Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Sr avg 20, 2008 10:37 pm

Kako ga boš pa zgradil?
Blokada celovške za eno leto je malo kruta poteza, sploh glede na ves tranzit, ki se tam čez zgrne...misija nemogoče.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Sr avg 20, 2008 10:41 pm

Jah kako so jih pa drugje zgradil, sploh po večjih evropskih mestih, kjer je še 3x več prometa? Sploh pa en rondo se ne gradi celo leto in tudi cele ceste zarad tega ni treba zapret...
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Sr avg 20, 2008 10:45 pm

V tujini malo več pozrnosti posvetijo predvidevanju gostote prometa za leta vnaprej. Pri nas pa nekaj naredijo, ko je že 19x prepozno, ohromijo del mesta za ta čas, pa potem čez pol leta spet popravljajo.
Sploh pa ne moreš velemesta primerjati z Ljubljano, v velemestu lahko urediš obvoz, kje boš pa naredil obvoz za celovško, prosim lepo.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr avg 20, 2008 11:15 pm

MacTron je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:Kaj pa naj bi bilo narobe s tem rondojem? Sem iz medvod in
ga velikokrat uporabljam in meni se zdi čist v redu.

Sem morda rekel da je kaj narobe? ...no zjutraj je tu lahko zanimivo sploh za tiste, ki
ne gledajo ce kdo prihaja iz smeri Zbilje... govorim za pas, ki pelje iz kranjske smeri
kjer dobesedno uletijo iz levega pasu v krozisce... ampak to ni sedaj pomembno
...ubistvu si me spomnil na to. Vem da si iz tistih koncev sem te ze veckrat opazil
s tvojim pickup-om ;)

Ups! nesporazum! pardon!

Zagotovo je zdaj promet veliko bolj tekoč, kot pa prej, ko je bil navaden križišče. Tisto je bilo za znort!
Je pa res, da nekateri vozniki še zdaj ne znajo pravil krožnega križišča. Prav na tem rondoju se mi je že dvakrat zgodilo, da mi je nekdo iz zunanjega pasa skoraj trčil v desni bok, ko sem zapuščal rondo iz notranjega pasa in to kljub temu, da je vmes polna črta.

krho
Novinec

Napisal/-a krho Če avg 21, 2008 8:27 am

cruiser1 +1;

MA klinc pa rondoji če folk ne daje smerokazov, ko ga zapušča. Ti pa stojiš kot budala pred njim.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov in iger - http://xcollect.sf.net

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če avg 21, 2008 9:04 am

krho je napisal/-a:cruiser1 +1;

MA klinc pa rondoji če folk ne daje smerokazov, ko ga zapušča. Ti pa stojiš kot budala pred njim.

To je stalna praksa tud pri nas Celjskem, a vsak cepec pa da desn žmigavc ko gre noter :roll: , seveda mu še potem blinka do prvega izvoza čeprav sploh ne gre ven. Misliš speljat noter on pa okoli s prižganim žmigavcem.
Pa logika je pa tud mene so tak v avto šoli učili, da za krožnega je obvezna smer v nasprotni smeri urinega kazalca in nemoreš it drugače kot v desno in je normalno da greš v desno in zato se ne daje žmigavca MORE se pa ga dat, ko greš ven. Sam to pa so bolj redke izjeme, ki ga dajo.
Se pa najdejo tud pacianti, ki grejo kontra noter ali pa čakajo sredi krožnega pa čakajo, da bo na desni fraj :bonk
Tole sem enkrat videl v Sl. Bistrici, ko je ena stara mama z še skoraj bolj staro petko šla v kontra stran v krožnega (pri uvozu na avtocesto) in proti trgovinam. Je menda mislila, da najbolje, da gre po bližnjici, da se nebo brez veze okrog vozila. Je pa mela srečo, da ni kateri dol z avtoceste prižgal.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Napisal/-a Polo78 Če avg 21, 2008 9:11 am

bass je napisal/-a:Sploh pa ne moreš velemesta primerjati z Ljubljano, v velemestu lahko urediš obvoz, kje boš pa naredil obvoz za celovško, prosim lepo.

Pa saj, kdo pravi, da je treba celo Celovško zapret, da se naredi en rondo?! Obstajajo polovične oz. take zapore, ki ne ustavijo prometa v celoti. Poleg tega se lahko te zadeve gradi v poletnih mesecih, ko je folk na dopustu in ni takih hudih prometnih konic. Točno kako bi se, če bi se to gradilo, v to se pa ne bi spuščal, ker nisem niti cestar niti gradbeni inženir, zato to prepustiva strokovnjakom, ok? :)

Samo kljub temu, da kot rečeno to ni moja stroka pa ne morem mimo komentarjev, da se nečesa ne da naredit, če pa praksa iz tujine kaže drugače... Vse se da, samo če je pravi pristop! :idea: Zdaj če pa tega pri nas niso sposobni, to je pa že druga zgodba...

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Pe avg 22, 2008 11:25 pm

Praksa iz tujine, ti se kar tolaži s tem. Pri nas ni kot v tujini.
Poglej si, kako so naredili vključevanje s celovške na gorenjsko AC. Dva pasa se zožita v enega in to v tunelu! S tem da s celovške ni več dveh vključevalnih pasov, temveč le še eden. Danes me je tam skoraj nabil en nemec z ogromno bivalno prikolico.
Zožanje v kontra smeri (zaprt tunel) je pa sploh fenomenalno. Vsi debili na semaforju stojijo na levem pasu za smer šiška, zabasano že 100m pred vhodom v tunel, desni pas pa je prazen, z izjemo mene in še dveh vozil - sem se počutil, kot da se po odstavnem vozim...
Da ne omenjam, da je kombi pred mano na prehitevalnem pasu, ko je opazil, da je gneča, na polno zabremzal s 130 na 60(!!!) in usekal diagonalo na izvoz pred tunelom.
Da bi mu človek jetra z golimi rokami iztrgal.
Ljudem s takim stilom vožnje je treba začeti pobirat izpite, ne pa rondoje gradit v najbolj nabasanem delu mesta.
Tako bo manj in vozil in hkrati manj debilizma na cesti. Win-win situacija, pa še v proračun bo kaj kapnilo.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n So avg 23, 2008 12:21 am

off: to zožanje v tunelu je tud mene zlo presenetilo v sredo (ker sem šel prvič po 1. juliju tam).
Zadnjič spremenil IcEm4n, dne So avg 23, 2008 7:10 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Napisal/-a Polo78 So avg 23, 2008 3:34 pm

Kaj za falus ma zdaj šetnviški predor veze s temo o rondojih?! :roll: Eni ste res pravi mojstri za preusmeritev teme v offtopic...

Kakorkoli, še vedno zagovarjam tezo, da bi več rondojev pomenilo večjo pretočnost in večjo varnost napram običnim križiščem. Kako bi to gradili je druga tema, (ne)sposobnost, objestnost in nasploh kultura v prometu pri nas pa tretja tema...

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n So avg 23, 2008 7:07 pm

V teoriji ja, v praksi pa je mal problem. Je res, da je večja varnost (pač ni hujših nesreč, ker so hitrosti manjše), samo če pogledaš znanje - tu se pa ustavi pri nekaterih. In ponavadi taki (po večini starejši ljudje) delajo največjo zmedo v rondojih
Slika

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Napisal/-a Polo78 Ne avg 24, 2008 2:12 am

Kar se znanja tiče, starejši se bodo počas umaknil, mlajši bodo pa krožišča že od avtošole dalje imeli takorekoč v malem prstu. Samo spomnimo se koliko polemik, negodovanj ter jamranja predvsem iz strani starejših je bilo, ko so v LJ pred leti naredili prvo krožišče (pri Žalah). Spominjam pa se situacije, ko ga tam še ni bilo in kakšen prometni kaos (križišče ni imelo semaforjev) je vladal že takrat! Situacija z krožiščem je vsaj milijonkrat boljša, boljša pa tudi, če bi tam postavili semaforje.

In do danes smo se teh krožišč oz. rondojev že kar navadili in čez ene 15 ali 20 let bo še precej manjši odstotek ljudi, ki jim bodo krožišča španska vas. Včasih se vprašam a se je tolk težko prilagodit na novitete, ki pomenijo napredek glede na obstoječe stanje?! :roll:

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Ne avg 24, 2008 7:25 am

Polo78 je napisal/-a:... ki jim bodo krožišča španska vas...

Zanimivo, ko sem jaz vozil po španiji (Tarragona-Valls-Lleida...) koliko krožišč imajo španske vasi. Pa sem bil 1x 14 dni in še enkrat 1 teden na montaži tam in me čudi, kako da kljub temu da od zore do mraka (nekateri tudi po temi) :? vozijo brez luči, nisem videl niti ene nesreče. Izgleda, da so se španci že navadili, mi se pa še moramo. Pa BTW, po moji oceni španci nič manj ne divjajo in niso nič manj živčni vozniki kot Slovenci in ostali državljani RS.
LP
Martin
bl leti bl se zdi
To je posilstvo! Prav, kam pa greva?

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a RENO911 Ne avg 24, 2008 10:37 am

Ta pravila vožnje po notranjem pasu do izhoda, o katerih govorite, so popolna bedarija pri takšne velikosti grajenih krožiščih, da jih ni mogoče izvajati. Od enega izhoda do drugega je ponavadi dobre tri metre, na teh miniaturnih krožnih, bedaki pa jih naredijo dvopasovne. Ni šanse peljat po notranjem pasu in nekoga spustit v krožnega, nato pa zapeljat na zunanji pas in ven na naslednjem izhodu, drugače kot tistemu, ki se je vključil v krožnega, direkt iz notranjega pasa v izhod zapret pot vožnje in tvegat bočni trk.

Ta način vožnje še je izvedljiv, če gre za krožišča velikosti, ki omogočajo neko prehajanje, spreminjanje med pasovi od enega do drugega izhoda, drugače je vse kar ostane samo vožnja po zunanjem pasu, če ne želiš tvegati trka. Enako v krožiščih brez polnih črt pred dvopasovnimi izhodi. Ker kdo pa ti garantira, da tisti na desnem pasu ne bo šel naravnost. Mu tega nič ne preprečuje. Stat v krožnem ali pa po njem delat več krogov, pa tudi ni pametno, niti namen.

Tako da ne preveč obsojat voznikov, ki vozijo po zunanjem, ker je to v tako urejenih krožiščih kot jih imamo, še najbolj varna in pametna odločitev, glede na debilno postavljen neuporaben notranji pas, ki ga ponavadi uporabljajo le preveč pametni in zmedo povročajoči vozniki, ki v resnici nimajo pojma in ne vedo, da ima voznik na zunanjem pasu prednost pred njimi v vseh situacijah krožnega prometa, vožnji v krogu ali v izhod.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Ne avg 24, 2008 11:07 am

jst bi nekaterim projektantom, naprimer takemu ki je naredil tistega v slo. bistrici pri izhodu iz ac prepovedu doživljensko projektirat..
naredi 2-pasovnega, samo je tak mali da ni variante da bi pas menjal..

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Ne avg 24, 2008 11:46 am

Vremenko je napisal/-a:Ko sem risal ta rondo sem mel v mislih tistga na vrhu klanca v Medvodah (p.s. ima še dva izvoza). Tud v tem rondoju folk non-stop vozi z desnega pasu veselo počez čez notranji pas rondoja pa spet ven na desni pas, po možnosti meni pred nos.Logično je, da se gre z notranjega pasu rondoja na levi pas in ne na desnega. Tudi koncept zadrge tu zelo zelo redko deluje, če sploh kdaj.

Je pa tudi res, da maš norce, ki pridrvijo v ta rondo krepko čez omejitev, da bi prehiteli nekaj avtov.

Ja glede tega rondoja Medvode jaz grem vedno na srednjega, ker nikoli ne veš kam gre tisti zadaj lahko zavija desno pa mu pol pot zaprem je pa pol jeba , ker se na kraku za KR desni združi v levega voznega mar bi še malo potegnili ne pa skor v rondoju ga stisnili :roll: tam pa težko na hitro potegneš, ker jih večina po levi strani prišiba mimo :evil:

Glede Tomačevga rondoja za smer Žale bi isto moral imeti svoj pas za izvoz tako pa gre samo eden ven pol pa vedi kam grejo vi tisti, ki dol zavijajo sem ime l primer , ko je model zavil skrajno desno malo pred ograjo pa levo dol po klancu :shock: glih, da je ograjo falil :D jaz pa zadaj hju :evil: :roll:

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Ne avg 24, 2008 1:06 pm

kolesar je napisal/-a:jst bi nekaterim projektantom, naprimer takemu ki je naredil tistega v slo. bistrici pri izhodu iz ac prepovedu doživljensko projektirat..
naredi 2-pasovnega, samo je tak mali da ni variante da bi pas menjal..

ampak je dobro da je dvopasovni, ker ma tak svinjsko velik naklon, da je občutek ko v katrci še v E46, ko se po zunanjem pasu peleš iz ac v Bistrco.
LP Rok

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Napisal/-a Polo78 Po avg 25, 2008 8:19 am

martk je napisal/-a:
Polo78 je napisal/-a:... ki jim bodo krožišča španska vas...

Zanimivo, ko sem jaz vozil po španiji (Tarragona-Valls-Lleida...) koliko krožišč imajo španske vasi. Pa sem bil 1x 14 dni in še enkrat 1 teden na montaži tam in me čudi, kako da kljub temu da od zore do mraka (nekateri tudi po temi) :? vozijo brez luči, nisem videl niti ene nesreče. Izgleda, da so se španci že navadili, mi se pa še moramo. Pa BTW, po moji oceni španci nič manj ne divjajo in niso nič manj živčni vozniki kot Slovenci in ostali državljani RS.
LP
Martin

No, saj to sem hotel tudi sam poudarit. V zahodni Evropi zadeva lavfa. Ko se bomo Slovenci prilagodil na ta krožišča, bo to veliko bolje kot pa vztrajati pri običnih križiščih pa četudi s semaforji. Samo pač vedno se bodo našli taki, ki bodo jamral in jokal, kako krožišča niso v redu in nevem kaj še vse - to pa verjetno najbolj zarad tega, ker sami ne znajo vozit skozi njih. Ponavad samo taki jamrajo. :roll:

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po avg 25, 2008 1:40 pm

Krožišča so super. Samo njihova izvedba ni super.
Skoraj dnevno je slišati po radiu: "Pozor, prometna nesreča na rondoju Tomačevo."
Pa saj ni niti slab rondo, ima napako, izvoz za trzin je definitivno slabo rešen, a ne smemo zanemariti, da se nesreče ne dogajajo zgolj zaradi tega, temveč zato ker je folk len in blesav in na splošno nesposoben za vožnjo, kar se v rondoju odlično pokaže. Če človek ni zmožen tekoče odpeljati čez rondo, s konstantno hitrostjo, potem ni za volan.
Najpogostejša napaka, ki jo opažam, je ustavljanje pred "praznim" rondojem. Kot da se je lažje vključiti z 0km/h kot z 20km/h v rondo, kjer je 40km/h vozeč promet. Ali pa ko nekateri čakajo na vhodu v rondo, zato, ker se nekdo pelje po skrajno notranjem pasu...tega ne razumem.
Najhujša (in žal prekleto pogosta) napaka pa je levi smerokaz. Taki vozniki niso za cesto.

recept
Novinec

Napisal/-a recept To avg 26, 2008 7:24 am

bass je napisal/-a:Najpogostejša napaka, ki jo opažam, je ustavljanje pred "praznim" rondojem. Kot da se je lažje vključiti z 0km/h kot z 20km/h v rondo, kjer je 40km/h vozeč promet.

Ali mi lahko kdo na tem forumu potrdi, da skozi rondo Tomačevo vozi (samo) 40 km/h, kot je omejitev in nič več?

(morda pa se le najde kdo, ki ustreza kriterijem je sanjal mišek)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov