Če je med posameznimi tovonjaki dovolj prostora mi je pa tele pred man DOLŽEN dat prostor, torej se umaknit na vozni pas in me spustiti mimo
ne piše. Piše, da če si prehitel vozilo in prehitevaš naslednjo vozilo, da smeš ostati na pasu. Kar pomeni, da ko končaš s prehitevanjem, se vrneš na vozni pas in tam ostaneš. Ne piše, da se moraš umakniti hitrejšemu. Posledica je, da bo hitrejši šel mimo. Ni pa dolžnost, da se umakneš hitrejšemu, ker se mu ne moreš, če prehitevaš vozilo. Boš v avto, ki ga prehitevaš, zapelju? Boš mu zapeljal v rit? Mu boš šel pred prednji konec tako, da ga bo infarkt?Ti se moraš umaknit hitrejšemu KO SI ZAKLJUČIL s prehitevanjem oz. ko imaš za to dovolj prostora na voznem pasu. To piše v zakonu in basta.
po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi, čimprej vrniti na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem.
i je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.
Energetik81 je napisal/-a:X-Hair je napisal/-a:To pa zato ne, ker si ga ne rabim podaljševat, ker nočem, da mi na nagrobniku piše "imel sem prednost" in tudi kdaj pa kdaj pospešim, da ne delam gužvo zadnjemu. Ne pa po slovensko, saj je omejitev 130, bo že zaviral. Faaaaaaak. Enim pa tega ego ne dovoli.
Pa a eni ne razumete, da ne prehitevamo tovornjakov zaradi ega? Pa kolkrat bo treba še to napisat?![]()
Redno se mi dogaja, da se mi na rit limajo živčni pacienti (to je sam tommy napisal, da dela), čeprav vedno pogledam nazaj (nikjer nobenega), pospešim na 130km/h in grem prehitevat tovornjake. Če se mi med tem nalima nekdo na rit, ne bom šel hitreje, ker ne smem. 130km/h je zgornja omejitev, a ste sposobni to doumet?
In če se potem pri prvi priložnosti umaknem na vozni pas (in to ni tistih 20 metrov med tovornjaki), imam vso pravico izvesti tak manever ter pričakujem, da bo tisti za mano držal ustrezno varnostno razdaljo.
Ko že toliko govorite o šerifih - a vi pa lahko terorizirate s 5m varnostno, blendanjem in trobljenjem? Tudi če nekdo kampira na prehitevalnem (seveda so tudi ti pacienti) nimate nobene pravice ogrožati njega in ostalih s tako vožnjo.
uros11 je napisal/-a:...
Evo, sem vedel, da nimate prav.
ESEM, napačni del člena si citiral. Moral bi citiratiNa smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo
Kar pomeni, da se mora umakniti na vozni pas, ko je končal s prehitevanjem. Neodvisno od tistih, ki letijo od zadaj. Kar pomeni, da je preostanek člena brez veze. Ker se nima kam umakniti, če prehiteva še drugo vozilo, razen na luno, je popolnoma vseeno, kdo vse se mu približuje. Zdaj pa naj kdo reče, da nimamo prenormirane zakonodaje.
uros11 je napisal/-a:Pa saj to sem pisal, kar piše energetik.
Se še komu zdi, da je zapis v 2. in 3. ostavku 37. člena čuden?
Po 2. odstavku, ko si končal s prehitevanjem, lahko ostaneš na pasu, po katerem si prehiteval.
Po 3. odstavku pa se moraš med prehitevanjem umakniti na vozni pas, če oviraš tistega zadaj.
lizard je napisal/-a:uros11: Ni čudno.
Namreč zakon veleva (tega zdaj v postu od esema ne piše), da lahko prehitiš samo eno vozilo na enkrat. Medtem ko na AC oz. cesti ki ima 2 smerna pasova, pa lahko prehitiš vseč avtov na enkrat, in zato piše v nadaljevanju, ki si ga izpustil, da lahko ostaneš na prehitevalnem pasu in prehitiš še naslednje vozilo!
To posebej pač piše za to, ker na navadnih cestah (lokalen, regionalne) tega ne smeš narediti! Ampak lahko prehitiš samo eno vozilo na enkrat, oz. ko enega prehitiš moraš nazaj na svoj pas.
/.../razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi,/.../
/.../Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik/.../,
(1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:
---
10. vozila ali kolone vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu;
(2) Pred prehitevanjem vozila, ki vozi pred njim po istem prometnem pasu, mora dati voznik predpisan znak, nato pa ga na primerni bočni razdalji prehiteti. Prehiteti mora brez oklevanja, po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi, čimprej vrniti na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem.
26. člen
(1) Na smernem vozišču z dvema ali več označenimi prometnimi pasovi mora voznik voziti po sredini prometnega pasu.
(2) Na smernem vozišču iz prejšnjega odstavka mora voznik voziti po desnem prometnem pasu. Če ima smerno vozišče tri prometne pasove, je dovoljena vožnja po desnih dveh prometnih pasovih, levi pa je namenjen prehitevanju.
(3) Na cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer v naselju sme voziti voznik motornega vozila, katerega največja dovoljena masa ne presega 7.500 kg, ki lahko brez oviranja sledi prometnemu toku, tudi po prometnem pasu, ki ni ob desnem robu smernega vozišča.
(4) Kadar se na cesti iz prejšnjega odstavka promet zgosti toliko, da vozila zasedajo vse prometne pasove na smernem vozišču in se premikajo s hitrostjo, ki jo pogojujejo pred njimi vozeča vozila, ni dovoljeno zapeljati z enega na drugi prometni pas, razen zaradi razvrščanja pred križiščem ali ustavitve vozila.
uros11 je napisal/-a:26. člen
(2) Na smernem vozišču iz prejšnjega odstavka mora voznik voziti po desnem prometnem pasu. Če ima smerno vozišče tri prometne pasove, je dovoljena vožnja po desnih dveh prometnih pasovih, levi pa je namenjen prehitevanju.
37. člen
"/.../po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi, čimprej vrniti na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem/.../"
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov