj zagnal paniko da naj ne tikam, ker se ne bo znajdel kako sem kaj spremenil :lol:
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 So sep 20, 2014 6:32 pm

Te osnovne funkcije bi moral imet vsak avto tako enostavne, da jih lahko obvlada vsak, tudi če je prej vozil katrco. In sigurno ima tudi bmw 5 osnovne funkcije čisto enostavne. Trgovec ti še marsikaj drugega natvezi, pa zato ni treba pozabit vse kar si se naučil prej, tudi v avtošoli.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl So sep 20, 2014 8:27 pm

pskoda je napisal/-a:ps.: razne škode, vw bi pa res zapelal v graben ker dnevne luči bi morale biti pri vseh avtomobilih v glavnih lučeh ne pa nekje spodaj še reno ima bolje rešeno ki so zraven glavnih luči

Zakaj te pa to moti? Nekateri Mercedesi imajo isto narejeno, a tam te tudi moti ali zgolj VAG koncern? Namreč namen dnevnih luči je, da si viden. Viden si pa enako ali je luč na pol metra višine, 20cm višine ali pa enem metru višine. Tako da res ne vem kje bi bil problem tukaj.

pskoda je napisal/-a:ps1.: pri vsakem avtomobilu ki ima auto vklop luči se mora rač. nastaviti občutljivost senzorja ker še en navaden hišni senzor za luči ga ima pa stane okrog 15 eur

Moje mnenje je, da če je zadeva pravilno narejena, ni potrebne nobene naknadne ''kalibracije'' senzorja. No razen, če se recimo zamenja steklo z drugim, ki nima enakega barvnega tona. Namreč sem 100% prepričan, da razvojniki ne vržejo gor kar enega senzorja in nastavijo na random vrednost, temveč na tisto, ki je optimalna za tisti senzor in tisto steklo. Moje mnenje, pa se ukvarjam med drugim tudi s tem...

INFINITI je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:Si že videl razliko med dnevnimi in meglenkami?
večina vidi qrac razliko, meni se tudi ko sem vozil superba vsake toliko blendali, enkrat da imam meglenke, drugič pa da nimam luči prižgan ih, ker so pričakovali nekaj iz glavnih luči da sveti.

Zanimivo, sam nimam teh izkušenj. Sem vozil že skoraj 4 leta nazaj avto z dnevnimi v meglenkah, pa mi že takrat ni noben blendal, itd. Sedaj se tudi vozim že eno leto z avtom z dnevnimi v meglenkah, nikoli nobenega blendanja in podobnih akcij...

Mi je pa sedaj jasno (na podlagi komentarjev nekaterih tukaj), zakaj imamo takšen kaos na cesti. Sam sem mnenja, da v kolikor avto nima dobro delujočega sistema samodejnega vključevanja zasenčenih žarometov, potem mora imeti vključene zadaj parkirne luči tudi ob dnevnih žarometih. Žal je kar precej avtomobilov (in to ne zgolj poceni), ki tega nimajo tako rešeno. Recimo pri Golfu 7-ki in bratrancih ter sestričnah (Octavia 3, Seat Leon in Audi A3) moraš vzeti dodatno ''light'' paket, s katerim poleg senzorja za svetlobo dobiš tudi senzor za dež in par funkcij na žarometih. Cena je cca. 200 EUR, ampak se precej malo ljudi odloči za to. Potem pa vidiš precej teh vozil (ja, tudi z LED dnevnimi žarometi), ki se vozijo po tunelih, itd. z neosvetljenim zadnjim delom. No, k sreči se da pri teh avtomobilih dokaj enostavno vključit zadnje parkirne luči v funkciji dnevnih luči in ti ni treba več razmišljat o tem, pa je to rešeno.

Recimo VAG koncern ima ta sistem super narejen. Če imaš senzor za svetlobo se namreč zasenčene luči samodejno prižgejo v temi, ob višjih hitrosti (se mi zdi, da je ta hitrost 140 km/h) in če začnejo brisalci brisat. Sam, ko sem ga imel, sem mislim da v 50.000 km ravno enkrat moral ročno vključit zasenčene žaromete, ker je bila ravno taka čudna svetloba in rahla meglica, pa senzor ni zagrabil. Vse ostalo je delovalo perfektno. Tudi ko greš v tunel, se zasenčene luči vključijo najpozneje v eni sekundi, izključijo pa po cca. 5-ih sekundah po izhodu iz tunela.

Sicer pa ti izgovori tipa trgovec reče, samo kažejo na stanje Slovencev. Verjetno, če bi ti trgovec rekel, da skoči v prepad, tega ne bi storil. Zato mi je popolnoma nerazumljivo, da ljudje ob zmanjšanih pogojih vidljivosti ne vključijo ročno zasenčenih žarometov in tako poskrbijo za lastno varnost, če jim že tuja ni mar. In trgovec jim tega večinoma ni mogel reči, saj večina teh avtomobilov nima senzorja za svetlobo, tako da moraš v vsakem primeru ročno vključit zasenčene žaromete.

Pa še komentar na to ''šparanje'' pri porabi elektrike z dnevnimi žarometi. Pri meni je razlika očitna med dnevnimi žarometi v meglenkah in zasenčenimi žarometi. Če imaš pokrov motorja odprt in vključiš zasenčene žaromete prav slišiš, kako se motor dodatno obremeni. Vendar mi zato niti na kraj pameti ne pade, da ne bi ob zmanjšani vidljivosti vključil zasenčenih žarometov.
Še več pametovanj na Mtl blog.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov