Debate, ki niso vezane na ostala področja...

_PaPy_
Stalni uporabnik

Napisal/-a _PaPy_ Po okt 24, 2005 7:41 am

potem si pa zamisliš do kakšne nezgode lahko pride. Po mojem mnenju ni nič bolj učinkovito kot prej zato ker sedaj se pa vozi čez rumeno oz. rdečo! :?

Uporabniški avatar
Redman
Nov uporabnik

Napisal/-a Redman Po okt 24, 2005 8:05 am

Obstajajo tudi pacienti ki so bremzali na polno pri utripajoči zeleni. Sem imel enkrat kar veliko sreče da se nisem piknil enemu starmu atu v rit ko je pri utripajoči zeleni ustavil jest sem pa ravno takrat stisnil po gasu da bi še ujel semafor. Je škripalo in se kadilo da je bilo kar veselje. Utrip pa tudi na 200 v trenutku. Še dobro da ni bilo nobenga za mano. Stari je pa prav bukovo gledal kaj se dogaja zadaj. :g:

Martin
Novinec

Kraj: Republika Palma di cocco

Napisal/-a Martin Po okt 24, 2005 8:20 am

Utripajoča zelena pomeni da se moraš ustavit ne pa pedal to the metal, pacient. :con
Slika

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Po okt 24, 2005 8:26 am

Redman je napisal/-a:Obstajajo tudi pacienti ki so bremzali na polno pri utripajoči zeleni. Sem imel enkrat kar veliko sreče da se nisem piknil enemu starmu atu v rit ko je pri utripajoči zeleni ustavil jest sem pa ravno takrat stisnil po gasu da bi še ujel semafor. Je škripalo in se kadilo da je bilo kar veselje. Utrip pa tudi na 200 v trenutku. Še dobro da ni bilo nobenga za mano. Stari je pa prav bukovo gledal kaj se dogaja zadaj. :g:

OK, stari ata bi sicer lahko peljal naprej, ne pa da je bremzal na polno, ni naredil prav. Ampak ti, ti pa sploh nisi naredil prav, namesto da bi se pripravil na ustavljanje, ko si videl zeleno utripat, si raje po gasu. Tebe bi s palco po riti :evil: Drugič glej promet pred sabo in ne samo semafor, zavedati se moraš, da so na cesti vse sorte pacienti, od takih ki kar naenkrat bremzajo na polno brez veze in od takih pacientov ki nabijejo gas v utripajočo zeleno in potem jokajo in še bolj bi jokali če bi počilo in govorili da so drugi vse krivi. :roll:
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
Crazy Frog
Nov uporabnik

Napisal/-a Crazy Frog Po okt 24, 2005 8:39 am

Kaj delate takšno paniko.Men se zdi pa nov sistem velik boljši, sam problem je,k ga folk ne razume,ker slovenci niso odprti za spremembe. Js sm se pelu in je blo čist ql,promet je bil tekoč se je pržgala rumena,en al pa dva sta šla čez ostali so lepo ustavli.V parih sekundaj je blo križišče prazno.Prej je pa utripala zelena pa je folk gas tišu,na konc so pa glih tko šli čez rumeno al pa celo rdečo. Če imaš varnostno razdaljo pravo se boš ustavo.Primerna varnostna razdalja pomeni:večja hitrost-večja razdalja,slabše bremze-večja razdalja,spolzka cesta-večja razdalja.Če prilagodiš razdaljo,ti lahk un do konca pohodi bremzo,pa se boš lahk ustavo. Brez veze,se je neki pritoževat,bolj previdno bomo vozil,pa po pameti in bo velik bolš promet teku,k prej.Sej zdej ni treba cel cajt gledat semafor.Se pelješ normalno,če se prižge rumena, če se lahko se ustaviš,drugače obdržiš tempo vožnje in pelješ naprej,Čist simpl.

LP

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice Po okt 24, 2005 8:43 am

Men je prou kokrkol je, moti me edino, da niso zakona popravil ker vsak policist si ga sedaj lahko razlaga po svoje... rumena je po defaultu (zakona) kazen in to poštena... v nekaterih mestih (npr. Jesenicah) imamo celo večjo zmešnjavo - nekaj jih utripa nekaj pa direkt rumena.
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
Redman
Nov uporabnik

Napisal/-a Redman Po okt 24, 2005 8:45 am

Dobro dobro no saj priznam da je bila moja napaka. :oops: Je pa res tudi to da je stari pohodil bremzo pri prvem utripu ko je bil par metrov pred semaforjem. Sem bil navajen da je folk ponavadi pohodil skozu utripajočo. Je bila kar dobra lekcija. Od takrat raje čakam na semaforju. :]

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Po okt 24, 2005 9:19 am

Ja no sej, glih zaradi takih starcev se je treba še bolj pazit. Če spremljaš promet pred seboj, potem hitro pokapiraš način vožnje voznika pred teboj in to potem predvidevaš. Jaz že po defoltu povečam razdaljo ko vidim da je v avtu pred mano en starejši voznik, prav tako če se med vožnjo čudno obnaša: telefoniranje, vijuganje, nenehno spreminjanje hitrosti vožnje, stalno zaviranje za brez veze, ... v glavnem, veliko stvari se da predvidet, še posebej če opazuješ promet. A nas niso tega v avtošol učil, ... :?: mene so, za druge pa ne vem. Moj inštruktor je bil iz Lesc, mislim da se piše Rozman, klicali so ga pa "mrcina" ali nekaj takega. Tisti z našega konca, ki imate izpit 10 ali več let, verjetno veste za koga se gre. Za moje pojme zelo dober inštruktor, za druge pa vse prej kot dober.
Da ne bo tema preveč zašla, predvidevanje spada k varni vožnji povsod, tudi pred semaforji. V prometu naj bi veljalo načelo zaupanja ... ampak ker ljudje delamo napake, tega zaupanja ne smemo preveč dobesedno jemati, vsekakor pa ga je potrebno dajati in se primerno obnašati do drugih udeleženjcev. Sam se poskušam ravnati čimbolj pravilno in fer, varno, ... in še vedno se mi zgodi, da storim napako, ki jo reši nekdo drug, ki je bil v tistem trenutku bolj zbran. Še dobro da je tako, kadar pa ni tako pa poči.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po okt 24, 2005 10:09 am

S tri sekundno dolgo rumeno bodo v rdečo vozili tudi vozniki, ki tega nikoli niso počeli. Pa ne zanalašča ampak zaradi spleta okoliščin... Tri sekunde so PREMALO - in to bi unim debilom, ki o tem odločajo moral nekdo dopovedati. Eno sekundo je samo reakcijski čas in pri 50km/h v eni sekundi prevoziš slabih 14 metrov...

Pri bremzanju na POLNO iz 50m/h do 0km/h povprečni avto ustavlja 10metrov ali v času cca 1 sekunde. Ker zaviranje na polno ni rešitev oz. je povečanje nevarnosti bo zaviralni čas nekje okoli sekunde in pol. Se pravi da ti ostane k****čeve pol sekunde ali pretvorjeno v metre 7metrov "časa", da si pravočasno opazil semafor in preveril ali lahko varno zaviraš.

In vse zgoraj napisano sem pisal v predpostavki da govorimo o vozniku z dobrim reakcijskim časom - kaj pa naši upokojenci, ki imajo izpite do 80. leta brez preverjanja psihofizičnih sposobnosti :?: Njihov reakcijski čas je tudi 2x in večkrat daljši od ostalih. Pri 50km/h bodo vsi atati s klobuki in mamce z rutami veselo vozili v rdečo, čeprav tega v življenju niso nikoli počeli. Če je to večja varnost bi bilo dobro vprašati g. Žlendra in še kakšnega drugega "strokovnjaka", ki jim je zgleda fizika španska vas in sprejemajo pravila na osnovi subjektivnih (ukvarjanje z mentaliteto voznikov) in ne objektivnih ocen (določene fizikalne količine in izmerjeni parametri).

Opozorilo vsem (vključno z mano)
V kolikor voziš 60km/h (kar velika večina voznikov počne(mo)) ali pa bognedaj več si pa sami zračunajte kaj se dogaja - rdeča for everyone

Kar se tiče semaforjev za pešce, ki naj bi nam pomagali pri ocenjevanju prižiganja semaforja. Takšno rešitev vozniki sploh ne bi smeli iskati saj bi jim morala prometna ureditev omogočati varno vožnjo preko tabel in svetilnih naprav, ki so namenjene njim, brez iskanja zasilnih rešitev. Zavedati se je treba, da teh semaforjev za pešce ni povsod (semaforizirani prehodi zgolj za pešce, podhodi, nadhodi) ali pa se jih iz cestišča ne vidi (zakrivajo table, žive meje, drevesa, itd).

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po okt 24, 2005 11:33 am

no pa se nekaj news flashov...

Slednji bodo v primeru približevanja križišču z neprimerno hitrostjo plačali 50.000 tolarjev in dobili štiri kazenske točke. V primeru vožnje v rumeno luč bodo kaznovani s 30.000 tolarji, v primeru vožnje v rdečo luč pa s 60.000 tolarji

torej neglede na ugotovitev policista bo rumena... zakon!

ehh
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Po okt 24, 2005 11:54 am

pa kaj si res ne date dopovedat ?

kaj bo konec sveta zdaj ?
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

Uporabniški avatar
Mr007
Novinec

Napisal/-a Mr007 Po okt 24, 2005 11:59 am

Courage™ je napisal/-a:kaj bo konec sveta zdaj ?

Da :D

Dons sm poslusu po radiu je reku en model... c pa ne boste znal vozt pa pejte na podezelje tam kjer se ni samoforjev pa boste lahko vozili tak kot prej :D

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a din Po okt 24, 2005 12:50 pm

Tako je, v LJ se spremeni nekaj in to je konec sveta :lol:

Vsem, ki imate toliko za pokritizirat nov način delovanja semaforjev, toplo svetujem, da prekličejo vozniško, saj bo sedaj vožnja po Slo cestah za njih pravi pekel.
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po okt 24, 2005 1:34 pm

Ja sej to je največji problem pri Slovencih... s čimerkoli nas posilijo moramo samo glavce sklonit, se strinjat in se naprej nagnt da nas lažje guzijo. Bognedaj, da bi karkoli s svojo glavo mislili, saj ne rabimo, itak se bomo navadili. Bo naš pastir že poskrbel za čredico.

Seveda ne bo konec sveta in itak se bomo navadili, saj ni nihče rekel, da se ne bomo. Se pa pogovarjamo samo o tem ali je zadeva v taki obliki, kot je zdaj predstavljena bolj varna kot prej ali ne. In tu ni štos mižikanja ali ne mežikanja zelene ampak drastično skrajšanje časa, ki ga imamo od zelene luči (vozi) do rdeče (stoj). Zato bi res rad slišal tehten argumentiran razlog zakaj naj bi bilo zdaj bolj varno. Ne samo za avtomobiliste, ampak tudi za kamionarje, avtobusarje, pešce in kolesarje.

Se opravičujem, da grdo govorim in se oproščam vsem, ki čutijo, da sem jih z mojim pisanjem prizadel. Rad bi namreč, da forum spravimo na višji nivo komuniciranje z argumentirano debato in s čimmanj takimi odgovori v stilu "ja pa vrni vozniško, če ti ni karkoli všeč"

Uporabniški avatar
HeP][MeN
Poznavalec foruma

Kraj: Trbovlje

Napisal/-a HeP][MeN Po okt 24, 2005 1:54 pm

Če v križišče pelješ z dovoljeno hitrostjo, potem lahko v večini primerov čist lepo ustaviš pri rdeči ali pa pelješ v rumeno, če si preblizu križišča... Jaz se pogosto vozim v MB na faks, pa do sedaj še nisem nikoli peljal v rdečo niti nisem za sabo pustil sledi gum, pa sem bolj iz podeželja (Trbovlje) kot pa mestni fant (prestolnica). :P

A v LJ mi pa pomoje zdaj velik problem vozit :lol: :lol:
[i]Weeeeeeee![/i]

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 Po okt 24, 2005 2:00 pm

Mislim da je panika res čist brezveze, če spremljaš promet se da lepo ustavit.
Oz. bom tkole reku če se lahko jz z službenim kamionom ali kombijem ustavim se pomojem vsak z os. avtom lahko ustavi.
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Po okt 24, 2005 2:12 pm

ice je napisal/-a:Men je prou kokrkol je, moti me edino, da niso zakona popravil ker vsak policist si ga sedaj lahko razlaga po svoje... rumena je po defaultu (zakona) kazen in to poštena... v nekaterih mestih (npr. Jesenicah) imamo celo večjo zmešnjavo - nekaj jih utripa nekaj pa direkt rumena.

Pod tole se bom podpisal. Večje zmešnjave nebi moglo bit. Ko so v Kranju začeli uvajat to revolucionarno neutripajočo zeleno luč je bilo točno tako - na enih semaforjih so spremenil, na drugih je pa veselo utripala naprej. To je sploh super za ljudi, ki prihajajo iz drugih krajev.
Tudi ko je zelena še povsod utripala se niso mogli zmenit, kolikokrat naj utripne in potem si imel čudovito paleto od 3x pa do 6x ali več.
Tko da, eno ali drugo, po celi državi naj bo enotno, ne pa tko, kot je pri nas navada - kaos texas style.
Glede tega, da si vsak policist razlaga stvar po svoje se čisto strinjam. Kazen ni majhna in vse je odvisno od tega, kakšne volje je policist. Na oko se ne da ocenjevat ali si bil preblizu semaforja za varno ustavljanje, varno ustavljanje je za nekoga močnejše bremzanje, za drugega na polno, itn.
Edini način za to bi bil posnetek tvoje vožnje, podatki o tvoji hitrosti in oddaljenosti od semaforja in na podlagi tega izračun ali si naredil prekršek ali ne. Yeah right.
Še vedno mi ni jasno, zakaj niso preprosto sprejeli tega: povsod po državi zelena 3x utripne, kazni za rumeno in rdečo pa sta znani. Zato, ker hočejo na eleganten način iz svojega lastnega dreka - folk semaforjev ne spoštuje sploh, sredstev za redno kontrolo le-tega ne namenjajo dovolj in z ukinitvijo utripajoče zelene hočejo doseči, da bi folk začel bolj spoštovat semaforje brez, da bi se kaj posebno trudili za to. Pa še lažje je kasirat, če se pripraviš - če policaj reče rumena, tako sem ocenil, daj 30k najbrž nimaš kaj praskat pa a je blo res ali pa ne.

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Po okt 24, 2005 2:37 pm

BBoss je napisal/-a:
Se pa pogovarjamo samo o tem ali je zadeva v taki obliki, kot je zdaj predstavljena bolj varna kot prej ali ne.

Meni ta topic ne liči na pogovarjanje ampak šest strani samega jokcanja o tem kak bomo zdaj obrablali ploščice na avtih. To se pa razlikuje od konstruktivnega pogovora.
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po okt 24, 2005 2:59 pm

no saj... itak bosta pa čas in statistika povedala svoje ... mene zanima samo večja varnost, manj ranjenih in mrtvih v prometu ter mi je popolnoma vseeno za razne zavorne ploščice, zavorne diske in obrabljene gume ter sklopke.

In bom zelo zadovoljen, če se zdaj motim in upam, da se resnično motim.

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Po okt 24, 2005 3:15 pm

Še mnogo časa bo minilo do prave varnosti v prometu
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov