uros_p je napisal/-a:Da, krivica ob spoznanju da boš moral svoje kilometre plačati sam in ne drugi. Zdaj ste vsi veseli koliko boste privarčevali, nekateri celo po 300€ in več. Ampak nihče pa si ne upa resnici pogledati v oči, da bo teh 300€ plačal nekdo drug. Ali še slabše, vsega tega se zavedate ampak vam je vseeno. Vseeno, ker je važno le to da boste kot posameznik prišli čimbolje skozi hkrati pa še škodoželjno zasmehujete tujce v smislu prav jim je. Namreč oni vam bodo v veliki meri "subvenvionirali" vašo vožnjo po AC. Nekaj pa tudi ostali državljani. Tudi tujec je človek, ki dela za svoj kruh in skozi Slovenijo ne gre zato da bo tebi onesnažil zrak ali namenoma uničil cesto. Ampak to še ne opravičuje želje po izključitvi tujcev iz Slo. ali da se jih finančno čimbolj "udari". Tudi jaz sem mnenja da je potrebno tranzit preko Slo primerno obračunati, ampak poudarek dajem na primerno, kar pa vinjete niso. Sebičnost na dolgi rok še nikoli ni prinesla nič dobrega. Slovenska mentaliteta pa je tako pri podnu.
Hmmm... nevoščljivost mogoče? Zanimivo Uroš kolk te skrbi za uboge tujce, da ja ne bi kakega evrčka preveč plačali.
Le kje si pa bil pred tem, ko smo nekateri tudi 1000€ na leto plačevali samo zato, da smo lahko prišli delat v službo - ne za zabavo in sprostitev, kot to počnejo turisti ampak zato, da lahko preživimo družine, da državi plačujemo davke in da nismo na njenih plečih kot socialni problem.
A se ti zdi pravično, da avtomobil, ki praktično ne uničuje AC-jev, mora plačati tako visoke zneske po drugi strani pa kamionski promet plačuje le 4x toliko pri tem, da opravlja komercialno dejavnost in zaradi svoje teže 40.000x bolj uničuje AC. Po tej logiki avtomobilist vsakokrat preplača ceno za 10.000x napram kamionarju in zate je to poštena porazdelitev stroškov.
In še enkrat pa upam, da bo zdaj to zadnjič. Vsa ta leta smo nekateri pridno plačevali cestnine in omogočali gradnjo novih AC in odplačevanje dolgov pa nismo nič javkali. Zdaj, ko pa je zadeva postavljena na veliko bolj pravičen nivo (vsaj kar se tiče obrabe AC-jev s strani avtomobilov) , ko v bistvu kupimo vinjeto le kot dovolilnico za uporabo AC-jev, kot plačamo vsako letno cestnino ob registraciji tudi le kot dovolilnico za uporabo javnih cest, pa naenkrat se pojavi cel kup "nesrečnikov", ki so strašno nevoščljivi, da se bodo nekateri vozili ceneje.
Da potolažim vse te, ki jim zgleda vinjeta krati spanec, da se goriva dražijo in da so lahko blazno srečni, če imajo dodatni strošek le vinjeto - recimo meni se je letos podražil prevoz v letnem merilu za cca 800€ samo zaradi višje cene goriv tako, da ne bom(o) kaj dosti prihranili, a ne.
Pa še nekaj... tudi jaz in še marsikdo bi se lahko v preteklosti vedno izmikal cestnini in če bi bilo takih večina bi mi danes imeli en kuraac od AC-jev in te debate o vinjetah sploh ne bi bilo. Seveda jih ne bi bilo tud za tiste, ki so se do zdaj lahko vozili zastonj.