Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So apr 12, 2008 4:11 pm

Alkohol je vzrok 40% smrti na naših cestah - pika. In povprečje je med temi povzročitelji bilo 1,56 promila. Lani je torej bilo 117 mrtvih samo zaradi alkohola. In vsi tisti, ki so vozili pijani so se to dobro zavedali - mogoče med vožnjo niti ne ampak predno so šli pit so bili trezni in takrat vsak lahko razumsko odloči ali bo šel do gostilne z avtom ali ne. Tukaj torej ni opravičil in to nikakršnih.

Zakaj smo torej pri alkoholu tako neskončno popustljivi, če praktično vsi vemo, da nad 1,5 promila je možnost nesreče z najhujšimi posledicami izredno verjetna. Bolj verjetna je edino nesreča pri vožnji v nasprotno smer na AC.

Kaj hočem povedat. Lani so naključne policijske kontrole vinjenosti pokazala, da je nad dovoljeno mejo 0,5 bilo "le" okoli 8% testiranih voznikov. Nad 1,5 pa manj kot 1 procent. In ta 1 Procent torej statistično naredi 40% vseh smrtnih žrtev. :shock: Če pa zraven upoštevamo, da v pijanem stanju vozniki delajo le nekaj kilometrov (ponavadi od gostilne do doma) oz. ogromno manj kot vsi prevoženi kilometri treznih je to razmerje še bolj drastično.

Kaj torej smisel kaznovanja? Verjetno se vsi strinjamo, da je treba težo kazni prilagajati teži prekrška oziroma nevarnosti prekrška. Torej zakaj je vožnja v pijanem stanju tako blago kaznovana, če vsi vemo, da je strašno nevarna? Zakaj je vožnja v nasprotno smer na AC tako sramotno nizko kaznovana, da kar kliče po ponovitvah?

Zakaj pa so pogosti prekrški (par kilometrov nad omejitvijo v naselju) kaznovani z 80€ in zakaj je recimo vožnja po Dolenjki v Lj s hitrostjo 65km/h kaznovana z 250€. Vsi vemo, da ta hitrost na široki 4 pasovni dolenjki ni nikogar ubila ampak kaznovana je pa tako, kot, da je skoraj glavni vzrok vseh smrtnih žrtev.

To je namreč problem tega zakona - neustrezna višina kazni glede na težo prekrška in zato se nikakor ne morem strinjati z zakonom v smislu izboljševanja prometne varnosti in da nam je (vsaj nekaterim) popolnoma jasno čemu je namenjen in sprejet - polnjenje državnega proračuna z manj nevarnimi ampak pogostimi prekrški. In kdor to še danes ne vidi je ali slep ali pa ovca un tazga si oblast najbolj želi.

Da pa ne bom govoril samo teoretično bom pa še pokazal praktični primer novega ZVCP-ja, ki so ga poslanci vladajoče garniture tako z lahkoto sprejeli. Tukaj je en lep dokaz, da ga kretenodi sploh niso niti prebrali kaj šele, da bi se vsaj malo poglobili vanj, ker če bi tega spodaj ne bi spregledali.

Lep primer je 130. člen, ki govori o alkoholu.

Vsi vemo, da morajo biti povsem brez alkota v krvi naslednji vozniki:
1. voznik motornega vozila ali skupine vozil kategorije C, D1, D, B+E, C+E, D1 + E in D+E;
2. voznik vozila, s katerim se opravlja javni prevoz potnikov ali blaga ali prevoz oseb za lastne potrebe;
3. voznik vozila, s katerim se prevaža nevarno blago;
4. poklicni voznik motornega vozila, kadar opravlja ta poklic;
5. učitelj vožnje med usposabljanjem kandidata za voznika v vožnji motornega vozila;
6. kandidat za voznika med usposabljanjem v vožnji motornega vozila;
7. spremljevalec;
8. voznik začetnik;
9. voznik motornega vozila, ki nima vozniškega dovoljenja ali v vozniškem dovoljenju nima vpisane kategorije motornega vozila, ki ga vozi;
10. voznik motornega vozila, ki se mu izvršuje sankcija prepovedi vožnje motornega vozila ali mu je vozniško dovoljenje odvzeto;
11. voznik, ki prevaža skupino otrok.

Kzani, če se ne držijo tega so naslednje
1. do 0,5 promila v krvi 150€ + 3 kazenske pike
2. od 0,51-0,8 400€ +7 kazenskih pik
3. od 0,81-1,1 500€ + 9 kazenskih pik
4. nad 1,11-1,5 800€ + 10 kazenskih pik
5. nad 1,51 800€+18 kazenskih pik

Zdaj pa še primerjalna tabela za tiste, voznike, ki imajo lahko do 0,5 promila v krvi oziroma ne spadaja v nobeno od zgoraj naštetih skupin voznikov

1. do 0,5 promila v krvi, če kažejo znake opitosti 180€ + 3 kazenske pike (30€ več kot kazen za tiste, ki morajo biti popolnoma trezni :shock: :shock: )
2. od 0,51-0,8 450€ +7 kazenskih pik (50€ več)
3. od 0,81-1,1 570€ + 9 kazenskih pik (70€ več)
4. nad 1,11-1,5 950€ + 10 kazenskih pik (150€ več) :shock: :shock:
5. nad 1,51 950€+18 kazenskih pik

Se pravi kakor koli pogledaš se bolj "splača" če si pijan za volanom, da spadaš v eno od skupin voznikov, ki morajo biti popolnoma trezni saj, če ne drugega je ceneje. Oziroma zgleda, da zakonodajalec smatra, da pri isti opitosti je voznik osebnega vozila veliko bolj nevaren kot voznik avtobusa polnega šolarjev ali pa 45 tonske cisterne z vnetljivim snovi. :roll:

To je norost in budalaština brez primere

Če pa še pogledate razmerje kako se viša kazen je skoraj isto ali so ti namerili kot vozniku 0,51 saj boš plačal 450€ ali pa kot profesionalnemu vozniku pri 1,1 saj bo ta plačal le borih 50€ in dve točki več. Pri tem, da je drugi že resno pod gasom medtem, ko prvi je verjetno še vedno 90% sposoben mormalno voziti. NORO

Kje hudiča je pa kle logika? Kod da bi zakonodajalec hotel povedati "fantje ne ostat pri dveh pirih in bit malo nad mejo - isti falus vam je če jih stolčete 5 ali 6 ali z drugimi besedami, če ste šli čez mejo se ga natolčte vsaj toliko, da se ne boste potem sekirali, da ste bili le malo nad mejo kazni."

A takšno razmišljanje je torej v prid povečevanju prometne varnosti? Pa dejte no ljudje podite resni pa spreglejte končno kaj vam hočejo oziroma kaj so vam že prodali. Prosim, ne bit ovce.

Uporabniški avatar
Volvo5er
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Volvo5er So apr 12, 2008 4:38 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:
Volvo5er je napisal/-a:Tudi leto 2005 je prineslo kar konkretno povišanje kazni, s kakšnim učinkom je vsem jasno.

Hudo konkretno ni moglo biti, ker se tega ne spomnim kaj prida.

Spomnim se pa, da smo tam 2000-04 fantje čez vikend vedno imeli šoferja, ki je pil brez alko, potem pa se je to kmalu razpustilo in alkohol in vožnja sta spet šla skupaj. Tudi jaz se nisem več kaj dosti pazil. Leta 2000 sem si komaj upal spiti pivo, kasneje pa sem 2-3 spil brez posebnega strahu, kdaj tudi več... Zdaj imam hvala bogu ženo, ki pije sok 8)

Ja pa je bilo, vsaj za hitrost, procentualno, če se ne motim, še bolj kot sedanja povečava.

@BBoss, se popolnoma strinjam, ampak to nič ne pomaga, pri takem procentu pijancev, ravnodušnežev in bedakov ter ovc, od katerih najhujši primerki so očitno zbrani v parlamentu, nimamo kaj boljšega za pričakovati :S

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! So apr 12, 2008 5:20 pm

Se strinjam, da bi bilo treba alkohol skrajno strogo kaznovati.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po apr 14, 2008 3:00 pm

torej od danes naprej se je zacel nekaksen "pred zakon" - preventivna akcija do 27.aprila
http://24ur.com/novice/slovenija/poostr ... tah-3.html

http://www.policija.si/portal/preventiv ... je2008.pdf
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po apr 14, 2008 5:36 pm

vidm, d je stvar začela dons lavfat, zanimivo, da nisem videl niti enega policaja. Sem pa opazil, da razne BMW-jaše in tisti z dragimi avti tole prov nč ne gane
Slika

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po apr 14, 2008 6:15 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Obstaja kaka vzhodnoevropska država, ki jim je v zadnjih letih uspelo znižati število žrtev na zahodni nivo?

Upam si trditi, da ljudje vozijo veliko previdneje kot leta 1992, tudi zakon iz leta 1999 je povzročil premik na bolje, saj je število žrtev ostalo na enakem nivoju, promet pa se je močno zgostil.

Sploh ne razumem, kaj se tako obremenjujete. Omejitev je bila 50/90/130 in bo tudi v prihodnje 50/90/130 :!:

....in avti imajo zdaj po 4-8 airbagov (prej 0-1), pa veliko pasivne zaščite + avtocestni križ je skoraj zgrajen itd... Tudi to vpliva, ne samo rigorizne kazni in to verjetno veliko bol in kljub zgoščenemu prometu!

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero To apr 15, 2008 8:47 am

MacTron je napisal/-a:torej od danes naprej se je zacel nekaksen "pred zakon" - preventivna akcija do 27.aprila
http://24ur.com/novice/slovenija/poostr ... tah-3.html

http://www.policija.si/portal/preventiv ... je2008.pdf

Cas je ze bil da se zacne. Zadnje case ugotavljam, da je stanje na nasih cestah dejansko katastrofalno. Vse preveckrat dozivljam na AC da se najde frajer, ki gre prehitevat kolono vozil na avtocesti po desni strani. Sem veckrat ze poskusal ampak enostavno ne morem razumet kaj misli voznik, ki vozi >180 km/h, vidi pred sabo skupino vozil ki vozijo za tovornjakom po prehitevalnem pasu, on pa pri oddaljenosti 500 m zacne z blendanjem, pohodi gas, dohiti zadnje vozilo in se skoraj zaleti vanj, vozi nekaj casa za njim (po moznosti na oddaljenosti nekaj cm, s prizganimi dolgimi lucmi). Ali pa npr razmisljanje osebka ki se mu zjutraj mudi v sluzbo in objestno prehiteva kolono vozil, enga po enega in to obvezno v skarje. Kasneje, cez kaksnih 20 minut ga pa dohitis v Ljubljani / prakticno na cilj prideta istocasno.
Ali pa npr ureditev prometa na parkiriscih nakupovalnih centrov. Ne vem cemu sluzijo talne oznacbe za smer voznje in prometni znaki obvezna smer, stop, enosmerni promet itn, ce pa 60% ljudi tega ne uposteva in se veselo vozijo po svoje - po moznosti se trobijo onim ki vozijo pravilno.

Najbolj od vsega me pa moti, ko grem s svojim 6 mesecnim sinom na sprehod - vozicek je zivo rdece barve in cakam ko budala pred prehodom za pesce in ga ni cloveka, ki bi me spustil cez cesto. To mi je res grdo.

Ob vsakodnevni voznji zaskrbljeno ugotavljam, da je vse vec takih ljudi, ki jim voznja pomeni le dokazovanje svoje moci drugim. Ti ljudje gledajo na soudelezence v prometu kot na nasprotnike in tega me je vcasih strah.

Korenito bo treba spremeniti miselnost ljudi in moje mnenje je, da bodo tu pomagale tudi visje kazni, ki bi morale biti odmerjene na osebni doodek. Pri vecini piz*arij na cestah opazam namrec drage in mocne avtomobile in zdi se mi, da se ti vozniki ne obremenjujejo s ceno za svoje pocetje. Mogoce bi bil ze cas da se zacnejo.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM To apr 15, 2008 10:34 am

Se tukaj ful strinjam.
Samo, če bi bila policija veliko bolj ažurna, kot je, bi bilo drugače (že s sedanjimi kaznimi). Npr.. Tudi jaz vidim blendanje, prehitevanje po desni in podobne stvari na AC. Pa policaje le redko vidim. Do zdaj sem videl samo enkrat, kako je provida ustavila en Q7, ki je peljal 200+. Pa sem kar dosti na AC recimo.
Vidim pa policaje recimo, kot sem že napisal.. Pred šolo ob 1h zjutraj (čez dan jih pa ni) in podobno...

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Kraj: vsepovsod

Napisal/-a Matevz S. To apr 15, 2008 1:26 pm

POZOR:
Danes bodo v uradnem listu RS št. 37 objavljene spremembe Zakona o varnosti cestnega prometa - ZVCP-1E, s katerimi se povišujejo kazni.

Če se prav spomnim bo začel veljati 15 dan po objavi - to je 30.april 2008.

LP Matevž

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster To apr 15, 2008 7:36 pm

Slika

nismo več v svobodni deželi...smo zatrti v policijskem nadzoru
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Kraj: NG

Napisal/-a extreme N To apr 15, 2008 7:43 pm

jst bom prodal avto in samo se HODIL :D :D :D :D :D :D :D
Extreme N

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky To apr 15, 2008 8:03 pm

torej na AC do 180km/h ne plačaš kazni in do 100km/h izven naselja? super :lol:
LP Rok

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron To apr 15, 2008 8:09 pm

Drocky je napisal/-a:torej na AC do 180km/h ne plačaš kazni in do 100km/h izven naselja? super :lol:

to so le tisti glavni izsledki kateri so za potenciranje v medijih...
me pa veseli da navkljub taksnim kaznim da je ....nimam besed; se vedno prisoten humor
sedaj ali je ta humor iz obupa ali pa le klasicen..."khm"
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky To apr 15, 2008 8:45 pm

@MacT: če nebi vse jemal v hecu, bi me vrjetno že pobralo, pa tut zdravje bi me še bolj zapustilo kot me je. Sem pač pozitivno anrvanan in vem, da bojo policaji še vedno stali na preverjenih mestih in lovili nevedneže ter konstantneže. Enostavno so bolj previdljivi, kot pa števec za nafto v mojem avtu, ki res da dela po italjansko in včasih koomajda pridem do bencinske, ampak mesta merjenja si upam napovedat na mojih dnevnih relacijah do metra natančno
LP Rok

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith To apr 15, 2008 11:49 pm

vinjenost do 0.24 140€ - kaj zdej to pomen? a zdej se morjo vsi vozniki z 0 vozt tko k v hrvaski?

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Sr apr 16, 2008 12:04 am

In če ne plačaš in se ti nimajo kam usest :?: :lol: ...

Prav pognal bi se pod višnjegorski klanec z enim yugecom tam okoli 180-190 pa da me snemajo :lol: Pol bi pa rekel , da nimam nč in da lahko odpeljejo yugeca pa jim pustim registracijo :lol:

Drugač pa ja :shock: :roll:

Upam, da se bo zdj končno nabral dost denarja za vse potrebe onih tam gor :lol:

p.s. Ker je opozicija tako kontra (in jim dam prav) , me prav zanimajo če bodo v primeru izvolitve imeli j***a umaknit ta zakon...

pol bo pa, ne ne ne bomo ker bi potem spodbudili divjanje :?

Zanimivo je, da si nočejo priznat da je številno smrtnih žrtev v zelo mali korelaciji z kaznimi... Tam kjer se prehiteva folk in ubija, ponavadi tako ali tako ne morejo stat :roll: Ali pa se mogoče motim in bodo z novim kešom postavili kakšne nasipe na regionalkah in pa otočke po križiščih zato, da bodo imeli "kontrolo"...

Za konec bi rekel samo to: Bogi naši policisti, ki bodo počeli "veliko zlo za majhne grehe" za ne bogve kakšno plačo... 8)

torej nova epizoda republike banane je tukaj, mogoče kakšne novosti še na kakšnem drugem področju :?: :lol:

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Sr apr 16, 2008 12:13 am

nujno si bo treba zelo močne avtomobile omislit.

Kazen za pobeg je namreč v primerjavi s temi za previsoko hitrost mamljivo nizka.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Sr apr 16, 2008 7:11 am

Od kdaj imamo 0 promila??

Uniqe
Novinec

Napisal/-a Uniqe Sr apr 16, 2008 7:19 am

Tole z 0 promila mi je zlo čudno. Ne verjamem da je res, ker bi se veliko bolj omenjalo v javnosti in medijih.

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Sr apr 16, 2008 7:39 am

ghandaed je napisal/-a:nujno si bo treba zelo močne avtomobile omislit.

Kazen za pobeg je namreč v primerjavi s temi za previsoko hitrost mamljivo nizka.

Itak. Potem dobiš kazen za prvotni prekršek in še kazen za pobeg, pa brez skrbi da bi ti dal še kaj za ugovarjanje uradni osebi, ker tiho verjetno ne bi bil. Po možnosti bi fasal še sodnika pa policaji bi te imel še dolgo časa na piki. Pol me pa zanima kolikokrat bi to izvedel. :P
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov