Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Re: Cepci na cesti

Napisal/-a lizard Sr dec 08, 2010 1:39 pm

uros11: Zdaj pa že nakladaš. Sploh bereš kaj kdo napše? Ti se moraš umaknit hitrejšemu KO SI ZAKLJUČIL s prehitevanjem oz. ko imaš za to dovolj prostora na voznem pasu. To piše v zakonu in basta. Ko se ne moreš umaknit se pač ne moreš, a ne? V nobenem primeru pa NIHČE ne sme vozit centimeter za ritjo in te terorizirat.

Kaj zdaj tu še ni jasno?

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr dec 08, 2010 1:51 pm

Pa napiši tako. Prej si pisal:
Če je med posameznimi tovonjaki dovolj prostora mi je pa tele pred man DOLŽEN dat prostor, torej se umaknit na vozni pas in me spustiti mimo

Tovornjaki so kolona. Če nas je več kot 3 na prehitevalnem pasu, se ne gre več za prehitevanje, če ni prehitevanja, ni dolžnosti "dati prostor".

No, boš priznal, da se motiš ali ne? Ali spet kompliciram?

In ne, v zakonu
Ti se moraš umaknit hitrejšemu KO SI ZAKLJUČIL s prehitevanjem oz. ko imaš za to dovolj prostora na voznem pasu. To piše v zakonu in basta.
ne piše. Piše, da če si prehitel vozilo in prehitevaš naslednjo vozilo, da smeš ostati na pasu. Kar pomeni, da ko končaš s prehitevanjem, se vrneš na vozni pas in tam ostaneš. Ne piše, da se moraš umakniti hitrejšemu. Posledica je, da bo hitrejši šel mimo. Ni pa dolžnost, da se umakneš hitrejšemu, ker se mu ne moreš, če prehitevaš vozilo. Boš v avto, ki ga prehitevaš, zapelju? Boš mu zapeljal v rit? Mu boš šel pred prednji konec tako, da ga bo infarkt?

Potem ti meni, da ne berem, kaj piše.

Evo, sicer ni več važno glede tega umikanja, ampak 2 in 3 odstavek 37. člena ZVCP sta protislovna.

2. odstavek
po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi, čimprej vrniti na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem.

3. odstavek

i je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.

Po 2. odstavku je razumeti, da ko je prehitel, se mu ni treba vrniti,... nič ne piše, da se mora umakniti, če koga ovira...
Po 3. odstavku je razumeti, da ko je prehitel in bi še prehiteval, sme ostati... če ne ovira hitrejših vozil... (tudi če jih, kam pa naj gre)

Blesav zakon.
Zadnjič spremenil uros11, dne Sr dec 08, 2010 2:08 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr dec 08, 2010 1:57 pm

Uros11: ČE prehitevaš in KO je konec prehitevane kolone na tvoji desni, se moraš umakniti na vozni pas. Ne glede na to, ali je kdo za tabo na prehitevalnem. Samo to je treba upoštevat. Seveda se ne greš umikat v 20 metrov prostora med dvema tovornjakoma.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr dec 08, 2010 2:00 pm

uros11 (pa tudi za jacka to velja, ki isto ne razume): Očitno ti ni jasno kaj pomeni dovolj prostora. To je taka razdalja med tovornjakoma, da če ti prehitevaš s 130 km/h in se umakneš na vozni pas ti ni treba zavirat, jaz v tem času pospešim te prehitim. Ti pa se s svojimi 130 km/h normalno pelješ naprej po voznem in ko dohitiš naslednji tovornjak greš nazaj na prehitevalni. Če imam tudi jaz ko tebe prehitim dovolj prostora do naslednjega tovornjaka moram iti na vozni pas in ko ga dohitim ga prehitim. Torej dovolj prostora med dvema tovornjakoma pomeni, da je razdalja tako velika, da ti ob tem ko si se umaknil na vozni NI TREBA zmanjševat hitrosti.

Evo to je zame dovolj prostora. Ne vem kaj vam tu jasno, tebi pa tudi jacku ičitno ne.

Ja hvala energetik, da si mu razložil ;).

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr dec 08, 2010 2:07 pm

Pa saj to sem pisal, kar piše energetik.

Se še komu zdi, da je zapis v 2. in 3. ostavku 37. člena čuden?

Po 2. odstavku, ko si končal s prehitevanjem, lahko ostaneš na pasu, po katerem si prehiteval.

Po 3. odstavku pa se moraš med prehitevanjem umakniti na vozni pas, če oviraš tistega zadaj.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr dec 08, 2010 2:17 pm

Energetik81 je napisal/-a:
X-Hair je napisal/-a:To pa zato ne, ker si ga ne rabim podaljševat, ker nočem, da mi na nagrobniku piše "imel sem prednost" in tudi kdaj pa kdaj pospešim, da ne delam gužvo zadnjemu. Ne pa po slovensko, saj je omejitev 130, bo že zaviral. Faaaaaaak. Enim pa tega ego ne dovoli.

Pa a eni ne razumete, da ne prehitevamo tovornjakov zaradi ega? Pa kolkrat bo treba še to napisat? :x
Redno se mi dogaja, da se mi na rit limajo živčni pacienti (to je sam tommy napisal, da dela), čeprav vedno pogledam nazaj (nikjer nobenega), pospešim na 130km/h in grem prehitevat tovornjake. Če se mi med tem nalima nekdo na rit, ne bom šel hitreje, ker ne smem. 130km/h je zgornja omejitev, a ste sposobni to doumet?
In če se potem pri prvi priložnosti umaknem na vozni pas (in to ni tistih 20 metrov med tovornjaki), imam vso pravico izvesti tak manever ter pričakujem, da bo tisti za mano držal ustrezno varnostno razdaljo.
Ko že toliko govorite o šerifih - a vi pa lahko terorizirate s 5m varnostno, blendanjem in trobljenjem? Tudi če nekdo kampira na prehitevalnem (seveda so tudi ti pacienti) nimate nobene pravice ogrožati njega in ostalih s tako vožnjo.

Tommy je napisal tudi, kdaj to (izjemoma) dela. Saj vem, da imam v takšnih debatah ponavadi precej dolge poste, ampak če me že komentiraš, jih malo bolj podrobno preberi. Še enkrat, to naredim, ko je desni pas ali popolnoma fraj ali je pa toliko prostora, da se da brez zmanjševanja hitrosti varno umaknit in vključit nazaj (ne pričakujem od nobenega F1 sposobnosti!) oz. ko se zgodi, da te takšen kakšno minuto sploh ne opazi. Kaj naj potem, da se ti ni treba na praktično prazni avtocesti par kilometrov vozit po levem pasu 120km/h, prehitiš po desni in reskiraš kazen ter to, da on zavije desno? Itak ne gleda kaj se dogaja v ozadju in te lahko še zrine iz ceste! Več o tem ne mislim še enkrat razlagat, sem že vse o tem napisal in če bi vsi vozili tako kot jaz, bi bilo precej manj gužve in tudi nesreč. Še če so trije pregledni pasovi in ni na skrajnem desnem nobene ovire(=počasnejšega od mene), grem desno. Nekateri bi pa še ob 5 pasovih bili v dveh počasnih kolonah na levi...

Pa da se ne omejimo samo na AC, tudi na regionalnih cestah se ne nabijajte na kamion in en na drugega v koloni. Če nimate v roku istega tedna namena prehitet, pustite toliko razdalje, da vas lahko nekdo hitrejši, ki bolj pozna cesto, prehiti, ker enostavno nima smisla, da se vozi za vami eno uro s takšnim tempom. Če vi niste sposobni ali motivirani za prehitet, še ne pomeni, da morajo še ostali "trpet". Potem je pa pač tisti, ki prehiteva, norec, ker se mora med prehitevanjem postavit med vas. Naj bo to čisto vzoren in pameten voznik ali pa psihopat, zakaj je treba vztrajat pri nečemu, od česar nimate nobene koristi, ampak izključno ogroža vašo in tujo varnosti? Potem, ko se pa v mestu nekdo skuša vključit v skoraj stoječo kolono ali zaviti čez križišče tudi v oloni, ki se komaj premika, so pa vsi šumaherji za zapiranje poti!

Smešno je, da vas je kar nekaj obsodilo moje poste, ker sem omenil tudi hitro vožnjo in se me takoj obsoja, ostalo se pa zanemari. Če je nekdo hitrejši, še ne pomeni, da je divjak, pa daleč od tega, da zagovarjam agresivne budale na naših cestah, to sem jasno razložil.

Nima veze, če vozim čisto umirjeno ali pa zelo hitro, če je kdo hitrejši se bom umaknil na desno oz. držal takšno razdaljo, da se na regionalni lahko nekdo, ki prehiteva, vključi pred mano. Tudi če vozim ne vem kako hitro, se na odseku, kjer ni možno prehitet, lepo odmaknem, prešaltam v višjo in do prve priložnosti vozim kar se da ekonomično. Če sem pa jaz počasnela, mogoče nekoliko pospešim oz. dam ob prvi priložnosti za prehitevanje na kratko desni žmigavec, da gre lahko čim prej in čim bolj mirno mimo. Tisti en dan v letu, ko se planeti pravilno poravnajo in srečaš na cesti samo takšne in podobne voznike, stopiš iz avta popolnoma sproščen in umirjen, brez da bi bil kak poseben flegmatik!

Budale obstajajo med hitrimi, zmernimi in počasnimi vozniki, starimi in mladimi, nobena kategorija ne izstopa preveč po neumnostih, vsaka ima svoje črne pege, čeprav se večina takoj opredeli za "svojo" in hitro besedno ali z dejanji izigrava policaja, namesto, da bi se v prometu ravnali tako, kot to pričakujemo od ostalih. Tudi sam kdaj naredim kakšno neumnost, sem le človek, se pa vsaj večino časa trudim biti čimbolj obziren do ostalih (vsaj približno normalnih) voznikov.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr dec 08, 2010 2:18 pm

uros11: Ni čudno.

Namreč zakon veleva (tega zdaj v postu od esema ne piše), da lahko prehitiš samo eno vozilo na enkrat. Medtem ko na AC oz. cesti ki ima 2 smerna pasova, pa lahko prehitiš vseč avtov na enkrat, in zato piše v nadaljevanju, ki si ga izpustil, da lahko ostaneš na prehitevalnem pasu in prehitiš še naslednje vozilo!

To posebej pač piše za to, ker na navadnih cestah (lokalen, regionalne) tega ne smeš narediti! Ampak lahko prehitiš samo eno vozilo na enkrat, oz. ko enega prehitiš moraš nazaj na svoj pas.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr dec 08, 2010 2:19 pm

uros11 je napisal/-a:...
Evo, sem vedel, da nimate prav.

ESEM, napačni del člena si citiral. Moral bi citirati
Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo

Kar pomeni, da se mora umakniti na vozni pas, ko je končal s prehitevanjem. Neodvisno od tistih, ki letijo od zadaj. Kar pomeni, da je preostanek člena brez veze. Ker se nima kam umakniti, če prehiteva še drugo vozilo, razen na luno, je popolnoma vseeno, kdo vse se mu približuje. Zdaj pa naj kdo reče, da nimamo prenormirane zakonodaje.

Če resno misliš s to debato, tako tudi postopaj (razmišljaj, beri resno, pravilno razumevaj itd). Za začetek ne mešaj med željo/intenco in dejanskim dogajanjem! :evil: Ravno zaradi take "lahkotnosti" razumevanja zakonov je zakonodaja prenormirana!

Točno se ve, zakaj ta dodatek ("če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.") oz zakaj sploh to o "sme ostati na prehitevalnem pasu, če...". Manj slalomiranja na AC je vsekakor bolj varno - če ne bi zakonodajalci pozabili na slovensko cestno kulturo in predvsem, če bi direktive policajem bile usmerjene v varnost in ne v inkasantstvo.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr dec 08, 2010 2:26 pm

uros11 je napisal/-a:Pa saj to sem pisal, kar piše energetik.

Se še komu zdi, da je zapis v 2. in 3. ostavku 37. člena čuden?

Po 2. odstavku, ko si končal s prehitevanjem, lahko ostaneš na pasu, po katerem si prehiteval.

Po 3. odstavku pa se moraš med prehitevanjem umakniti na vozni pas, če oviraš tistega zadaj.

Nehaj tako ozkogledno tupit s tem zakonom, načeloma nam je vsem jasno, da nimaš kaj delat na levem pasu, če je na desnem dovolj prostora(je že lizard napisal kaj pomeni prostor). In tu ni izgovora, tudi če jih je sto pred tabo na levem, tudi če imaš Veyrona in testiraš končno hitrost, tudi če si pol ure pred tem izkusil Ménage à trois z Angelino Jolie in Jessico Albo, še Chuck Norris ni izjema, AMEN!
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr dec 08, 2010 2:27 pm

lizard je napisal/-a:uros11: Ni čudno.

Namreč zakon veleva (tega zdaj v postu od esema ne piše), da lahko prehitiš samo eno vozilo na enkrat. Medtem ko na AC oz. cesti ki ima 2 smerna pasova, pa lahko prehitiš vseč avtov na enkrat, in zato piše v nadaljevanju, ki si ga izpustil, da lahko ostaneš na prehitevalnem pasu in prehitiš še naslednje vozilo!

To posebej pač piše za to, ker na navadnih cestah (lokalen, regionalne) tega ne smeš narediti! Ampak lahko prehitiš samo eno vozilo na enkrat, oz. ko enega prehitiš moraš nazaj na svoj pas.

Se strinjam, vendar:
2. odstavek
/.../razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi,/.../

in
3. odstavek
/.../Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik/.../,

ne loči med navadno cesto in ac - temveč v obeh primerih omenja prometna pasova brez kriterijev za razmejitev na vrsto ceste (hitra cesta, avtocesta, regionalnih z dvema smernima posovoma pa ne poznam, cest v naselju pa je polno takih, zlasti v LJ). Kategorizacija cest je sicer urejena v Zakonu o javnih cestah.

in

zakon pravi

(1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:
---
10. vozila ali kolone vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu;

nikjer ne omenja, da se ne sme prehiteti več kot enega vozila, razen če nisem našel.

Je pa zgleda vsem jasno, da se tisti spredaj mora umakniti hitrejšemu in hitrejši lahko vozi 130+ in prehiteva kolono vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu.
Zadnjič spremenil uros11, dne Sr dec 08, 2010 2:34 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr dec 08, 2010 2:30 pm

Tommy, jaz samo raziskujem, kakšno kršitev si moraš privoščiti, da te okarakterizirajo za cepca - v smislu naslova teme. Zanimivo je, da vsi vemo, da se po levi strani ne vozi, čeprav zakon glede tega ni prepričljiv, ker 2. odstavek pravi, da lahko voziš po pasu, po katerem si prehiteval. Morda res ozko gledam, ker me zanima, kaj pravi zakon, vendar pa ne bi rad ostal pri nekih domnevah ala ker vsi tako pravijo, je že tako. Ni.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr dec 08, 2010 2:34 pm

Zakaj, se bojiš, da ti bo kdo kazen napisal, če se ne boš dovolj dolgo vozil po levem pasu ali je tvoj cilj samo provocirat vse za sabo toliko časa, dokler te kdo ne prehiti po desni?! Kaj za vraga bi ti rad pogruntal, poleg izgovora za namerno oviranje prometa?
Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr dec 08, 2010 2:37 pm

Pa kaj tebi ni jasno uros???

Smeš voziti ČE BOŠ PREHTIEVAL TUDI NASLEDNJE VOZILO oz. VOZILA! Pa to je jasno napisano kot nebo sredi poletja.

Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.

Prebri vse!

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr dec 08, 2010 2:44 pm

Evo, to mi ni jasno:

(2) Pred prehitevanjem vozila, ki vozi pred njim po istem prometnem pasu, mora dati voznik predpisan znak, nato pa ga na primerni bočni razdalji prehiteti. Prehiteti mora brez oklevanja, po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi, čimprej vrniti na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem.

3. odstavek, ki si ga citiral, omenjam samo zaradi tega, ker govori prav tako smernem vozišču z dvema in več prometnimi pasovi.

2. odstavek govori o tem, kaj narediti, ko si končal prehitevanje. - (v slovenščini smo se učili, da ločimo med dovršnimi in nedovršnimi glagoli, če to kaj pomaga)

3. odstavek določa ravnanje med prehitevanjem.

No, sedaj si zamislimo situacijo, ko smo prehitevali in končali s prehitevanjem, upoštevamo 2. odstavek in ostanemo na pasu, po katerem smo prehitevali. Ker na voznem pasu ni nobenega več, se ne vrnemo na vozni pas. Zakon jasen kot beli dan.

Če pa bi bilo še kakšno vozilo, ki bi ga radi prehiteli, po 3. odstavku še vedno prehitevamo in če je med vozilom, ki smo ga prehiteli in vozilom, ki ga bomo prehiteli, luknja, se nam ni treba vrniti na pas razen v primeru, če nas dohiteva hitrejše vozilo. No, prehitimo še vozilo spredaj in smo končali s prehitevanjem. Končano prehitevanje ureja 2. odstavek in po njem lahko ostanemu na pasu, po katerem smo prehitevali.

Sedaj razumeš mojo dilemo med tem kar pravi zakon, ki ste mi ga citirali in med tem, kako si vi razlagate zakon, ki ste mi ga citirali.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Sr dec 08, 2010 2:51 pm

26. člen

(1) Na smernem vozišču z dvema ali več označenimi prometnimi pasovi mora voznik voziti po sredini prometnega pasu.
(2) Na smernem vozišču iz prejšnjega odstavka mora voznik voziti po desnem prometnem pasu. Če ima smerno vozišče tri prometne pasove, je dovoljena vožnja po desnih dveh prometnih pasovih, levi pa je namenjen prehitevanju.
(3) Na cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer v naselju sme voziti voznik motornega vozila, katerega največja dovoljena masa ne presega 7.500 kg, ki lahko brez oviranja sledi prometnemu toku, tudi po prometnem pasu, ki ni ob desnem robu smernega vozišča.
(4) Kadar se na cesti iz prejšnjega odstavka promet zgosti toliko, da vozila zasedajo vse prometne pasove na smernem vozišču in se premikajo s hitrostjo, ki jo pogojujejo pred njimi vozeča vozila, ni dovoljeno zapeljati z enega na drugi prometni pas, razen zaradi razvrščanja pred križiščem ali ustavitve vozila.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr dec 08, 2010 3:04 pm

26. člen

(2) Na smernem vozišču iz prejšnjega odstavka mora voznik voziti po desnem prometnem pasu. Če ima smerno vozišče tri prometne pasove, je dovoljena vožnja po desnih dveh prometnih pasovih, levi pa je namenjen prehitevanju.

37. člen

"/.../po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi, čimprej vrniti na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem/.../"

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Sr dec 08, 2010 3:24 pm

Kot sem že rekel - tudi zaradi takih tičev je zakonodaja prenormirana. Člene se bere v povezavi in ni nobene dileme. Moraš vozit desno - razen če po prehitevanju želiš prehitet še koga in pri tem ne oviraš zadaj vozečega (oz prometnega toka).
Kaj tu ni jasno?

Razumem, da si se malo zapletel, ko si (napačno) opazil kao nedoslednost, a v resnici te nedoslednosti ni, ko upoštevaš še ostale člene.
Ne razumem pa, do kdaj te bo še veselilo vleč to jaro kačo, ko smo vse že pokazali, citirali in povedali. So pomembnejše in realnejše dileme - tudi na cesti.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr dec 08, 2010 3:27 pm

Meni zakon ni sporen ob normalnih razmerah. Zdi se pa mi, da ne ustreza stanju, ko je nazivna pretočnost neke AC presežena. Takrat praktično ni več ustreznega prostora, kamor bi se lahko vrnil po prehitevanju. Poleg tega, če se že uspeš vrniti na vozni pas, to pomeni, da boš še nekaj časa moral tam ostati - tudi na prehitevalnem je kolona vozil, kamor se ne moreš brez ogrožanja vrniti pri ponovnem prehitevanju. Veliko k temu pripomore tudi obupno neupoštevanje varnostne razdalje, ampak kljub temu - ob gužvi so zadeve povsem drugačne. Tukaj pa teoretiziramo o nekem idealnem primeru, ko na prazni AC prehitevamo 2 tovornjaka in se na od zadaj približa 1 hitrejši voznik. Realno pa imamo tudi po 10 tovornjakov v vrsti (s premajhno varnostno), za nami pa je lahko tudi 5 in več voznikov z medsebojno razdaljo 20cm, ki bi radi vozili s 160.

Kar hočem reči je, da bi morda morali napisati dodatek k zakonu ob veliki gostoti prometa (kar se dogaja vsak dan).
Zadnjič spremenil Energetik81, dne Sr dec 08, 2010 3:42 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr dec 08, 2010 3:28 pm

Energetik, to vprašanje zakon ureja, glede prehitevanja in vožnje po prehitevanju pa bom nehal.

Uporabniški avatar
5cho
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a 5cho Sr dec 08, 2010 3:41 pm

uros11 je napisal/-a:26. člen

37. člen

"/.../po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi, čimprej vrniti na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem/.../"

S tem postom si sam odgovoril na vprašanje - prometni pas = vozni pas, levi pa je prehitevalni pas. Se pravi, če bi imeli tako kot v Nemčiji 6-pasovne AC, bi to pomenil, da se lahko voziš po desnem in sredinskem, levi pa je za prehitevanje. Torej ko prehitiš vozilo se vrneš na prometni pas = vozni pas - pri nas je pač to desni pas, ker je levi za prehitevanje. Simpl ko pasulj
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov