umilave1 je napisal/-a:Ali ni tako, da letna guma nudi oprijem do 7°C, pod to temparaturo pa rata trša in ne nudi več optimalnega delovanja. Zimska guma naj bi nudila optimalni oprijem pri manj kot 7°C. Govora pa je bilo menda o suhi cesti.![]()
grizli je napisal/-a:Pred leti sem bil oktobra na tečaju varne vožnje in v skupini smo vsi imeli letne gume, le eden je bil z novimi zimskimi. In je imel konkretno boljši oprijem in tudi krajšo zavorno pot na vseh različnih simuliranih podlagah od vseh nas ostalih z letnimi gumami. Bilo pa je okoli 10°C. Kako naj si pa zdaj to razlagam?
Sicer pa ni treba biti genij, da opaziš, da je pri nizkih temperaturah letna guma bistveno bolj trda kot zimska in zato posledično nudi manj oprijema.
fantom je napisal/-a:grizli se strinjam stabo. le zakaj ima zimska guma lamele??? mogoče tudi te uplivajo na mehkobo gum? mogoče mi bo znal kdo od gospodov ,ki trdijo da je letna enako dobra ali celo bolša kod zimska, odgovorit? in ta relly....kokr sm jas videl imajo na snežnih etapah zelo oske gume z majhnimi žebljički.....če se motim bom zelo vesel kakšnega popravka v smislu normalnega komentarja in ne žalitve
Energetik81 je napisal/-a:BBoss, take "gladke podlage" srečaš marsikje po Sloveniji. V okolici Leclerca na Rudniku je kar dosti primerljivih podlag...
Poleg tega se mi zdi da vseeno malo pretiravaš z "nevarnostjo" zimakov. Sedaj ko primerjam 3 leta stare UG7+ z 2 leti starimi letnimi ne občutim nobene nevarnosti, kvečjemu boljši oprijem pri zaviranju in speljevanju na mokrem. Letno sem z lahkoto zavrtil v prazno, zdaj z UG7+ se morm pa konkretno potrudit, da zdrsnejo. Sicer je občutek na volanu po ovinkih precej mehkejši, ampak grip je pa enkraten.
BBoss je napisal/-a:Občutek je eno, številke in izmerjeni metri pa nekaj drugega. Razlika je tudi v gumah, napisal si znamko zimskih (ki so med boljšimi), zdaj pa napiši še znamko letnih.
BBoss je napisal/-a:umilave1 je napisal/-a:Ali ni tako, da letna guma nudi oprijem do 7°C, pod to temparaturo pa rata trša in ne nudi več optimalnega delovanja. Zimska guma naj bi nudila optimalni oprijem pri manj kot 7°C. Govora pa je bilo menda o suhi cesti.![]()
Še enkrat - to je laž, ki jo morajo producirat zato, da nekako najdejo zadosti velik (pa četudi izmišljen) argument, da lahko večino ljudi prepričajo, da je smiselna uporaba zimakov tudi pozimi, ko na cesti ni snega. Vse druge stvari, zgradba gume, neustrezna oblika profila (veliki praznega prostora med lamelami, ........
Kje je to morje testov, lahko daš kakšno povezavo? Enega sicer že imamo v začetku teme, mene pa zanima kje je še tisto morje drugih? Predvsem bi rad pri kakšnem testu videl tudi temperaturo (zunanje pogoje, lokacija..), pri kateri je test potekal (v tistem iz začetka teme tega podatka ne vidim).BBoss je napisal/-a:Kar se pa tiče pretiravanja pa bom rekel samo to da se vsepovsod pretirava z grajanjem letnih gum pozimi pa čeprav nihče tega ne potrdi s testnimi dokazi oziroma primerjalnim testom med tem, ko je kontra testov kar malo morje. Ne morejo se vsi testi motiti, a se ti ne zdi?
Kegl je napisal/-a:blind
hahahaha...sprva sm mislu da je to sneg, ko na hitr pogledaš! no to je res too much posipano, pa mislm da tolk peska še nism doživel na cesti.
kje pa je tole slikan?
B|ind je napisal/-a:Kegl je napisal/-a:blind
hahahaha...sprva sm mislu da je to sneg, ko na hitr pogledaš! no to je res too much posipano, pa mislm da tolk peska še nism doživel na cesti.
kje pa je tole slikan?
Na Otočcu.
So pa ceste v okolici skoraj vse take (razen tiste glavne za katere skrbi Cestno Podjetje).
Sicer pa pri nas že močno naletava sneg.
Kegl je napisal/-a:blind
kje pa je tole slikan?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov