Debate, ki niso vezane na ostala področja...

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če jul 26, 2007 5:41 pm

Kael je napisal/-a:Nevarno, ker? Kot sem rekel: smeri vožnje še nisem falil, kljub čez 100.000 prevoženih v 2,5 leta odkar imam izpit. Pač levo in desno na pamet me j**e. Žmigavc in podobne zadeve niso problem: pač porineš v smeri zavijanja volana podzavestno in je problem rešen.

Glede porabe: motor je 1.9 TDI s 105 KM. Vse možne načine in kombinacije vožnje sem testiral na testnem Leonu s taistim motorjem, vse kar je bilo razlike v tistem avtu napram mojem je bil višji nivo opreme. Dokler nisi šel čez 110-120 si se fural pod 6 litri, čim je šlo 130+, je kazalo porabo 6.6l/100km. Podatki s pumpe, ker se je tudi meni malo čudno zdelo so podobni: v eno smer v maribor pri 110 realna poraba 4.97 l / 100km, maribor celje pri 140 6.82 l / 100km. Večkrat sem že omenil: mama ima VW Tourana s taistim motorjem: z enim tankom naredim med 500 in 600km (avto je nov), ker ga tišči. Sam s taistim avtom naredim od 790 do 900 km brez težav. Tako da podatki so nažalost realni. Primerljivega bencinca, Seat Leona 1.6 s 102 KM sem tudi peljal do Ce-Mb, isti režim podatki sledeči: ce-mb pri 110 7.3 l / 100km, pri 140 9.33 l / 100km, bil je spet testen, 3500 prevoženih. Tudi pri drugih oblikah vožnje so bili rezultati podobni. Istega bencinskega motorja pod 8,4 l / 100 km povprečne nisem spravil. Pa podatkov si ne izmišljujem, ampak sem preračunaval doma pred nakupom in mi je tabela voženj ustala poleg računa in pooblastil za testne vožnje.

Glede na moj način vožnje in zapisnik vseh povprečnih porab mi avto trenutno po 6.000 prevoženih pije 5.56 l / 100km, bencinc 1.6 s 102 bi mi vsaj 8,5 z mojim režimom vožnje. Torej vsakih 100 km, dobim 3€ nazaj, prevoženih imam 6.000, kar pomeni, da sem "dobil nazaj" že 180€. Morda zgleda malo, ampak do konca leta se bo nabralo še enkrat toliko ;).

Glede pridobivanja izpita: glede nato da je bil 2x zapored isti inštruktor in drugega, kot levo in desno mi obakrat ni mel očitat kaj, je očitno že vedel, zakaj mi je dal izpit. Kot drugo, tudi policaj s providio je pohvalil vožnjo - očitno potem, morda le nisem zastojn dobil izpita, kaj meniš ;)..

tist o izpitu je bil joke ( sem jaz tud celjan). Kar se pa porabe tiče sem negativno presenečen. Brat ma kio ceed s 115 konjskim dizlom, ki je še tezja od seata, drugače pa sta nekje enako velka, in ima porabo po 18kkm po BC 5,8 litra, s tem da niti najmanj ne pazi in da je večkrat na 180 + km/h...če vozi do 130 spravi pod 5 porabo..pa naj kdo še reče da so tdi varčni :roll:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Če jul 26, 2007 5:52 pm

Nisem vedel, sem mislil, da resno misliš :D. Hm touran ob teranju (pa ne do konca zmožnosti: tam 160, šaltanje na 3000 kuker mama fura) pije okol 10L 1.9 TDI (avto je nov, ne rabljen) in Leon z 1.9 TDI če malo bolj dinamično pelješ slabih 7 se tudi meni zdi prekleto veliko. Kaj VW delal s tem motorjem mi nau nikoli jasno. pa naj bi bil to izdatno izboljšan motor, zgrajen na osnovi trenutnega 2.0 ki je sedaj v VW modelih, Seatih. Res ta motor je katastrofa na celi črti... sploh pa če ga primerjam s prejšnjim motorjem 1.9 TDI s 110 KM, ki smo ga mel v Toledu. Avto je napram mojmu Leonu vleku k k****a in če si ga res tiščal je šla poraba čez 7, po avtocesti Ce-MB skos s končno je bla poraba 8.8, sicer sem se vozilbrez problema s klimo vret na relacije in svojem stilu vožnje s 4.3 do 4.6l porabe, težek je bil pa nekje na ravni Leona. Kot drugo - ko sem dal avto na "servis", ko mi je nekdo vrata podrsal, sem mel Alteo 2.0 140 KM doma. Sem ga proti LJ tiščal 130 kjer je blo dovoljeno, sicer 1000 - poraba 6.0, nazaj sem peljal v svojem ritmu poraba 4.8 l / 100km. Pa je pazi to večji motor, zmogljivejši motor + avto ma večji zračni upor in težji je za 200 kil. Res, nad motorjem bil očaran. Tistem v toledu in tem v altei...

Uporabniški avatar
Nicc0
Novinec

Napisal/-a Nicc0 Če jul 26, 2007 5:54 pm

audi A4 1.9 TDI 74kW

ja verjamem za cliota ker ga ima kolega, ter vem da zadeva malo pije :D

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če jul 26, 2007 5:56 pm

Kael je napisal/-a:Nisem vedel, sem mislil, da resno misliš :D. Hm touran ob teranju (pa ne do konca zmožnosti: tam 160, šaltanje na 3000 kuker mama fura) pije okol 10L 1.9 TDI (avto je nov, ne rabljen) in Leon z 1.9 TDI če malo bolj dinamično pelješ slabih 7 se tudi meni zdi prekleto veliko. Kaj VW delal s tem motorjem mi nau nikoli jasno. pa naj bi bil to izdatno izboljšan motor, zgrajen na osnovi trenutnega 2.0 ki je sedaj v VW modelih, Seatih. Res ta motor je katastrofa na celi črti... sploh pa če ga primerjam s prejšnjim motorjem 1.9 TDI s 110 KM, ki smo ga mel v Toledu. Avto je napram mojmu Leonu vleku k k****a in če si ga res tiščal je šla poraba čez 7, po avtocesti Ce-MB skos s končno je bla poraba 8.8, sicer sem se vozilbrez problema s klimo vret na relacije in svojem stilu vožnje s 4.3 do 4.6l porabe, težek je bil pa nekje na ravni Leona. Kot drugo - ko sem dal avto na "servis", ko mi je nekdo vrata podrsal, sem mel Alteo 2.0 140 KM doma. Sem ga proti LJ tiščal 130 kjer je blo dovoljeno, sicer 1000 - poraba 6.0, nazaj sem peljal v svojem ritmu poraba 4.8 l / 100km. Pa je pazi to večji motor, zmogljivejši motor + avto ma večji zračni upor in težji je za 200 kil. Res, nad motorjem bil očaran. Tistem v toledu in tem v altei...

na to se lahk sam nasmehnem. Sam ta tvoja poraba je res pretirana za tdi..ali si pa za razliko od večine vsaj iskren in ne trdiš da ti tdi žre 3 litre ko ga tišiš :D ..no pa dost o tem oziroma lahko po p.m se zmenva ker sva ful offff
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
rockson
Nov uporabnik

Napisal/-a rockson Pe jul 27, 2007 9:49 am

Kael je napisal/-a:
Nicc0 je napisal/-a:haha 130 pa tlko porabe lol :D s kolegom bli v Rovinju ta vikend in poraba 4.7l na 100km pri 150km/h

Avto, motor,...?

Sicer povsem verjamem, da ne boš mislil da nabijam: sem vozil 1.5 DCI Clio Storio od kolega s 70 konji: poraba med 4.0 in 4.5 s klimo.

Halo?!
Pa kje vi namerte tako porabo? Jst mam glih tazga cliota, pa imam v 18kkm povprečno porabo kot kaže spodaj. Večina je mestne vožnje in AC (tempomat na 130). Men na AC pri 130 na uro pije preko 6 litnov (pa BC laže za cca 3 deci v minus).

Je pa res, da avto še ni bil na 1. servisu. Morda bo potem bolje. Trenutno ima moj clio enako porabo kot jo je imel pred tem stari Megane 1.9 dCi (s čipom na 140KM in preko 100kkm). S tem, da sem megana precej bolj teral (AC skoraj vedno 160). To mi nikakor ne gre v lajšto.

Uporabniški avatar
rockson
Nov uporabnik

Napisal/-a rockson Pe jul 27, 2007 10:13 am

Aja.
@Kael - tako utopično sem tudi jaz razmišljal včasih. Bolj bom pazil avto, več bom dobil za njega. Bullshit.

99% folka gliha ceno že pri prvem klicu. Nekaj od njih ti ponudi neko ceno, in ga pride iskat, če se strinjaš.

Kdor pride avto pogledat pa ponavadi gliha z argumentom da se prodaja drugje enak za nižjo ceno. Greš pogledat in vidiš da ima pol manj opreme in je ves nekaj obutan. Ko nekomu to poveš ti pa prbije -mene ne zanima oprema in pleh, važn da mašina dela.

In izpadeš ko budala. Če hočeš dobit dobro ceno za svoj avto, potem boš kar nekaj časa čakal, da pride pravi kupec okoli.

DragonXP
Nov uporabnik

Kraj: Goriška Brda

Napisal/-a DragonXP Pe jul 27, 2007 10:24 am

Hmmmm te porabe so mi malo cudne po pravici povedano.... Imam Seat ibizo 2005 letnik 1.4 16V ... pa mam povprecno porabo 7.1 l / 100km , pa nimam glih lahke noge... se kar veckrat zavrti na 6000 rpm...

Kukr mam pa jst izkusnje z dizelci, imajo tako porabo kot si ti reku torej nekje 7l na 100km TDI-ji s 150KM ali 130KM.... to sm vozu pa vem da tolk pije na povprecno porabo.... pa tudi poznam folk ki jih vozi pa vem kolk pije zadeva... zato sem si tudi sam zazelel met naslednji avto kak TDI s 150KM....

Oprosti samo to mi res ne gre v glavo tako visoka poraba...
The Dark Emperor

VET
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a VET Pe jul 27, 2007 9:04 pm

se mi ne da brat vse solate in norih idej ..... naj še jaz opišem svoje ravnanje ko sem se znajdu na AC 4.7. na vrhniki ko je močno usula toča

da bi ustavljal kjerkoli na AC mi ni padlo na kraj pameti .... sem našel drugačno dovolj varno rešitev pred točo .... zapeljal sem za prvi šleper ki je vozil cca. 40 in se mu prilepil na rit <2m ..... res da sem mogoče malenkost tvegal obtolčen odbijač več pa ne ..... ampak sem imel oči skoz na njegovih štoplampah in se počasi vozil za njim naprej v hudem pršu vode BREZ TOČE ki je sekala le pol metra stran od bokov mojega avta in seveda nad njim :)

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael So jul 28, 2007 2:38 pm

speedfreak je napisal/-a:
Kael je napisal/-a:Nisem vedel, sem mislil, da resno misliš :D. Hm touran ob teranju (pa ne do konca zmožnosti: tam 160, šaltanje na 3000 kuker mama fura) pije okol 10L 1.9 TDI (avto je nov, ne rabljen) in Leon z 1.9 TDI če malo bolj dinamično pelješ slabih 7 se tudi meni zdi prekleto veliko. Kaj VW delal s tem motorjem mi nau nikoli jasno. pa naj bi bil to izdatno izboljšan motor, zgrajen na osnovi trenutnega 2.0 ki je sedaj v VW modelih, Seatih. Res ta motor je katastrofa na celi črti... sploh pa če ga primerjam s prejšnjim motorjem 1.9 TDI s 110 KM, ki smo ga mel v Toledu. Avto je napram mojmu Leonu vleku k k****a in če si ga res tiščal je šla poraba čez 7, po avtocesti Ce-MB skos s končno je bla poraba 8.8, sicer sem se vozilbrez problema s klimo vret na relacije in svojem stilu vožnje s 4.3 do 4.6l porabe, težek je bil pa nekje na ravni Leona. Kot drugo - ko sem dal avto na "servis", ko mi je nekdo vrata podrsal, sem mel Alteo 2.0 140 KM doma. Sem ga proti LJ tiščal 130 kjer je blo dovoljeno, sicer 1000 - poraba 6.0, nazaj sem peljal v svojem ritmu poraba 4.8 l / 100km. Pa je pazi to večji motor, zmogljivejši motor + avto ma večji zračni upor in težji je za 200 kil. Res, nad motorjem bil očaran. Tistem v toledu in tem v altei...

Glede Toleda in Alteje mislim, da je poraba normalna za dizla in lahko oba motorja označim za prekleto varčna. Če pa se komu ob normalni vožnji uspe vozit 2.0 motor s ne vem 4.5l / 100KM in 1.4-1.5 tone, je pa res car (razen po klancu dol).

Verjetno vas večina malo zmajuje z glavo o porabi Leona in Tourana. Touran ima 7500 prevoženih in kombinacija šaltanja pri 3000 prm, dosti mestne vožnje in avtoceste s 160+ na uro, kakor vozi mama, pač dajo take rezultate torej nekje med 9 in 10.5 litri. Sicer se da Tourana, dokler ne presegaš 110 na uro, nezno voziš po mestu, normalno vozit nekje med 6 in 7 litri, kar se meni zdi za tako škatlastko obliko, prižgano klimo in težno 1.7 tone nekje sprejemljivo. Ampak je pa dejstvo, kar sem tudi preveril: če nastaviš magari tempomat in se pelješ CE-MB s 135 (ta hitrost zato, ker števec hitrost malo laže) je BC pokazal porabo 7,7 L / 100km, po pumpi izračunano pa 7,9 L / 100km. Ob božnji dobrih 100 na taisti relaciji pa je bila poraba 6L. Očitno to škatlo res j**e zračni upor pri velikih hitrostih. Nimam odgovora. Kar se tiče Leona je pa tako: motor je isti kot v Touranu, le da ima 5 prestav in 6000 prevoženih. Dokler je hitrost tam do 120 ponovno, 5.5L ni problem. Čim pa začneš malo bolj živo vozit, na avtocesti recimo 140, se poraba tanka takoj zaključi pri slabih 7 L / 100km. Sedaj pa vsaj moj motor je bil pravilno uvožen - prvih 2000 km ni bilo druga kot sama avtocesta in dobra stotka, potem pa še 2.000 km same relacijske vožnje, a čim si privoščiš več od nedeljske vožnje, poraba gre strmno pri 7L. Koliko je to normalno, pa presodite sami. Razloga, da bi pa zdej neki nategoval folk z višjo, oziroma nižjo porabo pa ne vidim. Očitno je 1.9 TDI s 105 KM precej ponesrečen izdelek s strani VW. O mesti vožnji in klimi pri teh dveh motorjih pa nebi izgubljal besed: Touran pod 8,5 ne gre, v kolikor stojiš na več kot enem semaforju, Leona pa pod 7,5 tudi precej težko...

Update: ravnokar prišel s pumpe: punca se je vozila vsako jutro 14 dni 6km v službo in nazaj, enkrat se peljala iz CE do NM in nazaj. Šaltanje striktno pri 2200 rpm, klima vžgana na 2 stopnji + kroženje zraka ves čas. Poraba: 7.6l / 100km. :roll: Kot sem rekel, čim je mesto, je poraba v nebesih.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic So jul 28, 2007 3:26 pm

Ne vem, če je vožnja samo po AC najbolj idealno vpejevanje - v bistvu bi moral menda čim bolj variirat obrate, no jaz sem tudi tako počel.
Porabo imam okoli 6 litrov oziroma malo nad 6 litrov -je veliko tudi mestne vožnje, pa klima, in seveda motor še ni čisto utečen (ima dobrih 5000 km). No LJ-Portorož in nazaj je pa bilo ene 5,7-5,8 (klima, vožnja po omejitvah, no včasih majčkeno hitreje, khm, khm :) .

Tako da 105 TDI definitivno ni ponesrečen izdelek, v golfu V se obnese super. Ni naključje, da je v Nemčiji dobrih 40% golfov V prodanih točno s tem motorjem (od vseh motorjev sploh, ne le dizelskih) in na nemških forumih vsi priznavajo, da je moči čisto dovolj, porabo pa imajo vsi nizko.
Aja, šalta se pa TDIja pri 1600 obratih, ne 2200 ;) mišljeno seveda za vsakdanjo ležerno uporabo, za bolj ostro vožnjo je pa druga pesem...
No je pa možno da pa ta mašina ni tako posrečena v Leonu, to je pa možno, pa odvisno od menjalnika....
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron So jul 28, 2007 3:28 pm

zapiram ker nima ze kaksne 2 strani veze s topicom :idea:
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov