Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Če apr 29, 2010 4:35 pm

Strokovnjak je napisal/-a:Vedno, vedno ista zgodba. Večina tistih, ki pljuva po elektronskih pomagalih, se vozi v starih kantah, ki še servo volana nimajo. Tudi po servo volan je bil v začetku deležen kritik, v smislu, da "ne čutiš" ceste, danes je pa nepogrešljivi del opreme.

Tako je, stare kante + Šumaherji za volanom.. vsa dodatna oprema je odveč.
Jaz sem vozil dva avtomobila brez espja, zdaj pa imam avto z in trdim da je zelo koristen pripomoček.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če apr 29, 2010 4:40 pm

cruiser1 je napisal/-a:
Drocky je napisal/-a:esp je zakon. Pa ne zato, ker se zato lahko hitrej peleš, amapk ker se lahko bolj sproščeno pelješ. Sem doživel kritične situacije z avtom brez kakršnekoli elektronike, z avtom, ki je imel abs in v kritično situacijo sem spravil tudi avto z espjem.
Predvsem je bila razlika v tem, da se v avtih brez espja pošteno nagaraš, da rešiš situacijo. In največji problem je to, da z avti brez espja je vedno bla podobna situacija. Prazna cesta, dež in flika ali štukan asfalt na ovinku, totalno neskoncentriran ali zamišljen in hotrost manjša kot navadno v podobnih razmerah na istih odsekih.
Avtu z espjem, sem pa spravil v najbolj kritično situacijo na vaški cesti pozimi, ko je zgledala skoraj ko makadam in bi brez esp pikiral naravnost iz ovinka, kljub smešni hitrosti.

Pa še to. Novejši avti so občutno težji kot so bli stari in na spolzki podlagi se to nenormalno pozna

Glede na to kar si napisal se mi zdi, da tebi tudi ESP ne ABS, ne karkoli drugega nič ne koristi. Vedno boš avto spravil v kritično situacijo, upamo le, da ne boš kdaj kaj hušega storil.
Sem že omenil, da tudi avta z ABSom še nikoli nisem imel. Pa vseeno nikoli nisem s ceste letel ali povzročil nesreče. Matr, pa jaz sem očitno živ fenomen :roll:

V glavnem preveč hvalite razne nove igračke. Ja! Se strinjam, da ESP in ABS lahko prav prideta, vendar tudi brez tega lahko normalno in varno voziš.
Aja. Pa tudi jaz sem že slišal pritožbe čez ESP, predvsem pri Off Roaderjih. Ravno prejšni teden mi je nekdo razlagal, da se je skoraj prevernil, ker je pozabil izklopit ESP in mu je vzel moč ravno v trenuku, ko je to najbolj potreboval! To je vse kar sem si zapomnil. Smo takrat že malo popili pa se ne spomnim vsega natančno. oops
tudi jaz ne....
Sicer pa se razlike o tem kolkrat prideš v nevarno situacijo pojavljajo tudi v tem, kje se večinoma voziš ter koliko prevoziš. Ker v mestu ti res bolj malokrat pride prav esp, vsaj jaz nimam tam težav.

Glede offroada in vklopljene elektronike, pa sploh ni vredno komentiranja. je pa res, da včasih esp in asr vzameta moč s koles takrat ko jo potrebuješ.
LP Rok

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če apr 29, 2010 4:56 pm

cruiser1 je napisal/-a:Aja. Pa tudi jaz sem že slišal pritožbe čez ESP, predvsem pri Off Roaderjih. Ravno prejšni teden mi je nekdo razlagal, da se je skoraj prevernil, ker je pozabil izklopit ESP in mu je vzel moč ravno v trenuku, ko je to najbolj potreboval! To je vse kar sem si zapomnil. Smo takrat že malo popili pa se ne spomnim vsega natančno. oops

Po eni strani se imate za neke hude voznike, po drugi se pa ne znate vnaprej pripraviti na razmere, ki vas čakajo (=beri terenska, nepredvidljiva vožnja), kjer ti logika govori, da moraš izklopiti ESP in vklopiti razna off-road pomagala (pod pogojem da avto kar koli od tega ima).

Ravno to je problem dandanes, ker folk vozi avte (večinoma so to terenci in SUV-ji), katere ne zna pravilno uporabljati, pol vam je pa elektronika kriva ko obstanete na cesti ;)

Andraz3d
Novinec

Napisal/-a Andraz3d Če apr 29, 2010 5:32 pm

ta avto se esp gor ali dol, ne bi smel prevrniti, razen ce je zapeljal na kaksen robnik, rob, ali mu je gumo počilo.

Odgovor tistim, ki govorijo, kako smo vozili pred ABS in ESP? Bistveno manj varno. Naj se povprecni voznik usede v 15 let starega 150 konjskega BMWja in naj gre malce naokoli v dezju....

Sicer pa ESP ni namenjen v prvi vrsti izogibu prevracanja, temvec avtomatskemu korigiranju smeri voznje pri zdrsih. In ESP zna bremzat na vsako gumo posebej, kar noben od nas shumijev ne zna. Torej ja, je boljsi od ljudi. In moral bi biti zakonsko obvezen.

Osebno me je ABS resil 2x v zivljenju, ESP enkrat. Sicer ne bi bila smrtna situacija, ampak najbrz sam precej razbita plocevina. Nisem tako dober voznik, da bi lahko bremzal bolj optimalno od BAS & ABS (ceprav je teoreticno mozno), sploh pa noben tukaj ni tako dober voznik, da bi avto obvladal bolje od ESP. Se teoreticno v bistvu ne da. Vsaj ne v 85 % primerih.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Če apr 29, 2010 6:17 pm

Lepo napisano, Andraz.
pskoda je napisal/-a:Problem esp-ja je največkrat, ko folk ne ve kako dela in ko ga zanese on avtomacko začne lovit z volanom avto, kar je pa absolutno narobe, drugače je esp zakon in sem za da ga imajo vsi sodobni avtomobili in športne različice možnost izklopa

Zakaj je to absolutno narobe?
Kaj pa moraš delat, če ne smeš volana obračat v smer vožnje (ceste) ?

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če apr 29, 2010 6:29 pm

W|zz je napisal/-a:Lepo napisano, Andraz.
pskoda je napisal/-a:Problem esp-ja je največkrat, ko folk ne ve kako dela in ko ga zanese on avtomacko začne lovit z volanom avto, kar je pa absolutno narobe, drugače je esp zakon in sem za da ga imajo vsi sodobni avtomobili in športne različice možnost izklopa

Narobe si me razumel oz sem narobe napisal. Nekateri lovijo avto z obračanjem volana, npr. če ti zadnji konec zanese v levo in volan zaviješ v levo kar je pravilno, če nimaš esp je pa zelo narobe

Uporabniški avatar
gepl83
Uporabnik

Napisal/-a gepl83 Če apr 29, 2010 7:41 pm

Sramota, da se spravijo ven z avtomobilom brez esp-ja in ponovijo isto napako kot mercedes z razredom A. Še večja sramota, da fiat pa pežo lahko imata esp, nemo pa ne.
Jaz imam avto z ESP jem in enega brez, pa je zelo dobra zadeva, sploh v mokrem. Je pa res, da nekaterim ne bi pomagali tudi tiri ne, da ne bi s ceste zletel.

Mislm, da bi se citroen moral mal spomnt na tale avto.
http://www.youtube.com/watch?v=gVPXgvOl0xc
GQ

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če apr 29, 2010 7:47 pm

pskoda je napisal/-a:
W|zz je napisal/-a:Lepo napisano, Andraz.

Narobe si me razumel oz sem narobe napisal. Nekateri lovijo avto z obračanjem volana, npr. če ti zadnji konec zanese v levo in volan zaviješ v levo kar je pravilno, če nimaš esp je pa zelo narobe

da sisi spet narobe napisal.ce mas esp nesmes "koktrat!" volana.ce ga nimas je to edini nacin da ujames avto
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če apr 29, 2010 7:48 pm

lenivec je napisal/-a:če maš esp težko pride do tega da bi sploh moral volan v kontra smer obračat....
razen pri namernem izivanju z ročno. Drugač epe že prej elektronika opravi svoje delo preden zadek odleti.

to ne drzi.oz drzi le delno.eni avtomobili majo zlo vsiljiv esp in zacne posredovat ravno na meji.pri nekaterih avtomobilih pa dovoljuje malo prekrmarjenja ali podkrmarjenja preden zacne posredovat.
Zadnjič spremenil abbe, dne Če apr 29, 2010 7:52 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Ni vse res kar napišem

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če apr 29, 2010 7:51 pm

Imam esp+asr. 3 krat me je rešil. Dvakrat na spolzki cesti, v ovinku in enkrat na snezeni ledeni cesti, ker ni bila posuta. pozor vozil sem 40km/h!. V enem primeru bi bilo lahko huje, v ostalih bi bila zvita pločevina. In sem za to, in tudi mocno podpiram tiste, ki pravijo da je stvar obvezna, pod serijsko opremo, tako kot je abs.

Sem pa mnenja, da boljšega ni, kot esp v snegu. Ne mislim matranje v klance ali karkoli, ampak bi bil fajn za tiste, ki imajo tezko nogo. Ko sva s sosolcem sla v sneznem metezu na rojstnodnevno zabavo, ni mogel verjet, kako ta zadeva bremza. Tudi pozorno je poslusal, ko se je vsako kolo posebej slišalo. Govorim za take ovinkaste ceste. Je pa včasih tudi slabo, ker mu asr preveč moč vzame in potem recimo nemoreš potegnit da zakople avto. Več ali manj šaltaš. Ampak za normalno vožnjo, za brez skrbi, esp poskrbi. Res je odličen.

Uporabniški avatar
tabletten
Novinec

Napisal/-a tabletten Če apr 29, 2010 7:56 pm

Hmm jaz nimam esp-ja in zelo rad namerno na PREGLEDNEM in PRAZNEM ovinku malo podriftam pa se mi ne zdi logično in zdravo da bi volan kontra zasukal takrat.

Se pa strinjam da je esp dobrodošel dodatek k vsem novim avtom (morda nekaterim tudi potuha in izgovor za še večje norenje kot so že nekateri zgoraj napisali). Glede na miselnost ljudi sigurno kdo potem še špara na gumah, bremzah, fedrih.. eh kaj pa če biti saj imam esp.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Če apr 29, 2010 8:07 pm

Nimam ESPja in ko sem pozimi malo preveč razigrano vozil dol s Pohorja po zasneženi cesti (Kope - SG) mi je avto precej podkrmaril, tako da sem ga komaj s pomočjo ročne ujel (do jarka je bilo 5 cm). Če ne bi bil pozoren in dovolj izkušen bi 100% razbil avto. In v takšnih primerih je ESP čudovita stvar.

Vzemite to kot recimo zdravstveno zavarovanje - lahko si rečeš ok živim zdravo in mi nič ne bo. Vendar ko bo pa nuja, ti ustrezna pomoč lahko reši življenje. Isto je z ESP. Sem prav vesel, da bo to obvezna oprema v novih avtomobilih!

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Če apr 29, 2010 8:15 pm

V takih primerih pomaga, če pa je v navezi z ASR tko kot ma VW (mogoče tudi ostali) pa moraš obvezno izklopit če bi se rad kam prremaknil po snegu :)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če apr 29, 2010 8:15 pm

Dejansko vsi tisti, ki ste na "ESP je brezveze" bregu, sploh ne veste v čem je glavna poanta vse te propagande, da se ga vgrajuje SERIJSKO. Namreč, ESP je v glavni meri namenjen 95%+ voznikom, ki NISO sposobni ali vožnje a la šumaher, ali VEDNO prilagoditi hitrosti razmeram kot se spodobi itd. Point ESP-ja je, da zvišuje splošno varnost na cestah (pa da ne bo zdej kdo pribil, da je ne...), tista PEŠČICA, ki pa vozi tako hudičevo previdno in ima tako hudičevo dobre reflekse (ubistvu niti ni možno...), da ga kao ne rabi, pa bo pač preživela tudi brez njega, če bo sreča. Me zanima kako bi gledali na morebitno situacijo, ko se v vas zaleti nek star gospod, ki se je nečemu izognil, a avta ni mogel obvladati. Ja, VI ste "nezmotljivi", a le nimate kontrole nad ostalimi udeleženci. TO je point ESP-ja.

Glede samega testa...hja, kanta pač, se strinjam. Ni ravno objektiven. Ampak tako ali tako 1/2 ljudi, ki spremlja takšne teste, se ne zaveda objektivnosti oz. pomanjkanja le-te, in namen takih testov je ljudem poslat sporočilo, da je "x" pametno imet. In velikokrat je potrebno, če hočeš, da je sporočilo dovolj "glasno", pač pretiravati. Saj je povsod tako. 1/2 pa je boljše kot, nevem, 1/5, ki bi se zdrznila ob objektivnem, a precej manj "spektakularnem" testu.

Pa malce za šalo in malce zares: Tudi kondomi niso nujni, če imaš kej soli v glavi, pa vseeno REŠUJEJO življenja. :)

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Če apr 29, 2010 8:39 pm

Esp, hja, jaz ga imam pa sploh nevem kako deluje k vozim po predpisih ali se malo bolj previdno od tega! 1x sem sel na prazen parking ga sprobati v dežju pa sem komaj spravil avto tako daleč da se je vklopil, oziroma nekaj je bremzal in pokal itd... Upam da nikoli ne pridem v tako situacijo da ga bom potreboval če pa že pa je tu kot nek pripomoček ki bi mi naj pomagal v določeni kritični situaciji in zato mu hvala lepa. Se pa sploh ne obremenjujem z tem če ga imam ali ne itd... bi pa seveda ob nakupu novega avta prej dal-doplačal cca 250€ za ESP kot pa za lite feltne ali drugačne tumarije ki so manj pomembne od njega!
lp.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če apr 29, 2010 8:51 pm

Kritik je napisal/-a:
Joie de vivre! je napisal/-a:ESP? .....Saj je fajn stvarca, ampak 99% je še vedno v samem avtu in pnevmatikah.

Podpis. Sam že več kot 10 let vozim avtomobile brez elekrtonskih pomagal, brez ESP-ja, brez ABS-a, je pa res da natikam na avte top end gume. Do sedaj popolnoma nobenih problemov.
Sej elektronika ni slaba zadeva, za 95% vseh voznikov. Problem je v tem, da te v avtošoli, pa to sem povedal že kzilionkrat, učijo da se v izrednih situacijah samo bremza na polno. Nihče ne govori o vtrenju volana levo, desno, o umikanju, o lovu avtomobila v primeru zdrsa zadka... To so vse stvari, ki bi po mojem mnjenju sodile v izobrazbo vsakega voznika, sicer ne takoj po opravljenem izpitu, ampak po nekaj 1000 prevoženih kilometrih (toliko da dobi nekaj samozavesti za volanom).

Lp

vse lepo in prav
nedolgo nazaj sm mogu nepričakovano bremzat v avtu moje boljše polovice
potrebno je bilo na polno pribremzati, pomaknit avto ob lev rob cestišča in ustavti- (tunel pod golovcem) zaradi karambola, ki se je zgodil 3 avtomobile spredaj
če nebi imela mazda 6 predmano ABSa bi počlo, saj sem se mu ustavil v štric (rabil sem cca 50 cm preveč prostora)
prepričan sem, da bi se s svojim avtomobilom z lahkoto ustavil, in bi sam krojil svojo usodo- ne pa da me je rešil nekdo drug
zdej kar se pa tiče ESPja- le ta zna popraviti avto, pa se tega pratično ne zavemo
uglavnem edino pravilno da se zahteva ESP in ostala elektronska pomagala serijsko
če ste pa taki asi ala Shumi svoje cajte mi pa povejte zakaj se tudi v motošportu poslužujejo elektronskih pomagal ;)
lp

Andraz3d
Novinec

Napisal/-a Andraz3d Če apr 29, 2010 8:58 pm

a ni clo tko da ga v motosportu prepovedujejo, ker je pol prevec easy?

sosed
Novinec

Napisal/-a sosed Če apr 29, 2010 9:26 pm

jaz pravim da je esp zelo dobra zadeva. po zaslugi asr sem pa prišel v en klanec pred vrtcem,kamor ni noben drug prišel, tako da sem edini pripeljal otroka do vrtca...res je utripalo in morilo avto. ampak sem dal v prvo in sem šel. pa je avto prilezel do vrha...mojo ženo je esp rešil, ker je na snegu zapeljala na robnik pločnika, če nebi imela esp bi jo zavrtelo, tako je je pa avto sam naštelal in se je peljala brez težav naprej.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 29, 2010 9:43 pm

fare je napisal/-a:Esp, hja, jaz ga imam pa sploh nevem kako deluje k vozim po predpisih ali se malo bolj previdno od tega! 1x sem sel na prazen parking ga sprobati v dežju pa sem komaj spravil avto tako daleč da se je vklopil, oziroma nekaj je bremzal in pokal itd... Upam da nikoli ne pridem v tako situacijo da ga bom potreboval če pa že pa je tu kot nek pripomoček ki bi mi naj pomagal v določeni kritični situaciji in zato mu hvala lepa.
lp.

Točno tako. Jaz se bojim, kaj in kako se vozi po naših cestah, da v parih letih doživi kar nekaj kritičnih situacij. Očitno folk zamišljeno goni po mokrih ovinkastih cestah in postavlja avte povprek na javnih cestah. :roll:
Jaz v 10 letih nisem imel tako kritične situacije, da bi moral bremzati na polno, razen 1x pri 50km/h, ko nisem predvidel, da bi tisti pred mano lahko zavil levo in na hitro ustavil. Bila je pa mokra cesta ampak sem z "nožnim ABS" sam rešil situacijo.
Pa da ne bo pomote - povsem zagovarjam serijski ABS in ESP ampak le kot izhod v nepredvideni situaciji, ne pa kot pripomoček za brezglavo divjanje po zanič mokrih ovinkih in driftanju na javnih cestah!
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov