Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če maj 07, 2009 7:58 pm

jaz si bom tank kupu pa bom mel mir kar se crashov tice.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če maj 07, 2009 9:47 pm

Za vse ki še ne veste, :P Vozite se po pločniku, saj tam se ne dogajajo nesreče, in ni treba kupovati WV za "varne" "avtomobile" ali spet kolikor se že temu reče :cry
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če maj 07, 2009 10:02 pm

darwin je napisal/-a:Dejstvo je, da se na področju varnosti v cestnem prometu da še zelo veliko narediti, sploh glede na tendence, da bi k njenemu izboljšanju prispevala ne samo avtomobilska industrija ampak tudi ceste. S tem mislim ceste kot celoto, od projektanta, ki ima v mislih prometno varnost, tako da v vozišče vgradi senzorje, ki bodo samodejno komunicirali z vozili, sporočali stanje vozišča, vozilu javljali poškodbe, morda zastoje za nepreglednim ovinkom, sporočali še varno hitrost, ..., da že ob projektiranju poskrbi za ustrezne izletne cone, ki bodo podaljšale pot ustavljanja, pa do vzdževalca, ki s senzorjev dobi podatke, katere odseke je potrebno sanirati, da skrbi, da so ceste nenehno v brezhibni kondiciji, ...
Nenazadnje bi neka samostojna neodvisna institucija, ki bi podobno pot Euro NCAP ocenjuje vozila po celotni EU ocenjevala ceste odlična spodbuda državam, da gradi najboljše ceste.

Na tem področju je bilo v zadnjem času narejenih en kup študij in raziskav, potrebno je še veliko dela, a v prihodnosti lahko pričakujemo da se bo število žrtev v prometu zmanjšalo.

Pri razvoju vozil se pa še zelo veliko da narediti na aktivni varnosti. Če avto samo eno sekundo pred nami ugotovi, da se bomo zaleteli in če začne zavirati to sekundo pred nami, smo pri hitrosti 100 km/h pridobili dodatnih 27 m zavorne poti.

Samo to je kup elektronike, ki bi rabila res veliko časa da bi bilo to za ziher. En mehanik mi je govoril, kako je mercedez razvijal neke senzorje, ki zaznavajo da se bo vozilo zaletelo, 50m pred oviro je pa začelo preračunavat. Vse skupej je blo ... avto se je sm razkantu uglavnm. Glede tega je veliko in to vsi vejo in tudi načrtujejo, samo kle oni gledajo po marketinški poti. Kdo bo kupil avto, ki bo od takega ki je danes dražji za 5,6,7,8000€... Sploh pa prvi modeli. In nima veze kle recesija. recesije sploh ni, ampak je to izgovor za izkoriščanje ljudi z nabijanjem cen. Uglavnem tudi električni avti bi se danes lahko že prodajali oz bi poznali samo električne, samo kako bi pa tajkuni in države služile z nafto?!. Formula je pa v igri tolko denarja, ki ga marsikdo niti 1/20 niti na sliki ni vidu, tam so velike hitrosti, vozniki bogati, tok bogati da si z 100€ riti brišejo. In seveda 'zvezde' morajo biti varne. Mi, ki smo pa hrbet oz žvina sveta, pa imamo to kar imamo. Poenstran so pa nesreče samo zaradi alkoholo,hitrosti ter neprevidnosti. In vsak pri sebi ve, da se pa lahko to vsakmu naredi. je pa lep dokaz to, da firme delajo samo za eurocnap do 64km/h oz tekmujejo med seboj.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če maj 07, 2009 11:02 pm

To zaznavanje in reagiranje ob nesrečah že imajo nekatere velike limuzine (MB S, Volvo S80 ?, BMW 7 ?...) in ni toliko dražje, dela pa hitro in zanesljivo in sicer tako, da pripravi potnike na trk (zategne v. pasove, premakne vzglavnike, morda tudi "odmakne" volan, ....lahko bi tudi zaprlo predale, napelo mrežo v karavanih itd...) in tudi divje zavira (po potrebi). To ni tako drago pa tudi tehnologija in trg sta že. Bolj je problem, da se takim lahko hitro zakantaš v rit... :lol:

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe maj 08, 2009 7:33 am

l0g1t3ch je napisal/-a:No lahko pa dodamo en velik airbag spredaj na odbijač :lol:

Nekaj takega da bi bil narejen iz orgormno manjših celic kot tista mehurčkasta zadeva za ambalažo. Sproži se pa ko senzorji zaznajo neizogibni trk.

Evo pa se naša havba še podaljša za kakih 30cm :lol:

Tole je dejansko zelo dobra ideja. Tehnologija je že, zasede malo prostora. Vsak decimeter dodatne zmečkljive cone pa ogromno pomeni pri trku. Je pa res, da ne bi mogli sprožiti sistema ob samem trku, ker bi bil takrat npr. v odbijaču zložen AB že uničen... Obvezen bi bil nek IR ali UZ sistem za zaznavanje ovire spredaj. Ampak kako bi ga prepričali, da se ne sproži, ko stojiš pred semaforjem in gre mimo pešec? :lol:
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

l0g1t3ch
Nov uporabnik

Napisal/-a l0g1t3ch Pe maj 08, 2009 8:34 am

Enostavno rečeš da se ta zadeva nima kaj sprožat če ni hitrost vozila vsaj 50km/h.
Zaznavanje neizogibnega trka pa ima tudi že nekaj vozil, samo sedaj te samo zategne v sedež in podobno.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe maj 08, 2009 8:53 am

abbe je napisal/-a:jaz si bom tank kupu pa bom mel mir kar se crashov tice.

Ja, samo kaj boš pa potem naredil, ko si bomo še vsi ostali kupil tanke? Bomo pa spet vsi na istem oz. še na slabšem.

Drugače pa tista ideja o airbagih na prednjem odbijaču, ki je bila izrečena bolj v hecu v končni fazi sploh ni tako neumna, kot se sliši na prvi moment. Seveda je takole iz naslanjača lahko pametovat o tem in onem, ampak dostikrat so se takole že utrnile velike ideje. Potrebne bi bile seveda obširne raziskave. Prepričan sem pa tudi sam, da bomo že čez par 10 let priča stvarem, ki si jih danes ne moremo zamislit. Na vseh segmentih se da zadeve še izboljšat. :idea:
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc So maj 09, 2009 9:47 pm

Hm eno vprašanje. Jaz, ko vozim držim volan samo z levo roko "ko nek frajer", ampak tako mi je bolje vozt, kot z obema rokama in mi je prišlo danes na misel, kaj če se zaletim dobim roko direkt v obraz z airbagom vred.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz So maj 09, 2009 9:55 pm

abcabc je napisal/-a:Hm eno vprašanje. Jaz, ko vozim držim volan samo z levo roko "ko nek frajer", ampak tako mi je bolje vozt, kot z obema rokama in mi je prišlo danes na misel, kaj če se zaletim dobim roko direkt v obraz z airbagom vred.

Ne.
lp

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Napisal/-a abcabc So maj 09, 2009 10:03 pm

W|zz je napisal/-a:
abcabc je napisal/-a:Hm eno vprašanje. Jaz, ko vozim držim volan samo z levo roko "ko nek frajer", ampak tako mi je bolje vozt, kot z obema rokama in mi je prišlo danes na misel, kaj če se zaletim dobim roko direkt v obraz z airbagom vred.

Ne.
lp

Kakšno pojasnilo saj roko imaš dejansko ravno, čez airbag, jaz jo imam na vrhu.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe So maj 09, 2009 10:24 pm

abcabc je napisal/-a:
W|zz je napisal/-a:

Ne.
lp

ja kako lahko sploh vozis tako da mas roko na sir bagu.a sploh lahko zavijas?
mislm ce tkole vozs si brez zamere budala.sj niti ne drzis fino volana v roki,kaj ce v kako luknjo zapeljes al cez kasn kamn ti koj volan obrne pa gres lahko celno v koga drugega?
a ti sploh kj razmisljas ko vozis al kaj?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz So maj 09, 2009 10:31 pm

Lahko ti roka v obraz prileti.
Tako nekako:
Slika

Pa zelo velika verjetnost da ti jo podrsa (ožge) ali pa zlomi.

Uporabniški avatar
Senad
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Senad So maj 09, 2009 10:44 pm

abbe je napisal/-a:
abcabc je napisal/-a:
W|zz je napisal/-a:

Ne.
lp

mislm ce tkole vozs si brez zamere budala.sj niti ne drzis fino volana v roki,kaj ce v kako luknjo zapeljes al cez kasn kamn ti koj volan obrne pa gres lahko celno v koga drugega?

pomoje drzi na vrhu volana, ne pa na sredini volana.
67,0420305 Vseh statistik ni natančnih.

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Napisal/-a abcabc So maj 09, 2009 10:53 pm

abbe je napisal/-a:
abcabc je napisal/-a:
W|zz je napisal/-a:

Ne.
lp

...., da se razumemo na vrhu volana

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So maj 09, 2009 11:51 pm

Sonček - odvadi se tega!
Roka na vrhu volana res ni dobra za ničesar. Težko natančno in hitro zaviješ, luknje ti res lahko premaknejo volan in z roko na vrhu to zelo težko OK korigiraš, predvsem pa ti airbag lahko poškoduje roko, dlan, prste, komolec in rame (zlom, izpah), če pa ti roko porine v faco, si lahko tudi ob kakšno oko, zobe, jezik ali krivino nosu. Če se pa z roko volana močno oklepaš in imaš zelo močne prste, ti pa airbag roko lahko tudi odtrže(samo črni humor? :P ). Sicer dvomim, a preizkusil boš ti, ne jaz.

Zavedaj se, da je to prava eksplozija, ni hec.

Saj jo lahko imaš (samo eno) ob strani.

Ni zmaga, če daš sam sebi Knock Out.

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Ne maj 10, 2009 12:03 am

Tako je nekako najbolj pravilno oz. najboljši položaj za držo rok.

Slika

Še bolje pa če je palec na notranji strani (tu na sliki ni tako) - pač da ga držiš okoli volana (upam, da razumete kako mislim).
Imam tudi jaz grdo navado in sicer to, da skoraj vedno vozim z levo roko (pa nimam roke čez volan).

Pozabljamo na eno pomembno dejstvo (ki lahko ''igra vlogo'' v prom. nesreči)! Več kot polovica voznikov nima pravilno nastavljen vzglavnik. Ponavadi je sedež tako dol oz. nazaj, da je vzglavnik pri polovici hrbta :?

Uporabniški avatar
Ruki84
Nov uporabnik

Kraj: Deželica grozdja in cvička

Crash test

Napisal/-a Ruki84 To maj 12, 2009 1:13 pm

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz To maj 12, 2009 5:47 pm

chevy je napisal/-a:Še bolje pa če je palec na notranji strani (tu na sliki ni tako) - pač da ga držiš okoli volana (upam, da razumete kako mislim).

Ponavadi učijo tako kot je na sliki, drugače utrpiš še polomljene palce, ker pred nesrečo s prsti z vso silo stisneš ("objameš") volan, roke ti pa naprej porine..

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy To maj 12, 2009 6:15 pm

W|zz je napisal/-a:
chevy je napisal/-a:Še bolje pa če je palec na notranji strani (tu na sliki ni tako) - pač da ga držiš okoli volana (upam, da razumete kako mislim).

Ponavadi učijo tako kot je na sliki, drugače utrpiš še polomljene palce, ker pred nesrečo s prsti z vso silo stisneš ("objameš") volan, roke ti pa naprej porine..

Če verjameš al ne sem jaz tako držal volan (ko sem imel nesrečo), da je ratal jajčast :lol:
Avto pa ni imel airbag-ov.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf To maj 12, 2009 6:18 pm

Slika

Takole jaz držim volan samo če kašen brzinec usekam po Zaplani, ali v I.O.C. Zapolje

PS: Saj res, varen avtomobil je samo če prav držiš volan. :lol: :cry :bonk
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov