Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če jun 11, 2009 1:07 pm

Maribor - Oestereichring 140 km

Ljubljana - Oestereichring 200 km

Koper - Grobnik 90 km

Ljubljana - Grobnik 125 km

Upam da mi je prav naračunalo razdalje. Sarkazm on >res rabimo še kakšno dirkališče< Sarkazm off

Pa ne glede na to ali bi bilo dirkališče (ki je izguba denarja) še vedno bi se našli norci na cesti, kot se tudi v tujini.

Sicer pa koliko ''znalcev'' vožnje je že bilo vsaj na treningu varne vožnje?

http://www.amzs.si/?podrocje=12

Uporabniški avatar
naliM
Novinec

Kraj: Maribor - okolica

Napisal/-a naliM Če jun 11, 2009 1:41 pm

Dobro, sedaj pa roke gor tisti, ki ste že bili kdaj na dirkališču (sem lahko štejemo tudi Mobikrog v Cerkljah, Raceland pri Krškem in Logatec). Vas je bolj malo, skoraj nič?

Sam se z dirkanjem (organiziranim) na različnih nivojih (večinoma prvenstvo avtoslalomov, tur.rallyev, pa tudi sezona v SLO prvenstvu z gorskimi in krožnimi dirkami bi se našla vmes) ukvarjam od 1993.
Pri tem sem obredel dirkališča od Zeltwega, do Grobnika, vključno s slovenskimi varinatami (Mobikrog, Logatec, Raceland, LJ obvoznica-seveda zaprta za promet, razni kartodromi, poligoni, ...). In vedno, po vsakem treningu, dirki ali prosti vožnji sem se domov vračal počasi, s praznimi baterijami (učinek pri meni traja tudi po 2 tedna) in bogatejši za par izkušenj.
Znanje, ki sem ga pridobil na dirkališčih, me je rešilo iz marsikatere situacije, ko je bilo treba z refleksno potezo reševati tuje bedarije, pa tudi kakšna moja se je našla vmes.
Zakaj ne dirkališče vsaj deloma iz državnega denarja? A dirkanje ni šport? Dirkališče se lahko uporablja tako za tekme, kot za civiliste, ki tam nabirajo znanje obvladovanja avtomobila.
Kaj pa potem pravite o nogometnih stadionih? Te pa lahko gradimo na vsakem koraku z državnim denarjem? In kaj imamo ostali od nogometnega stadiona? Razsuto okolico, ko podivjani navijači sesujejo po par ulic? Kakšno rešeno življenje? Obsedno stanje, varovani policijski kordoni (zopet državni $$$)? Lahko greš kdaj kot civilist brcat žogo na 'sveto' zelenico, ki je praviloma rezervirana za par priviligiranih plačancev, nabranih iz vseh vetrov? Z moje strani niti enega pozitivnega učinka.

LP,

Milan

Uporabniški avatar
luke18
Novinec

Napisal/-a luke18 Če jun 11, 2009 1:45 pm

Tisti ko pravite da bi se dirkališče ne bi smelo graditi iz davkoplačevalskega denarja.
Saj država ne pusti graditi zasebnim investirjem. Recimo Sava ima namen zgraditi dirkališče v Lendavi, pa pomojm iz tega spet ne bo nič

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GTA lover Če jun 11, 2009 1:53 pm

Enostavno ne morem verjeti. Največja digitalna skupina odvisnikov od bencina v Sloveniji, pa take klati. Saj ni čudnega, da je situacija glede dirkališča, prekrškarjev, smrtnih izidov in vsega ostalega takšna. Če se vam ne da odpreti oči, jih bo toliko težje nekomu, ki mu avto pomeni nujno zlo in pripomoček za lažje potovanje.

Strinjam se z uporabnikom naliM, tudi sam sem dal čez precej dirkališč in kartodromov v Sloveniji in bližnji okolici. Nikoli in nikdar se ob vračanju nisem vozil ofenzivno. Sedaj vas vprašam samo eno stvar: če imate možnost v središču Slovenije, na temu namenjenemu objektu, stiščati svojega jeklenega konjička (pa naj si bo Aprilia RS125, Yamaha R1, Fiat Punto 55, BMW M3 ali pa Ferrari 360) za, denimo, 50 EUR za dve uri, mislite, da bo osebek raje tiščal po cestah in tvegal kazen faktorja 10? Če omenim samo finančni vidik, določen odstotek udeležencev v prometu pa ima v zavesti hvala bogu tudi dejstvo, da se lahko njemu in še komu tudi kaj zgodi. Ampak ne, čim slišite besede dirkališče, dirkanje, hitrost..., je to nekaj bogokletnega. Kaj vam je ljudje, to je šport! In kot družba bi lahko že enkrat odprli oči in omogočili športnikom, da se udejstvujejo! Kot je povedal kolega forumaš, poglejte koliko štadionov gradimo iz proračunskih sredstev, zato da 7 ljudi gleda tekme 26. vaške lige. Lepo vas prosim. In vse spoštovanje do profi nogometašev, vendar njim ne bi povsem nič stregli po življenju, če bi uvedli igranje vseh tekem, ki niso na reprezentančnem oziroma prvo- in drugoligaškem nivoju na najetih igriščih. Avtomobilisti, ki želijo priganjati vozila? Ne, njih pa ven iz države poslati, v boj z birokracijo na Schengenski meji, ali pa 200 km daleč v EU. In jih na daleč označiti za (samo)morilce.

Zamislite se, kaj s takim odnosom počnete na največjem avtomobilističnem forumu v Sloveniji. Za moje pojme niste vredni pravice komentirati na tem mestu.

Žan, počivaj v miru.
Alfa Romeo - Cuore Sportivo

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Če jun 11, 2009 1:53 pm

Dobro, sedaj pa roke gor tisti, ki ste že bili kdaj na dirkališču (sem lahko štejemo tudi Mobikrog v Cerkljah, Raceland pri Krškem in Logatec). Vas je bolj malo, skoraj nič?

Nisem še bil, če pa bi bilo v bližini štajerske pa bi z veseljem šel tja priganjat avto. Tako pa se kdaj znorim na kaki prazni makadamski cesti, po pohorju ali na kakem praznem parkplacu, samo vseeno to ni prav.

Je pa res da je to drag šport. Zaj nevem kolk so cene na racelandu in drugod, samo:
denimo, 50 EUR za dve uri

tolk kot študent nebi dal, bi pa z veseljem kako letno karto ali kaj podobnega, ker zraven itak zavoziš v dveh urah še tank bencina ali še več in komplet ali dva gum.
Zadnjič spremenil Technologic, dne Če jun 11, 2009 1:59 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix Če jun 11, 2009 1:56 pm

No, zdaj bom citiral se prvi del odgovora, ki sem ga na prejsnji strani izpustil.
Sriple Tix je napisal/-a:Pred leti sem se (bolj) aktivno druzil z ljudmi iz slovenskega "motoristicnega dirkaskega sveta" in spomnim se pol uradnih govoric na to temo.
Lokacija dirkalisca je bila predvidena na Krasu, domacini, ki so se zavedali potencijala takega objekta (zaposlitve, $ ...) niso imeli nic proti in kolikor vem, je bilo investitorjev dovolj. Seveda so se potem oglasili Zeleni in ugotovili, da ravno tam cez dvakrat letno poletita dva zascitena metulja (to beri z rezervo) in vse skupaj je padlo v vodo.
Druga lokacija so bile Vodice pri Ljubljani, tretja pa Vransko. Seveda je bil scenarij enak kot v prvem primeru.

Kaj zelim povedati?
Ko bo enkrat odobrena lokacija, s kapitalom v ta namen ne bo tezav. Ce spremljate dnevno casopisje ali Trenja veste, da dirkalisce lahko zgradi Igor Akrapovič skoraj izkljucno s svojim denarjem. OK, malo pretiravam, a resnica ni dalec.
In verjemite, ni edini, ki bi vlozil $ v tak objekt.

http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 30&start=0

Dirkalisce je cisti profit, zato je investitorjev dovolj. Ce poslusate, da Istanbul prideluje izgubo, jo zgolj zaradi politike vodstva. In zdaj, zakaj je crknil Zeltweg, ki ga zadnje pol leta ponovno ozivljajo. Jep, zaradi naravovarstvenikov in ker si lastnik Dietrich Mateschitz lahko privosci, da mu investicija 300 mio € stoji, dokler ne doseze svoje. In tudi je!
Na Vranskem so medtem izgradili poligon, ceprav ne vem, zakaj niso potegnili se kaksen kilometer asfalta in ga usmerili v nekaj ovinkov dirkaske piste (ok, ne bom glasno razmisljal, kajti pri koritu so pametnejski od mene).
Ne govorite, da za dirkalisce ni denarja ali interesa, ce o tem zgolj ugibate. Tezava je najveckrat na strani politike ali dolocenih skupin, ki bi najraje zivele v jamah brez dobrin danasnjega casa... dokler bi jim hladilnik s pivom deloval, seveda (sarkazm).

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če jun 11, 2009 1:59 pm

GTA: takoj sem zato, da se namesto neštetih stadionov gradijo dirkališča.
Ampak še vedno bo ogromno prepotentnih mulcev, ki NE bodo hoteli na dirkališče, ker jim bo tam brezveze. Ker se hočejo postavljati pred svojim blokom/v svoji vasi. Še vedno bodo pijani dirkali od gostilne do gostilne. Ker jim ne gre za dirkanje, ampak postavljanje in frajarjenje. Grem stavit. Zato ne bi dirkališče uredilo zadev.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če jun 11, 2009 2:22 pm

Kael je napisal/-a:
Polo78 je napisal/-a:Me je pa vseeno zmotil komentar tamkajšnjega moderatorja, ki se sprašuje, zakaj so BMW fahrerji tako velikokrat označeni kakor pač so - vemo kako. Nevem, ampak jaz se na njegovem mestu ne bi tako čudil. Pa ne samo zaradi te nesreče, ki je bila le ena izmed kamenčkov v mozaiku. Ampak zaradi vsakodnevnega dogajanja na cestah, ko ne mine dan, da ne bi videl kakega prepotentnega divjaka v BMW-ju in vso njegovo vzvišeno aroganco do drugih soudeležencev v prometu, ki jo izkazuje! In nimam samo jaz takih izkušenj. In nenazadnje tudi statistike najhujših nesreč v zadnjih letih govorijo o tem, da so bili marsikje kot po pravilu udeleženi vozniki teh vozil, predvsem kot povzročitelji. A je potem še sploh kaj čudnega, da nekateri pišejo/mo take komentarje, ki so prav naperjeni proti voznikom bavarcev?! Se je temu za čudit?!?! :roll: :roll: Naj si vendar pogleda dejstvom v oči in si bo morda odgovoril na ta vprašanja... :roll: :roll:

Nažalost sej če samo najhujše prometne nesreče na avtocestah spremljaš je vedno BMW zraven :D - kdo je zadnjič podrl pol pumpe na primorki - ja BMW karavan kdo pa drug. In tudi ko se vozim vsakodnevno po avtocesti (Celje - Maribor, vikend Celje -Ljubljana - Novo mesto) in kdo ti bo ob prehitevanju pri npr. 120 uro pripeljal čisto za rit. Ali BMW ali pa kakšen hrvat. Drugih takšnih skoraj ni.

Kar se pa prometne nesreče tiče: morda grdo. Vendar dobil je to kar je iskal. Tudi BMW je še vedno samo prevozno sredstvo in ne space shuttle. Najboljša je pa izjava babice: sej je bil ful previden ja. :D :D :D :D :D

Nekoga ki bi normalno vozil prejšno serijo 3 še nisem videl...pač sam eno dejstvo, ki sem ga že pred časom ugotovil in do sedaj še nisem imel primera da to ne bi držalo :) čist vsi so prepotentni norci popolnoma navdušeni nad svojim zadnjim pogonom

Pa še to...kaj dirkališče bi bilo OK samo če bi preprečilo nevem koliko divjanja in smrtnih žrtev...a ko pa dobivamo vse te nove in strožje kazni in vse je pa dovolj dober razlog ''če rešimo eno življenje bo dovolj''? Ma dejte no!
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Napisal/-a GTA lover Če jun 11, 2009 2:25 pm

@energetik81: Vaški posebneži bodo vedno, vendar bi se ogromen procent "norenja" preusmeril na dirkališča, o tem sem prepričan. In ta procent definitivno ni zanemarljiv, sploh ne, če spremljamo črno kroniko, mar ne?! Tudi sam si ne delam utvar, da bi po zgraditvi dirkališča prihajalo do smrtnih žrtev na cestah le še zaradi srčnih kapi, sem pa 100% prepričan, da bi se številke zelo zelo popravile.

In tudi marsikdo, ki se želi postavljati pred drugimi, BI prišel na dirkališče. Tudi tam se da postavljati, če je že to želja koga. Obstajajo takšni in drugačni inštrumenti za nenevarno napihovanje ega na zato namenjenem objektu. Nihče mi ne bo rekel, da bi dirkališče škodovalo varnosti v cestnem prometu oz. da ne bi pripomoglo k ugodnejšim številkam v kronikah. Preprosto nemogoče, saj bi gotovo dosegli vsaj dvoje: veliko število cestnih dirkačev bi se preusmerilo na dirkališča (to lahko z gotovostjo trdim, saj sem aktiven v kar nekaj avtomobilskih klubih po Sloveniji in v vseh je zelo močna naklonjenost norenju po pisti), marsikomu pa bi v obliki tečajev lahko pokazali, kako obvladovati svoje vozilo ob normalni vožnji. Izkušnje iz dirkališča pridejo prav tudi in predvsem takrat, ko se PO PREDPISIH voziš po odprti cesti in ti pot prekriža pijan/zadet/nesposoben/odsoten posameznik. In se ne obesiš kot b**** na zavoro, ampak poskušaš narediti kaj konstruktivnega. Kolikokrat ste že slišali, da bi dirkač ali vsaj amaterski dirkač (govorim o udeležencih raznovrstnih dogodkov na dirkališčih) povzročil prometno nesrečo? Zelo redko, grem stavit.

Uporabniški avatar
Tomas666
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Tomas666 Če jun 11, 2009 2:31 pm

mislim da ste mal zašli s temo :roll:
Slika

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix Če jun 11, 2009 2:32 pm

Tu se ne morem strinjati.
Postavljaci na dirkalisca ne hodijo. Govorim iz svojih motoristicnih izkusenj, kajti bojijo se, da bo njihov egoisticno napihnjen balon pocil pred nekom, ki jih bo tiho nabil za nekaj sekund na krog. Lazje se je napenjati v prometu in nato o svojih podvigih basati mularijo za sanki.
Se enkrat ponavljam. Zdaj, ko nimamo dirkalisca, bi sli vsi, ko ga bomo nekoc (upam) imeli, si bo velika vecina izmislila tisoc izgovorov, zakaj tja ne morejo.

edit:
Tomas ima prav. S to temo se raje preselimo na http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 30&start=0

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če jun 11, 2009 3:14 pm

naliM: ne me narobe zastopit, nič nimam proti pravemu dirkališču. Cenim tudi trud pravih tekmovalcev in organizatorjev.

Ampak (po mojem mnenju je) izgovor da se ne da vozit po pravi progi je za lase privlečen. Da bi bilo manj mrtvih pa še bolj.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Če jun 11, 2009 3:32 pm

Tud če ni dirkališča ni izgovor da se sredi dneva dirka po AC..

kot omenjeno 100km do najbližjih rikališč, dobra ura, se mi ne zdi predaleč..

upam da bo ta nesreča koga spametovala..

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Napisal/-a GTA lover Če jun 11, 2009 4:13 pm

Neverjetno, kot bi dal brati steni.

NE IŠČEMO IZGOVOROV, TEMVEČ RAZLOGE IN REŠITVE ZA KALVARIJE!!!

Vi, ki se imate za navdušence nad avtomobilizmom, bencinskimi športi itd itd pa vsevprek pljuvate in se vas ne da prestavit kak mesec naprej od lesene žlice. Katastrofa od mentalitete.

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Če jun 11, 2009 5:24 pm

Jao ljudje! Vi ste neverjetni.
Zato ker piše v Žurnalu, da sta se dajala so zdaj razbojniki in sta si zaslužila...

Dejansko sta vozila po Highwayu čez 200. Zdaj pa gremo na avtocesto in opazujmo avte na prehitevalnem pasu. Navadno so cele karavane italijanov, nemcev, avstrijcev, ki ga pohodijo koliko gre in samo gledajo "kdo bo koga". Zdaj pa vsi tukaj pametujete kako sta ona divjala.

Če bi si slovenci lahko privoščili kako kazen bi ravno tako vozli skoraj vsi over 130.

Sploh pa se tukaj vsi delate svetnike, ki razmišljate samo kako boste najvarneje naredili kak m.
Če ste iskreni pa mi povejte, če bi bilo na slovenskih avtocestah unlimited speed, koliko bi vozili?

Glede vašega pametovanja o varnosti bi vsi vozili =<90km/h Sigurno, ja. Mislim, da bi se kadilo kolikor gre.

Nista samo ona dva razbojnika, ampak smo VSI!!! Res je, da se nekateri ne upajo zaradi kazni. Tudi jaz "norim" in vem, da je neumno in vem, da, ko se kaj zgodi ni več poti nazaj. Ampak si vedno rečem saj mi ne bo nič... Tako sta si tudi ona mislila in tako si vsi mislimo.
Tako, da ni potrebno pametovat, kako sta bila neumna in kako smo mi pametni, ker bi se lahko zgodilo vsakomur.

krimic
Nov uporabnik

Napisal/-a krimic Če jun 11, 2009 6:09 pm

Se strinjam z ceedom. :D

Uporabniški avatar
ronnie
Novinec

Napisal/-a ronnie Če jun 11, 2009 6:12 pm

Seveda nista razbojnika. Daleč od tega. Bila sta kolega. Vsak sam v svojem avtu.
Pošteno. Zato ne obsojam ne enega ne drugega. Za to na to nesrečo gledam drugače, kot tisto pijan s ponim avtom mladoletnikov čez vas na polno.
Vsi kdaj pa kdaj vozimo prehitro. Tudi sam sem tak. Tudi sam sem se tam že peljal podobno hitro pa še kje.
Vsak zase ve koliko nemumosti je že naredil. Sam sem jih v več kot 20 letih za volanom naredil mnogo. Če pogledam za nazaj je bilo sreče polna mera. Dostikrat se prašam, kdaj bom zadnji bonus izkoristil.
Sem prebral vseh 66 strani žalne knjige na BMW. Res te stisne.

Staršem, punci, sorodnikom in vsem njegovim kolegom iskreno sožalje.
kšn dan ga tri dni serjemo , kšn dan pa cel teden

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Če jun 11, 2009 6:57 pm

Sriple Tix je napisal/-a:Tu se ne morem strinjati.
Postavljaci na dirkalisca ne hodijo. Govorim iz svojih motoristicnih izkusenj, kajti bojijo se, da bo njihov egoisticno napihnjen balon pocil pred nekom, ki jih bo tiho nabil za nekaj sekund na krog. Lazje se je napenjati v prometu in nato o svojih podvigih basati mularijo za sanki.
Se enkrat ponavljam. Zdaj, ko nimamo dirkalisca, bi sli vsi, ko ga bomo nekoc (upam) imeli, si bo velika vecina izmislila tisoc izgovorov, zakaj tja ne morejo.

Točno to :!: In teh z navidez bigballsi je veliko-preveč. Poznam nekaj motoristov, ki kot družba hodijo na Grobnik z rezervnimi oklepi in si dajo duška. Eden izmed starejših izkušenih je dejal- mene avto ne more izsilit ker se po mestu enostavno držim omejitev.

Definitivno pa moj glas gre ZA dirkališče ;)
Hvala lastniku, ker skrbi za mojo kondicijo!
VW

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash Če jun 11, 2009 7:30 pm

Ni problem v znamki vozila, voznikoma ali cesti. Po mojem mnenju smo ljudje že po naravi taki, da preizkušamo meje in vedno hočemo več. Tu ne gre samo za avte. Ste se že kdaj spustili v smuk na smučišču? Vozili čez omejitev po cestah? Kot otroci plezali po vsem mogočem? Smrtne nesreče se lahko na avtocesti zgodijo tudi pri 120km/h, če vožnja ni prilagojena razmeram. Žan je to mejo poiskušal potisniti še dlje, a se je na žalost končalo z njegovo smrtjo. Sem 200% prepričan, da ni želel s to vožnjo nikomur nič žalega, verjel je da mu bo to uspelo. Seveda ne odobravam njegovega ravnanja, a pomislite kaj vse neumnega ste že storili v svojem življenju. Še manj odobrvam mnenja ljudi, ki mu privoščijo smrt. Kaj je narobe z vami? Ste res tako popolni? Pustite Žana, da počiva v miru in svojce, da se poslovijo od njega in ga ohranijo v najlepšem spominu. Veliko ljudi ga bo pogrešalo, veliko ljudi ga je imelo radih, ker je bil res dober človek in res je nepravično, da ga sodite po enem, žal usodnem, dejanju.

gal19
Nov uporabnik

Napisal/-a gal19 Če jun 11, 2009 8:35 pm

Ampak vseeno bi lahko imeli eno dirkališče, npr. Italija jih ima 172.
Jest bi šel vsaj enkrat na mesec se znoret na dirkališče, sedaj pa to počnem po cestah ki jih bolj poznam ko ni tolk prometa, na žalost :?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov