Debate, ki niso vezane na ostala področja...

bizi10
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a bizi10 To mar 15, 2005 5:54 pm

FireSTORM je napisal/-a:dizl manj porabi je pa dražji...
in čez kako leto dni bo dizl že tolko dražji da se potem nebo več poznalo ko bomo tankali...

Aha a bencin bo pa kar na istem ostal ane? Oziroma ne. Še pocenil se bo na 150 SIT sem slišal nekje...

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Kraj: Medvode

Napisal/-a Daco To mar 15, 2005 5:59 pm

Ma dizl avto je drazji... ma dejte j***m vas a je sploh vazno? :P
Vozite tisto kar vam pase... jst vem da uzivam ob voznji 1.8T motorja, pa kaj pol ce je bencinar! Sej vidite mojo povprecno porabo v zadnjih 20kkm, pa je tazadnje to da ga sparam. Ce ga sparam, mi pije pod 8,5 (vecinoma mestna, pa mal relacije, na relaciji s sparanjem ga spravis pod 8l), ce mam pa normalno mesano voznjo mam pa tok kokr mam - cca. 9l/100km, ce grem na kaksno daljso relacijo in ga konstantno vozim na AC 170-230 imam porabo tam dobrih 9,5l pa do 10l. Ma ko ga j**e, ce pritisnem bom ze placal tist liter porabljenega bencina. Tut prot dizlu nimam nic proti, sem ga tut skor kupil, pa mi ni zal da ga nisem. Zvok je lepsi, pa ce se na glavo postavite, pa tut kasn filing je ce se pr 4000rpm konca vec uzitek :?

Vsakemu svoje.press :P
Slikaodkleni svojo Nokio brezplačno - www.odkleni.si

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM To mar 15, 2005 6:00 pm

kolko je bil dizl pred nekaj časa?
okrog 180 se je sukal
bencin se je takrat sukal okrog 200
kolko je zdaj dizl?
okrog 210 če se ne motim
okrog kolko se pa benz suče? še vedno okrog 200

cena ne bo ista ostala to itak ne
samo glede na to kak se zadnje čase dizl draži...če bo šlo tak naprej bo dizl krepko čez benz čez nekaj časa

sicer pa...
meni je osebno dizl sranje
večjo onesnaževanje
pa še mašine tak grdo ružijo kot če bi bil v delavnici od kleparja

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid To mar 15, 2005 6:07 pm

To da bolj onesnazujejo se ne strinjam, saj je pri dizlu popolno izgorevanje. neka tema je bila da je sam čik bolj skodljiv cloveku kot prizgan dizel motor ( v garazi)

cena benz in dizla bo ostala skoraj ista cez cajt, okoli 240sit/l.Če bo pa več pa lahko pričakujemo parkirane tovornjake na avtocestah
Slika Slika

Uporabniški avatar
Fullback
Poznavalec foruma

Kraj: Največkrat...Na trdih tleh...ali mehkem blatu...

Napisal/-a Fullback To mar 15, 2005 7:48 pm

mene k mam bencinarja, ki mal pokur, tale podražitev dizla sploh ne zanima :twisted: :EE :P
/¨¨¨¨¨¨¨¨\___
-- O ----------O--
Prodam

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Sr mar 16, 2005 2:27 am

dizl je ok za poceni kruzanje okol z velik navora.

sam za uzitkarsko voznjo pa dizl ni. pa kakorkoli.

sploh pa zacnite kurilca tankat, jebes dizl, ze pr kurilcu prevec dodanih stvari zaracunajo zravn.

aja pa k eni lih tok navijate za bencinarje pa dizle, je eno dejstvo glede dizlov, namrec pri isti moci motorja bo dizl mel se enkrat drazje servise, pa se enkrat prej bo zacela masina strajkat kot navadn bencinar, ki tud ce ga bo pol manjkal, bo kr klepal. no saj tko je z avti ki mam js opravka z njimi, ce je z ganc novimi kj drgac, pa nevem, sam dvomim.

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi Sr mar 16, 2005 6:57 am

Hehe, a je spet una debata.. Ne mislm it brat, sam če kdo rab kanglco pa lopatko, mam skonto. Sicer mal rableno, ampak dezimfecirano.

Šizl maj nizl dizl :D:D:D
Slika

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Sr mar 16, 2005 9:57 am

Popolno izgorevanje gor ali dol, mojemu nosu ni nič kaj všeč, ko se nek turbotraktor odloči pohodt gas do podna in puhne vn črn oblak dima :D To je verjetno odražanje surove moči dizla, ker takrat najprej jezno puhne ven smrad, nato pa RATATATATA svetlobno pospeši :)

Dolenjec
Nov uporabnik

Napisal/-a Dolenjec Sr mar 16, 2005 11:04 am

Dolgo sem imel bencinca in sedaj imam končno dizla.
Menim, da je vožnja slednjega veliko udobnejša, varčnejša in tudi ušesom prijaznejša. :P

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Kraj: Velenje

Napisal/-a meganeman Če mar 17, 2005 12:07 pm

A niste culi zakaj se je dizl podrazil? Ker je bila dolga kurilna sezona in po vseh zakonih ekonomike, ce je veliko povprasevanje cene narastejo. Zato je zrasla cene nafte, ker so vsi sele zdajle kupovali kurilno olje. Tako, da bi mogla cena naslednjic pasti dol, ce seveda ne bo globalnega dviga cen naftnih derivatov, ki pa je posledica Kitajskega trga. Itak bo po mojem enkrat cena litra okol 500 sit, sploh ce upostevas takrat ko bo vsak Kitajc pa Indijc mel svoj avto:)

Sam najbolj smesno mi pa je ko se prepirate kaj je boljs dizla al benz, pa to se NE DA PRIMERJATI, to je tako kot hruske pa jabolke. A ste ze vidli formulo dizl? Al ste mogoce ze vidli ladjo na bencin? HALO!!!
I have a need, the need for speed! Meganeman over and out...
Slika

Uporabniški avatar
audi-fan
Novinec

Napisal/-a audi-fan Če mar 17, 2005 12:15 pm

Dolgo sem imel bencinca in sedaj imam končno dizla.
Menim, da je vožnja slednjega veliko udobnejša, varčnejša in tudi ušesom prijaznejša.
:ue

Dizli so tišji od bencincev, pol pa svizec zavije čokolado :vc - še ena tema za kreganje :g:

Dolenjec
Nov uporabnik

Napisal/-a Dolenjec Če mar 17, 2005 1:20 pm

Jah Audi-fan, meni je pač zvok dizla ljubši.
Kaj naj rečem drugega :cry: ?

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Če mar 17, 2005 2:11 pm

K ze lih vsi po vseh pljuvate, bom pa se jest mal! 8) :P

kakor jaz vem, so stroski za pridobivanje nafte visji od stroskov za pridobivanje bencina za 10 ali 20%. Iz tega je dost logicno sklepat, da bo v koncni fazi cena nafte verjetno malenkost visja od cene bencina. Surova nafta vsebuje tok in tok dolocenih ogljikovodikov iz katerih se potem pridobi nafto ali bencin. Dokler je blo bencinerjev dost vec kot dizlov, ni blo povprasevanja za nafto in je bla "odpadek". Sedaj ni vec in se dobro prodaja, cist logicno. Da bo nafta dvakrat drazja od bencina je nesmiselno pricakovat. Kot je ze nekdo napisal - vecina svetovnega transporta (Tovornjaki, ladje, nekatere lokomotive, ...) temelji na nafti in bi se ob prevelikem povecanju cene sesul velik del ekonomije, cesar se pa vsi branijo. Edini mozni razlog, da bosta ceni nafte in bencina zelo razlicni je, da bo prevec bencina in se bo zato pocenil. Kar pa se ze spet ne bo zgodilo, ker bodo ljudje v primeru nizje cene bencina pac pokupili vec bencinerjev.

To, da bo nafta drazja od bencina je bilo za pricakovati, samo si nism mislu, da se bo to zgodilo tok hitr. Ce primerjam svoja dva avtomobila Golfa IV, prvi 1.6 100KM in drugi 1.9TDI 115KM, sem imel pri prvem popvprecno porabo vec kot 50kkm 8.2l/100km, pri drugem pa imam zadnjih 9kkm 5.6l/100km. Naj se priznam, da sedaj morda vozim malenkost pocasneje in da bi moral s prvim malo pocasneje, pa vzemimo 6.0 za dizla in 8.0 za bencinerja pa je tukaj 25% razlike, kar pomeni, da bi morala biti nafta 250sit/l glede na bencin 200sit/l, da razlike ne bi bilo. Da nekateri pravite, da so servisi za dizla dvakrat drazji... ne vem od kje vam to. Kakor sem jaz primerjal, je razlike 10, morda 20%. Teh procentov se ne sme kar sesteti, ker so stevilke absolutno drugacne.

Kaj pa sedaj kupiti, ce kupujete nov avto, je pa za moje pojme vecinoma stvar okusa in ne goriva. Z dizlom lahko kar pozabimo na zvok in vrtenje v obrate, pri bencinerju pa na navor pri nizkih obratih. (Pa ne sedaj primerjati 4.2 bencinerja z 1.9 dizlom). Sam vcasih pogresam obrate, ker je pri 4k ze konec veselja, po drugi strani me pa veseli nizka poraba in navor in moc ze pri 2k rpm (pri bencinerju je treba cakat do 4k). Ko sem kupval avto sem izbiral med 1.9TDI in 1.8T. Ce mi izbire dizla zal, mislim da ne, ker na crpalki pustim 10k mesecno manj, kot bi z 1.8T.

Se glede onesnezevanja: Kater bolj onesnazuje je tezko rect, ker se je treba najprej zment, kaj je onesnazevanje. Ce je to kolicina CO2, bolj onesnazuje benciner, ce so trdi delci potem dizl, ce so pa to nam strupene snovi je pa zelo odvisno za tocno kater tip motorja se gre. Dizel svinja po tleh, benciner pa po zraku.l

Zdej me pa spljuvite :twisted:
Slika

Uporabniški avatar
audi-fan
Novinec

Napisal/-a audi-fan Če mar 17, 2005 2:14 pm

Saj se nisem mislil kregat, vendar moram priznati da sem mislil drugače kot Ti. Nekomu bolj všeč dizelsko klenkanje kot zvok bencinca O.K. sem te napačno "interpretiral" in se opravičujem :oops:
Drugače pa je meni najbolj všeč zvok V6 - V12 seveda bencinski.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Če mar 17, 2005 3:53 pm

Dolenjec je napisal/-a:Jah Audi-fan, meni je pač zvok dizla ljubši.
Kaj naj rečem drugega :cry: ?

povej raj da si zamenu z unota brez auspuha, na merca s klaso. :lol:

itak da nov dizl tisji in 5x uglednejsi kot en str bencinc z nagnitim rorom :>

baje da na dolocenih bencinarjih kovanc pokonc stoji na glavi masine, med tem ko masina obratuje. me prou zanima ce kje tud kksn tak dizl obstaja.

drgac pa en ogromn karavan pa ene 2.5 ali vec turbodizl motor not je tud prou zakon zadeva :D sam to bol tko za family life. za adrenalinsko puljenje pa : I`VE GOT PETROL IN MY VAINS ! :twisted:

btw ze ce samo tekocino pogledas ti je takoj jasna razlika;

nafta je taka sluzasta, gosta, prost jo mores da se uzge, zmrzuje..
bencin je pa jedk, hlapljiv, kr sam bi se uzgau ce bi se mogu, viskozn do konca..

nafta starost, okornost, bencin pa mladost, zivcnost. :D
Zadnjič spremenil Voith, dne Če mar 17, 2005 5:09 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Kraj: Zasavje

Napisal/-a krofl Če mar 17, 2005 4:03 pm

no, deloma se strinjam, deloma pa ne... tud dizl je za adrenalinsko vožnjo, če ne vrjameš, ti ponujam gratis vožnjo z njim ;)

zaključek je pa takšen, da noben ni slab, ne bencin, ne dizl. ma pa vsak svoj okus
SlikaSlika
Bmw 530d and Renault 5 Five

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če mar 17, 2005 4:09 pm

Men je moj dizl celo pretih...... prav rad bi slišu tist surov zvok dizla.... Ko prav slišiš takte.... točn maš sliko batov u glavi..... Točn slišiš kdaj se vžge u cilindru..... točn veš kok močna explozija je.....
Pri bencincu pa visoki obrati niso kaj drugega kot tuljenje......Ampak ne da se mi ne dopadejo..... prav rad včasih kdaj si sposodim al od matere al pa celo od starga očeta petko ( 1.4 je le 1.4 :P ) pa jo ženem do konca..... mal da motor prepiham ( sploh zarad meritve na tehničnem) mal pa iz užitka..... ko mi pač pri 60 še ni treba dat u tretjo.... pa jo lahk kamot vlečem na 100 ( seveda itak ne vleče več.... ampak zvok je le zvok)
Za normalno vožnjo in pa vsakdanje potrebe sem pa z dizlom več kot zadovoln....
Prvo kot prvo ma porabo manjšo ( od 600 do 750 km na tank.... ali pa še več če je relacija) Med tem ko z bencinarko nardim od 400 pa do 500 km.....
Sicer pa je izbira vsakega posameznika kaj bo kupu....
Tale tame je pa tko zgrešena že od samega začetka...... kaj nasljednjič ko se bo neki podražlo bomo spet meli novo temo odprto na forumu? ker zadnje čase jih je blo kr nekaj....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Če mar 17, 2005 4:20 pm

Ma kakšno tuljenje neki... :?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če mar 17, 2005 4:31 pm

Zzooommm je napisal/-a:Ma kakšno tuljenje neki... :?

Hehe kaj je pri bencincu pri 6.000 obraih? Frekvenca 12kHz...... skor visikotnc že :)
Kaj je pri dizlu pri 2000 obratih? Frekvenca 4kHz..... kaj pa je skor bas že :P
Za primer sem vzel enga hudga bencinca.... ki ma moč šele u zgornjem območju, za dizla pe enga močnega ki dela z nizkimi vrtljaji.
Tovrnjaki mi imajo osebno zvok tko hud da bi se zjoku poleg..... kaj morš se mi pač dizli dopadejo :)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Kraj: Zasavje

Napisal/-a krofl Če mar 17, 2005 4:32 pm

pa mislim, da se je brezveze sekirat, kok je bencin drag...tisti ki ga bo rabu, ga bo kupu, pa če bo 40 sit dražji......
SlikaSlika
Bmw 530d and Renault 5 Five
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov