Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Pe maj 11, 2007 8:01 pm

Jorgi je napisal/-a:
Agent1 je napisal/-a:Kaj pa tista dva, ki sta bila na ograji? Grem stavit, da tip ni preživel. Po mojem ima cel spodnji del telesa zmečkan.

ehm... sej je pokazan, da sta starša šla identificirat truplo v mrtvašnico... In potem njegovo dekle na njegovem pogrebu :roll:

Pa kri mu je, ob tem ko ga je stisnu ob ograjo, špriclna skoz usta.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
Agent1
Novinec

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Agent1 Pe maj 11, 2007 9:35 pm

Sem šel še enkrat posnetek gledat, pa nisem videl krvi.

Je pa res tako zakomplicirano posneto, da niti nisem pogruntal, koliko avtomobilov je bilo udeleženih in koliko mrtvih.
Mir in dobro!

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek Pe maj 11, 2007 11:57 pm

jst tle pr nas tud opažam zadne čase, da so kr hrabri z temi rdečimi lučmi! Zadnič bi spet po nedovžnem kmal šou en motorist... se je lepo prpelu, ni pretiravu čez križišče pa mu je nekdo pripelju čez rdečo (ko je imel on zeleno) in se je komajda ustavil...

mislim da so prometni znaki ter prometna signalizacija postavljeni z razlogom!

Pa še nekaj, mislim da je previsoka hitrost oz. neprilagojena hitrost pri nas največkrat če ne kar v večini primerov vzrog za prometno nesrečo! Seveda posledično, večja kot je hitrost, več možnosti imaš da končaš ali v bolnišnici ali pa bog ne daj na pokopališču...

Tako, da nikar ne precenjujmo sami sebe! Mislim da je bolje priti na cilj 10 minut kasneje kot nikoli!!
Citroen C5 2.0 hdi Break :P

Uporabniški avatar
CiCn
Novinec

Kraj: Zlata Sredina

Napisal/-a CiCn So maj 12, 2007 12:50 am

snoopek je napisal/-a:jst tle pr nas tud opažam zadne čase, da so kr hrabri z temi rdečimi lučmi! Zadnič bi spet po nedovžnem kmal šou en motorist... se je lepo prpelu, ni pretiravu čez križišče pa mu je nekdo pripelju čez rdečo (ko je imel on zeleno) in se je komajda ustavil...

mislim da so prometni znaki ter prometna signalizacija postavljeni z razlogom!

Pa še nekaj, mislim da je previsoka hitrost oz. neprilagojena hitrost pri nas največkrat če ne kar v večini primerov vzrog za prometno nesrečo! Seveda posledično, večja kot je hitrost, več možnosti imaš da končaš ali v bolnišnici ali pa bog ne daj na pokopališču...

Tako, da nikar ne precenjujmo sami sebe! Mislim da je bolje priti na cilj 10 minut kasneje kot nikoli!!

al pa, iti od doma 10 min, prej in bol, da počakaš tam kakor pa zganjaš neumnosti na cest.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody So maj 12, 2007 12:55 am

najbol nesposobni so mi 80 letniki za volanom u kakem fičotu al pa hrošči ko vijugajo sem pa tja...ko je nevarno za prehitet.čeprav statistika kaže da smo mladi bolj ogrožena skupina...res je...glede sposobnosti za vožnjo smo pa 80% bolj sposobni kokr pa starčki
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek So maj 12, 2007 12:59 am

ma ja, glede starih ljudi na cesti kr drži da so "nevarni" pač njihove vozne sposobnosti se z leti zmanjšujejo kakor tudi njihovi refleksi! mislim da bi po 50 letu starosti morali kar redno opravljati vsaj kakšne teste refleksov al pa kaj takega! No mogoče je malo pretiravanja 50 let, pač primer, mogoče malo več!

Je pa res, da statistika kaže, da smo ogrožena skupina mladi, ker se nas tudi več poškuduje, na žalost pa statistika kaže tudi, da je največ smrtnih žrtev med mladimi! Res žalostno!

Ampak na žalost je tako, da mladi velikokrat precenimo svoje sposobnosti!
Citroen C5 2.0 hdi Break :P

p|X|
Novinec

Kraj: Maribor

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Ne maj 13, 2007 11:08 am

Mogoče ker sem dekle pa smo bolj občutljive sorte, ma nisem ostala ravnodušna. Ne morem. Še posebno drugi link... Ni potrebno veliko. Samo mala napaka, posledice velike. Saj vem, da bo zopet zašlo v smer, da gre za nesrečen splet okoliščin, vedno gre zato, le da je tu lepo prikazano, da je vzrok zgolj in samo en tisti nepazljivi trenutek. En sam trenutek, ki morda v kakem drugem primeru ne bi bil usoden, sploh ne bi bil opažen, v tem pa je uničil najmanj 5 življenj. In da do tega trenutka ne bi prišlo, če bi bila cesta prioriteta št.1. Ne alko, ne sanjarjenje, ne mobi, ne sendvič, ne kajenje (in tako naprej), zgolj in samo cesta. Zakaj tega ni pri nas? Zakaj je pri nas tako, da te malodane sežgejo na grmadi, če kaj rečeš čez tako ljubi vinček? Zakaj imamo lahko reklame za Bandidos, za nesreče pa ne? Kje je država, ki bi sponzorirala taka sporočila? Me sploh kdo šliši? ...

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Ne maj 13, 2007 11:59 am

Okej visoka hitrost je že problem, to se popolnoma strinjam, ampak a se samo meni zdi, da se zadnje čase sliši samo še o alkoholu in visoki hitrosti, kot edinemu razlogu, da se zgodi prometna nesreča in da že gre, kot ste nekaterili omenjali, za preprosto manipulacijo? Namreč ko realno študiram, samo v hitrosti sam ne vidim razloga, da bi prišlo kar do milijona prometnih nesreč in podobnih zadevah - nekako dobivam občutek, da bi vsi najraje vidli, da bi bila ne regionalnih cestah omejitev 50, na avtocestah pa 80. Pa bom probal še sam povedat nekaj stvari, zaradi katerih prihaja do prometnih nesreč:
Stanje avtomobila: ko včasih berem teme po forumih kje se da dobit rabljene zavorne diske, pa koliko jih še pobrusit, pa nalite gume, pa najcenejše možne gume, sej je sam za tri ovinke, pa najcenejši možni avto, pa nič servisov je predrago, pa vožnja z napol sliksi ,... Mogoče pa bi bilo manj izletov s cest, če folk malce več dal na samo stanje avtomobila, kupil kvalitetne gume in ne šparal pri stvareh ko so zavorni diski in podobne zadeve. Ni nemalo kdaj, ko vidiš s čim vse se folk pelje 90 čez ovinek in kako vse škripa. Sedaj bo kdo rekel, lahko tebi, ko maš denar... nekateri ga pa nimamo. Saj ni treba kupit najdražjih gum, včasih se že nekaj € pozna mnogo
Avtošole: ja zelo pomembno je, da te v avtošoli naučijo na smrt na pamet vsak prometen znak in da ne prekoračiš hitrosti za 0.1km/h in da se naučiš vsa križišča do izpitne vožnje napol na pamet (malo karikirano). Zdej pa mene zanima koliko mladim voznikom, so inštruktorji posebej poudarjali pasti ceste: nagnjeni ovinki v napačno stran, spolzkost cest ob pričetku deževanja, daljša zavorna pot v primeru obremenitev, jih peljali na poligon in pokazali kako se avto lovi, kaj se zgodi z avtom če ti ga enkrat odnese in podobne zadeve - zadnja naštevanja predvsem meni bolj dišijo po šoli varne vožnje, katera je seveda dodatno plačilo, po že tako pasje dragem izpitu. A se samo meni zdi, da bi marsikaterega človeka spametovalo, če bi enkrat videl, da še tako stabilen avto lahko odnese, ko bi videl kakšen je občutek ko te odnese in tako naprej? Kolikor vem, marsikoga spametuje ko ga fukne s ceste, ali pa povzroči prometno nesrečo. Tudi znanje in kakšna izkušnja s tem bi pomagala k manj nesrečam.
Policaji: če bi naj na slovenskih cestah bila čim večja varnost in bi se res lovilo voznike, zakaj zaboga potem dovolimo objavljanje policijskih kontrol po radiu? Ja potem se usedeš v avto 15min čez uro, zveš kje so radarji in tako gasa drugod. Prav tako sem v zadnjih 3 letih ogromno prevozil in kaj opažam: vedno policaji na enih in istih mestih, morijo za 4km/uro prekoračeno hitrost, neuporabo smerokaza in podobne fore; dobro saj je prav, pravila so za vse enaka. A kaj ko se v vsakem kraju ve KJE se nori, KDAJ se nori in iz katere vaške gostilne so vozi pijan folk domov. Ampak zanimivo, tam ni praktično nikoli policijske kontrole. Prav tako sem že slišal, da folk prijavlja določene norce (primer tistega debila s črno Hondo) policajem. Zakaj zaboga se takih idiotov ne lotijo s providio in mu vzamejo izpit? Noben mi nebo reku, da se ne da detektivsko takemu norcu nastavit pasti (skriti radar) in ga spravit za lep čas cest, vso delo pa nato še računat. Ampak seveda, najlažje se je postavit 2m od table za kraj in morit zaradi 2.8 km/uro prehitre vožnje.
Podebiljen folk: to kaj vse sem dosedaj vidu, da folk dela za volanom, se čudim, da sploh ni več prometnih nesreč - npr: lakiranje nohtov na nogi z temi na volanu sredi avtoceste, uporaba dveh gsmov naenkrat, prehitevanje pa odstavnem pasu na avtocesti, vožnja 1.2 mm za ritjo, neuporaba svetlobnih signalov v krožiščih, konstanta vožnja 100 pa je kraj, mesto, mastna cesta, ovinek, nepoznana cesta, poznana cesta, če te prehiti slabši avto obvezno prehitet nazaj, pospeševanje tistega ki ga prehitevaš, ležanje za volanom (nezbrana vožnja) in tako dalje... hm noben mi ne bo reku, da si z telefonom v roki v napol ležečem položaju in vožnji 80 na uro po magistralni cesti manj nevaren kot nekdo ki je zbran, drži volan z obema rokama in vozi naprimer slabih 100 na uro. Da o tem, da se gre neprespan, pod vplivom tablet, alkohola in tako naprej za volan, sploh ne govorim... ja seveda, kriva pa je samo hitrost vožnje... absolutno... butast primer: prazna avtocesta, sonce, ustrezne gume, zakaj zaboga se nebi smel človek peljat 160? Potem pa čez čas vidiš pred seboj tovornjake v bolj ali manj strnjeni koloni - ja pa upočasniš na recimo 130 in paziš, da ne bo kdo zapeljal ven z eno nogo pripravljeno na bremzi - jih prehitiš potem pa spet pospesiš na željeno potovalno hitrost. Je pa res, da pa je pri 200 na uro že sama vožnja nevarna... ampak samo razmišljanje - če bi folk skušal malo predvidevat, bi bilo to manjši problem...

Uporabniški avatar
Lesane Parish Crooks
Uporabnik

Napisal/-a Lesane Parish Crooks Ne maj 13, 2007 12:18 pm

čudim se da teh reklam še niste vidl,so že stare.
Pa čist povsod debatirajo o tem

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Ne maj 13, 2007 12:25 pm

Kael: kakorkoli že obračaš, večja hitrost = večji pojemki ob trku = večja verjetnost za poškodbe in smrt

Eni nikoli ne boste razumeli pomena omejitve hitrosti. To je največja zakonsko dovoljenja hitrost in se nimaš kaj se sklicevat na dobre gume, dober avto, dobre reflekse, dinamične gene, to je meja, pa pika. Če je 50 je 50, ne pa 60, 70 al 90, če so hiše daleč. Pa se nimaš kaj pizdit, da če je omejitev 90 in je cesta ravna in pregledna, pa nekdo vozi pred tabo 80. Če nisi strpen, ga pojdi prehitet in tvegaj.

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Napisal/-a Jorgi Ne maj 13, 2007 1:55 pm

Lesane Parish Crooks je napisal/-a:čudim se da teh reklam še niste vidl,so že stare.
Pa čist povsod debatirajo o tem

Nekateri pač ne moremo biti vsepovsod, zato so nam te reklame nove. Njihovo sporočilo pa je tako in tako brezčasno.

Uporabniški avatar
traktor TDI
Novinec

Napisal/-a traktor TDI Ne maj 13, 2007 2:12 pm

Mi sploh ni za klikat, da bi pogledal te reklame, glede na to, kako vi na njih reagirate. Nekih realnih grozljivk mi ni gledat. Nimam želje po gledanju mrtvih. Pa tudi trenutno ne vozim avta, tako da ko se odlepim od kompa in sedem v avto, ne vem če bom še vedno ali če bi sploh želel še vedno imeti slike umrlih pred očmi z namenom nekega zastraševanja ali kaj jaz vem česa.

Zdaj z neko paničnostjo za volanom in gledanjem levo, desno in čakanjem od kod bo priletel tisti avto v mene, ki me bo fental, tudi ne vem, če bom ravno dobro vozil.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Ne maj 13, 2007 2:37 pm

glih takšne reklame morjo bit da se mal zamisliš...to bi dal vsakih 5 min po tv...da se folk zamisli in postavi na realna tla
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Napisal/-a Jorgi Ne maj 13, 2007 2:54 pm

traktor TDI je napisal/-a:Mi sploh ni za klikat, da bi pogledal te reklame, glede na to, kako vi na njih reagirate. Nekih realnih grozljivk mi ni gledat. Nimam želje po gledanju mrtvih. Pa tudi trenutno ne vozim avta, tako da ko se odlepim od kompa in sedem v avto, ne vem če bom še vedno ali če bi sploh želel še vedno imeti slike umrlih pred očmi z namenom nekega zastraševanja ali kaj jaz vem česa.

Zdaj z neko paničnostjo za volanom in gledanjem levo, desno in čakanjem od kod bo priletel tisti avto v mene, ki me bo fental, tudi ne vem, če bom ravno dobro vozil.

No če bi pogledal reklame bi videl, da so nastradal tisti, ki ne vozijo... Ne moreš kar takole na pamet komentirat nekaj kar sploh nisi videl.

Ne gre tu za ustvarjanje panike, neosnovanega strahu, temveč pokaže kako določeni sprožilci v kombinaciji z nepričakovanim ustvarijo situacije, ki si jih nihče ne želi. Ne vem zakaj se je treba braniti sporočil, ki ozaveščajo.

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne maj 13, 2007 3:16 pm

vem, samo predstavljajte si, če bi se take reklame non stop (zelo pogosto) vrtele po tvju. recimo že otroci bi se bali sploh avtom približat, kaj se šele vozit v njih pa hoditi ob cestah ipd.

plus, da naj poudarjajo še kake druge stvari na katere naj bomo pozorni, ne samo hitrost (recimo danes sem dobil na mail, sicer že videno, reklamo, ki opozarja da pazimo na motoriste - človek spelje s križišča in pogleda levo, potem pa desno ter spelje. ta čas pa je z leve prišel motorist, ki ga ni opazil ter je zapeljal direktno predenj ;)

se pa strinjam, da bi moglo bit mal več take propagande. sicer pa name ne vlipa ravno veliko. se zavedam posledic, ki jih ma lahko vožnja (delam v pisarni, ki se ukvarja z odškodninami. tam vidim marsikaj, tudi veliko žalostnih zgodb v živo, na katerih potem delam)

lp
Slika

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Ne maj 13, 2007 3:35 pm

Ob uni reklami z alkotom sem se spomnil na dogodek ki sem mu bil priča decembra. 5 letni otrok se je iztrgal iz rok materi, ki je zaprla rata trgovine na stranski cesti, skočil čez cesto k njihovemu avtomobilu nakar je v istem trenutku prehitro pripeljal nek "veseli decemberček" in ga zbil. Malega je odneslo 10 metrov po luftu ravno k pločniku (in k sreči se ni udaril še v rob pločnika). No sreča je hotela, da je imel potem mali le zlomljeno nogo, voznik pa doživljenjsko sramoto pijanega norca (pa je tip star okoli 40-50 let, navaden delavec, ki je pač "praznoval veseli" december, nakar se mu je mudilo domov) ki bo še lep čas odplačeval svojo napako, trpela bo pa (k sreči samo) njegova družina ko mu bodo trgali denar od delavske plače. Ampak to je bil še best case scenario....

Komentar na te filmčke pa samo: Groza. In potem se najdete junaki ki trdite, da ni bila nikoli kriva hitrost... Hitrost in pijača sta oba ista krivca. Ni važen način ampak kaj se je potem zgodilo.

@Jorgeus: TOČNO tako kot si napisala. vsak dan vidimo reklame za alkohol, da bi pa takšne reklame vsaj 2x dnevno zavrteli pa ne. Ne vem no mene osebno takšni filmčki kar konkretno ganejo in če bi ljudje videli tole bi bil efekt gotovo večji kot višanje kazni. :roll:
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
Lignage
Moderator foruma

Napisal/-a Lignage Ne maj 13, 2007 4:57 pm

Primitivcem take reklame ali karkoli drugega ne pomaga popolnoma nič...

Na cestah se pa žal srečujemo s primitivizmom najvišje mogoče mere. Če ne bi sam doživel, ne bi mogel verjeti, da je vse to mogoče.

Za izboljšanje varnosti bo potreben še velik preskok v mislih mnogo ljudi in posledično odrasti na tem področju.

Naj za konec in ob tej priliki dodam še eno primitivnost izmed mnogih, ki je prisotna zadnji čas na cesti. V Mengšu je zrasel nov avtosalon Mercedes, ki se nahaja tik ob cesti v smeri proti Mostam. In od takrat opažam enega, mogoče tudi več zelo dinamičnih voznikov v povsem novem Mercedesu CL coupe, ki bi druge najraje izrinili s ceste. Ne vem ali gre za testne vožnje ali pa se tam zaposleni izživljajo :? ...testirajo 12-valjni motor :?:

lp, mm

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Ne maj 13, 2007 5:06 pm

Kljub kaznim je useeno se vedno ogromno nesrec, ce se nemotim je stevilka celo visja od lani :? Torej visje kazni niso resitev.
Take reklame kot je v prvem linku pa pomoje glih niso prebavljive na tv-ju.
Sicr pa z usakodnevnim predvajanjem zadeve na tvju bi lo tole isto kot tisti grozni napis kajenje ubija na skatli cigaretov.
PRvi mesec dni si malo cudno gledal, zaj ko pa je to ze tako dolgo tam gor te sploh vec ne moti. Se pa strinjam da bi z pravimi reklamami oz objavami zmanjsali stevilo nesrec.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Ne maj 13, 2007 6:48 pm

monster_d je napisal/-a:PRvi mesec dni si malo cudno gledal, zaj ko pa je to ze tako dolgo tam gor te sploh vec ne moti. Se pa strinjam da bi z pravimi reklamami oz objavami zmanjsali stevilo nesrec.
Hm, a zdaj več ne moti? To pomeni, da nihče tega sploh več ne opazi, torej namen ni dosežen.... ?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov