Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Re: plača-avto

Napisal/-a TrijoAdijo Če dec 12, 2013 6:43 pm

simply je napisal/-a:
Ne razumem. Kosmata plača, neto plača? Imaš toliko, si želiš toliko? Kakšen avtomobil imaš v mislih?

12x neto plača = MPC cena avtomobila

Tako avtomobile kupujejo na severu. Že bilo večkrat omenjeno na forumu.

Kakšna je neto plača na severu? In kakšna je MPC cena avtomobila na severu?
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com Če dec 12, 2013 7:18 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:
simply je napisal/-a:
Ne razumem. Kosmata plača, neto plača? Imaš toliko, si želiš toliko? Kakšen avtomobil imaš v mislih?

potemtakem bi se pri nas vozili z avtomobili ''vrednimi'' od 10000 pa do 18000 v povprečju, tako na oko :D
torej imamo pri nas še nekaj ''fore''
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 13, 2013 8:55 am

simply je napisal/-a:

Če se ne motim imajo na Švedskem nek hud davek na novo vozilo, ki je mislim da toliko kot sama cena avta. Torej avti tam stanejo ene 2x toliko kot pri nas, plače imajo pa recimo tudi 2-3x večje.
Ampak kakor sem videl, ko sem tam potoval, imajo precej starejša in cenejša vozila kot pri nas, tudi zaradi mentalitete.
Že ko se pripelješ iz Danske v Nemčijo, vidiš drugačno mentaliteto (=takoj vidiš kakšnega "čefurja" v novem črnem Mercedesu, ki dela burnout pri semaforju). Višje proti severu tega ne vidiš.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe dec 13, 2013 9:06 am

Če greš še višje proti severu(arktika), sploh avtov nimajo. Tam je šele mentaliteta ta prava. Predlagam, da se preselite gor.

Uporabniški avatar
Rauchmann
Novinec

Napisal/-a Rauchmann Pe dec 13, 2013 9:59 am

peroRS je napisal/-a:Če greš še višje proti severu(arktika), sploh avtov nimajo. Tam je šele mentaliteta ta prava. Predlagam, da se preselite gor.

Dober no, na Grenlandiji in Islandiji precej terence vozijo :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe dec 13, 2013 11:36 am

Energetik81 je napisal/-a:
simply je napisal/-a:

Če se ne motim imajo na Švedskem nek hud davek na novo vozilo, ki je mislim da toliko kot sama cena avta. Torej avti tam stanejo ene 2x toliko kot pri nas, plače imajo pa recimo tudi 2-3x večje.
Ampak kakor sem videl, ko sem tam potoval, imajo precej starejša in cenejša vozila kot pri nas, tudi zaradi mentalitete.
Že ko se pripelješ iz Danske v Nemčijo, vidiš drugačno mentaliteto (=takoj vidiš kakšnega "čefurja" v novem črnem Mercedesu, ki dela burnout pri semaforju). Višje proti severu tega ne vidiš.

Za Nizozemce vem, da imajo res hude davke na nove avte, ampak tam je tudi večina prebivalstva strnjena na relativno majhnem območju, živijo na ravnem in imajo odličen javni prevoz. Mislim da bi se tudi njihova "mentaliteta" hitro spremenila, če bi bili npr. 300m višje in par kilometrov stran od prve postaje (zelo počasnega) javnega prevoza. :roll:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Pe dec 13, 2013 1:00 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Za Nizozemce vem, da imajo res hude davke na nove avte, ampak tam je tudi večina prebivalstva strnjena na relativno majhnem območju, živijo na ravnem in imajo odličen javni prevoz. Mislim da bi se tudi njihova "mentaliteta" hitro spremenila, če bi bili npr. 300m višje in par kilometrov stran od prve postaje (zelo počasnega) javnega prevoza. :roll:

Švedi kupujejo avte za minimalno 10-15 let, nizozemci pa avte kupujejo v nemčiji ravno zaradi davkov.
Potem imaš pa recimo Izrael in Malezijo, kjer imajo 100% carino na tuje avte. Zato ima raja v Maleziji samo protone, se pa najdejo tudi mećke in tu pa tam kakšen lambo. Singapur je itak drag, delajo pa non-stop (minimalno 12 ur na dan, frej samo 1 dan v tednu). V Maleziji so taxiji taki, da bi se najraje zavil v polivinil in se ničesar ne dotikal, v Singapurju bi lahko v taxiju iz sedeža jedel, čisto ko suza.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe dec 13, 2013 5:47 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Za Nizozemce vem, da imajo res hude davke na nove avte, ampak tam je tudi večina prebivalstva strnjena na relativno majhnem območju, živijo na ravnem in imajo odličen javni prevoz. Mislim da bi se tudi njihova "mentaliteta" hitro spremenila, če bi bili npr. 300m višje in par kilometrov stran od prve postaje (zelo počasnega) javnega prevoza. :roll:

x2

Sicer pa mene osebno boli k** kakšen avto ima nekdo, saj ga je sam kupil. Eni ste pa zgleda dost obremenjeni s tem.
Važno je kakšen je človk sam po sebi, ne pa to kaj vozi!

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto So dec 14, 2013 2:48 pm

Jaz poznam kar nekaj ljudi, kateri imajo dobre prihodke pa vseeno kupujejo poceni avte.
So pa taki, ki jim pač avto dosti pomeni pa si privoščijo kaj dobrega in novega.
Živi se enkrat, vlaganje v nepremičnine je za ekonomiste pametno, osebnio pa mislim, da je neumno, ker v grob ne neseš nič sabo, ampak je treba uživat v življenju dokler si zdrav in je prav imeti kak dober stroj, če ima človek seveda kako željo.
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So dec 14, 2013 3:33 pm

peroRS je napisal/-a:

x2

Sicer pa mene osebno boli k** kakšen avto ima nekdo, saj ga je sam kupil. Eni ste pa zgleda dost obremenjeni s tem.
Važno je kakšen je človk sam po sebi, ne pa to kaj vozi!

Ni problem, da bi se mi obremenjevali s tem. Problem je, ker je družba že precej zasičena z miselnostjo, da si kar voziš, in potem je kup situacij, ko familije jedo S budget sranje, vozijo pa se v novih avtih (oz. avtih, katerih vzdrževanje sploh ni poceni). Torej, zaradi te miselnosti trpijo tudi otroci. Nenazadnje nekoliko trpi tudi naše gospodarstvo, saj z novimi avti ne podpiramo našega gospodarstva in ostane manj denarja za produkte, ki SO naši.

Podobno velja za bajte. V Sloveniji si cigo če nimaš svoje bajte, in to čim večje. Ali pa vsaj stanovanja, če govorimo za Ljubljano. V Nemčiji pa je npr. cca. 60% ljudi podnajemnikov. In ves ta keš, ko se folk zapufa za cel lajf, bi lahko šel:
a) drugam, tudi v podporo našega gospodarstva
b) za fakin PREŽIVETJE.

Situacija je že tako v k**** in ta država j**e situacijo, ampak folk se še kar vztrajno oklepa teh vrednot. TO je problem, ne pa da se mi sekiramo. Sicer pa od kdaj je kritika neke mentalitete=obremenjevanje? Najboljše, da smo kr vsi tiho glede vsega, kar se ne dogaja znotraj sten naše bajte, ne?

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx So dec 14, 2013 4:01 pm

Daedalus je napisal/-a:
Ni problem, da bi se mi obremenjevali s tem. Problem je, ker je družba že precej zasičena z miselnostjo, da si kar voziš, in potem je kup situacij, ko familije jedo S budget sranje, vozijo pa se v novih avtih (oz. avtih, katerih vzdrževanje sploh ni poceni). Torej, zaradi te miselnosti trpijo tudi otroci. Nenazadnje nekoliko trpi tudi naše gospodarstvo, saj z novimi avti ne podpiramo našega gospodarstva in ostane manj denarja za produkte, ki SO naši.

Podobno velja za bajte. V Sloveniji si cigo če nimaš svoje bajte, in to čim večje. Ali pa vsaj stanovanja, če govorimo za Ljubljano. V Nemčiji pa je npr. cca. 60% ljudi podnajemnikov. In ves ta keš, ko se folk zapufa za cel lajf, bi lahko šel:
b) za fakin PREŽIVETJE.

Situacija je že tako v k**** in ta država j**e situacijo, ampak folk se še kar vztrajno oklepa teh vrednot. TO je problem, ne pa da se mi sekiramo. Sicer pa od kdaj je kritika neke mentalitete=obremenjevanje? Najboljše, da smo kr vsi tiho glede vsega, kar se ne dogaja znotraj sten naše bajte, ne?

Potem mi pa ti povej kaj je pa tako pametno, da celo življenje plačuješ najemnine in nato od tega nimaš nič. Kaj ni potem boljše, da plačuješ tisti kredit, ker te na mesec že tako skoraj isto pride. Pa imaš po določenem času svoje stanovanje ali hišo. Pa lahko nato tudi nekaj daš potem svojim otrokom, ko enkrat tako daleč pride. Vem, da ne bom nikoli v življenju plačeval najemnine, potem rajši kupim hišo na kredit, čeprav sem drugače proti kreditom.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack So dec 14, 2013 4:26 pm

Res je, Nemci in Avstrijci so neumni in živijo slabše od nas pa še denar stran mečejo, in vse to zato ker tako radi najemajo stanovanja. Mi balkanci edino vemo kako se prav živi, to je v svoji bajti/stanovanju z BMW-jem v garaži/pred blokom. :]

Največ proti najemu imajo ponavadi sicer tisti, ki imajo stanovanjski problem že rešen (sin po poklicu, dedovanje, velika bajta, itd.).

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher So dec 14, 2013 5:17 pm

LeQuack je napisal/-a:Res je, Nemci in Avstrijci so neumni in živijo slabše od nas pa še denar stran mečejo, in vse to zato ker tako radi najemajo stanovanja. Mi balkanci edino vemo kako se prav živi, to je v svoji bajti/stanovanju z BMW-jem v garaži/pred blokom. :]

Največ proti najemu imajo ponavadi sicer tisti, ki imajo stanovanjski problem že rešen (sin po poklicu, dedovanje, velika bajta, itd.).

Stanovanje sem zaslužil in kupil sam. Pred tem bil v najemu po različnih lokacijah kar nekaj let in ti povem, da je imeti svoje stanovanje drugi nivo. Po tvojem zgledu, bom še jaz navrgel puhlico: največ proti lastniški nepremičnini imajo večni nergači in zapravljivci po poklicu.

Ti, ki znaš z denarjem in veš, kako je treba živeti, imaš verjetno za razliko od nas pravo malo bogastvo. Mi "balkanci" smo pač samo "balkanci".

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So dec 14, 2013 5:29 pm

Mlada familja, vzame kredit za 400€ na mesec za 20 let, en izgubi službo, in kaj potem...? Če si podnajemnik, se lahko preseliš v neko beznico za 100€, lih da imaš streho nad glavo, dokler se ne pobereš, ali pa greš začasno živet k žlahti al nekaj. Če imaš kredit, si naj****. Tržejo ti od plače, tudi, če bi raje videl, da nimaš svojega stanovanja in imaš vsaj za hrano.

Res je sicer, da je v Sloveniji podnajemništvo tudi s strani lastnikov zaničevano. Ampak vzroki so podobni: ljudje ne bi radi dajali dolgoročnih najemov, raje za leto ali dva, da lahko potem prodajo, če hočejo. Ker bo čas za nov avto na dvorišču ali pa ko bo čas za bajto zidat.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ So dec 14, 2013 5:34 pm

Daedalus je napisal/-a:Ni problem, da bi se mi obremenjevali s tem. Problem je, ker je družba že precej zasičena z miselnostjo, da si kar voziš, in potem je kup situacij, ko familije jedo S budget sranje, vozijo pa se v novih avtih (oz. avtih, katerih vzdrževanje sploh ni poceni). Torej, zaradi te miselnosti trpijo tudi otroci. Nenazadnje nekoliko trpi tudi naše gospodarstvo, saj z novimi avti ne podpiramo našega gospodarstva in ostane manj denarja za produkte, ki SO naši.

b) za fakin PREŽIVETJE.

Kako točno si to predstavljaš, da se z novimi avti ne podpira gospodarstva? Dražji kot je avto in več kot je stroškov z njim, bolj se podpira gospodarstvo oz. polni proračun.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So dec 14, 2013 5:45 pm

Daedalus je napisal/-a:
Podobno velja za bajte. V Sloveniji si cigo če nimaš svoje bajte, in to čim večje. Ali pa vsaj stanovanja, če govorimo za Ljubljano. V Nemčiji pa je npr. cca. 60% ljudi podnajemnikov.

Problem pri nas je, ker so najemnine zelo visoke v primerjavi z nakupom neprimičnine in se, kot so že zapisali vseeno bolj splača vzeti kredit za stanovanje ali hišo, kot pa plačevati drago najemnino naprimer 20 let in po vseh teh letih ti ne ostane nič in se lahko v trenutku znajdeš na cesti. Kdor pa je teh dvajset let odplačeval enako visok kredit, kot najemnina je najemnina pa ima po 20tih letih v lasti vsaj dvosobno stanovanje v Ljubljani. Kaj je zadaj bolj pametno? Pri nas enostavno ne deluje tak sistem, kot je v Nemčiji in drugod po zahodni evropi, ker so najemnine v primerjavi s plačami previsoke! Pravzaprav pri nas nič ne deluje kar govorim že vsaj 15 let ampak to itak nobenega ne briga.

Daedalus je napisal/-a:Ni problem, da bi se mi obremenjevali s tem. Problem je, ker je družba že precej zasičena z miselnostjo, da si kar voziš, in potem je kup situacij, ko familije jedo S budget sranje, vozijo pa se v novih avtih (oz. avtih, katerih vzdrževanje sploh ni poceni).

Hudo obremenjevanje ljudi kakšen avto kdo vozi je v veliki meri stalno pristno tudi na tem forumu na takšen ali drugačen način.
Še vprašanje, ali ti in še kdo dejansko veste za primer kjer imajo nek nov drag avto, doma pa zaradi tega jejo izključno neke cene S budget izdelke in so celo otroci prikrajšani za mnoge stvari?

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher So dec 14, 2013 6:15 pm

Daedalus je napisal/-a:Mlada familja, vzame kredit za 400€ na mesec za 20 let, en izgubi službo, in kaj potem...? Če si podnajemnik, se lahko preseliš v neko beznico za 100€, lih da imaš streho nad glavo, dokler se ne pobereš, ali pa greš začasno živet k žlahti al nekaj. Če imaš kredit, si naj****. Tržejo ti od plače, tudi, če bi raje videl, da nimaš svojega stanovanja in imaš vsaj za hrano.

Res je sicer, da je v Sloveniji podnajemništvo tudi s strani lastnikov zaničevano. Ampak vzroki so podobni: ljudje ne bi radi dajali dolgoročnih najemov, raje za leto ali dva, da lahko potem prodajo, če hočejo. Ker bo čas za nov avto na dvorišču ali pa ko bo čas za bajto zidat.

Prevelike želje so že marsikoga pokopale. Nova velika hiša, avto, pes, bejba in froci. Po možnosti pri 30ih. Ne bo šlo! Najprej varčevanje, potem pa šele nakup. In prideš do nepremičnine z minimalnim kreditom ali celo brez. Ampak danes bi vsi radi vse takoj. Poleg tega kupi nepremičnino po svojih zmožnostih. Če nimaš dovolj za hišo, kupi stanovanje. Če nimaš za veliko, kupi manjšega. Ampak to se seveda ne sklada z image-om uspešnega človeka.

Če ostaneš brez prihodkov, si boš tudi beznico težko privoščil. :( Morda je v tem primeru najboljša rešitev z repom med nogami nazaj domov k "mami".

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher So dec 14, 2013 6:24 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:Ni problem, da bi se mi obremenjevali s tem. Problem je, ker je družba že precej zasičena z miselnostjo, da si kar voziš, in potem je kup situacij, ko familije jedo S budget sranje, vozijo pa se v novih avtih (oz. avtih, katerih vzdrževanje sploh ni poceni). Torej, zaradi te miselnosti trpijo tudi otroci. Nenazadnje nekoliko trpi tudi naše gospodarstvo, saj z novimi avti ne podpiramo našega gospodarstva in ostane manj denarja za produkte, ki SO naši.

b) za fakin PREŽIVETJE.

Kako točno si to predstavljaš, da se z novimi avti ne podpira gospodarstva? Dražji kot je avto in več kot je stroškov z njim, bolj se podpira gospodarstvo oz. polni proračun.

Denar vedno odteka k tistemu, ki nekaj proizvaja in to z dodano vrednostjo prodaja (beri, avtomobilski proizvajalec). Kdor samo kupuje, je vedno bolj siromašen. Raziskave in razvoj, proizvodnja, znanje o domeni, kadri, obrtniška znanja, ... Od davkov, pobranih od nakupa vozil, država ne bo preživela.

Spomni se to takrat, ko kupiš Milko, Rauch, Guiness, Armani, DanKuchen, Natuzzi, Audi, iPhone, Rolexa ali Lenovo, ...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ So dec 14, 2013 6:42 pm

Ko nekdo kupi nov avto, plača lep kupček davka, ampak tu se šele začne, davek se načeloma plača tudi na vse ostale stroške (gorivo, zavarovanje, gume, cestnina, nadomestni deli, ...), s temi stroški se poleg davkov tudi direktno podpira gospodarstvo. Nekdo mora ta avto pripeljat v Slovenijo, nekdo ga proda in servisira, nekdo zamenja gume, nekje je treba gorivo kupit, ga mogoče oprat, kupit kakšne dele itd.
Slika

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx So dec 14, 2013 6:42 pm

Locher je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:Mlada familja, vzame kredit za 400€ na mesec za 20 let, en izgubi službo, in kaj potem...? Če si podnajemnik, se lahko preseliš v neko beznico za 100€, lih da imaš streho nad glavo, dokler se ne pobereš, ali pa greš začasno živet k žlahti al nekaj. Če imaš kredit, si naj****. Tržejo ti od plače, tudi, če bi raje videl, da nimaš svojega stanovanja in imaš vsaj za hrano.

Prevelike želje so že marsikoga pokopale. Nova velika hiša, avto, pes, bejba in froci. Po možnosti pri 30ih. Ne bo šlo! Najprej varčevanje, potem pa šele nakup. In prideš do nepremičnine z minimalnim kreditom ali celo brez. Ampak danes bi vsi radi vse takoj. Poleg tega kupi nepremičnino po svojih zmožnostih. Če nimaš dovolj za hišo, kupi stanovanje. Če nimaš za veliko, kupi manjšega. Ampak to se seveda ne sklada z image-om uspešnega človeka.

Če ostaneš brez prihodkov, si boš tudi beznico težko privoščil. :( Morda je v tem primeru najboljša rešitev z repom med nogami nazaj domov k "mami".

Vidiš tudi tukaj pa smo ljudje različni. Jaz npr. nebi nikoli kupil stanovanja v bloku, ker si potem zaprt kot v zaporu. Prideš iz službe domov in na kavč, druga pa tako nimaš za delat.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov