Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Koliko te slepijo meglenke?

samo sprednje - skoraj vedno
6
4%
samo zadnje - skoraj vedno
26
19%
sprednje in zadnje - skoraj vedno
44
32%
samo sprednje in samo v dežju
10
7%
samo zadnje in samo v dežju
1
1%
sprednje in zadnje in samo v dežju
28
20%
redko
16
12%
nikoli
8
6%

Skupaj glasov : 139

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če jan 21, 2010 5:26 pm

Drager je napisal/-a:Druga stvar. Meglenke da vas slepijo? Mene še neben avto ni oslepel z meglenkami. (razen tovorna vozila in terenci) Nekateri se preveč obremenjujete z malenkostmi. Je pa res da vožnja po cesti v koloni za drugimi avtomobili nima smisla z prižganimi meglenkami. Funkcija meglenk je da osvetljo cesto tik pred avtomobilom levo in desno, se pravi da vidiš črte oz. bankino.
Sem pa tudi jaz opazil da je moderno kratke luči izklopit in prižgat meglenke. Avtošole in policijska vozila niso izjeme.
L.P.

To ne drži. Meglenke definitivno lahko slepijo nasproti vozeče ponoči (govorim seveda o prednjih), a pri lepem vremenu to ni tako moteče. Problem nastane ko je mokro, takrat se pa cesta blišči tudi ob kratkih lučeh, če pa so vklopljene meglenke pa bog pomagaj. Dosti je tudi odvisno od tipa asfalta!! Na enih lokalnih cestah tako blešči, da ne vidiš niti kakšen ovinek je pred tabo. Če ne verjameš pridi v Prekmurje ob deženvni noči, boš presenečen kako grozno se boš počutil na kakšni lokalni neosvetljeni cesti, kot ti bo kontra pripeljal meglenkar in se ti ne bo sanjalo kakšen ovinek je pred tabo.

P.S. Prekmurje sem omenil zato, ker drugje kaj dosti po lokalnih cestah ponoči ne vozim, in vem, da imamo tu dalečn najslabše ceste v Sloveniji.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če jan 21, 2010 5:33 pm

lizard je napisal/-a:....da imamo tu dalečn najslabše ceste v Sloveniji.

Optimist bi rekel
Srečni vi, ki imate daleč najboljše možnosti za napredek
Pesimist pa
Srečni vi, ki bi lahko imeli še slabše
:-P :lol:

------------------------------------------------

Bom dal anketo, koliko nas slepijo meglenke, da vidimo, kakšni procenti so.

Morda bo velik procent le prepričal nekatere, ki jih meglenke v dežju nič ne motijo in mislijo, da mora tako biti za vse, zato pa veselo slepijo marsikoga?
Zadnjič spremenil esem, dne Če jan 21, 2010 5:44 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Drager
Stalni uporabnik

Napisal/-a Drager Če jan 21, 2010 5:44 pm

lizard je napisal/-a:
Drager je napisal/-a:Druga stvar. Meglenke da vas slepijo? Mene še neben avto ni oslepel z meglenkami. (razen tovorna vozila in terenci) Nekateri se preveč obremenjujete z malenkostmi. Je pa res da vožnja po cesti v koloni za drugimi avtomobili nima smisla z prižganimi meglenkami. Funkcija meglenk je da osvetljo cesto tik pred avtomobilom levo in desno, se pravi da vidiš črte oz. bankino.
Sem pa tudi jaz opazil da je moderno kratke luči izklopit in prižgat meglenke. Avtošole in policijska vozila niso izjeme.
L.P.

To ne drži. Meglenke definitivno lahko slepijo nasproti vozeče ponoči (govorim seveda o prednjih), a pri lepem vremenu to ni tako moteče. Problem nastane ko je mokro, takrat se pa cesta blišči tudi ob kratkih lučeh, če pa so vklopljene meglenke pa bog pomagaj. Dosti je tudi odvisno od tipa asfalta!! Na enih lokalnih cestah tako blešči, da ne vidiš niti kakšen ovinek je pred tabo. Če ne verjameš pridi v Prekmurje ob deženvni noči, boš presenečen kako grozno se boš počutil na kakšni lokalni neosvetljeni cesti, kot ti bo kontra pripeljal meglenkar in se ti ne bo sanjalo kakšen ovinek je pred tabo.

P.S. Prekmurje sem omenil zato, ker drugje kaj dosti po lokalnih cestah ponoči ne vozim, in vem, da imamo tu dalečn najslabše ceste v Sloveniji.

Odboj svetlobe lahko nastane od kateregakoli vira spredaj pri avtu. Definitivno v primeru kot si ga navedel bolj slepijo kratke luči kot pa meglenke.
Ceste v Prekmurju so pa meni čist super. Z punco sva dala v enem tednu dopusta na vašem koncu prevohala kompletno Prekmurje in morem rečt da imate dosti boljše ceste. Asvalt je bolj grob kot v Ljubljani. Lukenj je pa itak manj. Če ne verjameš te vabim v Logatec skozi drevored. :noro
Ne vozi hitreje kot tvoj angel varuh lahko leti.
http://www.sina-logatec.si/

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če jan 21, 2010 6:04 pm

Drager temu niti slučajno ni tako. V primeru ki sem ga navedel sam (noč+mokra cesta), defintivno meglenke slepijo bolj kot kratke luči.

Zakaj je temu tako? Kratke luči osvetljujejo večjo površino ceste, s tem svetijo tudi dlje, kar sicer pomeni, da ko sta vozili bolj oddaljeni se ti lahko žarki kratkih luči odbijajo direkt v oči, ampak le ti niso tako močni in tako zelo moteči.

Na drugi strani pa imajo meglenke bolj skoncentriran snop svetlobe saj osvetljujejo manjšo površino ter ne svetijo tako daleč. Kar v praksi pomeni, da ko sta vozili oddaljeni te odbiti žarki meglenk še ne motijo tako zelo, ko pa se vozili šez nekaj trenutkov približita, pa se ti močneje skoncetrirana svetloba meglenk odbija direkt v oči in si za par trenutkov oslepljen.

Vse je to smao fizika ;).

Evo še slikovno razlaga (5 min v slikarju :)), da bo bolj jasno - zgoraj so meglnke, spodaj kratke luči:

Slika
Zadnjič spremenil lizard, dne Če jan 21, 2010 6:52 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Če jan 21, 2010 6:14 pm

Dodajmo še to, da so meglenke v povprečju precej manjše (ob približno isti svetilnosti), kar pomeni, da je snop po odboju tudi zato bolj zgoščen in intenziven - in vse to gre direkt na mrežnico. (Kot, če bi bile svetlobne vzporednice na gornji sliki še bistveno bolj skupaj!)
Ker pa ponoči oči svetlobo zaznavajo drugače kot podnevi, jo slabše "filtrirajo" (mehčajo kontrast), zato vidimo samo najmočnejši vir, torej meglenke, našega pa praktično nič.

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Če jan 21, 2010 6:16 pm

Uporabljam jih samo če je zmanjšana vidljivost, ali pa če sem zadnji v koloni na avtocesti ali kaka druga nevarnost, pol prižgem vse 4 žmigovce, meglenke zadaj pa še na bremzi stojim.

Motijo pa me ni koli, ne prednje meglenke ne zadnje ne xenon kit ne nič.
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če jan 21, 2010 6:38 pm

Da ne berem 5 strani, verjetno brezveznih postov, Bi raje vse te ki jih motijo meglenke, dal na ZELO PODROBEN okolistični pregled.
Res da nikoli ne vozim z meglenkami, Samo če nekatere motijo že meglenke, kako jih morajo potem motiti šele zasenčene luči, ki so močnejše, pa de ne govorim o dolgih lučeh. :roll: :jao: :bonk
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Če jan 21, 2010 6:44 pm

lancia hf je napisal/-a:Da ne berem 5 strani...

Dovolj bo, da prebereš to stran, boš morda dobil minimalen vpogled v optiko. Le od kje ti ideja, da v dežju zasenčena bolj slepi kot meglenka?

Optikov in okulistov pa ni treba predlagat - raje si poglej anketo, pa boš videl, da si v veliki manjšini. Raje se pouči o osnovah optike (in tolerance do drugačnih).

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW Če jan 21, 2010 6:45 pm

Samo sprednje in samo v dežju, ko se pripeljem nasproti. Na avtocesti me ne moti.

Zadnje me ne motijo tolko,.. pa tud redkokdaj naletim koga z prizgano zadnjo meglenko.
Slika

Uporabniški avatar
Cruisin
Novinec

Napisal/-a Cruisin Če jan 21, 2010 6:49 pm

Super. Ravno tema, o kateri imam malenkost za povedati. Teme nisem prebral niti je nimam namen.
Vsem idijotom, ki vozijo na cesti s pržganimi meglenkami ob lepem vremenu/dežju/snegu - j***** vam m**** zabito! Če pada sneg in je vidljivost dobra, ni potrebe po tem, da prižigate meglenke. I*****i k*****. Sploh veste, koliko to moti voznika pred vami? Pravtako velja za dež! Naslednjič, ko boste prižgali meglenke, kadar nebo potrebno, srčno upajte, da ne boste naleteli na mene.
Oproščeno je voznikom, katerim je pregorela sprednja luč, zato prižgejo meglenke, da jih opaziš v prometu in zato, da ne misliš da je motorist (govorim za nočno vožnjo).

MEGLENKE =/= SNEŽENKE =/= DEŽENKE (za vse nepismene idijote - druga dva pojma NE OBSTAJATA!)

Meglenke so namenjene za boljšo vidljivost ter na koncu koncev, da vas drugi opazijo na cesti, ko je MEGLA in SLABA VIDLJIVOST.

Po vsej verjetnosti po post zbrisan. Če ne drugega, se boljše počutim.

edit esem - Izražaj se malo bolj kulturno. Nekatere žaljivke so zbrisane

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če jan 21, 2010 6:51 pm

Zadnja me moti, samo če je prižgana brez potrebe, ponoči še toliko bolj, ker se mi oči očitno ne sovzijo dovolj.
Sprednje me motijo v dežju , v temi. V megli me ne, je vsaj razlog, da jih ima prižgane.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če jan 21, 2010 6:52 pm

lancia hf je napisal/-a:Da ne berem 5 strani, verjetno brezveznih postov, Bi raje vse te ki jih motijo meglenke, dal na ZELO PODROBEN okolistični pregled.
Res da nikoli ne vozim z meglenkami, Samo če nekatere motijo že meglenke, kako jih morajo potem motiti šele zasenčene luči, ki so močnejše, pa de ne govorim o dolgih lučeh. :roll: :jao: :bonk

Daj preberi vsaj moj post in takoj za mojim post od esema. To je vse kar rabiš, da si razširiš obzorja ;).

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a RENO911 Če jan 21, 2010 7:57 pm

Proti meglenkarjem se vozim z dolgimi. Meglenke so za v gosti megli.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če jan 21, 2010 7:58 pm

Lizard:(upam da nisi pri "fiziki" opravljal vozniškega)
Kaj se preko "fizike" voziš po ogledalu, namesto po cesti :?:
Če že delaš vozniško dovoljenje, jo sigurno ne deleš pri "fiziki", ampak v avtošoli, ki imajo CPP predpise.
Meglenke svetijo MAX 35M
Če pa odboj takih luči ali meglenk kogarkoli motijo, bi jim pa v vozniško dovoljenje vpisal, da lahko vozijo samo od osmih zjutraj, pa do max šestih zvečer.
In potem se taki hiper vozniki sprašujejo od kje nesreče, pa čeprav so nesposobni za vožnjo kadar se stemni :roll: Pa naj bo fizika gor ali dol, saj CPP je eno, fizika in fizikalne lastnosti so pa povsem drugo. ;) :lol:

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če jan 21, 2010 8:01 pm

lancia hf je napisal/-a:Da ne berem 5 strani, verjetno brezveznih postov..

To ponavadi tudi pocnes? Tu si raje nekaj na hitro "bleknil" namesto, da bi pogledal od
kdaj ze velja nekaj kar se je govorilo 5 let nazaj in predvsem je "brezvezno" ja :roll:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 746#540746
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če jan 21, 2010 8:10 pm

MacTron je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:Da ne berem 5 strani, verjetno brezveznih postov..

To ponavadi tudi pocnes? Tu si raje nekaj na hitro "bleknil" namesto, da bi pogledal od
kdaj ze velja nekaj kar se je govorilo 5 let nazaj in predvsem je "brezvezno" ja :roll:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 746#540746

Se opravičujem, samo ravno o takih voznikih imam jaz različne pomisleke o vožnji v temi in slabem vremenu, Saj niti približno nevem kako reagira, na semafor, javno rasvetljavo (pa ne v LJ) ITD........... :?

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 Če jan 21, 2010 8:23 pm

No včeraj pa sem videl redek prizor na avtoceti, pred mano se pelje policija, pred njo pa avto z nažganimi meglenkami (zadnja je sekala res na polno)
No zgleda je opazil voznik policijo in je ugasnil zadnjo meglenko, policaja sta ga prehitela in ko sta videla da ima prižgane še sprednje sta ga lepo z napisom "povabila" na prvi izvoz :D
Vidljivost pa je bila čisto normalna.

Mene osebno ne briga kaj dosti če imajo prižgane prednje meglenke, pa tudi zadnja me ne moti dosti, ko prehitevam. Samo v koloni po obvoznici pa zadnja meglenka (sploh ponoči) kar konkretno matra oči. Takemu parkrat poblendam, in v enem primeru od destih celo kdo dojame. Drugače pa probam iti mimo in mu malo požmigam z zadnjo meglenko (če zaleže ne vem ker se odpeljem naprej)
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če jan 21, 2010 8:24 pm

lanciahf: Zdaj pa ne razumem kaj točno hočeš povedat... Imam občutek, da ti svetloba in odboj svetlobe nista najbolj jasen pojav. Esem je temu dodal še biofizikalno razlago. Nevem kako drugače ti naj človek razloži kaj se zgodi, če se ti svetloba odbija direkt v oči, kaj je temu vzrok, kako poteka vse skup, kakšne so posledice tega, kaj se z očesom dogaja, itd...

Upam le, da ne razumem narobe, in trdiš, da v naravi ne veljajo fizikalni zakoni.
Zadnjič spremenil lizard, dne Če jan 21, 2010 8:30 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Če jan 21, 2010 8:24 pm

Cruisin je napisal/-a:Super. Ravno tema, o kateri imam malenkost za povedati. Teme nisem prebral niti je nimam namen.
Vsem idijotom, ki vozijo na cesti s pržganimi meglenkami ob lepem vremenu/dežju/snegu - j***** vam m**** zabito! Če pada sneg in je vidljivost dobra, ni potrebe po tem, da prižigate meglenke. I*****i k*****. Sploh veste, koliko to moti voznika pred vami? Pravtako velja za dež! Naslednjič, ko boste prižgali meglenke, kadar nebo potrebno, srčno upajte, da ne boste naleteli na mene.
Oproščeno je voznikom, katerim je pregorela sprednja luč, zato prižgejo meglenke, da jih opaziš v prometu in zato, da ne misliš da je motorist (govorim za nočno vožnjo).

MEGLENKE =/= SNEŽENKE =/= DEŽENKE (za vse nepismene idijote - druga dva pojma NE OBSTAJATA!)

Meglenke so namenjene za boljšo vidljivost ter na koncu koncev, da vas drugi opazijo na cesti, ko je MEGLA in SLABA VIDLJIVOST.

Po vsej verjetnosti po post zbrisan. Če ne drugega, se boljše počutim.

edit esem - Izražaj se malo bolj kulturno. Nekatere žaljivke so zbrisane

sporoči,ko se bos kje po Lj pelu,da se pripeljem nasproti in ti še dolge luči przgem :twisted: ..drgač pa meglenke uporablam samo v primeru slabse vidljivosti in če sem sam na cesti(stranske ceste itd.) ..Lp!

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če jan 21, 2010 8:36 pm

Mislim kire mate. Naj se kdo vpraša: ali to nasprotno vozilo moti?! Oz voznika. Vprašajte se tudi pomen tega. Ni važno da le vi vidite najbolše, čeprov z temi meglenkami vidiš 0,0023566 % bolje. Če bi vsak, kdaj pa kdaj na drugega pomislil, bi bilo mnogo manj krega, kot ga je. Ampak samo na svojo lastno rit.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov