Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P To jun 17, 2008 12:28 pm

2Fast&2Furious je napisal/-a:Verjetno najbolje počakati, da bodo prirejene prve cestninske postaje za uporabo vinjet, pa bomo potem videli ali bomo vozili mimo 30km/h ali 40km/h .

lp

In kaj če boš šel hitreje kot 30 ali 40? bojo tudi tam radarji? ker bremzanje na 30 je samo povečevanje gužve, še bolj kot če bi imeli vsi uporabniki abc sistem......

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar To jun 17, 2008 12:38 pm

Pavel_P je napisal/-a:
2Fast&2Furious je napisal/-a:Verjetno najbolje počakati, da bodo prirejene prve cestninske postaje za uporabo vinjet, pa bomo potem videli ali bomo vozili mimo 30km/h ali 40km/h .

lp

In kaj če boš šel hitreje kot 30 ali 40? bojo tudi tam radarji? ker bremzanje na 30 je samo povečevanje gužve, še bolj kot če bi imeli vsi uporabniki abc sistem......

to ravno ni res da bo večja gužva kot če bi meli abc
je pa res da bo ob konicah zgostitev prometa in posledično zastoji..
na žalost nekak ne gre da bi vozili več kot 40 mimo stoječih tovornjakov in ostankov od cestninskih hišic..
upam da bodo tovornjaki čimprej dobl satelistki sistem cestninjenja..

recept
Novinec

Napisal/-a recept To jun 17, 2008 12:40 pm

2Fast&2Furious je napisal/-a:Gledam malo darsovo stran in opazim dve različne skice za omejitev (in razvrščanje) na cestninskih postajah po začetku veljavnosti vinjet. Nekje piše 40km/h spet drugje pa 30km/h :roll: :roll:

V ZVCP ni nikjer omenjeno, koliko bi moral voziti v takem primeru, torej bo veljala izključno in samo cestno-prometna signalizacija. Če znaka za omejitev ne bo, bo pač dovoljeno 130.

Ne spletna stran, ne zgibanka nista merodajni.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavel_P To jun 17, 2008 12:43 pm

recept je napisal/-a:Če znaka za omejitev ne bo, bo pač dovoljeno 130.

Znaki za nižjo omejitev so že postavljeni. Najbrs jih ne bojo šli odstranjevat :)

recept
Novinec

Napisal/-a recept To jun 17, 2008 12:45 pm

Pavel_P je napisal/-a:
recept je napisal/-a:Če znaka za omejitev ne bo, bo pač dovoljeno 130.

Znaki za nižjo omejitev so že postavljeni. Najbrs jih ne bojo šli odstranjevat :)

Trenutno so običajne omejitve na večjih platojih pred CP 60 km/h. Zanimivo, da je vožnaj po ABC pasu počasnejša (običajno za celoten pas 40 km/h).

Če ostane tako (in brez znaka Stop), bo tudi še znosno.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavel_P To jun 17, 2008 12:53 pm

recept je napisal/-a:Če ostane tako (in brez znaka Stop), bo tudi še znosno.

Ja, je res samo še vedno je princip sfaljen. Vinjete bi mogle izključit CP in počasnejšo vožjno tam. Sicer pa: a majo še kakšne namene s temi postajami? zdej bojo vinjete, potem satelitsko cestninjenje..... kdaj bojo sploh lahko še v uporabi? al je to za vsak slučaj pač...

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero To jun 17, 2008 12:57 pm

Pavel_P je napisal/-a:

Ja, je res samo še vedno je princip sfaljen. Vinjete bi mogle izključit CP in počasnejšo vožjno tam. Sicer pa: a majo še kakšne namene s temi postajami? zdej bojo vinjete, potem satelitsko cestninjenje..... kdaj bojo sploh lahko še v uporabi? al je to za vsak slučaj pač...

Če na jesenskih volitvah ta vlada pade, bo naslednja garnitura takoj uvedla prvotno stanje (tako kot je JJ ukinil nalepke) :D

No se bomo vsaj do januarja ceneje vozil po AC, zato še uživajmo, potem bo mogoče spet po starem

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To jun 17, 2008 1:03 pm

MacTron je napisal/-a:AgitatoR: me zanima kaj bos porekel potem ko bos zato dobil "majhno" kazen
smo ze tudi o tem razglabljali... preglej malo temo (selotejp, folije, plexi stekla itd)
V Avstriji je menda folk to rešil bolj elegantno, čarobna beseda je "nivea"... (ne vem če je bila v tej temi omenjena, kdo bo bral vse te klobase). Če res ne zmoreš tega 'silnega' stroška za vsak avto... :roll:

Me pa totalno čudi, kako da je sploh kdo lahko proti vinjetam? (sicer bi bilo še mnogo bolj razumna rešitev, da bi bilo kot v npr Nemčiji, kjer ljudi ne zezajo s posebej plačevanjem avtocest) ampak v nori deželi moraš biti realist, že to je napredek da ne bo več srednjeveških mitnic (kdaj jih bodo dokončno podrli...?)..
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! To jun 17, 2008 1:11 pm

Cestninske postaje bodo porušili, ko bodo uvedli satelitsko cestninjenje za tovornjake. Žal bomo imeli zdaj neko vmesno rešitev in se bomo kljub vinjetam morali ustavljati (30 km/h), predvidevam, da se bo marsikateri tujec v nevednosti povsem zaustavil in povzročal zmedo, upajmo da ne bo tudi karambolov.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To jun 17, 2008 1:15 pm

Omejitev skozi cestninske postaje je 40km/h.

Podobno so pred leti imeli tudi na hrvaskih AC, ko so dolocene postaje rusili in ni bilo nobene panike. Tistih 500m pred cestninsko postajo se je pocasi peljalo, potem pa spet normalno naprej. Veliko bolje, kot pred tem, ko si moral placevat... pretocnost vsaj za 10X vecja. Govorim cisto iz izkusenj!

lp
Slika

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero To jun 17, 2008 1:28 pm

Se že vnaprej opravičujem za offtopic ampak me res jezi, ko na vsake toliko časa zasledim koga, ki bi Slovenijo urejal po nemško. Jaz ničesar ne zavidam nemcem in sem vesel, da živim kjer živim. Me zanima kaj bi bilo, če bi kdo rekel, da stanovalci blokov v Ljubljani ne smejo obešati cunj na balkonu in da po 22. uri ne smejo srat (potegnit vode v WCju) ali se tuširat. Hvala lepa!

Pa ena stvar, ki je nikakor ne morem razumet pri tem silno urejenem in organiziranem narodu: Doma morajo plačat, da lahko ščijejo na počivališčih in vsi lepo čakajo v vrsti za WC, pri nas imajo pa zastonj WCje, pa vsi drugje ščijejo (tudi dekleta, mlada in stara) :shock: So tako zatirani in se pri nas "malce" sprostijo?

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To jun 17, 2008 1:34 pm

bzzero je napisal/-a:
Pavel_P je napisal/-a:

Če na jesenskih volitvah ta vlada pade, bo naslednja garnitura takoj uvedla prvotno stanje (tako kot je JJ ukinil nalepke) :D

No se bomo vsaj do januarja ceneje vozil po AC, zato še uživajmo, potem bo mogoče spet po starem

Une nalepke so ble dejansko brezveze in smo bli vsi zadovoljni, da so bile ukinjene, pa sploh ni bila važna politična 'pripadnost' . Glede vinjet bo pomoje drugače. Če bo kdo hotel čez leto ukinit vinjete in spet uvest cestnino, bo pa drugačna zgodba. Tud od današnjih nasprotnikov vinjet (edino tujci bodo od veselja skakal do stropa). O 'satelitskem' cestninjenju čez 2 leti lahko pa le sanjamo. Še več... v petih (!) letih lahko le sanjamo.. mark my words...

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero To jun 17, 2008 1:42 pm

a_sist je napisal/-a:
bzzero je napisal/-a:
Pavel_P je napisal/-a:

Une nalepke so ble dejansko brezveze in smo bli vsi zadovoljni, da so bile ukinjene, pa sploh ni bila važna politična 'pripadnost' . Glede vinjet bo pomoje drugače. Če bo kdo hotel čez leto ukinit vinjete in spet uvest cestnino, bo pa drugačna zgodba. Tud od današnjih nasprotnikov vinjet (edino tujci bodo od veselja skakal do stropa). O 'satelitskem' cestninjenju čez 2 leti lahko pa le sanjamo. Še več... v petih (!) letih lahko le sanjamo.. mark my words...

Sicer dvomim, da je politiko mar, kaj ljudje mislimo, lahko bi šlo le za "žlehtnobo". Ker opozicija je bila zdaj zelo proti vinjetam. Tudi sam dvomim, da bi do tega dejanko prišlo. To sem omenil zgolj kot hec.
Moje mnenje o satlitskem cestninjenju je pa tako: ne želimo si ga. Zdaj nam je preveč fletno, da bi si kdaj želeli satelitsko cestninjenje - ko bo prišel ta dan (ko bodo znana vsa dejstva), boste (bomo) šele javkali tule po forumu kakšna krivica se nam bo zgodila.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p To jun 17, 2008 2:32 pm

bzzero je napisal/-a:Moje mnenje o satlitskem cestninjenju je pa tako: ne želimo si ga. Zdaj nam je preveč fletno, da bi si kdaj želeli satelitsko cestninjenje - ko bo prišel ta dan (ko bodo znana vsa dejstva), boste (bomo) šele javkali tule po forumu kakšna krivica se nam bo zgodila.

Da, krivica ob spoznanju da boš moral svoje kilometre plačati sam in ne drugi. Zdaj ste vsi veseli koliko boste privarčevali, nekateri celo po 300€ in več. Ampak nihče pa si ne upa resnici pogledati v oči, da bo teh 300€ plačal nekdo drug. Ali še slabše, vsega tega se zavedate ampak vam je vseeno. Vseeno, ker je važno le to da boste kot posameznik prišli čimbolje skozi hkrati pa še škodoželjno zasmehujete tujce v smislu prav jim je. Namreč oni vam bodo v veliki meri "subvenvionirali" vašo vožnjo po AC. Nekaj pa tudi ostali državljani. Tudi tujec je človek, ki dela za svoj kruh in skozi Slovenijo ne gre zato da bo tebi onesnažil zrak ali namenoma uničil cesto. Ampak to še ne opravičuje želje po izključitvi tujcev iz Slo. ali da se jih finančno čimbolj "udari". Tudi jaz sem mnenja da je potrebno tranzit preko Slo primerno obračunati, ampak poudarek dajem na primerno, kar pa vinjete niso. Sebičnost na dolgi rok še nikoli ni prinesla nič dobrega. Slovenska mentaliteta pa je tako pri podnu.
Slika

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p To jun 17, 2008 2:37 pm

a_sist je napisal/-a:...O satelitskem' cestninjenju čez 2 leti lahko pa le sanjamo. Še več... v petih (!) letih lahko le sanjamo.. mark my words...

Your words are marked. Točno to se bo zgodilo. Ampak koga to briga a ne.
Slika

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To jun 17, 2008 3:04 pm

Noben ne bo placal 300€. Vsak bo zdaj placal enako. Tudi tisti, ki se zdaj zelo malo vozijo ali vozimo po AC, bodo (bomo) zaradi tega vec vozili po AC. Redko kateri lastnik avta pa ne gre nikoli v enem letu na AC. Vse je samo v ceni vinjete. Ta je pri nas kar ugodna in prav noben ne bo grozno veliko oskodovan, ce sploh.

Satelitsko, pa ne verjamem, da sploh kdaj bo - osebno sem kategoricno proti!

lp
Slika

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar To jun 17, 2008 3:07 pm

zdej eni niso plačal nič!
drugi se še danes v veliki meri izobigajo oz izogibamo cestnin..
tako da se bo pol nekako poravnalo..

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To jun 17, 2008 3:42 pm

uros_p je napisal/-a:
bzzero je napisal/-a:Moje mnenje o satlitskem cestninjenju je pa tako: ne želimo si ga. Zdaj nam je preveč fletno, da bi si kdaj želeli satelitsko cestninjenje - ko bo prišel ta dan (ko bodo znana vsa dejstva), boste (bomo) šele javkali tule po forumu kakšna krivica se nam bo zgodila.

Da, krivica ob spoznanju da boš moral svoje kilometre plačati sam in ne drugi. Zdaj ste vsi veseli koliko boste privarčevali, nekateri celo po 300€ in več. Ampak nihče pa si ne upa resnici pogledati v oči, da bo teh 300€ plačal nekdo drug. Ali še slabše, vsega tega se zavedate ampak vam je vseeno. Vseeno, ker je važno le to da boste kot posameznik prišli čimbolje skozi hkrati pa še škodoželjno zasmehujete tujce v smislu prav jim je. Namreč oni vam bodo v veliki meri "subvenvionirali" vašo vožnjo po AC. Nekaj pa tudi ostali državljani. Tudi tujec je človek, ki dela za svoj kruh in skozi Slovenijo ne gre zato da bo tebi onesnažil zrak ali namenoma uničil cesto. Ampak to še ne opravičuje želje po izključitvi tujcev iz Slo. ali da se jih finančno čimbolj "udari". Tudi jaz sem mnenja da je potrebno tranzit preko Slo primerno obračunati, ampak poudarek dajem na primerno, kar pa vinjete niso. Sebičnost na dolgi rok še nikoli ni prinesla nič dobrega. Slovenska mentaliteta pa je tako pri podnu.

Po svoje maš prav.. sicer nočem nobene kregarije začet, ampak z mojega vidika so stvari pač malo drugačne. Vozniki kot sem jaz z DDV-jem na bencin in trošarinami na bencin in cestninami zdaj v blagajno za gradnjo in vzdrževanje avtocest gotovo prinesemo 5x več kot nek povprečni voznik. Po avtocesti se pa vseeno voziva za isto ceno.. A to pa je pošteno? Če že komu 'privoščim' vinjete, pa so to samo tisti, ki so se do sedaj brez slabe vesti vsak dan zastonj vozili po avtocesti. Ljudstvo je razdeljeno, država pa lepo vlada..

Uporabniški avatar
jurre
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a jurre To jun 17, 2008 4:58 pm

kam je treba potem vinjete nalept? v levi zgornji kot ali pa na sredo kakor sem slisal (gledano ce sedis notri).
Kaj ce imam temnjeno sipo spredaj, tist trak? se da pod trak pac? :? kaj ce kupis potem se avstrijsko vinjeto...jo das pod naso? :lol:
Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To jun 17, 2008 5:19 pm

me res jezi, ko na vsake toliko časa zasledim koga, ki bi Slovenijo urejal po nemško.
Ma niti ne toliko po nemško, jaz bi raje celo Slovenijo priključil Avstriji, bi bilo za vse nas veliko bolje (le vprašanje če bi Avstrijsci to hoteli , hehe)...

:twisted:

(to je šala)

da bo teh 300€ plačal nekdo drug.
Ni nujno da jih bo treba. Ker v dosedanjem butalskem sistemu je bilo ogromno stroškov z delovanjem in vzdrževanjem cestninskih postaj, plačami delavcev... veliko od tega zdaj menda ne bo treba plačevati, ne.

Tudi tujec je človek, ki dela za svoj kruh
To je res, ampak mene tudi nihče ne vpraša in moram v Avstriji kupit vinjeto (sicer se nič ne jezim in celo rad kupim vinjeto, ker vsaj ni treba za cestnine ustavljat)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov