Ronin je napisal/-a:Pardon, ampak tudi u Sloveniji se ze "cuti" razlika med bogatimi in revnimi.
Dons sm biu pr zdravniku in poleg mene sta čakali tudi dve ženski; ena upokojenka in ena delavka v tekstilni industriji. Medtem, ko sta čakali v vrsti sta se že dodobra spoznali. Beseda je nanesla tudi na dohodke. Delavka se v službo vozi z avtobusom, vožnja ji vzame dve uri. Sledi 8-urni delavnik v tovarni, kjer je sodelavk vsak dan manj. Seveda se tudi domov vrača z avtobusom, se pravi še dve uri. Vsak dan je zaradi dela 12 ur zdoma. Za to dobi neto 70.000 sit plače. Mož dela v nekem zidarskem podjetju. Plačo dobi vsak drugi mesec, če jo sploh dobi. Imata 3 šolajoče se otroke (2 v OŠ in 1 v SŠ).
Mene je ob poslušanju njene zgodbe zabolelo srce. Previdno sem jo pogledal v obraz in videl, da je ženska pri 45 resnično stara. Tako zgaranih lic in utrujenih oči še nisem videl.
Da, strinjam se, socialne razlike so pri nas še kako prisotne.
PhoenixX je napisal/-a:Je pa tko...ce gres gledat vozni park pred koloseja v petek zvecer...srednji in visji srednji razred...revckov tam prakticno ni, tko da kdor ne pozna razmer u sloveniji bi si mislu da smo po voznem parku sodec.... slovencki na prosperitetnem nivoju nemcov in francozov.
Statusni simbol za Slovenca je avto. Ko srečaš človeka, se najprej pozanimaš, kakšen avto vozi, Hrvatje so totalno nerazviti, ker nimajo vsi nevem-kakšnih-novih avtomobilov, sosed mora biti pa res bogat, če si je lahko privoščil nov avto, ki je še-boljši-od-mojega ...
Ko sem bil na Nizozemskem, nisem prepričan, da sem v času mojega bivanja tam videl avto l. 2004. Tem ljudem avto, poleg tega, da je to prevozno sredstvo, ki te pripelje od točke A do točke B, ne pomeni ničesar. Moj znanec z Nizozemske vozi Seat toledo l. 1996 in je prepričan, da bo imel ta avto vsaj še 6, 7 let. Pa človek sploh ni socialno ogrožen, vse prej, kot to.
Enak pojav sem zasledil tudi na Danskem, kjer je fenomen uporabe starih vozil nekaj popolnoma normalnega. Take mase starih razpadajoči krip, k sm jo vidu tam, pa res nism opazu nikjer drugje. Ljudje ne zamenjajo avta preden stari ne razpade do zadnjega vijaka. Novi atvomobili so tam zaradi zelo visokih davkov med dražjimi, če ne celo najdražji v Evropi. Povprečna družina ima po en avto, zato se v službo/šolo vozijo skupaj z znanci, s sosedi. Mož najprej pelje v službo ženo, ali pa soseda, sosedova žena pa njegovo ... Moji danski znanci so relativno zelo premožni, saj je oče izredno uspešen odvetnik in imajo kar dva avtomobila, edini v ulici. Toda tega sploh nihče ne opazi. Ljudje so se tega zavedli šele, ko smo Slovenci o tem začeli na dolgo in široko razpravljati.
... če pa nadaljujem uvodno misel v ta drugi del posta, lahko na koncu postavim retorično vprašanje: "Ali so torej tudi ti, "severni" narodi veliko slabše razviti, kot pa mi?"
Licet volare si in tergo aquilae volat.