Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Kako torej?

Redno menjavam po zakonu
138
61%
Menjavam glede na snežne razmere
35
16%
Imam zimske tudi poleti
17
8%
Imam letne tudi pozimi - sem z Obale
6
3%
Imam letne tudi pozimi
9
4%
Imam celoletne in ne menjavam
5
2%
Imam karkoli do znucanja ne glede na čas oz zakon
2
1%
Kot pride
13
6%

Skupaj glasov : 225

gofra
Uporabnik

Re: Za tiste ki se vozite samo z zimskimi gumami celo leto

Napisal/-a gofra Pe sep 16, 2011 12:07 pm

Jst ne stekam izjav tipa: "za tistih parkrat, ko se jst zapeljem..."

Ej, zame si enak - TI, ki naredis 1500 km letno in UNI, kjih naredi 150 tisoc - obema je skupno to, da sta UDELEŽENCA v prometu.
Nekje na istem nivoju je, kot bi rekel, da je sosed popolnoma nenevaren, cetudi ga žuli skozi vasi 120...itak to počne samo 1x letno.

V debato o primernosti zimskih pnevmatik poleti pa se raje ne spuscam. Letne pnemvatike so ocitno za nekatere zgolj marketinska poteza.

LpF

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe sep 16, 2011 12:44 pm

gofra je napisal/-a:Jst ne stekam izjav tipa: "za tistih parkrat, ko se jst zapeljem..."

To so samo izgovori in prikrivanje resničnega vzroka.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe sep 16, 2011 3:33 pm

lizard je napisal/-a:
gofra je napisal/-a:Jst ne stekam izjav tipa: "za tistih parkrat, ko se jst zapeljem..."

To so samo izgovori in prikrivanje resničnega vzroka.

Pretiravat res ni treba. Če ima nekdo (drugi) avto za do bližnje trgovine in nazaj, potem je res neracionalno dajat za komplet gum več kot je vreden sam avto.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe sep 16, 2011 4:08 pm

No no, tega nisem nikjer zapisal, tako da ne vem zakaj mene citiraš :).

Je pa konec koncev to podobno temu kot nepripenjanje pri mestni vožnji, češ - v teh nekaj kilometrih in nizkih hitrostih pa se ja ne bo nič zgodilo. Ne glede na to, recimo DragonForce vseeno prevozi 10-15 km na dan (na njemu podobne sem ciljal s postom), in njegova vožnja z zimaki za mene pač nima opravičila. Itak se očtino odloča na podlagi glasnosti gum, ne pa varnosti. Moj avto večino časa recimo stoji (imam samo 2x na teden relacije), pa imam gor vseeno čim boljše gume.

Seveda pa vsak sam odgovarja in nosi posledice svojih dejanj. Če se bo azradi tega kdo poškodoval, ali umrl te to pač preganja do konca življenja.

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Pe sep 16, 2011 5:34 pm

@lizard, razumem o čem govoriš.

Je pa res, da je teh mojih 6 km do službe in potem 6 km nazaj zelo ''lahkih'' za vožnjo. Najprej je prazna lokalna cesta, zelo malo prometa, hitrost nekje 80 km/h, včasih še to ne, potem pa po obrobju mesta 1 km, zelo umirjene vožnje.

Moj avto videl hitrosti 100 km/h že lep čas. Poudarek je na tem, da imam dnevno vožnjo zelo umirjeno in zelo predvidljivo.
Seveda je res, da se tudi meni lahko kaj zgodi nepredvidenega, ampak za tako vožnjo in kilometražo se mi ne splača kupovat 2 kompletov gum.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe sep 16, 2011 7:56 pm

Sam res, zakaj v motošportu ne vozijo na zimakih, če nekateri zagovarjate, da je problem samo v večji obrabi. :roll:

Se pravi, da če se malo voziš je v bistvu vseeno kaj gor natakneš? :shock:

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe sep 16, 2011 8:08 pm

DragonForce, za tako kilometražo se ti avta ne splača imet oz. vsaj ne vozit.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 So sep 17, 2011 12:13 am

BBoss je napisal/-a:Sam res, zakaj v motošportu ne vozijo na zimakih, če nekateri zagovarjate, da je problem samo v večji obrabi. :roll:

V motošportu ni omejitev hitrosti. Tukaj pa imam občutek, da nekateri nataknete letne gume potem pa mislite, da lahko brez problema vozite 120 čez naselje in 250+ po avtocesti. Ali kaj bi radi povedali?

Jaz sem že rekel, da na osebnih avtomobilih že od nekdaj menjam letne in zimske gume ampak predvsem zato, ker se letne slabo obnesejo pozimi. Sem pa že vozil avto na katerem sem redno menjal gume eno poletje sem pa pustil zimske gor pa res nisem opazil nobene resne razlike. Je pa res, da se kolikor-toliko držim omejitev in se po javnih cestah ne afnam tako, da sprobavam meje avtomobila in gum. Pa mi razložite kaj je zdaj bolj varno?

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc So sep 17, 2011 6:57 am

za moje pojme se za take male kilometre nesplača 2h kompletov gum. saj čez mesto ni hitrosti več kot 50, če greš pa u nedeljo kam vn pa tudi več kot 100 ne.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So sep 17, 2011 8:01 am

Zato pa je stanje takšno kot je. Samo ne razumem, če se vam že ne kupuje dveh kopletov gum, zakaj pol nimate samo letnih, vsekakor je sneg manjkrat na cesti, kot vročina....če se tako malo vozite, pol vam tist 3x na leto ne bo panike it peš z javinim prevozom ali kakorkoli, boste se pa vsaj ostale dni varneje vozili.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
vepar
Poznavalec foruma

Kraj: nou mejst

Napisal/-a vepar So sep 17, 2011 10:30 am

3x na leto sneg... kaj pa mesec ali 2 ko so temperature pod 5 stopinj, ko letna guma izgubi svoje lastnosti? to je pa ok? umetniki eni....

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky So sep 17, 2011 11:12 am

Gume so edini stik z življenjem pri avtu, pa če vam je všeč al pa ne ;)
Na naših cestah je pa še več kot zimske gume poleti (ali obratno) problem starost gum. IN letna guma pozimi je isto sranje kot zimska poleti; takrat ko jo najbolj rabiš te pusti na cedilu.
LP Rok

mm46
Novinec

Napisal/-a mm46 So sep 17, 2011 11:36 am

vepar je napisal/-a:3x na leto sneg... kaj pa mesec ali 2 ko so temperature pod 5 stopinj, ko letna guma izgubi svoje lastnosti? to je pa ok? umetniki eni....

http://www.avto-magazin.si/nasveti/prim ... tabelajpg/ v tem testu ima tudi pri -10 letna krajšo zavorno pot....

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So sep 17, 2011 12:37 pm

@speedfreak: Končno eden ki je to pevodal. Sem prav čakal kdaj bo :)

vepar je napisal/-a:3x na leto sneg... kaj pa mesec ali 2 ko so temperature pod 5 stopinj, ko letna guma izgubi svoje lastnosti? to je pa ok? umetniki eni....

Smo pripenjali že teste, v tej temi imaš celo 2, da so letne v vseh razmerah boljše od zimskih, tudi pri zelo nizkih temperaturah, zimske gume pa so seveda boljše edino na snegu in ledu. Glede na razliko v obiliki profila in to, da zimske gume imajo lamele je to tudi logično. To sta tudi glavna krivca zakaj se letne ponavadi obnesejo boljše, predvsem pri zaviranju lamele precej podaljšajo zavorno pot, kot tudi sam profil zimskih gum, ki ima ponavadi manjšo stično površino od letnih, saj je profil bolj nazobčen in z večjimi špranjami, bolj torej spominja na krampe :).

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So sep 17, 2011 1:16 pm

cruiser1 je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:Sam res, zakaj v motošportu ne vozijo na zimakih, če nekateri zagovarjate, da je problem samo v večji obrabi. :roll:

V motošportu ni omejitev hitrosti. Tukaj pa imam občutek, da nekateri nataknete letne gume potem pa mislite, da lahko brez problema vozite 120 čez naselje in 250+ po avtocesti. Ali kaj bi radi povedali?

Jaz sem že rekel, da na osebnih avtomobilih že od nekdaj menjam letne in zimske gume ampak predvsem zato, ker se letne slabo obnesejo pozimi. Sem pa že vozil avto na katerem sem redno menjal gume eno poletje sem pa pustil zimske gor pa res nisem opazil nobene resne razlike. Je pa res, da se kolikor-toliko držim omejitev in se po javnih cestah ne afnam tako, da sprobavam meje avtomobila in gum. Pa mi razložite kaj je zdaj bolj varno?

Zdej pa ne vem a se delaš norca, kar bi bilo OK. Če pa si resno mislil sem pa razočaran, ker sem te imel za precej bolj brihtnega in veliko manj manipulativnega. :(

Sploh pa vsi, ki zagovarjate uporabo neustreznih gum se vadite samo na to, da je razlika le če divjamo k norci okol ovinkov. 6-10 metrov krajša zavorna od 100km/h do 0km/h očitno ne pomeni nič razen, če pomeni vožnja na AC ali hitri cesti s 100km/h po novem divjanje :roll:

Še enkrat, če je kdo spregledal kaj sem zadnjič napisal. Ko avto z ustreznimi letnimi gumami že stoji se tisti z boljšimi zimskimi (6m daljša zavorna) pelje še s hitrostjo 39km/h tisti s slabšimi (10m daljša zavorna) pa kar 47km/h. Upam, da je jasno kako zgleda nalet na stoječe vozilo pri taki hitrosti in da je pločevina oreng uničena, lahko pa so tudi že poškodbe udeležencev.

Aja, seveda vam se take situacije ne morejo zgoditi, ker ste najbolj varni in predvidljivi vozniki na tem svetu :huh: - pa dobr no koga klele farbate. Mislim a res ni logično, da se večina vozimo z letnimi daleč pod mejnimi zmogljivostmi avta imamo zato še dodatni buffer varnosti v primeru nepredvidljivega dogodka.

In še to Cruiser, velika večina avtomobile ne obuvamo v gume primerne razmeram zato, da se bomo skozi naselje vozili 120km/h in 250km/h po AC-jih - jih pa zato, da smo na cesti v okviru omejitev varni maksimalno kot nam maksimalno lahko gumarska tehnika omogoča. Upam, da sem dost jasno in razumljivo povedal v katermu grmu tiči zajec in da če so vam gume prevelik strošek ste si očitno omislili avtomobile, ki jih finančno niste zmožni vzdrževati in bi bilo dobro, da naslednjič pri nakupu malce omilite apetite.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So sep 17, 2011 1:34 pm

Sorry ampak klamfaš gluposti in kot papagaj ponavljaš mantro gumarskega lobija, ki mu je v interesu, da se proda čim več gum. Res je, da je letna guma bolj trda od zimske ampak se pri vožnji začne zaradi notranjega trenja v zmesi same pnevmatike tudi ogrevati in hitro zgubi tiste slabosti, ki naj bi jih imele ob nizkih temperaturah. Nisem namreč še naletel na neodvisen test, ki bi dokazal nasprotno.

Da ne bo narobe razumljeno, nisem proti uporabi zimskih gum v zimskem času - nasprotno imam jih tudi sam mi je pa jasno, da ljudje pozimi vozijo veliko bolj previdno kot poleti in če nekdo, ki na suhi ali mokri cesti uporablja letne gume tudi pozimi je veliko bolj varen kot tisti, ki zimske poleti.

In še nekaj, zimske M+S gume smo v zakonu "izumili" enkrat proti koncu devedesetih let prej pa smo se VSI vozili samo na normalnih gumah (poznali smo samo gume, kramparce pa ježovke), ki so proti današnjimi še vedno bile veliko slabše pa se glih tako nismo vsi pobili pa tudi v snegu smo prišli marsikam čeprav sigurno ne tolk daleč kot danes z zimaki.

Za vse tiste, ki še vedno ne verjamete v vse napisano lahko preverite statistiko prometnih nesreč za vse snežene dni pa boste videli, da smrtnih žrtev in težje poškodovanih takrat ni. Hitrosti v snegu so bistveno nižje in tudi, če se zgodi kaka nesreča so navadno posledice majhne.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo So sep 17, 2011 5:12 pm

Uh, zanimivo branje in ko sem tole prebiral, mi je šele jasno postalo, zakaj v BTCju vidim od Passatov, BMW trojk in takšnih in drugačnih avtov z zimskimi gumami.
Najbolj so me presenetili odgovori v smislu:
1."pa saj tiste 2x na leto ko grem ven, itak ne bo nič" Tudi tiste 2x na leto ko greste ven, se lahko kdo zaleti v vas. Tudi takrat lahko otrok steče na cesto. Pa čeprav je vožnja po omejitvah. Sicer pa tisti ki tako radi povdarjate "..tiste parkrat na leto, ko grem jaz...", razmislite o janem prevozu. Je cenejši, bolj kološki in bolj varen.
2."itak naredim samo 15000km letno, kaj mi bosta dva kompleta, se mi zdi bolj racionalno radirat zimske in imet spredaj na pogonskih svež komplet, zadaj pa obrabljene.". Zanimivo, ker imate taki ljudje pozimi največ dela (nenamernega) z lovljenjem zadka.

Ljudje pozabljate par ključni zadev. Varnost v prometu je v veliki meri odvisna od vas, samih voznikov. Seveda, voznik je lahko vrhunski, ampak če za njim ne stojijo dobri pogoji (brezhibne zavore, dobre gume) se lahko zgodi, da kljub svoji izkušenosti določene situacije ne bo uspel obvladat. Če ponazorim drugače - ne pomaga vam odličen in oh in sploh strelec, če gre iz puške vsak naboj drugam. Tak strelec je neuporaben.
Pozabljate, da je edini stik vašega avta s podlago guma. Stik ene gume s cesto je približno enak velikosti dlani. Se pravi vse štiri gume skupaj, tvorijo stično površino v velikosti cca. list formata A4. Tako velika površina odloča o tem ali boste zgubili nadzor nad vozilom, ko se boste umikali ali ne. Ne tukaj začet trobezljat o divjanju in vožnji na meji. ker se lahko popolnoma normalno in po omejitvah vozite, ko vas v ovinku preseneti ovira. In izogibanje tej oviri, pomeni še bolj oster zavoj ali pa zaviranje - primerna guma bo držala oz. popuščala minimalno, neprimerna pa se bo samo radirala, oprijema pa ne bo, v primeru zaviranja pa bo hitrost trka manjša (glejte podatke iz BBossovega posta) v prid primernejši gumi.
To teh odstopanj pripelje razlika v zmesi gum. Zimska guma je pri nizki T enako mehka kot letna pri višji T. In posledično to pomeni da višja kot je T, mehkejša bo zimska guma oziroma, nižja kot bo T trša bo letna guma. To dvoje zelo lepo ponazarja filmček objavljen v tej temi.
In pa še za vse ekonomiste, ki toliko prišparate na gumah:
vožnja na zimskih gumah pri temperaturah višjih od 20, zelo lepo zapeče in poškrblja lamele. Dotične lamele so narejene tako, da navkljub obrabi gume, ostajajo ostre in te lamele (poleg mehkejše zmesi) zagotavljajo dodaten oprijem v snegu. Seveda z vožnjo zimskih gum čez celotno poletje, se te lamele poškodujejo in naslednjo zimsko sezono, imate na avtu zanič zimske gume - sicer v snegu še vedno bolje od letnih gum. Zimska guma, ki je na avtu četrto sezono (in je gor izključno pozimi) ima več oprijema kot eno leto stara zimska pnevmatika, vožena čez poletje. To je preizkušeno in sicer 175/65/14 moj avto vs. služben clio oz. ultragrip 7+ vs. Fulda Kristall Montero 3 (obe gumi med prvih 5 v večini testov).

Moja izbira je logična: letne + zimske.
In tudi vedno bo tako. Kljub 14let starem avtu imam letne M Pilot Exalto PE2 in zimske Ultragrip 7+.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees So sep 17, 2011 9:39 pm

če bi bilo res tako zelo nevarno voziti z zimski gumami poleti, potem bi jih morali prepovedati v poletnem času.... ni tako ?
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So sep 17, 2011 10:15 pm

mrtwelvetrees je napisal/-a:če bi bilo res tako zelo nevarno voziti z zimski gumami poleti, potem bi jih morali prepovedati v poletnem času.... ni tako ?

Kateri del v izračunu zavorne poti in hitrosti pri Bbossovem postu ostaja nejasen? Saj je zelo lepo napisal kakšna je razlika. Boš pa moral sam ocenit koliko je to nevarno. ;)

Zimske gume poleti niso prepovedane, kot tudi niso prepovedane letne gume pozimi. A v bistvu se gume sploh ne delijo na letne in zimske, če smo že pri tem.

Obstajajo gume, pač navadne gume. Potem pa obstajajo gume M+S, kar pomeni Mud+Snow, nekatere od teh imajo zraven tudi snežinko. In edino kar zakon predpisuje je, da je v določenim obdobju na oz. v avtu potrebno imeti zimsko opremo. Sem spadajo gume, ki so primerne za v sneg (imajo lamele) ali pa navadne gume in verige.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov