Debate, ki niso vezane na ostala področja...

RobiG96
Nov uporabnik

Varna vožnja Vransko

Napisal/-a RobiG96 Ne okt 05, 2014 4:05 pm

Zdravo,

v četrtek imam tečaj varne vožnje + delavnico Triglav mladi ( baje od 10.00 do 20.00- 10ur :O )... Iz vaših izkušenj me zanima kako je tam oz. kaj lahko pričakujem od tečaja... Grem s svojim avtom s katerim se vozim vsak dan Kia CeedSW 2009 /samo ABS brez ESP kar se avta tiče me ne skrbi je ok razen gum mam še prve Michelinke stare 5 let tam 1.8mm profila skratka zadnjo sezono in me zanima ali lahko kaj komplicirajo? Pri vsakodnjevni vožnji se seveda opazi da niso nove vendar solidno primejo za svojo iztrošenost... Zanima me tudi koliko goriva gre na tem tečaju, obraba avta ipd...

Hvala

Scorp84
Stalni uporabnik

Re: Varna vožnja Vransko

Napisal/-a Scorp84 Ne okt 05, 2014 5:14 pm

Šel boš čez lažji tečaj.. vozili boste tam okol 30 km/h, kje tudi 50km/h, izjema kao simulacija hitre/avto ceste, kjer moreš držat 2sek razmaka in gledajo reakcije, pri zaviranju. Tam se zna zapeljati tudi čez 100 km/h. Kakšne obrabe ne pričakuj, ker se bo šlo z nizko hitrostjo + mokra podlaga, pa gladka podlaga. Nič kritičnega. Edino priporočam, da nimaš nič v prtljažniku in na sedežih. Če boš, kaj imel, naj bo pritrjeno. Drugače bo vse premetavalo po avtomobilu.
Glede gum, ne bojo kaj dost gledali, sam pogledali, ko se bojo pogovarjali. Pa tam je asfalt kokr tolk nov, predvidevam da se ni veliko obrabil v teh letih in gume lepo primejo, tudi na mokrem. Boš pa imel težave, ko boš zaviral/obračal na gladki,mokri podlagi, zdaj spet odvisno od gume, katere imaš...

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Ne okt 05, 2014 5:38 pm

Aha hvala, gume so Michelin Energy saver 205/55 R16. Kolk se pa kej bencina porabi tam?

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne okt 05, 2014 5:40 pm

Ne it z rezervo pa konec.

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Ne okt 05, 2014 5:43 pm

hahehihoh je napisal/-a:Ne it z rezervo pa konec.

to itak hehe... tko 100km mam poti tja/domov ostalo pa za tam grem pa s 3/4 tanka ce pa tolk zakurim spodi mam pa lukno v tanku oz. me naj pa kr oni nazaj domov spravjo oz. asistenca :D

ysrxdtczvgu
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a ysrxdtczvgu Ne okt 05, 2014 6:06 pm

Lp,

sem bil ravno septembra spodaj. Pokuriš približno toliko kot bi naredil 100 km mešanega ciklusa tako da ni pretirano veliko (seveda odvisno od avta) :)
Če gum nimaš dobrih to ni problem, vendar pričakuj da bo inštruktor to defenitivno opazil. Vsaj pri meni in drugih udeležencih v moji skupini je brez problema povedal katere gume so slabše :D Obrabe avta ni nikjer, niti ni možnosti poškodbe avtomobila če te to skrbi. Sledi navodilom in ne bo ti hudega.
Kar se tiče ESP-ja ga ne potrebuješ ABS pa je vsekakor nujen. Če imaš še kakšne pomisleke na dan z besedo :D

Lep pozdrav,
Andry
Programmers - an organism that turns coffee into software.

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Ne okt 05, 2014 6:09 pm

Gume bi mogle biti ok, sam ne biti presenečen, ko bo simulacija zaviranja na snegu in prideš do suhega asfalta. Tam smo vsi imel probleme k smo mel širše gume, tisti k so pa mel ozke, pa so bp ustavljali na polovici. Eden je celo mel zimske gor in je dobesedno skoraj na začetku ustavil.

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel Ne okt 05, 2014 6:21 pm

ysrxdtczvgu je napisal/-a:... Obrabe avta ni nikjer, niti ni možnosti poškodbe avtomobila če te to skrbi...

Khm, meni se je ena tetka v 50ih zaletela v zadek, ko smo stal v vrsti... :D

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Ne okt 05, 2014 6:29 pm

weasel je napisal/-a:
ysrxdtczvgu je napisal/-a:... Obrabe avta ni nikjer, niti ni možnosti poškodbe avtomobila če te to skrbi...

Khm, meni se je ena tetka v 50ih zaletela v zadek, ko smo stal v vrsti... :D

Dobro, če maš srečo imaš pač srečo :D Pri nas je vse potekalo brez problema. Tut prvič slišim da je kdo imel kakršne koli probleme :D
Kako pa? Močno al kako? Škoda na avtu?

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Ne okt 05, 2014 7:26 pm

Aha predvidevam da inštruktor samo opozori na slabi gume in da zaradi tega lahko nadaljuješ s tečajem... Da bi se mi kakšna tetka 50ih zaletela me ne skrbi ker tu smo vozniki do 21 let saj se gre za tečaj voznikov začetnikov da nam podaljšajo vozniško razen če je res kakšna starejša gospa delala šele sedaj izpit :D

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Ne okt 05, 2014 7:30 pm

RobiG96 je napisal/-a:Aha predvidevam da inštruktor samo opozori na slabi gume in da zaradi tega lahko nadaljuješ s tečajem... Da bi se mi kakšna tetka 50ih zaletela me ne skrbi ker tu smo vozniki do 21 let saj se gre za tečaj voznikov začetnikov da nam podaljšajo vozniško razen če je res kakšna starejša gospa delala šele sedaj izpit :D

Opozori ja, nadaljuješ nato brez problema :D

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Ne okt 05, 2014 7:48 pm

Hvala za vse odgovore. Kakšen pa je potek ko pridem tja tisto predavanje ? Ali je bil kdo od vas mogoče na delavnici triglav mladi kaj sploh tam predavajo?

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Ne okt 05, 2014 7:53 pm

Greš tja, se prijaviš da si tam ona te obkljuka s seznama. Oddaš list, ki si ga dobil ob pridobljenem vozniškem dovoljenjem (ne pozabi ga!!). Počakaš na predavanje, cca. 3 ure potem je kosilo nato pa vožnja na poligonu. Osebno mi je čas kar minil, vsaj na poligonu :D
Na triglavovi delavnici pa nisem bil, niti nevem kako poteka.

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Ne okt 05, 2014 7:59 pm

ysrxdtczvgu je napisal/-a:Greš tja, se prijaviš da si tam ona te obkljuka s seznama. Oddaš list, ki si ga dobil ob pridobljenem vozniškem dovoljenjem (ne pozabi ga!!). Počakaš na predavanje, cca. 3 ure potem je kosilo nato pa vožnja na poligonu. Osebno mi je čas kar minil, vsaj na poligonu :D

Aha hvala, papirje si bom dan pred tem dal v avto da ne pozabim :D kako pa je s kosilom se ga splača tam vzet ( 6,80€ če je to nek konkreten obrok je ql) al se bol splača kam ven odpelat na malico v kako gostilno tko kot hodijo delavci zunaj za 4€ na golaž npr. če je dovolj časa?

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla Ne okt 05, 2014 8:05 pm

Zakaj vlečete svoje avte tam.tečaj z njihovim golfom stane komplet 150 eur.

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Ne okt 05, 2014 8:11 pm

RobiG96 je napisal/-a:
ysrxdtczvgu je napisal/-a:Greš tja, se prijaviš da si tam ona te obkljuka s seznama. Oddaš list, ki si ga dobil ob pridobljenem vozniškem dovoljenjem (ne pozabi ga!!). Počakaš na predavanje, cca. 3 ure potem je kosilo nato pa vožnja na poligonu. Osebno mi je čas kar minil, vsaj na poligonu :D

Aha hvala, papirje si bom dan pred tem dal v avto da ne pozabim :D kako pa je s kosilom se ga splača tam vzet ( 6,80€ če je to nek konkreten obrok je ql) al se bol splača kam ven odpelat na malico v kako gostilno tko kot hodijo delavci zunaj za 4€ na golaž npr. če je dovolj časa?

Pomoje se bol splača tam vzet kosilo ker tam v bližini vsaj sam nisem videl restavracije. Kosilo je dobro pa tudi naješ se ker si lahko izbereš sam kaj boš jedel. Naprimer sam sem imel 2 porciji riža ter 1 krompirja pa 6 čevapčičev in 2 pohana zrezka ter 1 kuhanega v omaki. (Upam da ne izpadem preveč požrešen :D )

gaszajla je napisal/-a:Zakaj vlečete svoje avte tam.tečaj z njihovim golfom stane komplet 150 eur.

Tudi sam sem si izposodil avto skupaj s punco. Dobila sva Pola in morem rečt da je bil super. Cena je bila 159 € in nekaj centov.
Zadnjič spremenil ysrxdtczvgu, dne Ne okt 05, 2014 8:14 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Ne okt 05, 2014 8:12 pm

gaszajla je napisal/-a:Zakaj vlečete svoje avte tam.tečaj z njihovim golfom stane komplet 150 eur.

Ni res 125 je tecaj avto na enega je dodatnih 49€ kar je kar lep denar glede na to da imam svoj avto ki bi mi u tem primeru spodaj stal na parkingu...

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Ne okt 05, 2014 8:51 pm

Ta tečaj varne vožnje za voznike začetnike je zelo dobra poteza, saj mlademu vozniku vsaj malo pokaže, kako se avto obnaša v kočljivih situacijah. Sam sem šel neobvezno na dva tečaja, prvi v Avstriji, ker še ni bilo centra na Vranskem, drugi na Vranskem.

Poraba goriva, obraba avtomobila in gum naj te ne skrbi. Kot so že napisali, ne it s praznim tankom, jaz kakšne bistvene porabe nisem opazil. Obraba gum bo tudi minimalna, saj ni nekih hudih manevrov in več gum porabiš če greš hitro na Vršič. Zakaj iti s svojim avtomobilom? Zato, ker si ga navajen. Ker veš kako se ponavadi obnaša, točno boš videl kaj je drugače in konec koncev, s tem avtom se boš predvidoma vozil še naprej. zato so izkušnje pridobljene na svojem avtomobilu največ vredne. Uporaba njihovega avtomobila naj bo le izjema, če nimaš svojega avtomobila.
Slika

KokiT
Nov uporabnik

Kraj: Koroška

Napisal/-a KokiT Ne okt 05, 2014 8:56 pm

RobiG96 je napisal/-a:Hvala za vse odgovore. Kakšen pa je potek ko pridem tja tisto predavanje ? Ali je bil kdo od vas mogoče na delavnici triglav mladi kaj sploh tam predavajo?

Na delavnici triglav mladi smo mi imeli najprej predavanje o zavarovalnici 1-2 uri (do kakšnih stroškov krije zavarovalnica, kdaj vse velja zavarovanje, kako izgledajo razni dokumenti, ki jih je potrebno izpolniti ob primeru nesreče,...), nato pa smo še odpeljali eno dodatno vajo na poligonu (okoli 1 uro).
VW Golf Mk.5

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Ne okt 05, 2014 10:23 pm

Kot je Mate povedal, tudi tam najraje vidijo, da si z svojim avtomobilom. Ker ko pride, do situacije, veš kako se tvoj avto obnaša...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov