Če se ne motim, prileze pri normalni AC vožnji tam nekje do 110°C.J.McLane je napisal/-a:Kakšne temperature pa tipično doseže olje v motorju, ker pač večina avtov nima več merilca temperature olja. 150° se meni zdi že kar visoko ali ne?
Energetik81 je napisal/-a:Če se ne motim, prileze pri normalni AC vožnji tam nekje do 110°C.J.McLane je napisal/-a:Kakšne temperature pa tipično doseže olje v motorju, ker pač večina avtov nima več merilca temperature olja. 150° se meni zdi že kar visoko ali ne?
simonxy je napisal/-a:Zakaj pa ne uporabljaš olja, kateri je naveden v specifikaciji tvojega avtomobila? V večini primerov je to najbolj optimalna izbira.
TrijoAdijo je napisal/-a:Energetik81 je napisal/-a:Pri mojem je temperatura olja poleti ob priganjanju (beri: izpihavanju) prilezla do 120 stopinj. Res pa je, da je bil senzor za temp. olja v karterju in ne v katerem od kanalov.
J.McLane je napisal/-a:Zato ker je predpisan 0W-20, gre za Priusa če nisi opazil![]()
J.McLane je napisal/-a:Zato ker je predpisan 0W-20, gre za Priusa če nisi opazil![]()
Toyota, Honda, Mazda pa mogoče še kater proizvajalec za nekatere motorje že predpisujejo 0W-20, je pa to bolj kot ne igra, da se dosega nižjo porabo (naj bi bilo 2%) na testnem ciklu, za motor pa verjetno ni najboljša izbira.
Zanimivo pa je to da na servisu nič ne vedo o tem in v motor nalivajo 5W-30, ker je tam olje itak drago ko žafran (90€) sem ob naslednji menajvi prinesel svoje olje Mobil 1 0W-20, potem so bili nekaj pametni da to olje pa ni primerno ... v glavnem sem samo kimal plačal za servis in šel.
Olje kar hitro kroži, tako da ima v karterju zelo podobno temperaturo kot nekje v glavi, bi rekel da max. kakšnih 5° manj zaradi ohlajanja karterja.TrijoAdijo je napisal/-a:Energetik81 je napisal/-a:Če se ne motim, prileze pri normalni AC vožnji tam nekje do 110°C.J.McLane je napisal/-a:Kakšne temperature pa tipično doseže olje v motorju, ker pač večina avtov nima več merilca temperature olja. 150° se meni zdi že kar visoko ali ne?
Pri mojem je temperatura olja poleti ob priganjanju (beri: izpihavanju) prilezla do 120 stopinj. Res pa je, da je bil senzor za temp. olja v karterju in ne v katerem od kanalov.
Ja, ampak ležaje in ostale dele maže olje direkt iz karterja, ki pa dosega tam od 110 do 120°C.simonxy je napisal/-a:In diesel engines the top ring can expose the oil to temperatures over 315 °C
http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil
simonxy je napisal/-a:Izven Europe je pa avto brez DPF filtra verjetno običajen, zato tudi taka navodila(tam pride v poštev olje 505.01).
Še nekaj, da ne bo pomote. Olje 507.00 je standard, oznaka 5W30 ali 40 pa bolj tehnična lastnost olja(viskoznost).
Za 507.00 nisem našel nobenega olja 5W40, ki bi ustrezal temu standardu oziroma ne obstaja:
"There are no VW507 oils that are approved for use by VW that are 5w40. This is a FACT. It isn't debatable."
Medtem, ko standardu 505.01 ustrezajo lahko 5w40 olja kot tudi 5w30.
Olje 5w30 507 je popolnoma drugačno od olja 5w30 505, ima drugačno kemično sestavo, ki je bolj prijazna okolju oz. filtru.
Zanima me, če ima kdo motor, ki ni CR ampak pumpe-duse, pa lahko toči olje standarda 507.00?
Predvidevam, da ne. Če bi v pumpe-duse motor natočil olje 507.00 bi verjetno lahko poškodoval motor, medtem ko obratno, ni take škode, le filter se ti prej zamaši, motor bo pa bolj hvaležen.
Energetik81 je napisal/-a:Ja, ampak ležaje in ostale dele maže olje direkt iz karterja, ki pa dosega tam od 110 do 120°C.
abbe je napisal/-a:olje je tudi prilagojeno tolerancam motorja! in to ni zanemarljivo dejstvo.
simonxy je napisal/-a:abbe je napisal/-a:olje je tudi prilagojeno tolerancam motorja! in to ni zanemarljivo dejstvo.
Vsa poanta je bila v tem, da AUDI priporoča olje 505.01 (5W40) v primeru, da nimaš DPF filtra in olje 507.00(5W30) v primeru, da imaš filter ob identičnem motorju.
Iz tega je očitno sklepati, da je za motor boljše olje 5W40, 5W30 oz. 507.00 pa je kompromis zaradi filtra.
Očitno so tolerance motorja precejšnje
Motor bo delal z enim ali drugim oljem, le obraba in posledično verjetnost okvare je večja z enim ali drugim oljem.
Nekateri olja recimo sploh ne menjajo, se vozijo do 100.000 s prvim oljem potem pa avto prodajo.
Je pa vsa ta debata okoli olja bolj teoretiziranje. Za normalno uporabo kupiš pač olje, ki ga predpiše proizvajalec motorja in to je to.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov