chan je napisal/-a:Če že povsem odmislim vozniško agresivnost v naši Schumacherlandiji,
Tole samo jemljem kot iztočnico za misel, in ne pišem replike:
Zanimivo se mi zdi, da če nekdo napiše, da se po AC vozi 170, ga nihče niti malo ne pogleda postrani. Prav nasprotno pa, če napišeš, da se voziš 100 ali 90, je to najbolj grozna stvar, ki jo lahko na cesti počneš. Torej, družbeno je bolj sprejemljiva hitra vožnja, ki je (kot vsi vemo) nevarna, ni pa družbeno sprejemljiva bistveno varnejša počasnejša vožnja (še huje: folk potem celo oceni, da je taka počasnejša vožnja pravzaprav tista nevarna; noben pa ne pomisli, da je taka vožnja nevarna samo tistemu, ki vozi 'kot sneta sekira' in zaradi tunelskega pogleda ne opazi pravočasno počasnejšega vozila... Po mnenju dirkačev bi moral v primeru take nesreče biti kriv tisti 'počasen' voznik, ne pa tisti, ki je krepko prekoračil omejitve).
chan je napisal/-a:Ok, z dovolj ekonomično vožnjo ter uspešnim predvidevanjem dogajanja na cesti, se sicer da uspešno znižati porabo, brez da bi pri tem zahajali v
ekstreme. Sam pa se bojim, da bi tovrstni ekstremi (kot že omenjeno ugašanje motorja, ipd

) lahko zapadli v dokaj nevarne vode - sam si sicer ne predstavljam, kaj bi se lahko zgodilo, ko bo pred avto z ugasnjenim motorjem skočil majhen otrok, avto pa pri tem ne bo 100% varen

Bo prihajalo zgolj zaradi uspešnega tekmovanja (žal sam vidim v tem trenutku pri tem zgolj smisel kompatititvnosti

) v zmanjševanju porabe tudi do ignoriranja pešcev na prehodih, saj bodo postali "moteč faktor" pri tzv cestnem jadranju? Bodo postali "moteč faktor" tudi kolesarji, zaradi katerih je potrebno zavirati?
Nikoli se ne grem ekonomične vožnje na račun varnosti drugih udeležencev v prometu. Je pa zanimivo, da se na ekonomičnega voznika takoj preslika način vožnje mimo prehodov za pešce, ki ga uporabljajo dirkači (ko vidijo, da nekdo stoji na prehodu, še stopijo po gasu, da ga bodo ja prehiteli, celo obvozijo pešca, če je treba!). Torej spet navežem na zgornjo svojo misel: namesto, da bi se ukvarjali s tistimi res nevarnimi vozniki, se pripisuje nevarno obnašanje na cesti meni.
chan je napisal/-a:Kot sem že omenil, na vse skupaj gledam le kot svojevrstno tekmovanje in ne toliko za golo varčevanje. Zakaj? Nenazadnje gre pri tem lahko za svojevrstno Sizifovo delo, ko ti uspe na dolgi rok porabo znižati za par dcl, pa te vlada RS "preseneti" ali s konstantnim višanjem cen goriv, za skorajda 50% zvišanje cene cestnine, nenazadnje tudi z višji ceno avtocestne vinjete ter (malce za šalo

) novim davkom na nepremičnine?!?
No, tole je pa malenkost mimo ustreljeno. Ali v primeru neekonomične vožnje vlada ne podraži goriv, cestnine, vinjete in davka na nepremičnine? Vse te podražitve ti padejo v naročje ne glede na stil vožnje. Na koncu koncev jaz še vedno prihranim okroglega jurja letno v primerjavi z nekom, ki ne vozi ekonomično. Jurja letno. Toliko vlada nikoli ne bo podražila naštetega.