Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Dejan29D
Nov uporabnik

Golf 2 avtomatik

Napisal/-a Dejan29D Ne sep 21, 2014 1:20 pm

Živjo.

Zanima me, kaks e avtomatik kj voz, kr ga še nikol v življenju nism vozu,...

Tale ma tko predstave na ročici

P
R
N
0
2
1

In kaj je finta, da ne bom kj poškodval?

P=
R= vzratno
N= prosti tek?
0
2
1

Na ročki se pritisne gumb ter se prestavi,.. Sam kaj pa 0 1 2? al to se kr samo al morm z 0 v 1, 2 prestavljat?
Kaj pa ko počakam, nič sklopke, sam premza?

No če mi kdo mal razlož te finte, k se grem pol mal vozit:)

br3mz1
Nov uporabnik

Re: Golf 2 avtomatik

Napisal/-a br3mz1 Ne sep 21, 2014 1:58 pm

P=park (prestavis v to prestavo, ko avto miruje in ne rabis dajat rocne, prav tako das v to prestavo, ko ugasnes avto in parkiras - dokler ne das v P, vecino vozil ne pusti, da bi izvlekel kontaktni kljuc)
R=revers oz. vzratna prestava
N=neutral-kot prosti tek pri navadnem menjalniku
0 ne obstaja, verjwtno je tisto D = drive. Pri normalni voznji imas v D in avto sam iz izbira prestave
1=menjalnik ne prestavi v visjo prestavo kot samo v 1 - uporabno pri kaksni strmih spustih
2=ne prestavi v visjo oz. izkljucno samo 1. In 2. Prestavo.

S sklopko se ne obremenjuj. Pomembno je samo to, da vozilo popolnoma miruje, ko orestavljas v P, ali iz R v D in obratno - ob tem MORAS drzati pritisnjeno zavoro.

Na kratko je to to.

Lp,
Bremzi

lovec1990
Novinec

Napisal/-a lovec1990 Po sep 22, 2014 7:24 am

pa pazi da ne boš sklopke stisnu kakor sem jo jaz na parkirišču ko sem hotel v drugo šaltat sam v resnici sem pa bremzo stisnu :D

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox Po sep 22, 2014 8:49 am

ja levo nogo kar pozabi in jo imej lepo parkirano ob strani... :D

Ko sem se pred leti še kot dijak prvič srečal z avtomatikom sem z levo nogo stisnil bremzo kot bi sklopko (do konca) in sem skoraj z nosom razbil prednjo šipo :mrgreen:
Chuck Norris je enkrat prišel dvakrat

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po sep 22, 2014 8:52 am

Levo nogo daš pod sedež.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Po sep 22, 2014 9:02 am

ban je napisal/-a:Levo nogo daš pod sedež.

Ja, se mi zdi, da smo se s sprednjim steklom vsi srečali ob prvi vožnji avtomatika :lol: .
Tako da je ta predlog edini, ki ti to prepreči. Pa niti ni problem s tem, če si sam, problem je, če je nekdo zadaj, ga skoraj sigurno dobiš v rit.
Še več pametovanj na Mtl blog.

Dejan29D
Nov uporabnik

Napisal/-a Dejan29D Po sep 22, 2014 7:35 pm

Ej br3mz1 hvala ti, čist brez problema je šla vožnja,..

Sam je pa hudir, k tale leva desna noga,.. :D Nepredstavljivo je, da bi bla leva noga skos prosta,.. nevem čudn je no, levo bi dal kr avtomatsko na zavoro, da nebi bla prosta.
Zadnjič spremenil Dejan29D, dne Po sep 22, 2014 7:48 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po sep 22, 2014 7:41 pm

A avto z ročnim menjalnikom tud z levo bremzaš?? NE!! Pri avtomatiku leva noga NE dela! Maš jo na koloteku,armaturi al pa od začetka tam nekje pri sedežu nikakor pa ne na zavori.

Uporabniški avatar
mercury1946
Nov uporabnik

Napisal/-a mercury1946 Po sep 22, 2014 9:51 pm

čare je napisal/-a:A avto z ročnim menjalnikom tud z levo bremzaš?? NE!! Pri avtomatiku leva noga NE dela! Maš jo na koloteku,armaturi al pa od začetka tam nekje pri sedežu nikakor pa ne na zavori.

Nima veze to, refleksno pritisnes na bremzo k smo vsi navajeni da nikol ni pri miru. Tut men se je zgodilo da sm grdo pritisnil na bremzo ceprav sm v glavi cel cas razmisljal da nesmem uporabljati leve noge...
Slika

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To sep 23, 2014 6:42 am

mercury1946 je napisal/-a:
čare je napisal/-a:A avto z ročnim menjalnikom tud z levo bremzaš?? NE!! Pri avtomatiku leva noga NE dela! Maš jo na koloteku,armaturi al pa od začetka tam nekje pri sedežu nikakor pa ne na zavori.

Nima veze to, refleksno pritisnes na bremzo k smo vsi navajeni da nikol ni pri miru. Tut men se je zgodilo da sm grdo pritisnil na bremzo ceprav sm v glavi cel cas razmisljal da nesmem uporabljati leve noge...

Drži, vsi smo to naredili. Je pa tudi res, da po nekaj km se navadiš da leva nima dela, do takrat pa lahko le upaš, da ne povzročiš kakšnega naleta od zadaj.

Ko se enkrat sprostiš in pride avtomatika malce v kri hitro ugotoviš da ima kup prednosti: nič visenja na sklopki in cukanja pri vožnji v počasni koloni, lažje speljevanje v klanec, mehko skoraj neopazno pretikanje in vsaj zame največja prednost - desna roka lahko počiva na kolenu sopotnice namesto na prestavni ročici :D

Sicer pa se je pri avtomatiku treba navaditi malce počasnejšega speljevanja - kar s časoma kompenziraš tako da dodaš plin trenutek prej kot pri ročnem menjalniku. Tudi zaviranje je malce drugačno, saj je zavorna moč motorja manjša, prav tako ni možno pretikati v nižjo prestavo da bi si pomagal zavirati (razen v ročnem načinu pri novejših avtomatikah)... Nekaj malenkosti, ki terjajo manjš prilagoditve v slogu vožnje.

Pod črto, vsaj zame osebno velik plus pri vsakdanji vožnji, za postavljanje rekordov na pisti pa vseeno prisegam na ročno klasiko.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis To sep 23, 2014 7:13 am

enkrat ko ti pride v kri avtomatika je to-to.

za test predlagam, da se zapelješ po ravni cesti ( brez prometa) in zabremzaš z levo nogo in ti bo hitro prišlo v glavo, da levo nogo odmisliš med vožnjo =P vem sem probal :lol:

drugače pa čestitke za klasiko - golf 2 automatik.

Uporabniški avatar
Mister Twister
Novinec

Kraj: kamnik

Napisal/-a Mister Twister To sep 23, 2014 8:45 am

Ko je ravno tema o avtomatikih....
Zanima me kako vozite v križiščih, če ste recimo ravno naleteli na rdečo, drižite bremzo 30-60 sekund ali prestaite v P ? Kaj je boljše za sam menjalnik?

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox To sep 23, 2014 9:10 am

držiš bremzo...to je tudi smisel avtomatika da se ne obremenjuješ s prestavljanjem :)

Če stojim dlje časa potem pa jaz prestavim v P da preveč ne trpi noga.. uživaj luksuz če ga imaš na voljo =P
Chuck Norris je enkrat prišel dvakrat

lovec1990
Novinec

Napisal/-a lovec1990 To sep 23, 2014 9:30 am

glede križišča se drži bremzo, če ima pa avto hold funkcijo ti pa ni nič treba tišat in samo gas daš ko se zelena prižge.

moraš pa natrenirat desno nogo glede gasa ker z njo uravnavaš tudi šaltanje avtomatika in bremzanje

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To sep 23, 2014 10:01 am

Mister Twister je napisal/-a:Ko je ravno tema o avtomatikih....
Zanima me kako vozite v križiščih, če ste recimo ravno naleteli na rdečo, drižite bremzo 30-60 sekund ali prestaite v P ? Kaj je boljše za sam menjalnik?

jaz držim bremzo.

lovec1990 je napisal/-a:glede križišča se drži bremzo, če ima pa avto hold funkcijo ti pa ni nič treba tišat in samo gas daš ko se zelena prižge.

moraš pa natrenirat desno nogo glede gasa ker z njo uravnavaš tudi šaltanje avtomatika in bremzanje

avtohold se "vklopi" če je dovolj velik naklon...če misliva na isto zadevo.

lovec1990
Novinec

Napisal/-a lovec1990 To sep 23, 2014 10:13 am

adis ne misliva isto zadevo ta se vključi takoj ko se ustaviš na ravnini in ti ni treba bremzo držat

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl To sep 23, 2014 11:33 am

Ko se jaz imel priložnost peljat automatika,sem tudi moral tiščat levo nogo pod sedež,ampak,ne zato,ker bi rad bremzal s levo (tega tudi nobeden v resnici ne počne),ampak zato,ker v kakšni bolj kritični situaciji iščemo kuplungo.Enostavno pozabimo,da je automatik in bi radi šaltali ročno,to pa zahteva levo nogo.bremza pri automatiku pa je duplo širša in nehote jo pohodiš.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To sep 23, 2014 1:37 pm

Na avtomatika se navadiš hitreje kot potem spet nazaj, meni se je že zgodilo, da sem zaverglal avto v prestavi brez pritisnjene sklopke, tako sem že razvajen z avtomatikom.

V bistvo bo to zelo zelo velik problem (strošek) ko bo treba kupovati nov avto, ker enostavno nočem več ročnega menjalnika.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 To sep 23, 2014 9:05 pm

tristan01 je napisal/-a:Sicer pa se je pri avtomatiku treba navaditi malce počasnejšega speljevanja - kar s časoma kompenziraš tako da dodaš plin trenutek prej kot pri ročnem menjalniku.

Tole mi pa ni jasno. Z avtomatikom veliko hitreje spelješ, kot pa 99.6% voznikov z ročnimi menjalniki, ki ponavadi še prvo iščejo, ko si z avtomatikom že pri naslednjem križišču pa tudi z menjavanjem v višje prestave izgubijo nekaj trenutkov proti avtomatiku.

Mister Twister je napisal/-a:Ko je ravno tema o avtomatikih....

Držim zavoro. Zakaj bi pretikal v P? Avtomatik imam zato, da mi ni potrebno pretikati po nepotrebnem. Menjalniki so narejeni tako, da lahko držiš zavoro in mu to nič ne škoduje.

tristan01 je napisal/-a:
mercury1946 je napisal/-a:

Drži, vsi smo to naredili. J

Ne, nismo vsi. ;)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To sep 23, 2014 10:53 pm

Ti si verjetno še v zibki imel ameriški avtek na pedala - seveda avtomatik ;) :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov