Debate, ki niso vezane na ostala področja...

simonxy
Nov uporabnik

Re: Katero motorno olje uporabljate?

Napisal/-a simonxy Če feb 21, 2013 12:24 pm

Zakaj meniš, da je to olje boljše? Vse je odvisno od tega, katere parametre vzameš za merilo.
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?t=26060

Poglej recimo oznako HTHS :

Kratica HTHS označuje izraz High temperature high shear, kar bi prosto lahko prevedli kot »visoka temperatura, visoko struženje«. Postopek merjenja HTHS vrednosti olja je relativno nov, pri čemer olje segrejejo na 150°C in potem mehanično »stružejo« ležaj pri 1X10 na 6 na sekundo, da replicirajo ekstremne obremenitve v motorju. Pri tem dobijo vrednosti poškodbe ležaja, pri čemer je vrednost 2.8 zahtevan minimum za normalno obrabo. Višja številka HTHS pomeni bolj obstojno olje in manj obrabe vitalnih delov motorja. Vrednosti 4 in 5 so odlične, 2.8 pa je minimalno.

Recimo MOTUL 8100X-CLEAN+ 5W30 olje, ki sem ga na koncu kupil, ima HTHS enak 3.6, medtem, ko ima Motul 300V 5w-40 HTHS enak 4.51.
Tipično imajo olja 5w-40 precej višje vrednosti HTHS od 5w-30.

"VW 507.00 - Low SAPS oils suitable for Euro 4 engines..." To ne bo čisto držalo. Mogoče je mišljeno nizke SAPS glede na HTSE.
Namreč daleč najnižje vrednosti SAPS dosegajo olja z nizko vsebnosjo HTSE(C1), pod 0.5.

Standard 507 predpisuje vrednost žveplenih saj SA <= 1,5%, medtem ko standard 505.01(2005) predpisuje to vrednost <=0.8%, kar je še enkrat manj, povzeto po tem diagramu:
http://sas-origin.onstreammedia.com/origin/lubrizol/EOACEA2009/RPTOOL2010Dep/rp/pc/dataStack.swf

Obstajajo novejša olja 5w30 (507) tudi z relativno nizko vsebnostjo le tega - Motul 8100 CLEAN ima vsebnost teh saj "samo" 0.8.
Motul 5w40, ki ustreza standardu 505.01 pa ima to vsebnost nižjo od 0.8:
http://www.opieoils.co.uk/p-878-motul-8 ... e-oil.aspx

Torej standard 505.01 zagotavlja, da teh saj ni več kot 0,8, medtem ko 507 dovoljuje višje vrednosti in si tudi po tej strani lahko na slabšem, če vzameš olje cenejšega proizvajalca.

Z ekološkimi zadevami je pa tako, da so ponavadi boljše za okolje na račun slabše funkcionalnosti.

Torej olje 5w30 je v osnovi slabši za obrabo motorja (zaradi nižji HTSE kot tudi višji SAPS - če gledam standard 507 napram 501), boljši pa so za DPF filter, porabo(manjši padec moči), okolje, oksidacijo, kot tudi longlife.
Ker je na prvem mestu za proizvajalca verjetno zaščita motorja, AUDI priporoča uporabo olja 5w40 (in ne 5w30) v primeru, da nimaš filtra pri istem motorju.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če feb 21, 2013 2:24 pm

Kakšne temperature pa tipično doseže olje v motorju, ker pač večina avtov nima več merilca temperature olja. 150° se meni zdi že kar visoko ali ne?

Tule eni kolebate med 5W-30 in 5W-40, sam se pa vozim na 0W-20 s HTHS 2,7, bi me moglo kaj skrbeti? Ni turbine v igri.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če feb 21, 2013 2:50 pm

J.McLane je napisal/-a:Kakšne temperature pa tipično doseže olje v motorju, ker pač večina avtov nima več merilca temperature olja. 150° se meni zdi že kar visoko ali ne?
Če se ne motim, prileze pri normalni AC vožnji tam nekje do 110°C.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy Če feb 21, 2013 4:18 pm

In diesel engines the top ring can expose the oil to temperatures over 315 °C
http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil

Proizvajalec Mobile1 navaja:
Minimum running oil temperature: 200 degrees F. Maximum: 260 (synthetic), 240 (mineral), to je med 90°C in 120°C.

0w20:
For competition engines where maximum power release is the preferred criteria, especially for qualifying or
shorter duration events where the engine has been designed for this type of crankcase lubricant.

To olje je v osnovi bolj za bencinske motorje ali za kakšne specialne namene.
Tule je sicer en zanimiv članek ravno na to temo, da so razvili tako olje tudi za dizel z namenom varčevanja goriva:
http://www.lngpublishing.com/LNGmagEMEA/LNG_july2008.pdf

Sicer, če delaš kratke relacije in nimaš težke noge verjetno ni panike ali pa, če avta ne misliš dolgo imeti :)

Zakaj pa ne uporabljaš olja, kateri je naveden v specifikaciji tvojega avtomobila? V večini primerov je to najbolj optimalna izbira.
Zadnjič spremenil simonxy, dne Če feb 21, 2013 10:19 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če feb 21, 2013 4:40 pm

Energetik81 je napisal/-a:
J.McLane je napisal/-a:Kakšne temperature pa tipično doseže olje v motorju, ker pač večina avtov nima več merilca temperature olja. 150° se meni zdi že kar visoko ali ne?

Pri mojem je temperatura olja poleti ob priganjanju (beri: izpihavanju) prilezla do 120 stopinj. Res pa je, da je bil senzor za temp. olja v karterju in ne v katerem od kanalov.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če feb 21, 2013 4:58 pm

simonxy je napisal/-a:Zakaj pa ne uporabljaš olja, kateri je naveden v specifikaciji tvojega avtomobila? V večini primerov je to najbolj optimalna izbira.

Zato ker je predpisan 0W-20, gre za Priusa če nisi opazil :)
Toyota, Honda, Mazda pa mogoče še kater proizvajalec za nekatere motorje že predpisujejo 0W-20, je pa to bolj kot ne igra, da se dosega nižjo porabo (naj bi bilo 2%) na testnem ciklu, za motor pa verjetno ni najboljša izbira.

Zanimivo pa je to da na servisu nič ne vedo o tem in v motor nalivajo 5W-30, ker je tam olje itak drago ko žafran (90€) sem ob naslednji menajvi prinesel svoje olje Mobil 1 0W-20, potem so bili nekaj pametni da to olje pa ni primerno ... v glavnem sem samo kimal plačal za servis in šel.

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy Če feb 21, 2013 5:11 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Pri mojem je temperatura olja poleti ob priganjanju (beri: izpihavanju) prilezla do 120 stopinj. Res pa je, da je bil senzor za temp. olja v karterju in ne v katerem od kanalov.
Zadnjič spremenil simonxy, dne Če feb 21, 2013 9:57 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy Če feb 21, 2013 6:03 pm

J.McLane je napisal/-a:Zato ker je predpisan 0W-20, gre za Priusa če nisi opazil :)

Ja, nisem opazil :) Po moje za bencinarja ni panike, če pa tako piše v navodilih, pa sploh.
Boljš bencinar z 0w-20, kot dizel z 5w-30 če mene vprašaš.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Če feb 21, 2013 7:29 pm

J.McLane je napisal/-a:Zato ker je predpisan 0W-20, gre za Priusa če nisi opazil :)
Toyota, Honda, Mazda pa mogoče še kater proizvajalec za nekatere motorje že predpisujejo 0W-20, je pa to bolj kot ne igra, da se dosega nižjo porabo (naj bi bilo 2%) na testnem ciklu, za motor pa verjetno ni najboljša izbira.

Zanimivo pa je to da na servisu nič ne vedo o tem in v motor nalivajo 5W-30, ker je tam olje itak drago ko žafran (90€) sem ob naslednji menajvi prinesel svoje olje Mobil 1 0W-20, potem so bili nekaj pametni da to olje pa ni primerno ... v glavnem sem samo kimal plačal za servis in šel.

Zelo dobra razloga da jim nebi več pustil se mojega avta sploh dotikat! Mogoče bi jim še pred odhodom pokazal navodila da se naj malo podučijo.
Enkrat sem že menjal servis ker so "po računalniku" nalil napačno olje v motor s FAP filtrom.

Pri mojem je nekako tako: odkar je zima, ima olje med 90-100 stopinj, ob priganjanju prileze nekje do 110, poleti nad 120 še ni bil. Mogoče ga še nisem zadost tiščal :)

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe feb 22, 2013 7:24 am

Med 0W-20 in 5W-30 obstaja vrsto dilem za Priusa, jaz sem prišel do zaključka da je prvi v specifikaciji zgolj zaradi porabe goriva, drugi je boljši za motor, tako da nebi ravno zameril servisu. Ampak dejstvo je da na 0W-20 kolikor nekateri pravijo na Ameriških forumih ne dela nobenih problemov, tam ga vsi množično uporabljajo, so tudi uporabniki z 200.000 miljami na tem olju, brez problema.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe feb 22, 2013 8:45 am

TrijoAdijo je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:

Pri mojem je temperatura olja poleti ob priganjanju (beri: izpihavanju) prilezla do 120 stopinj. Res pa je, da je bil senzor za temp. olja v karterju in ne v katerem od kanalov.
Olje kar hitro kroži, tako da ima v karterju zelo podobno temperaturo kot nekje v glavi, bi rekel da max. kakšnih 5° manj zaradi ohlajanja karterja.

simonxy je napisal/-a:In diesel engines the top ring can expose the oil to temperatures over 315 °C
http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil
Ja, ampak ležaje in ostale dele maže olje direkt iz karterja, ki pa dosega tam od 110 do 120°C.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe feb 22, 2013 9:09 am

simonxy je napisal/-a:Izven Europe je pa avto brez DPF filtra verjetno običajen, zato tudi taka navodila(tam pride v poštev olje 505.01).

Še nekaj, da ne bo pomote. Olje 507.00 je standard, oznaka 5W30 ali 40 pa bolj tehnična lastnost olja(viskoznost).
Za 507.00 nisem našel nobenega olja 5W40, ki bi ustrezal temu standardu oziroma ne obstaja:
"There are no VW507 oils that are approved for use by VW that are 5w40. This is a FACT. It isn't debatable."
Medtem, ko standardu 505.01 ustrezajo lahko 5w40 olja kot tudi 5w30.
Olje 5w30 507 je popolnoma drugačno od olja 5w30 505, ima drugačno kemično sestavo, ki je bolj prijazna okolju oz. filtru.

Zanima me, če ima kdo motor, ki ni CR ampak pumpe-duse, pa lahko toči olje standarda 507.00?
Predvidevam, da ne. Če bi v pumpe-duse motor natočil olje 507.00 bi verjetno lahko poškodoval motor, medtem ko obratno, ni take škode, le filter se ti prej zamaši, motor bo pa bolj hvaležen.

pismo človekk no.
kaj ti bo motor bolj hvaležen?
kr neki pišeš,ker si tm prebral in to je to.
olje je tudi prilagojeno tolerancam motorja! in to ni zanemarljivo dejstvo.
jst sm v svojga nalil 507.00 pa mam pd motor. in sm pač nalil ker me je firbc matral.pokvaru nism nč motor še vedno dela normalno.nisem pa opazil nobene spremembne v porabi goriva pa ali kaj drugega.
Ni vse res kar napišem

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy Pe feb 22, 2013 9:24 am

Energetik81 je napisal/-a:Ja, ampak ležaje in ostale dele maže olje direkt iz karterja, ki pa dosega tam od 110 do 120°C.

Ja, imaš prav. 315 °C je olje samo izpostavljeno, temperaturo ima pa nižjo.

Za bencinske motorje je olje 0w20 popolnoma primerno, mislil sem, da gre za dizel, ko sem odgovarjal.
Konec koncev je za dvotaktne bencinske motorje celo dovolj, da se nekaj olja(3%) zmeša v bencin.
To je podobno kot, da bi se vozil na dizel brez olja, saj ima dizel verjetno še boljše mazalne sposobnosti kot bencin s 3% olja :)
Skratka bencinski motor ima bistveno manjše zahteve po mazanju, kot dizel.

Sem pa med vsem tem pregledovanjem zasledil, da nekateri točijo aditive (podobne mineralnim oljem, ki zgorijo v celoti in ne poškodujejo filtrov) v nafto, ker naj nafta danes ne bi bila več tako mazalno sposobna kot pred leti.
Kako pa je s tem? Verjetno to ni preveč neumno. Je kakšen aditiv še posebej priporočljiv?

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Pe feb 22, 2013 9:32 am

jst zj nevem sicer nisem neki inžinir pa to.nekdo med vami je pa vse ok.
sam olje 0w20 ne more bit dobr za vsakega bencinarja.men se dozdeva da malo preveč posplošujete.
če boš 0w20 nalil v en star avto nebo delal dolgo časa.
nevem zakaj je potreban ta debata o tem.
mislm da je vsem jasno da je to debata ki nikol nebo do konca pršla.
zato ker se na netu najde poročila tak in drugačna
zato ker proizvajalci po eni strani mislijo na motor po drugi na ekologijo.
zato ker si vsak po svoje lahko razlaga to o oljih
zato ker je 100 vrst avtou ki se odzovejo drugače na različna olja.
...

kar se pa nafte tiče je pa res da ni več tako mastna kot všasih,spet ekologija.
okol aditivou je pa isto, nekateri jih priporočajo drugi spet ne.
eni so dobri drugi spet ne.
in spet nebo konca..
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Pe feb 22, 2013 10:31 am

Mazda 6, 2.0i
Motul X-cess 5w-40

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy Pe feb 22, 2013 11:15 am

abbe je napisal/-a:olje je tudi prilagojeno tolerancam motorja! in to ni zanemarljivo dejstvo.

Vsa poanta je bila v tem, da AUDI priporoča olje 505.01 (5W40) v primeru, da nimaš DPF filtra in olje 507.00(5W30) v primeru, da imaš filter ob identičnem motorju.
Iz tega je očitno sklepati, da je za motor boljše olje 5W40, 5W30 oz. 507.00 pa je kompromis zaradi filtra.
Očitno so tolerance motorja precejšnje :)

Motor bo delal z enim ali drugim oljem, le obraba in posledično verjetnost okvare je večja z enim ali drugim oljem.
Nekateri olja recimo sploh ne menjajo, se vozijo do 100.000 s prvim oljem potem pa avto prodajo.

Je pa vsa ta debata okoli olja bolj teoretiziranje. Za normalno uporabo kupiš pač olje, ki ga predpiše proizvajalec motorja in to je to.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Pe feb 22, 2013 11:36 am

simonxy je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:olje je tudi prilagojeno tolerancam motorja! in to ni zanemarljivo dejstvo.

Vsa poanta je bila v tem, da AUDI priporoča olje 505.01 (5W40) v primeru, da nimaš DPF filtra in olje 507.00(5W30) v primeru, da imaš filter ob identičnem motorju.
Iz tega je očitno sklepati, da je za motor boljše olje 5W40, 5W30 oz. 507.00 pa je kompromis zaradi filtra.
Očitno so tolerance motorja precejšnje :)

Motor bo delal z enim ali drugim oljem, le obraba in posledično verjetnost okvare je večja z enim ali drugim oljem.
Nekateri olja recimo sploh ne menjajo, se vozijo do 100.000 s prvim oljem potem pa avto prodajo.

Je pa vsa ta debata okoli olja bolj teoretiziranje. Za normalno uporabo kupiš pač olje, ki ga predpiše proizvajalec motorja in to je to.

to je bistvo vsega.
Ni vse res kar napišem

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne feb 24, 2013 3:15 pm

Zanima me, če obstaja kakšno olje 0-40, ki izpolnjuje tudi standard VW 505.01 (za PD motorje)?

Sem malo gledal in vidim, da so vsi 505.00 (to je za TDI-je z bosch pumpo):
http://www.mimovrste.com/artikel/473000 ... c-0w40-4-l
http://www.mimovrste.com/artikel/342035 ... 0-5-litrov
http://www.mimovrste.com/artikel/342010 ... 40-4-litri

Še razmišljam ali bi se splačalo to nabavit za 2.5TDI V6 motor (505.00). Do sedaj sem vedno uporabljal 5-40.
Za zimske temperature in kratke fure bi znal biti tisti 0-40 boljša izbira :)

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy Pe mar 01, 2013 1:12 pm

Evo, tole olje ustreza tvojemu standardu:
http://www.euroton.si/avtodeli/motul-81 ... 17660.aspx

V akciji dobiš še vodo zraven. Nimaš kaj razmišljat :)

Glede 0w-40 je pa tako, da je verjetno odvisno precej od tega, katero znamko olja kupiš. Večji, ko je razmak, težje je naresti dobro olje.
Namreč 0w-40 ima napram 5w-40 dodanih več aditivov, zato naj bi se v povprečju tudi hitreje izrabilo.

Poleg tega nekateri proizvajalci motorjev priporočajo in sicer z povsem utemeljeno razlago, da se po določenih km spremni vrsto olja.
Recimo, če imaš v knjigi navedeno 5w-30, naj bi po 100.000 km zamenjal za olje 10w-30. Se pravi debelejše olje pri nižjih temperaturah.

Razlog je v tem, da po toliko prevoženih km že nastane določena obraba motorja in so zaradi tega večje ohlapnosti med posameznimi komponentami, ki zahtevajo mazanje.
Upor pretoka olja bo tako približno enak, kot pri novem motroju in 5w-30 olju, mazanje pa bo boljše.

Ni enoznačnega odgovora. Jaz bi šel za naše podnebje raje z 5w-40 kot z 0w-40, še posebej, če ima motor že nekaj prevoženih km. Za stare motorje morda celo na 10w-40.
Sicer pa, standard, kot piše v navodilih :) Mislim, da bo zgornje olje povsem primerno.

lp,S

pados
Novinec

Olje

Napisal/-a pados Pe mar 01, 2013 7:24 pm

Kaj predlagate katero olje bi dal v Megana 1,5dci ki ima cca 150000 km in na koliko bi ga menjal ?
LP
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov