kolesar je napisal/-a:Ne primirjat hrvaške avtoceste, ki je grajena na montažni osnovi, kot nekateri stari viadukti pri nas (mislim da viadukt vrhnika, na katerem dostikrat kaj popravljajo- na faksu so nam razložili da je bil narobe zrajen.)
Me zanima v kakšnem stanju bo hrv. avtocesta proti dalmaciji čez 15 let (ko bodo američani ki so jo zgradili in pobirajo cestnino spokali.)
GooDieZ je napisal/-a:Začaran krog malo drugače...
Preden okrivite nekoga za stanje ceste se najprej vprašajte čigava je cesta. AC in hitre ceste so v domeni DARS-a, magistralke in medkrajevne so od DRSC (Direkcija republike slovenije za ceste). Velika večina cest po naseljih pa je v lasti občine (izvzeto to kar pokriva DRSC). Taka je tudi shema financiranja izgradnje in sanacij obstoječih cest.
Res je pa tudi da vsi varčujejo pri popravilih in popravljajo samo res uničen del ceste. Temu primerno je tud popravilo cestišča, meni je čist jasno da ne more izvajalec del opravit dela v vrednosti 20.000€ za 15.000€... En primer je recimo popravilo 400 meterskega odseka ceste, prideš tja in ugotoviš da je uničen odsek 450m dolg... oni pa plačajo samo 400m popravila. Za dobro sanacijo bi bilo potrebno pofrezat kolesnice na celotnih 400m ceste, plačajo pa samo 200m frezanja cestišča...
In kaj se pol dogaja je zelo odvisno od podjetja ki izvaja dela, eni še dajo nekaj na kvalitto drugi pa še tistih 200m ki je plačanih ne pofrezajo. V tem primeru 400m odseka smo na lastne stroške frezali skoraj 800m kolesnic ker je ta odsek bil popravljen pred 5imi!!! leti.
Še slabše je stanje na cestah v lasti občine, tam pa rečejo da lahko delaš za 30.000€ in ko prideš do teh stroškov pač nehaj delat. Pa se pol čudite kdo je kriv da se sredi naselja neha "lepa" cesta.
GooDieZ je napisal/-a:Začaran krog malo drugače...
Preden okrivite nekoga za stanje ceste se najprej vprašajte čigava je cesta. AC in hitre ceste so v domeni DARS-a, magistralke in medkrajevne so od DRSC (Direkcija republike slovenije za ceste). Velika večina cest po naseljih pa je v lasti občine (izvzeto to kar pokriva DRSC). Taka je tudi shema financiranja izgradnje in sanacij obstoječih cest.
Res je pa tudi da vsi varčujejo pri popravilih in popravljajo samo res uničen del ceste. Temu primerno je tud popravilo cestišča, meni je čist jasno da ne more izvajalec del opravit dela v vrednosti 20.000€ za 15.000€... En primer je recimo popravilo 400 meterskega odseka ceste, prideš tja in ugotoviš da je uničen odsek 450m dolg... oni pa plačajo samo 400m popravila. Za dobro sanacijo bi bilo potrebno pofrezat kolesnice na celotnih 400m ceste, plačajo pa samo 200m frezanja cestišča...
In kaj se pol dogaja je zelo odvisno od podjetja ki izvaja dela, eni še dajo nekaj na kvalitto drugi pa še tistih 200m ki je plačanih ne pofrezajo. V tem primeru 400m odseka smo na lastne stroške frezali skoraj 800m kolesnic ker je ta odsek bil popravljen pred 5imi!!! leti.
Še slabše je stanje na cestah v lasti občine, tam pa rečejo da lahko delaš za 30.000€ in ko prideš do teh stroškov pač nehaj delat. Pa se pol čudite kdo je kriv da se sredi naselja neha "lepa" cesta.
halo007 je napisal/-a:Ni tle problem v delavcih.
Pa vi probite delat 8 al pa ne vem kok ur na dan to kar oni delajo.
Butli. Se vidi, da še noben od vas ni delu.
pi je napisal/-a:halo007 je napisal/-a:Ni tle problem v delavcih.
Pa vi probite delat 8 al pa ne vem kok ur na dan to kar oni delajo.
Butli. Se vidi, da še noben od vas ni delu.
ne ti meni da nisem delal, ker sem v življenju delal toliko različnih del, da ti sploh jasno ni....
Templar je napisal/-a:Še nekaj je rak rana cest in to so javna naročila. Saj se izbere najboljši ponudnik ampak po ceni in ne po kvaliteti. Zato se potem zgodi da ceste zida in popravlja podizvajalec s.p. brez izkušenj in zaposlenimi albanci ki delajo za 1,7€ na uro.
Potem pa je še tu dejstvo da so večinoma vsi izvajalci nekvalitetni hkrati pa jih tudi tržno povpraševanje NE sili k konkurenci ki bi temeljila na kvaliteti ampak samo ceni.
PRIMER:
Ravno zadnjič sem imel priliko opazovat gradbišče ker ima moje okno ravno pogled na eno. Treba jim je bilo odstranit betonske podstavke žerjava ki so jih zabetonirali pol leta prej. Podstavka velika cca 1mX5m in od 15-30cm debeline. Kolikor sem ocenil in glede na to da je bilo treba razbiti samo pol podstavka in ga prestavit v kontejner s pomočjo žerjava bi to lahko opravila dva delavca v 2-3urah.
Delo je bilo naloženo trem delavcem ki so delo opravljali CEL delovni dan od 7:00-15:00. Kako je to izgledalo pa sedaj. Eden se je naslanjal na pnevmatsko kladivo druga dva pa bi morala odstranjevat karkoli je pač uspel nalomit. Po slabi uri je delovna vnema zelo padla in videlo se je še samo tistega, ki je nonšalantno slonel na kladivu in pogledoval čez ramo če je kje nadzorni ostalih dveh pa nikjer. Čez kako uro, dve uri šef pride mimo nahruli ona dva ki sta časkala v enem od postavljenih kontejnerjev in ju nažene delat. Ona dva ko prerojena se zakadita proti onemu s kladivom a šef je zginil za vogal še predno sta dosegla svoje delovno mesto in se obrneta za 180 stopinj in nazaj v kontejner...
To je pogled na gradbišče kjer so že 3X prestavili JAVNO OBJAVLJEN ROK dokončanja...
Energetik81 je napisal/-a:Evo, še ena "poslastica" SLO cest: http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik//272835/
Uničena podlaga po 2 letih pri 10 letni garanciji?? To so zihr kakšne fore, dal so cenej material na tla, pa denar pobasal.![]()
LP
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov