Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Poblendaš mu... a vseeno ne prižge luči

Napisal/-a lisko Sr avg 17, 2011 2:39 pm

BBoss je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:
Trditev o "enookih" avtomobilih je malo bosa. Večina na naših cestah vozi s pregorelimi žarnicami, ker se jim ne da zamenjat, ne zaradi tega zakona. Očitno čakajo, da pride čez pol leta ali leto redni servis oz. jih v menjavo prisili tehnični pregled. :roll: Približno vem, pri katerih avtih je menjava enostavna in pri katerih je treba razkopat polovico avta, pa to niti najmanj ne vpliva na modele med nerazumno velikim številom "enookih". Pač eden od mnogih pokazateljev naše vozniške kulture...

Ti bom malo kontriral. Kako se zamenja žarnico na stoenki, yugotu, ladi ipd. Enostavno in to je vsak voznik znal narest in nekih večjih težav ni bilo. Kaj pa pri današnjih? Recimo pri Mazdi 6 Mk1., če glih nimaš tenkih filigramskih ročic ni blo šans zamenjat. Šlo je nekako po tem principu: dvigni avto, odvij kolo (se ne zajebavam), odstrani notranjo plastiko blatnika ter odstrani žarnico skozi odprtino v koloteku. Pa takih avtomobilov je še kar nekaj, recimo, če se ne motim prejšnji Megan.

Zdej pa poglej, luč ti crkne, podnevi jo ne opaziš, ker dvomim, da je med nami nekdo, ki vsa dan skače okol avta in gleda, če vse lučke gorijo pa še to ni garancija za uspeh, saj ti lahko crkne naslednjo minuto, ko spelješ. Nakar pade mrak in opaziš, da luč ne gori. Kaj zdaj? Mislim, da ga ni modela vključno z mano, da bi se spravil nekje v temi take akrobacije izvajat in menjavat luč. Servisa ob devetih zvečer ni nikjer odprtga (sploh je luštno k se ti to zgodi v soboto), čakat na kako asistenco, če jo imaš, je lahko tudi ena ura okrog in več, pa bom raje nehal, ker mislim, da si dojel point.

Ne zagovarjam ljudi, ker eni so res leni samo večina jih ni tako tehnično podkovana, da bi znala zamenjat kej takega za tren oka in bi jih lahko okarali kot lenuhe.

In kaj ma zdej to s prižganimi lučmi podnevi? Ja, če ima žarnica neko približno omejeno število delovnih ur in ker večino teh ur porabimo podnevi, je velika (groba ocena ene 5x) večja možnost, da ti avto oslepi na eno oko na število prevoženih kilometrov, kot pa če bi luči gorele samo ponoči ali pa ob slabi vidljivosti. Da ne rečem kolk je fino, k moraš za menjavo plačat še pol servisne ure ali kaj podobnega.

Verjetno ga ni junaka, ki se bi po cesti vozil sam....Kaj hočem povedat? Danes mi je MED VOŽNJO crknila žarnica...in kako hudiča sem to vedel pri 20 let stari petki? V službi ,ko sem zaštartal in prižgal luči sem videl v odboju stekla ( vhod v firmo) , da gorita obe....15km kasneje sem se pripeljal do križišča kjer je pred mano stal en avto....v odsevu odbijača sem opazil, da leva luč čudno brli....izključil kratke na pozicijo in prižgal nazaj...opazil, da je razlika v svetilnosti različna....to pomeni , da je crknila kratka luč.Kilometer kasneje je bencinska....se ustavu in menjal žarnico....Če sam ne bi znal verjamem, da bi prodajalec znal pomagat....
Hočem povedat to, da se tudi MED VOŽNJO , da ugotovit delovanje prednjih žarometov ampak potrebno je vozit z glavo in opazovat okolico...me pa na pamet....Zadnje so sicer razred za sebe ampak to je druga zgodba....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
pixie
Novinec

Kraj: Kärnten

Napisal/-a pixie Sr avg 17, 2011 2:50 pm

peroRS je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:
Točno tako, ljudje ne znajo niti vitrexa doliti kaj šele žarnico zamenjati. Resnično opažam, da velika večina ljudi nima niti najmanšega pojma o tem kako vsaj približno kaj deluje na avtu in čemu je namenjeno ne pa, da bi še kaj sami menjavali in popravljali. Pa saj marsikdo še pravega goriva za svoj avto ne zna natočit! :roll:

Krivdo za to bi pa jaz v največji meri pripisal avtošolam, ki takim stvarem ne posvečajo niti najmanjše pozornosti.
Če se mene vpraša, bi morale začetne ure pri opravljanju vozniškega izpita obsegati:
-hiter pregled motornega prostora (kaj je v posameznih posodicah, kako se kontrolira olje, mogoče tudi kako se zamenja žarnica :D )
-pravilne nastavitve višine žarometov, sedeža, volana, varnostnih pasov
-izlet na črpalko (kako se natanka gorivo, kontrola tlaka v pnevmatikah in kje na avtu piše koliko se polni gume, kaj je tekočina za pranje stekel, kje jo dolijemo)
-na koncu mogoče celo ne bi bilo slabo, da bi nekdo izkusil kako se zamenja rezervno kolo

Ko sem jaz delal izpit, mi je inštruktor samo na hitro pokazal gumbe v notranjosti avta in nato takoj "gremo na cesto". Edino enkrat sem šel natankat gorivo, ker se njemu ni dalo :D

To je moje razmišljanje. Ne rečem, da mora vsak znati opraviti servis na avtu, ampak take malenkosti bi morali bolj prakticirati. Pa še račun za servis bi bil manjši, ker ne bi gor pisalo "dolitje vitrexa, zamenjana žarnica, dolita hladilna tekočina ipd." ;) :mrgreen:

pred dobrima dvema letoma, ko sem opravljal izpit, se je to še učilo... In se uči še sedaj... odvisno je le od samega inštruktorja... no žarnic me res ni učil menjat... prav tako mi je pokazal kako se kontrolira olje... (dejansko kolegici, s katero sva imela uro skupaj) in osnovne stvari, ki jih je potrebno vedeti od motorja... prav tako nastavitev luči, položaja za volanom, položaja samega volana in vse to...
Freunde am fahren.

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Sr avg 17, 2011 3:19 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:hehe, mi včasih blendajo ja, ko si ne prižgem luči. ampak če je veni 30 stopinj, sonce pripeka, ne vidim smisla imet luči prižgane?

Kdor me takrat ne vidi je slep in ni za volan. ta zakon se mi pa itak zdi bedast. žarnice bolj crkujejo, akomulator itd. vglaunem, kdor ne vidi avta na cesti čez dan naj gre k okolistu ali pa ne vozi. zaj vsi nekaj pametni ko je ta zakon, v nekaterih drugih državah tega zakona ni in tudi prej,ko ga pri nas ni blo je blo vse normalno.

To jaz vedno govorim :!: :D
Mene oz. mojega avta v sončnem vremenu ne boste videli z prižganimi lučmi.

Blendanje za ugasnjene luči pa se ve zakaj je... ''če jih moram imeti jaz, jih boš imel pa tudi ti'' :roll:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr avg 17, 2011 3:26 pm

black je napisal/-a:
Patrik_A3 je napisal/-a:hehe, mi včasih blendajo ja, ko si ne prižgem luči. ampak če je veni 30 stopinj, sonce pripeka, ne vidim smisla imet luči prižgane?

Kdor me takrat ne vidi je slep in ni za volan. ta zakon se mi pa itak zdi bedast. žarnice bolj crkujejo, akomulator itd. vglaunem, kdor ne vidi avta na cesti čez dan naj gre k okolistu ali pa ne vozi. zaj vsi nekaj pametni ko je ta zakon, v nekaterih drugih državah tega zakona ni in tudi prej,ko ga pri nas ni blo je blo vse normalno.

To jaz vedno govorim :!: :D

Blendanje za ugasnjene luči pa se ve zakaj je... ''če jih moram imeti jaz, jih boš imel pa tudi ti'' :roll:

Ja pa kaj še... :roll: :roll: :roll:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Sr avg 17, 2011 4:09 pm

Mislim, da je vsem jasno, da se nasproti vozeče vozilo s prižganimi lučmi opazi prej oz bolje, kot tisto, ki nima. Včasih je sicer skoraj enako, spet drugič, pa niti ne. Prideš recimo ravno v senco v kakem "drevoredu" in hitro je kak % slabše.

Zdaj.. Če se nekomu zdi ta zakon slab in ga ne spoštuje, je pač njegova stvar. Jaz se z mnogimi zakoni ne strinjam, kakega tudi prekršim, tega pa se kar držim. Na začetku, ko sem še delal prve avtomobilistične korake, sem blendal, če je kdo vozil brez luči, sedaj več ne. Redkokateri je prižgal, torej ali so se vozili namerno brez ali itak niso vedeli za kaj se gre. Ok, edino če kdo zelo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je še/že temno, nima prižganih, mu poblendam, drugače niti ne. Za policaje v 95% blendam. Pač imam tako navado. Če pa vidim, da nekdo dela res precejšnje pizd., potem mu pač ne.

Sem pa uporabnost zakona videl na lastne oči takrat, ko me je peljal bivši sodelavec na relaciji Kranj - Medvode, po stari cesti seveda, na nekaterih odsekih cca 200-215 km/h. Mislim, da je jasno, da je bilo kar nekaj prehitevanja, ampak 1x se je kar malce pozno opazilo, da gre avto nasproti, ker je vozil brez luči. Zakaj se ga je opazilo pozno? 1. hitrost, s katero je ta i**** - sodelavec vozil in 2. ker nasproti vozeči ni imel prižganih luči (mislim, da je imel neke jadne pozicijske). Jaz sicer večinoma pravočasno opazim tako tiste brez luči, kot tiste z lučmi. Imam pa "raje" te, ki vozijo z lučmi seveda, ker te manj preseneti.

Kaj hočem povedati? Če voziš normalno oz če drug vozi normalno, po predpisih in pravočasno gleda, potem ni panike, luči gor ali dol. Problem nastane takrat, ko ljudje za volanom uporabljajo telefon, se šminkajo, berejo časopis, jedo, vozijo 200 km/h, tam kjer je omejitev 70, vozijo v kontra smer na AC, itd.. Ok, pa bo kdo rekel -> saj je problem v njih, ker delajo velike prekrške oz se obnašajo, kot da so doma v fotelju, ne bom imel luči zaradi njih. Jah, pa jih ne imet zaradi njih, imej jih zaradi sebe. Kaj meni pomaga, če je bolj kriv on, če obstaja večja verjetnost (pa četudi samo 5%), da se bo nekdo tak, zaletel vame če bom jaz brez luči, kot pa če bi jih imel prižgane. Sej pravim, bolj kriv je on, ampak to meni čisto nič ne pomeni, ko sem vkleščen v razbitini.

Na cesti so različni ljudje. Ali so za na cesto ali ne, ni vprašanje - nekateri nikakor niso, dejstvo pa je, da tam so in se nasproti/za/pred njimi voziš. Sicer pa, itak tisti, ki jih do sedaj ni hotel imeti, jih tudi v prihodnje ne bo. Jaz pazim na promet, kljub temu, da vozim malo bolj dinamično. Prav tako žarnico, kot je lisko napisal, opazim v roku 15 min, na odbijaču pred mano vozečega vozila ipd. Mene se človeku, ki vozi brez luči, na cesti res ni treba bati. Naj pa pazi na tiste, o katerih sem pisal zgoraj...

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr avg 17, 2011 4:48 pm

ejsim je napisal/-a:Mislim, da je vsem jasno, da se nasproti vozeče vozilo s prižganimi lučmi opazi prej oz bolje, kot tisto, ki nima. Včasih je sicer skoraj enako, spet drugič, pa niti ne. Prideš recimo ravno v senco v kakem "drevoredu" in hitro je kak % slabše.

Zdaj.. Če se nekomu zdi ta zakon slab in ga ne spoštuje, je pač njegova stvar. Jaz se z mnogimi zakoni ne strinjam, kakega tudi prekršim, tega pa se kar držim. Na začetku, ko sem še delal prve avtomobilistične korake, sem blendal, če je kdo vozil brez luči, sedaj več ne. Redkokateri je prižgal, torej ali so se vozili namerno brez ali itak niso vedeli za kaj se gre. Ok, edino če kdo zelo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je še/že temno, nima prižganih, mu poblendam, drugače niti ne. Za policaje v 95% blendam. Pač imam tako navado. Če pa vidim, da nekdo dela res precejšnje pizd., potem mu pač ne.

Sem pa uporabnost zakona videl na lastne oči takrat, ko me je peljal bivši sodelavec na relaciji Kranj - Medvode, po stari cesti seveda, na nekaterih odsekih cca 200-215 km/h. Mislim, da je jasno, da je bilo kar nekaj prehitevanja, ampak 1x se je kar malce pozno opazilo, da gre avto nasproti, ker je vozil brez luči. Zakaj se ga je opazilo pozno? 1. hitrost, s katero je ta i**** - sodelavec vozil in 2. ker nasproti vozeči ni imel prižganih luči (mislim, da je imel neke jadne pozicijske). Jaz sicer večinoma pravočasno opazim tako tiste brez luči, kot tiste z lučmi. Imam pa "raje" te, ki vozijo z lučmi seveda, ker te manj preseneti.

Kaj hočem povedati? Če voziš normalno oz če drug vozi normalno, po predpisih in pravočasno gleda, potem ni panike, luči gor ali dol. Problem nastane takrat, ko ljudje za volanom uporabljajo telefon, se šminkajo, berejo časopis, jedo, vozijo 200 km/h, tam kjer je omejitev 70, vozijo v kontra smer na AC, itd.. Ok, pa bo kdo rekel -> saj je problem v njih, ker delajo velike prekrške oz se obnašajo, kot da so doma v fotelju, ne bom imel luči zaradi njih. Jah, pa jih ne imet zaradi njih, imej jih zaradi sebe. Kaj meni pomaga, če je bolj kriv on, če obstaja večja verjetnost (pa četudi samo 5%), da se bo nekdo tak, zaletel vame če bom jaz brez luči, kot pa če bi jih imel prižgane. Sej pravim, bolj kriv je on, ampak to meni čisto nič ne pomeni, ko sem vkleščen v razbitini.

Na cesti so različni ljudje. Ali so za na cesto ali ne, ni vprašanje - nekateri nikakor niso, dejstvo pa je, da tam so in se nasproti/za/pred njimi voziš. Sicer pa, itak tisti, ki jih do sedaj ni hotel imeti, jih tudi v prihodnje ne bo. Jaz pazim na promet, kljub temu, da vozim malo bolj dinamično. Prav tako žarnico, kot je lisko napisal, opazim v roku 15 min, na odbijaču pred mano vozečega vozila ipd. Mene se človeku, ki vozi brez luči, na cesti res ni treba bati. Naj pa pazi na tiste, o katerih sem pisal zgoraj...

podpis
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr avg 17, 2011 6:49 pm

Se strinjam, dodal bi pa še eno kar pogosto situacijo. Včasih voziš proti soncu in kljub sončnim očalom in senčniku ne vidiš skoraj nič ali pa recimo primer mokra cesta in sonce na polno. V takšnih situacijah se najde še nekdo, ki se spravi iz nasprotne smeri prehitevat z ugasnjenimi lučmi. V eni temi smo našteli še kar nekaj takšnih primerov.

Bistvo itak vemo, med množico z vlopljenimi lučmi te dosti pozneje kdo zazna. Vztrajat z ugasnjenimi lučmi je naravnost smešno, ker te lahko slej ali prej stane. Če bi vsi vozili z ugasnjenimi, bi pač nekdo z vklopljenimi toliko bolj izstopal.

@black:
Trditev, da ti nekdo blenda zaradi ugasnjenih luči, samo iz principa, je pa totalen nesmisel. Še ena razlaga več za debilno obnašanje na naših cestah, nekdo te želi opozorit na tvojo napako (in ti prihranit kakšen € kazni!), ti si to razlagaš v smislu ''če jih moram imeti jaz, jih boš imel pa tudi ti''. Kako si potem razlagaš, ko ti nekdo v gužvi odstopi prednost ali z desnim žmigavcem nakaže, da ga lahko varno prehitiš? Verjetno totalen i**** zate? :roll:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
pixie
Novinec

Kraj: Kärnten

Napisal/-a pixie Sr avg 17, 2011 6:55 pm

jaz osebno blenda, ugasnjenim lučem zaradi tega, ker je marsikdo navajen avtov ki imajos amodejno prižiganje in v takšnem ki tega nima na to enostavno pozabijo
Freunde am fahren.

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Sr avg 17, 2011 7:58 pm

~toMmy~ je napisal/-a:@black:
Trditev, da ti nekdo blenda zaradi ugasnjenih luči, samo iz principa, je pa totalen nesmisel. Še ena razlaga več za debilno obnašanje na naših cestah, nekdo te želi opozorit na tvojo napako (in ti prihranit kakšen € kazni!), ti si to razlagaš v smislu ''če jih moram imeti jaz, jih boš imel pa tudi ti''. Kako si potem razlagaš, ko ti nekdo v gužvi odstopi prednost ali z desnim žmigavcem nakaže, da ga lahko varno prehitiš? Verjetno totalen i**** zate? :roll:

Noben ti noče nič prihranit. Se še nisi navadil sistema?
Nakazovanjem za prehitevanje se pa tako ali tako ne smeš zanašat.

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Sr avg 17, 2011 8:22 pm

black je napisal/-a: To jaz vedno govorim :!: :D

1. Zakaj nebi imel prižganih luči čez dan, kaj te to stane?

2. Nimaš prav glede trditve o blendanju. Blenda se za policaje in da se koga opozori, da naj prižge luči, seveda iz varnostnih razlogov. Manjšina pa zaradi policajev.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr avg 17, 2011 8:43 pm

black je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:@black:

Noben ti noče nič prihranit. Se še nisi navadil sistema?
Nakazovanjem za prehitevanje se pa tako ali tako ne smeš zanašat.

Noben? Jaz jih v živo poznam kar nekaj in tudi tukaj se jih najde. Verjamem, da kdo ustreza tudi tvojemu opisu, ampak če verjameš, da so vsi takšni, potem si hudo nestrpen in vidiš "probleme", tam kjer jih ni. No saj tvojo "posebnost" dokazuje dejstvo, da namenoma nočeš imet prižganih luči. :D
Slika

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Sr avg 17, 2011 10:39 pm

DragonForce je napisal/-a:1. Zakaj nebi imel prižganih luči čez dan, kaj te to stane?

Eee, vsak električni uporabnik ki dela kuri energijo. In tudi luči v avtu poganja motor vozila, zaradi česar se seveda zviša poraba goriva. Študija EU pravi da se zaradi uporabe luči podnevi poraba zviša od 0.5 do 1,5%. Sicer vsaka študija pokaža malo drugače ampak vse so v tem območju. Če uporabimo švircarsko kjer so prišli do podatka 0,8% ter naredimo izračuan na osnovi povprečnega Janeza ki prevozi 20.000 km letno s svojo makino s porabo 7,5 litra na 100 km je končni strošek 12 litrov oz. cca 15 EUR letno.

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Sr avg 17, 2011 10:56 pm

Če pa koga moti 15 EUR na leto zaradi prižganih luči, kar je sicer lol, pa naj avto samo od daleč gleda, ko stoji v garaži. Ampak to so ekstremi, o katerih nima smisla razpravljati.

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Sr avg 17, 2011 11:04 pm

DragonForce je napisal/-a:Če pa koga moti 15 EUR na leto zaradi prižganih luči, kar je sicer lol, pa naj avto samo od daleč gleda, ko stoji v garaži. Ampak to so ekstremi, o katerih nima smisla razpravljati.

Zdaj bodo začeli vsi trgat tiste šparove led trakove z "hitri in drzni" avtov, da bodo prišparali 15€ na leto :lol: :lol:

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če avg 18, 2011 7:34 am

zanimivo da se ukvarjamo s takimi banalnostmi kot so prižgane luči in povečana poraba. Da bi pa recimo gledali, da prižigamo velike porabnike po 22h (če seveda imamo dvotarifni števec), pa da nimamo prižganega ogrevanja pa odprtih oken oz. podobne logične stvari, pa ne. :roll:
Ne vem kaj ti je večji strošek: €15 ali po možnosti avtoklepar in ličar? malček je treba tudi življenjsko gledat na to.

Pa če se spotaknem še ob izjavo o pogostejši menjavi žarnic. Gospodu Francozu z imenom Renault, ki je nagnjen k pregorelim žarnicam (dnevne luči), sem menjal žarnico, kdaj že.... kakšno leto nazaj. Strošek? Vsi vemo, koliko stane ena žarnica.
vsi gledamo na te žarnice kot na nek izreden strošek. Položnica za mobitel za €60, za TV oz. internet za dobrih €40, pnevmatike 18" (zakaj 18", če so 16" cenejše), telefon mora bit z nekim superduper OS (koliko funkcij razen klicanja in SMSov sploh uporabljate?)... pa je seveda normalno. Ahh ja... naj se vidi razkoš :roll:

pa da ne bo samo kritika. Ravno včeraj se imam zahvaliti gospodu s prižganimi dnevnimi lučmi, da sem ga pravočasno zagledal pri prečkanju prednostne ceste. Nepregleden ovinek, nizko sonce (slepilo)... če ne bi bilo dnevnih luči bi danes bil na obisku pri avtoličarju oz. kleparju, če ne kje drugje

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če avg 18, 2011 9:03 am

ah spet ta poraba, koliko prišparamo

če nimate za avto, ga mejte doma in pejte peš!

kaj je 15€ proti varnosti, avto z lučmi se mnogo bolje vidi, največ na stranskih ožjih cestah, mislim kake bedarije pišete :roll:
Alergičen na rjo

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če avg 18, 2011 9:18 am

W3s7_S1D3 je napisal/-a:zanimivo da se ukvarjamo s takimi banalnostmi kot so prižgane luči in povečana poraba. Da bi pa recimo gledali, da prižigamo velike porabnike po 22h (če seveda imamo dvotarifni števec), pa da nimamo prižganega ogrevanja pa odprtih oken oz. podobne logične stvari, pa ne. :roll:
Ne vem kaj ti je večji strošek: €15 ali po možnosti avtoklepar in ličar? malček je treba tudi življenjsko gledat na to.

Pa če se spotaknem še ob izjavo o pogostejši menjavi žarnic. Gospodu Francozu z imenom Renault, ki je nagnjen k pregorelim žarnicam (dnevne luči), sem menjal žarnico, kdaj že.... kakšno leto nazaj. Strošek? Vsi vemo, koliko stane ena žarnica.
vsi gledamo na te žarnice kot na nek izreden strošek. Položnica za mobitel za €60, za TV oz. internet za dobrih €40, pnevmatike 18" (zakaj 18", če so 16" cenejše), telefon mora bit z nekim superduper OS (koliko funkcij razen klicanja in SMSov sploh uporabljate?)... pa je seveda normalno. Ahh ja... naj se vidi razkoš :roll:

pa da ne bo samo kritika. Ravno včeraj se imam zahvaliti gospodu s prižganimi dnevnimi lučmi, da sem ga pravočasno zagledal pri prečkanju prednostne ceste. Nepregleden ovinek, nizko sonce (slepilo)... če ne bi bilo dnevnih luči bi danes bil na obisku pri avtoličarju oz. kleparju, če ne kje drugje

Se strinjam ! Da se špara gorivo na podlagi prižganih luči, pa ljudje nažigajo avto 15min pred odhodom, na polno klima, vozijo v četrti namesto peti... Žarnice pa stanejo 15€. Verjamem da je pri nekaterih avtomobilih menjava zelo težka. Ampak treba je sprobat.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če avg 18, 2011 10:47 am

Par koristnih informacij o uporabi dnevnih luči: http://de.wikipedia.org/wiki/Tagfahrlicht

Je pa zanimivo razmišljanje o tolikšni perverzni banalnosti, kot je voznikov letni prihranek na ugasnjenih žarometih, ki je primerljiv prihranku, če bi se, namesto z avtom, premaknil peš do bližnje, 548 metrov oddaljene štacune po vsakodnevno obveznih 5 dag posebne, 2 žemlji in glaž etinih kumarc.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Če avg 18, 2011 5:41 pm

glaž etinih kumarc

Vzameš Mercatorjeve in si že na 15 EUR letno!

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Po avg 22, 2011 3:04 pm

simply je napisal/-a:
glaž etinih kumarc

Vzameš Mercatorjeve in si že na 15 EUR letno!

Dej nehi. Pol bi biu že v plusu :-P

Jaz zmeraj blendam. Za policaje, luči in tudi za kakšno nevarnost, ali kolesarja na ovinkasti cesti. V mislih imam pa, da bo nekoč mopgoče meni kdo poblendal in mi prihranil zvito pločevino ali kak evro ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov