Tole bom spisal, ker me matra že kar nekaj časa in stvari ne pridem do dna. Gre se za problem pri razvrščanju pred križiščem na uvozu na avtocesto v ljubljanskem BTCju pred razcepom Zadobrova.

Problem, ki ga opažam je, da se tam več kot 90 % (govorim na pamet) voznikov za vožnjo naravnost razvršča na levo stran. Če ponovimo Zakon o pravilih cestnega prometa in sicer 57. člen, pravi:
(približevanje križišču in razvrščanje pred križiščem)
(1) Ko se približuje križišču, se mora voznik na zadostni razdalji pred križiščem razvrstiti:
1. za zavijanje v levo – na levo stran smernega vozišča ali na prometni pas za zavijanje v levo;
2. za vožnjo naravnost – na desno stran smernega vozišča ali na prometni pas za vožnjo naravnost;
3. za zavijanje v desno – na desno stran smernega vozišča ali na prometni pas za zavijanje v desno;
4. kot je določeno s prometno signalizacijo, če je razvrščanje urejeno na tak način.
(2) Voznik ne sme zapeljati na križišče, če bi zaradi gostote prometa, ovire ali drugega vzroka obstal na križišču in oviral ali onemogočil promet vozil z leve ali desne.
(3) Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

Ker se tam vozim vsak dan in razvrščam pravilno, torej na desno stran za vožnjo naravnost, sem dnevno tarča izbruhov jeze voznikov, ki so mnenja da sem jih izsilil. Doživljam kriljenja z rokami, izsiljevanje, trobljenje, tudi v zaščitno ograjo so me še skušali zrinit,…
Lahko rečem, da stvar razumem. Gre za nepoznavanje cestno prometnih predpisov in čredni nagon, zato se pač večina voznikov vozi napačno. Tu pa pride do zanimivega preobrata, ki presega mojo sposobnost logičnega razmišljanja in lahko rečem, da mi stvar ni več jasna. Na nasprotni strani tega križišča, torej na izvozu iz avtoceste se vozniki za vožnjo naravnost razvrščajo pravilno, torej na desno stran. In upam si trditi, da je temu tako v več kot 90 % primerih in da so to verjetno ti isti vozniki, ki 20 metrov stran kršijo zakon, verjetno nevede.

Kaj ostali mislite o tem?