BBoss je napisal/-a:~toMmy~ je napisal/-a:
Trditev o "enookih" avtomobilih je malo bosa. Večina na naših cestah vozi s pregorelimi žarnicami, ker se jim ne da zamenjat, ne zaradi tega zakona. Očitno čakajo, da pride čez pol leta ali leto redni servis oz. jih v menjavo prisili tehnični pregled.Približno vem, pri katerih avtih je menjava enostavna in pri katerih je treba razkopat polovico avta, pa to niti najmanj ne vpliva na modele med nerazumno velikim številom "enookih". Pač eden od mnogih pokazateljev naše vozniške kulture...
Ti bom malo kontriral. Kako se zamenja žarnico na stoenki, yugotu, ladi ipd. Enostavno in to je vsak voznik znal narest in nekih večjih težav ni bilo. Kaj pa pri današnjih? Recimo pri Mazdi 6 Mk1., če glih nimaš tenkih filigramskih ročic ni blo šans zamenjat. Šlo je nekako po tem principu: dvigni avto, odvij kolo (se ne zajebavam), odstrani notranjo plastiko blatnika ter odstrani žarnico skozi odprtino v koloteku. Pa takih avtomobilov je še kar nekaj, recimo, če se ne motim prejšnji Megan.
Zdej pa poglej, luč ti crkne, podnevi jo ne opaziš, ker dvomim, da je med nami nekdo, ki vsa dan skače okol avta in gleda, če vse lučke gorijo pa še to ni garancija za uspeh, saj ti lahko crkne naslednjo minuto, ko spelješ. Nakar pade mrak in opaziš, da luč ne gori. Kaj zdaj? Mislim, da ga ni modela vključno z mano, da bi se spravil nekje v temi take akrobacije izvajat in menjavat luč. Servisa ob devetih zvečer ni nikjer odprtga (sploh je luštno k se ti to zgodi v soboto), čakat na kako asistenco, če jo imaš, je lahko tudi ena ura okrog in več, pa bom raje nehal, ker mislim, da si dojel point.
Ne zagovarjam ljudi, ker eni so res leni samo večina jih ni tako tehnično podkovana, da bi znala zamenjat kej takega za tren oka in bi jih lahko okarali kot lenuhe.
In kaj ma zdej to s prižganimi lučmi podnevi? Ja, če ima žarnica neko približno omejeno število delovnih ur in ker večino teh ur porabimo podnevi, je velika (groba ocena ene 5x) večja možnost, da ti avto oslepi na eno oko na število prevoženih kilometrov, kot pa če bi luči gorele samo ponoči ali pa ob slabi vidljivosti. Da ne rečem kolk je fino, k moraš za menjavo plačat še pol servisne ure ali kaj podobnega.
Verjetno ga ni junaka, ki se bi po cesti vozil sam....Kaj hočem povedat? Danes mi je MED VOŽNJO crknila žarnica...in kako hudiča sem to vedel pri 20 let stari petki? V službi ,ko sem zaštartal in prižgal luči sem videl v odboju stekla ( vhod v firmo) , da gorita obe....15km kasneje sem se pripeljal do križišča kjer je pred mano stal en avto....v odsevu odbijača sem opazil, da leva luč čudno brli....izključil kratke na pozicijo in prižgal nazaj...opazil, da je razlika v svetilnosti različna....to pomeni , da je crknila kratka luč.Kilometer kasneje je bencinska....se ustavu in menjal žarnico....Če sam ne bi znal verjamem, da bi prodajalec znal pomagat....
Hočem povedat to, da se tudi MED VOŽNJO , da ugotovit delovanje prednjih žarometov ampak potrebno je vozit z glavo in opazovat okolico...me pa na pamet....Zadnje so sicer razred za sebe ampak to je druga zgodba....