Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ijuvan
Novinec

Kraj: SG

Napisal/-a ijuvan Ne maj 09, 2010 9:52 pm

mišek je napisal/-a:@bass, vidim, da nekaj fejst pljuvaš po kolesarjih. Zdaj si "as" ko navijaš desno ročko na 1000 kubičnežu, vsed se na bicikl pa požen na polno z lastnimi močmi. Lahko imaš čisto ravnino brez vetra pa probaj v eni uri prevozit kakih 33-35km.
Ali pa na Roglo pridi prej kot v eni uri.
Take frajerje bi dal na bicikl pa eno 100 kilometrsko turo pa ene 1500 višincev pol pa pritiskajte na gas!

Hočeš povedati da je lažje gonit po sredini ceste kot po desni strani? In da te v mestu pogled na levo in desno pri prečkanju prehoda močno utrudi?
Morda si pa le narobe razumel bassovo pisanje ali pa jaz tvoje.
Slika

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Ne maj 09, 2010 9:56 pm

Kakorkoli obrneš, kolesarji na glasnih cestah so sonerna ovira. Pa nimam nič proti kolesarjem tut sam se rad peljem, ampak na glavnih cestah pri omejitvi 90 pa nimajo kaj iskat. Zakaj? Treba je bremzat, kdo ni pozoren pri prehitevanju, nasproti pa kolesarček itd itd.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne maj 09, 2010 10:02 pm

ijuvan je napisal/-a:Hočeš povedati da je lažje gonit po sredini ceste kot po desni strani? In da te v mestu pogled na levo in desno pri prečkanju prehoda močno utrudi?
Morda si pa le narobe razumel bassovo pisanje ali pa jaz tvoje.

Vem, da jih je dosti, ki delajo pizdarije, ampak vidim, da se ne voziš z biciklom.
Če misliš čisti rob ceste, je za specialko dostikrat neuporaben. Enkrat poglej kake gume so gor pa na koliko bar so napumpane, potem se pa malo zapelji pa ti malo bolj jasno. ;)

GodOfAll
Novinec

Kraj: Fračji dol

Napisal/-a GodOfAll Ne maj 09, 2010 10:07 pm

kolesarji: če s specialko ne gre na Šmarno goro, tja ne greste - res dvomim da jo kdo nosi gor... če pa cesta ni primerna se pa vozite po sredini in je kao vse lepo in prav.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Ne maj 09, 2010 10:24 pm

mišek je napisal/-a:@bass, vidim, da nekaj fejst pljuvaš po kolesarjih. Zdaj si "as" ko navijaš desno ročko na 1000 kubičnežu, vsed se na bicikl pa požen na polno z lastnimi močmi. Lahko imaš čisto ravnino brez vetra pa probaj v eni uri prevozit kakih 33-35km.
Ali pa na Roglo pridi prej kot v eni uri.
Take frajerje bi dal na bicikl pa eno 100 kilometrsko turo pa ene 1500 višincev pol pa pritiskajte na gas!

Malo površno si prebral. ;)
Sem pa ravno danes naredil ene 15km z biciklom, ravno toliko, da sem se fajn prešvical.
Je res, da naše ceste, sploh desni rob, niso dostojne specialke, dobro da mam gorca in se izogibam asfaltu. Če pa se že vozim po cesti hudičevo pazim nase in na to kaj se dogaja okoli mene. Raje zvijem feltno ali pokasiram kako grdo grbino, kot da se nastavljam avtomobilom.
Prav tako sem oblečen v high visibility pelerino in imam kolo opremljeno z lučmi, ki jih celo prižgem ponoči.
P.S.: Jaz sem as tudi peš. :lol:
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
ijuvan
Novinec

Kraj: SG

Napisal/-a ijuvan Ne maj 09, 2010 10:31 pm

@mišek, imaš prav, zelo malo se vozim s kolesom. In ti verjamem, da je samomor vozit specialko po bankini, ampak po sredini ceste se jim tudi ni treba vozit; če je na desni tretjini in ne opleta levo-desno kot bi hotel spoditi muho, me ne moti. Bolj so problematični mestni kolesarji (in pešci), ki jih je preveč strah obrabe vratu in ne pogledajo levo in desno, kar bumf na cesto (jaz počakam in se zahvalim vozniku, ki je ustavil). Saj po zakonu imajo prednost, ampak koga bo to zanimalo ko bo v kritičnem stanju v bolnišnici - morda le pohlepneže, ki bi radi olupili storilca. Naj se enkrat pripelje babica ali pa nekdo, ki ni pozoren, bo razmazan po havbi kot mušica.
Pa nazaj k motoristom*. Dolge luči me ne motijo, itak niso močne in gre hitro mimo. Tudi na desno stran se umaknem, da ve, da sem ga opazil in še več prostora ima za prehitevanje. Pa še dober občutek je, ko se motorist* zahvali =) Smrti še nisem nikoli nobenemu želel, ni važno kako objestno se vozi. So pa usmiljenja vredni ljudje, ki se usedejo na cestne motorje v japonkah, kratkih hlačah in kratki majci. Je pa logično oz. razumem, zakaj se peljejo motoristi* tako hitro. Moje mišljenje je, da veliko pripomore to, da gre motor toliko kot hoče voznik, in ne voznik toliko, kot hoče motor (ne znam drugače opisat). CPP gor ali dol, motor je hitrejši od avta, se hitreje ustavlja in hitreje pospešuje. Res nimate drugih argumentov? Pogosto je (verjetno) nekaj nevoščljivosti motoristom*, ker delajo kar radi delajo in so hitrejši kot vi. Tudi jaz sem jezen na tiste ki pripeljejo čisto po mojem pasu in ga moram jaz reševat, ampak zato še nisem jezen na vse; le mislim si "fant, bolj po pameti". Ta jeza ni nič v primerjavi s tistimi, ki v krožnih ne devajo smernikov... Moj nasvet: malo več razmišljajte ko greste iz hiše: pešci, kolesarji, motoristi in avtomobilisti, cenite vsaj druga življenja, če vam je že mar za svojega.
*pod motoriste štejem tiste, ki upoštevajo CPP razen hitrosti.
SREČNO VOŽNJO!
Slika

Uporabniški avatar
northface
Nov uporabnik

Napisal/-a northface Ne maj 09, 2010 10:38 pm

Kolesar lahko vozi meter od roba, voznik pa mora poskrbeti, da ga lahko varno prehiti. Po moje bi se sploh moral uvesti zakon, ki dovoljuje, da lahko vozita kolesarja vštric (mislim, da imajo tako v Avstriji), tako da se mora voznik res prepričati, da ima prosto. Ne pa da ti šviga milimeter mimo balance. Kot kolesarka se sicer tiščim na bankino, samo se mi to ne zdi preveč pameto, prav zaradi teh, ki mislijo, da imajo cesto samo zase in si na robu skoraj bolj ranljiv, kot če se malo razkomotiš. Kot voznica pa obvozim kolesarja v velikem loku in raje minuto, dve vozim za njim, kot nekaj na silo prehitevam.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Ne maj 09, 2010 11:03 pm

Strinjam se glede varnih obvozov kolesarjev in to, ampak 2 kolesarja vštric? Nikakor.

PS: Kolesarim oz. sem kolesaril tudi sam. Pa mi niti na KRAJ pameti ne pride, da bi kolesaril izven tistega pasu, širokega 1 meter, ki je namenjen meni, KAJ ŠELE da bi se vozil vštric z nekom, in se posledično sploh ne bi mogel umakniti, če bi bilo karkoli na cesti...luknja, veja itd. in bi nasproti ravno vozil avto. Ali bi zbil prijatelja z bicikla v jarek, ali bi se "vrgel" pod avto, ali pa bi padel čez luknjo...seveda govorim o večjih hitrostih, pri katerih bremzanje na polno ne pride v poštev, in pri katerih mimogrede naletiš na kakšno takšno oviro brez da jo opaziš.

Pa da sploh ne omenjam raznih nepreglednih ovinkov...že tako je gužva, če pa se vozita 2 vštric, in prileti nekdo z avtomobilom 70, ni druge kot da se umakne na nasprotni vozni pas. O morebitnih posledicah takšnega početja pa raje ne bi.
Zadnjič spremenil Daedalus, dne Ne maj 09, 2010 11:08 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Ne maj 09, 2010 11:07 pm

kolesarji na specialkah sploh niso tak hud problem, ker so po hitrosti BP primerljivi s povprečnim traktorjem. Najbolj so nevarni rekreativci, ki niso navajeni na promet in neveš kaj ga bo prijelo.

Pa nevem zakaj se mate nekateri tako veselje odmikat motoristom na desni rob. Dvomim, da jim je všeč ko naenkrat spremenite način vožnje. Vsaj meni to ne paše, ko dohitiš nekoga in začne spuščat gas. Na desno se odmaknem samo ko dobim motorista z glavo na svoji strani in pa, če gre prehitevat in preceni svoje sposobnosti.

Motoristi pa prosim držte glavo na svoji strani v nepreglednih ovinkih. Ker če pa kaj sovražim je pa to, da morem sredi ovinka popravljat zaradi b*****, ki seka ovinek z avtom, ali motorista, ki z glavo cilja v sprednjo šipo.

offT:
@mišek: maš ti mogoče temnejši dres z beli delom na levi strani prsnega koša?

PS: kolesarja pa bolj na tesno obvozim samo, če je nasproti kolona, da rob ni preveč uničen in z ne preveliko hitrostjo. Drugače pa raje počakam. Rajši tam bolj previdno, ko pa da koga pohabim, ker se morem pol minute peljat v 2. za njim
Zadnjič spremenil Drocky, dne Ne maj 09, 2010 11:10 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
LP Rok

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Ne maj 09, 2010 11:08 pm

@northface: Zato imam jaz gorca. Ni mi do teh bližnjih srečanj ter riskantnih situacij, sploh če jih povzročam že samo s svojo prisotnostjo na cesti.
Neumno mi je, konstantno se oziram čez ramo in ne uživam na kolesu. V naravi je lepše, mir je, zrak je, pa še bolj razgiban teren je, bolj zanimiv.

@ijuvan: lepo povedano. Živi in pusti živeti.

@Drocky: Jaz sem vedno šokiran, ko vidim kakšnega, da na tak način nosi glavo naprodaj. :shock: Eni imajo več j**c kot pameti očitno.
Če voziš z isto hitrostjo in rahlo bolj na desni je super. Eni se pa zgubijo pa bremzajo pa po bankini vozijo, kar sigurno ni ok. Več škode kot koristi
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
northface
Nov uporabnik

Napisal/-a northface Ne maj 09, 2010 11:27 pm

Ja, bass jaz tudi. :D Je več užitka, samo brez ceste skoraj ne gre ...

@Dedalus: Tako vozijo profiji, pa ne samo dva. Mora pač bit komunikacija med kolesarjema/i.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Ne maj 09, 2010 11:34 pm

Kaj ti bo komunikacija, ko si na ta račun lahko palačinka na cesti. :shock:
"Profiji" na specialkah se vsaj po mojih izkušnjah obnašajo izredno arogantno. Sploh ko so v skupinah.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po maj 10, 2010 12:11 am

In zakaj imajo profiji to silno potrebo, da vozijo vštric? To me pa res zanima...na pravih dirkah se to ne dela (zavetrje pa to), in ne vidim razloga za to početje na prometnih cestah. Razsvetli me.

PS: Če te nekaj zadnji moment preseneti pri hitrostih 70km/h+, ti nobena komunikacija ne pomaga. Res nevem, zakaj bi nekdo tvegal na takšen način, pa če je zakonsko dovoljeno ali ne. En za drugim+varnostna razdalja. Če se lahko avtomobilisti in motoristi tega držijo, se lahko tudi kolesarji, vključno z mano! In to še posebej zato, ker si na kolesu daleč najbolj ranljiv!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po maj 10, 2010 7:21 am

Daedalus je napisal/-a:In zakaj imajo profiji to silno potrebo, da vozijo vštric? To me pa res zanima...na pravih dirkah se to ne dela (zavetrje pa to), in ne vidim razloga za to početje na prometnih cestah. Razsvetli me.

PS: Če te nekaj zadnji moment preseneti pri hitrostih 70km/h+, ti nobena komunikacija ne pomaga. Res nevem, zakaj bi nekdo tvegal na takšen način, pa če je zakonsko dovoljeno ali ne. En za drugim+varnostna razdalja. Če se lahko avtomobilisti in motoristi tega držijo, se lahko tudi kolesarji, vključno z mano! In to še posebej zato, ker si na kolesu daleč najbolj ranljiv!

103. a) člen Zakona o varnosti cestnega prometa pravi:

(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena smejo kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Kolesarjem ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči. Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.

(2) Trening iz prejšnjega odstavka lahko poteka na vozišču tistih cest, ki nimajo kolesarskega pasu oziroma kolesarske poti.

(3) Organizirana kolona kolesarjev, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri kolesarje (dva para). Organizirano kolono kolesarjev spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno z rumeno utripajočo lučjo.

(4) Ko kolesarji trenirajo v skladu s prejšnjim odstavkom, smejo uporabljati na javnih voznih površinah tudi tekmovalna kolesa. Kolesarji morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado.

(5) Kolesarji morajo imeti v času, ko vozijo po določilih tega člena, pri sebi ustrezno potrdilo o tem, da imajo licenco, ki jo je izdala Kolesarska zveza Slovenije ali ustrezna druga mednarodna kolesarska organizacija. Navedeno potrdilo morajo kolesarji predložiti pri nadzoru na vpogled.

(6) Kolesar, ki med treningom na javni cesti vozi v nasprotju z določbami tega člena, se kaznuje z globo 100 eurov.

Dovoljene so torej "izjeme", ki pa so varnostno itak zelo zaščitene.

Preveč se mi zdi, da se omenja izjeme med motoristi, kolesarji, pešci, ipd...Ljudje smo itak narejeni, da potenciramo izjeme na x potenco ter posledično potem vso motoristično, kolesarsko srenjo mečemo v isti koš.

Me pa zanima sledeče pri omenjeni tragični nesreči - kako je možno, da sta voznika imela dirkaško licenco, bila pa sta brez veljavnega izpita!?!?!?! Mar ni po pravilih FIA ( http://argent.fia.com/web/fia-public.ns ... G-GSmodifié-trad.pdf ) potrebno imeti opravljen veljavni izpit? Morda se motim v kakšni določbi...

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po maj 10, 2010 8:25 am

Se pravi, če je legalno, gremo, akcija, al' kaj?
Na prulah v LJ je tudi legalno vozit s kolesom v nasprotno smer po enosmerni, pa si v sanjah nebi drznil pomisliti na to.
Legalno pa logično nista vedno isto. Če imate sebe radi, dajte malo s svojo glavo razmišljat, ko se enkrat znajdeš v bolnišnici ni važno kdo je imel "prav" in se je držal zakona.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po maj 10, 2010 10:46 am

Vštric se vozi, ko so večje skupine ( 6 ali več) s tem se kolona skrajša in pa delajo se izmenične smene ( iz desne vrste se pomikaš v levo in nazaj, potem pa spet v desno vrsto in se pomikaš naprej), hitrosti v takih skupinah pa so na ravninah krepko preko 40 km/h, marsikje tudi preko 50 če je malo pomoči vetra.
To tudi vozniki avtov pozabljajo, ko kje brez glavo skočijo na cesto. Gledate, prav v fris ga vidiš, da te gleda, pol pa ven potegne kot polž. Eni še imajo kar v glavi, ko vidijo kolesarja, da več kot 20 se ne pelje.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po maj 10, 2010 11:32 am

bass je napisal/-a:Na prulah v LJ je tudi legalno vozit s kolesom v nasprotno smer po enosmerni, pa si v sanjah nebi drznil pomisliti na to.

Kaj je pa narobe, če na Prulah voziš s kolesom? Vsak teden se tam peljem z Golovca, v "nasprotno" smer, kot praviš. Res je nekoliko ozko, ampak ne vem zakaj ne bi, če je za kolesarje z znakom dovoljen dvosmerni promet.

Sicer pa je tale tema eno samo prepucavanje. Za vse velja ZVCP in pika. Kaj bi še razglabljali o raznih umikanjih motoristom in o izsiljevanju. Jaz motoriste upoštevam enako kot avtomobile, torej pričakujem, da se enako držijo predpisov kot avtomobilisti.
Ne bom se pa umikal na bankine, da me bo motorist lažje prehitel - vozim enakomerno naprej, naj sam presodi, kdaj in kako naj prehiteva!
Poleg tega tudi nisem superman, da bi na pol kilometra in morda še skozi ovinek ocenil, da tam prihaja kamikaza s 250km/h+.
Imam vso pravico, tako legalno kot legitimno, da tudi za motorista pričakujem da se vozi največ s hitrostjo po omejitvi. Seveda to ne pomeni, da bom zanalašč zapeljal pred njega, če bom slučajno opazil da tera kot zmešan.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po maj 10, 2010 12:32 pm

Sklicuj se ti na ZVCP, ko te kakšna stara mama sname s kolesa z avtom. :lol:
Tam nikakor ni varna ta ureditev.
Sploh ponoči, ko 95% kolesarjev po centru vozi brez svetilnih teles, pa ga ti vidi.
Se mi je že zgodilo, da so se ravno na začetku te enosmerne, kjer je slabo osvetljeno, trije vštric peljali v nasprotno smer po temi, vsi v temnih oblačilih in brez luči.
Take tri kretene snameš, pa si v sekundi stigmatiziran za morilca, ne glede na zakon.

Tudi jaz pričakujem, da po tem tvojem ZVCP prižgejo luči... ne gre tako. Lahko v nedogled kažemo s prstom po taki logiki. Vsak mora pomesti pred svojim pragom, potem pa šele mogoče pričakovati kaj od drugega.
Tipično slovenceljsko razmišljanje: "Jaz imam PRAVICO!" Kaj pa dolžnost? Do samega sebe za božjo voljo, ne do mene pa do une tete tam ampak do SVOJE VARNOSTI???

Dejstvo je, da večina mestnih kolesarjev naredi nič za svojo varnost.
Nikogar ne napadam, tudi sam kar nekaj prekolesarim, ampak z glavo ne samo s nogami.

Pa mi opraviči mamico z otrokom na kolesu, ki se tik pred semaforjem spomne, da bosta onedve pa šle čez desni pas, čez polno črto na pas za zavijanje v levo. Seveda brez pogleda nazaj in brez kakršnegakoli signala tik pred kolesi mojega avtomobila.
Taka si zasluži pošteno klofuto že zavoljo deklice!

Te stvari se meni tedensko dogajajo.

Ko kakšnega pri odprtem oknu opozorim, na to, da ima luč, dobim replike, kot so:
"JA, mam DVE! Spredi pa zadi!" In potem seveda nadaljujejo svojo pot v temi.

Ljubljanski kolesarji enostavno ZAHTEVAJO, da paziš na njih. Pa nisem jim mama konec koncev. Razumeš? Vsak mora pazit sam nase. Če voziš v pričakovanju, da te vedno rešujejo drugi, je to ignorantsko obnašanje, ki ne sodi v promet.
To vam želim dopovedat.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ Po maj 10, 2010 12:37 pm

edit: Prestavljeno v primerno temo ...

LP
Matej
Zadnjič spremenil Matey_, dne Po maj 10, 2010 12:47 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po maj 10, 2010 12:40 pm

"Čefur" ni nacionalna opazka temveč mentaliteta. In okoli "trgovačke" jih je kar nekaj herojev. Tradicija pač.

Si pa sfalil temo BTW. :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov