Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Re: Telebani na cesti

Napisal/-a Pero Če jan 20, 2011 6:28 pm

lancia hf je napisal/-a:Ali je mogoče gdo pomislil v katerem obdobju je prišla ta omeitev 50km/h v naseljih (nasplpšno po svetu) in spet smo v obdobju fičkov in jugecov.
Enake študije z današnimi avtomobili sigurno niso delali

Že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so imeli zahodni avti rdečo črtico pri 50. Bremze od tedaj niso napredovale in morda se je od 50-0 skrajšala zavorna pot za največ 1 meter. Če bi vozil fičaka ali jugota bi vedel. Pri nas je omejitev 50 prišla šele v Sloveniji, če se prav spomnim, prej je bila 60.

Omejitve so za vsako vreme, 50 je tudi ponoči in po dežju. Dejansko je po dnevi in po suhem možno voziti varno (tudi več) ampak take so pač omejitve. Včasih je še 50 preveč.

Uporabniški avatar
erixon
Stalni uporabnik

Kraj: Dom je kjer je avto...

Napisal/-a erixon Če jan 20, 2011 6:53 pm

Pero je napisal/-a:Že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so imeli zahodni avti rdečo črtico pri 50. Bremze od tedaj niso napredovale in morda se je od 50-0 skrajšala zavorna pot za največ 1 meter. Če bi vozil fičaka ali jugota bi vedel. Pri nas je omejitev 50 prišla šele v Sloveniji, če se prav spomnim, prej je bila 60.

Omejitve so za vsako vreme, 50 je tudi ponoči in po dežju. Dejansko je po dnevi in po suhem možno voziti varno (tudi več) ampak take so pač omejitve. Včasih je še 50 preveč.

Tole glede zavorne razdalje pa se ne morem strinjati. Ne moreš primerjati zavorne razdalje avta iz sedemdesetih v primerjavi z novim. Že samo zaradi veliko boljših pnevmatik. Avto se ustavi tako hitro kolikor zmorejo pnevmatike in tu je bil velik skok (oprijem, širina).... pa vzmetenje in ABS, ki dejansko izkoristi oprijem do konca.

Sicer nimam konkretnih podatkov, samo 1 m v 30 letih pa ne verjamem.
Rad imam ženske, ki znajo bočno parkirat.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Če jan 20, 2011 7:04 pm

Reakcijski čas je isti.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če jan 20, 2011 7:23 pm

Samo miselnost je druga: jaz zmorem več, če gre kdo več grem tudi jaz več... Res je težko jit 50, res. Verjetno bi moralal biti omejitev čez naselje 10km/h, da bi šli 50km/h. Ker opažam to, da kjer je omejitev, se gre vedno ene 20-30km/h več in to samo iz podlage: danes imajo avti boljše zavore. Pamet ljudi pa je slabša.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če jan 20, 2011 7:40 pm

Zakaj jaz osebno ne vozim povsod recimo največ 50 oz. 90, če je toliko omejitev? Zato ker tudi tam, kjer nabijajo tablo 70 pred ostrim ovinkom, ki ga je s takšno hitrostjo praktično nemogoče izvozit z "navadnim" avtom, ne grem čez 40.

Ko mi pa nekdo dokaže, da je omejitev 50 oz. 90 tako perfektna, da je primerna za toliko različnih podlag, avtomobilov, gum, širin cest, okolice(dovozi, križišča ipd.), se je bom z veseljem držal. Do takrat bom hitrost prilagajal dejanskim razmeram, razen če obstaja nevarnost modrih angelov skritih v naslednjem grmu. Tako kot je potrebno včasih spustit hitrost pod omejitev, je na veliko odsekih popolnoma varna tudi višja. Tam kjer je preglednost taka, da te lahko preseneti kvečjemu kak komet, ne vidim razloga za vožnjo po omejitvah.

Seveda se pa najde kup ljudi, ki vozijo konstanto 60-70 km/h ne glede na omejitev in me bodo imeli za norca, če jih izven naselja prehitim, sebe pa za najbolj varne na svetu.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Če jan 20, 2011 7:41 pm

Čudno? Takih, ki bi se vozili 70-80 skozi naselje, pa res ne srečujem. Gosič, lahko kako podpreš svojo izjavo? Da ne boš le nekaj v prazno. ;) Meni se dogaja ravno nasprotno, da se na omejitvi 90, vozim 40-60 za telebani. Zanimivo ne.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če jan 20, 2011 7:42 pm

50 v mestih je čisto pravilna stvar (v kakih vaseh je lahko komot višja - primer Avstrija), in taka hitrost ni narejena samo na podlagi zmogljivosti avtov, ampak je upeštavanih precej dodatnih faktorjev. Zavorna pot novejših avtov je res krajša, ampak pri zaviraju iz 50 km/h ni niti slučajno take razlike (gledano v metrih) kot iz 100 km/h kaj šele če govorimo o višjih hitrostih. Na AC bi hitrost komot bila dovoljena na 150 km/h, kar za novejše avte spoh ni neka divja hitrst, a potem pride do prevelikih razlik med avti, ker nimamo tropasovnih AC, pravtako se tam poraba zaradi zračenga upora začne precej hitreje dvigovat (razlika med porabo pri vožnjo 50 in 70 na uro, je precej precej manjša kot med 130 in 150), kar dodatno obremenjuje okolje (to je bil tudi glavni razlog zakaj Avstrijci niso šli na omejtitev 150 km/h na AC, se mi zdi kaki 2 leti nazaj). A čez kakih 10 let bo pomojem omejitev na 150 na AC nekaj povsem normalnega.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen_ Če jan 20, 2011 8:00 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Zato ker tudi tam, kjer nabijajo tablo 70 pred ostrim ovinkom, ki ga je s takšno hitrostjo praktično nemogoče izvozit z "navadnim" avtom, ne grem čez 40.
Mogoče so kakšne table res nesmiselno postavljene, ampak velika večina jih je pa postavljenih s čisto dobrimi razlogi.

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike Če jan 20, 2011 8:08 pm

Iz onega članka o Poljski:

V nočnem času med 23. in 5. uro je v naseljih dovoljeno voziti s hitrostjo 60 km/h.

Naši miličniki pa ravno v tem času pospešeno upravičujejo ime varuhi reda :D Žal v napačni izmeni :P

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jan 20, 2011 8:14 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Seveda se pa najde kup ljudi, ki vozijo konstanto 60-70 km/h ne glede na omejitev in me bodo imeli za norca, če jih izven naselja prehitim, sebe pa za najbolj varne na svetu.

Takih je največ na cesti. Izven naselja vozi 60kmh, ob prvi priliki ga prehitiš. Potem pa prideš v naselje, zmanjšaš na 50kmh in glej ga zlomka, tisti kekec te dohiti in vozi 10cm za ritjo. Ko pa je konec naselja, zopet ostane zadaj s svojimi 60kmh.

Se pa najdejo tudi nekateri nestrpni vozniki, ki te pri 50kmh skozi naselje dohitijo z astronomsko hitrostjo, vozijo tako blizu, da ne vidiš fake xenona. V naselju te prehitijo, ko se pa naselje konča, jih dohitiš v prvem ovinku, ker znajo samo tiščat 100 po ravnini, skozi ovinke pa vozijo 60kmh. Pa taki frajerji :roll:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če jan 20, 2011 8:18 pm

domen_ je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Zato ker tudi tam, kjer nabijajo tablo 70 pred ostrim ovinkom, ki ga je s takšno hitrostjo praktično nemogoče izvozit z "navadnim" avtom, ne grem čez 40.
Mogoče so kakšne table res nesmiselno postavljene, ampak velika večina jih je pa postavljenih s čisto dobrimi razlogi.

Načeloma se strinjam, je pa dosti premalo poudarka na dvigu omejitev, tam kjer to pogoji popolnoma varno omogočajo. No pa debilne meritve hitrosti v neposredni bližini table za naselje, kjer lahko še zaviraš na primerno hitrost oz. že pospešuješ in s tem še/več ne ogrožaš nikogar, ker se naselje dejansko še ne začne oz. se že konča (hiše, dovozi, prehodi za pešče, križišča ipd.). Kaznovanje takšnih prekoračitev je samo osnova za kasiranje, v praksi pa ne vpliva na varnost niti najmanj, ker se v praksi držiš vseh osnovnih načel varne vožnje.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če jan 20, 2011 8:23 pm

peroRS je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Seveda se pa najde kup ljudi, ki vozijo konstanto 60-70 km/h ne glede na omejitev in me bodo imeli za norca, če jih izven naselja prehitim, sebe pa za najbolj varne na svetu.

Takih je največ na cesti. Izven naselja vozi 60kmh, ob prvi priliki ga prehitiš. Potem pa prideš v naselje, zmanjšaš na 50kmh in glej ga zlomka, tisti kekec te dohiti in vozi 10cm za ritjo. Ko pa je konec naselja, zopet ostane zadaj s svojimi 60kmh.

Se pa najdejo tudi nekateri nestrpni vozniki, ki te pri 50kmh skozi naselje dohitijo z astronomsko hitrostjo, vozijo tako blizu, da ne vidiš fake xenona. V naselju te prehitijo, ko se pa naselje konča, jih dohitiš v prvem ovinku, ker znajo samo tiščat 100 po ravnini, skozi ovinke pa vozijo 60kmh. Pa taki frajerji :roll:

Pri nas je nasplošno pomanjkanje "tekoče" vožnje s sprotnim prilagajanjem omejitvam in razmeram na cesti. Ekstremi so pa taki ja, al se povsod vozijo isto, al je pa nonstop do konca gas/bremza, varno vglavnem ni niti eno niti drugo.
Slika

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Če jan 20, 2011 9:16 pm

X-Hair je napisal/-a:Čudno? Takih, ki bi se vozili 70-80 skozi naselje, pa res ne srečujem. Gosič, lahko kako podpreš svojo izjavo? Da ne boš le nekaj v prazno. ;) Meni se dogaja ravno nasprotno, da se na omejitvi 90, vozim 40-60 za telebani. Zanimivo ne.

soryx hair sm tale je pa "malo" neumestna, tam kjer sem jaz doma so se čez spalno naselje( ja blokovsko naselje ) dogajale prave dirke, prav tekmovalo se je, komu avto na 1 km odseku več doseže( doseže cajger števca seveda) , dokler niso z na prvi pogled 3x preveč rondoji popolnoma umiril ...čeprav se tudi kaka pametna glava danes še med rondoji najde in se skuša izivljat

Po drugi strani se pa spomnem ko sem bil še v oš kako je od soseda manjši brat letel po zraku ko ga je med našo igro zbil avto, pa je avto pelu max 30 km/h

Hah seveda kar dvignimo omejitve v naseljih, ko se že teh obstoječih "tako zelo" držimo....

Pa še o bolših zavorah in omejitvah iz časa fičkov, mogoče ne bi bilo slabo da morda če že tako razmiljšamo pomislimo še da je z večjo hitrostjo tudi zavorna pot daljša( ne glede na boljše zavore , ah ja pa sj imao vsi zavore od F355) ....če pa omejitve ostanejo zavore pa so boljše in se s tem prepreči kakšna nesreča več ah to pa ni pomebno , samo da pridemo čim prej na cilj .....
Božiček je car, eno noč na leto dela, ostalo ma dopust......

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R Če jan 20, 2011 10:07 pm

rosonero je napisal/-a:
X-Hair je napisal/-a:Čudno? Takih, ki bi se vozili 70-80 skozi naselje, pa res ne srečujem. Gosič, lahko kako podpreš svojo izjavo? Da ne boš le nekaj v prazno. ;) Meni se dogaja ravno nasprotno, da se na omejitvi 90, vozim 40-60 za telebani. Zanimivo ne.

soryx hair sm tale je pa "malo" neumestna, tam kjer sem jaz doma so se čez spalno naselje( ja blokovsko naselje ) dogajale prave dirke, prav tekmovalo se je, komu avto na 1 km odseku več doseže( doseže cajger števca seveda) , dokler niso z na prvi pogled 3x preveč rondoji popolnoma umiril ...čeprav se tudi kaka pametna glava danes še med rondoji najde in se skuša izivljat

Po drugi strani se pa spomnem ko sem bil še v oš kako je od soseda manjši brat letel po zraku ko ga je med našo igro zbil avto, pa je avto pelu max 30 km/h

Hah seveda kar dvignimo omejitve v naseljih, ko se že teh obstoječih "tako zelo" držimo....

Pa še o bolših zavorah in omejitvah iz časa fičkov, mogoče ne bi bilo slabo da morda če že tako razmiljšamo pomislimo še da je z večjo hitrostjo tudi zavorna pot daljša( ne glede na boljše zavore , ah ja pa sj imao vsi zavore od F355) ....če pa omejitve ostanejo zavore pa so boljše in se s tem prepreči kakšna nesreča več ah to pa ni pomebno , samo da pridemo čim prej na cilj .....

Sorry, sam a ti kdaj prebereš za sabo kar napišeš? Iz kakšnih extremov pobiraš ključne zaključke.
Na Celovški tudi 3/4 leta prtiskajo cestake eni intaisti modeli, vsako leto, samo motorji so drugi. Si šele predstavljaš kam bi ga v tem primeru odneslo :arrow: :idea: Je zgorn sosed klicu PP, pa so mu rekl da so to turisti ki grejo iz MHotela domov :mrgreen:
Zagovarjaš neke teoretične trditve, brez kančka povezave z zdravim razumom.
Nisi niti toliko realen ali pa ne znaš dovolj na široko pogledat in ti nese samo v globino. Glede na to da se bejbe v avtu pred semaforjem šminkajo, kadijo in čvekajo po GSM-u, ko je zelena pač spusti šminko, ker mora nekako šaltat. Do raznih prehranjevalnih navad, branja dnevnih novic v časopisu ali svoje priljubljene revije o življenjskih trendih...Ljudje so na cesti iz dneva v dan manj pozorni in bolj arogantni, meni je čudno, da še večkrat kje ne streska
RiDe hArD

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Če jan 20, 2011 10:11 pm

peroRS je napisal/-a:Se pa najdejo tudi nekateri nestrpni vozniki, ki te pri 50kmh skozi naselje dohitijo z astronomsko hitrostjo, vozijo tako blizu, da ne vidiš fake xenona. V naselju te prehitijo, ko se pa naselje konča, jih dohitiš v prvem ovinku, ker znajo samo tiščat 100 po ravnini, skozi ovinke pa vozijo 60kmh. Pa taki frajerji :roll:

take imam najraje :-P :vrum 8] pa še po moznosti očkova C-klasa :/:o:/

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen_ Če jan 20, 2011 11:11 pm

No jaz lahko povem nenavadno izkušnjo izpred kakega leta: peljal sem mimo nekoga (dva pasova) in sem pogledal v njegov avto (ponavadi sicer to ne počnem, pač slučajno), ampak to je pa bilo presenečenje: bril se je v avtu med vožnjo (s tistim brivnikom na baterije). :huh: :huh: :huh:

Sploh nisem mogel verjet najprej kaj vidim. :huh:

Na srečo je to osamljen primer, ampak tudi tega osamljenega primera ne bi bilo treba.

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Če jan 20, 2011 11:12 pm

R 34 GT-R je napisal/-a:
rosonero je napisal/-a:

Sorry, sam a ti kdaj prebereš za sabo kar napišeš? Iz kakšnih extremov pobiraš ključne zaključke.
Na Celovški tudi 3/4 leta prtiskajo cestake eni intaisti modeli, vsako leto, samo motorji so drugi. Si šele predstavljaš kam bi ga v tem primeru odneslo :arrow: :idea: Je zgorn sosed klicu PP, pa so mu rekl da so to turisti ki grejo iz MHotela domov :mrgreen:
Zagovarjaš neke teoretične trditve, brez kančka povezave z zdravim razumom.
Nisi niti toliko realen ali pa ne znaš dovolj na široko pogledat in ti nese samo v globino. Glede na to da se bejbe v avtu pred semaforjem šminkajo, kadijo in čvekajo po GSM-u, ko je zelena pač spusti šminko, ker mora nekako šaltat. Do raznih prehranjevalnih navad, branja dnevnih novic v časopisu ali svoje priljubljene revije o življenjskih trendih...Ljudje so na cesti iz dneva v dan manj pozorni in bolj arogantni, meni je čudno, da še večkrat kje ne streska

Iz katerih ekstremov pa pobiram zaključke ?

Pa ajde če se gremo tele fore: je Celovška je napram stari cesti v novo vas v celju ( sedanja ulica mesta GRevnbroich ) prava AC

Zanimivo pokaži mi to mojo teorijo, ki nima kančka zdravega razuma. Če pa slučajno zapišem kaj kar se razlikuje od splošnega mišljenja tu gor se me takoj označi za ( _________vpiši po izbiri ). Yeah right sem že navajen....

Bold tekst pa je itak vsakodnevno dogajanje, in ko si malo več na cesti( sedaj sem hvala bogu dosti manj ) me take stvari sploh več ne ganejo , skrbijo me le še ( _________vpiši po izbiri ) vozniki kot oni enoprostrc iz posnetka par postov nazaj......
Božiček je car, eno noč na leto dela, ostalo ma dopust......

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Pe jan 21, 2011 8:56 am

rosonero je napisal/-a:
soryx hair sm tale je pa "malo" neumestna, tam kjer sem jaz doma so se čez spalno naselje( ja blokovsko naselje ) dogajale prave dirke, prav tekmovalo se je, komu avto na 1 km odseku več doseže

Ni neumesna. Očitno sem doma v takih krajih, oz se vozim skozi taka naselja, kjer so ljudje cepljeni proti hitrosti. Ampak v zadnjih nekaj letih prov ne vem, če sem koga srečal, da bi divjal z 80. Tvoje izkušnje so pa kot kaže drugačne. Smešno se mi zdi pa to, da če so tako abnormalno noreli, zakaj tam varuhi pravice niso naredili malo reda. To res ne spada v naselje, upam, da se je dogajalo vsaj ponoči. Mam bolj problem, da se vozim skozi naselje 40 po števcu, kot pa 60. To nedeljo srečal 3 take ekstremiste. Klobukarji pač, jim ni za zamerit :D K sreči nimajo več problemov z velikostjo in mi ne delajo preglavic ob prehitevanju, ko zapustimo naselje. ;)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe jan 21, 2011 9:30 am

erixon je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:Že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so imeli zahodni avti rdečo črtico pri 50. Bremze od tedaj niso napredovale in morda se je od 50-0 skrajšala zavorna pot za največ 1 meter. Če bi vozil fičaka ali jugota bi vedel. Pri nas je omejitev 50 prišla šele v Sloveniji, če se prav spomnim, prej je bila 60.

Tole glede zavorne razdalje pa se ne morem strinjati. Ne moreš primerjati zavorne razdalje avta iz sedemdesetih v primerjavi z novim. Že samo zaradi veliko boljših pnevmatik. Avto se ustavi tako hitro kolikor zmorejo pnevmatike in tu je bil velik skok (oprijem, širina).... pa vzmetenje in ABS, ki dejansko izkoristi oprijem do konca.

Sicer nimam konkretnih podatkov, samo 1 m v 30 letih pa ne verjamem.

Saj ni treba da mi verjameš, povem ti kako je bilo.

Govorim o osemdesetih, ko so se še delali jugoti in fičaki hkrati.

Tedaj so bile standardne radijalne gume ki imajo po suhem skoraj isti oprijem kot danes.

ABS ne ustavi hitreje kot navadne bremze. Je pa bolj ''trotel ziher'' kot navadne bremze ker z ABS lahko obračaš volan. Ali pa tudi ne če te zagrabi panika.

Lahko ti dam primer avta konstruiranega v sedemdasetih: R20/30, spredaj hlajeni diski, zadaj diski, spredaj dvojna prečna vodila - sedaj imajo McPerson, zadaj dijagonalna vodila, sedaj poltoga prema ali torzije, teža 1200-1300 kg, sedaj isto samo nižji rang avta, gume 185, sedaj pri tej teži 195-205... isto hitro se je ustavil kot sedaj.

In tudi varnostni dodatki so bili podobni, Mečkalne zone spredaj, ojačitve v vratih, mehka armatura... razen da so bili airbagi in ABS tedaj samo za najdražje avte.

Fičak je imel 145 in 600 kg, bobnaste zavore so bile dovolj dobre da zablokirajo kolesa oziroma da ustavijo avto, varnost je bila sicer nekaj drugega ker je konstruiran konec '50. Jugo je imel 145-155 gume, spredaj diske, kot praktično vsi avti danes.

Trenutno se vozim z avtom 1200+ nekaj kil 195 gume + abs pot ustavljanja podobna kot nekoč. Glede varnosti nismo daleč od časov pred 20-30 leti.

Pa tako kot je domen napisal: reakcijski čas je isti. Zavorna pot se pa pri 100 lahko poveča, tedaj energija avta narašča s kvadratom hitrosti.

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike Pe jan 21, 2011 10:01 am

Eno so diski iz jugeca ko so šle 13" feltne gor drugo pa danes diski ki so debelejši, večji (15" minimum kolesa), večji premer batka v čeljusti, večji glavni cilinder, večji servo, ABS, ESP, BAS itd.....
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov