Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

dizel velik onesnaževalec?????

Napisal/-a moj-avto Sr okt 22, 2014 9:08 am

Sem prebral članek na RTV SLO http://www.rtvslo.si/zabava/avtomobilnost/novice/realne-emisije-novih-dizlov-sedemkrat-nad-mejo-dovoljenega/349090 o škodljivosti vozil na diselski pogon na okolje in ljudi.
Ali je možno, da kar piše v članku??????
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Re: disel velik onesnaževalec?????

Napisal/-a nebivedu Sr okt 22, 2014 9:17 am

Seveda, zakaj misliš, da na japonskem dizli ne smejo po mestih vozit (je prepovedano po zakonu).

Ker svinjajo okolico in ozračje veliko bolj kot bencinarji.

Jaz bi jih v sloveniji sploh prepovedal.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr okt 22, 2014 9:35 am

nebivedu je napisal/-a:Seveda, zakaj misliš, da na japonskem dizli ne smejo po mestih vozit (je prepovedano po zakonu).

Ker svinjajo okolico in ozračje veliko bolj kot bencinarji.

Preberi si raziskave in pa tudi na youtube mas primerjavo TDI vs TSI. In bencinar v zrak spusti veliko vec skodljivih delcev
Jaz bi jih v sloveniji sploh prepovedal.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr okt 22, 2014 9:51 am

MBtouran je napisal/-a:Preberi si raziskave in pa tudi na youtube mas primerjavo TDI vs TSI. In bencinar v zrak spusti veliko vec skodljivih delcev

Dej ne nakladaj. Sej so že sami proizvajalci priznali, da dizel veliko bolj onesnažuje. Hkrati pa spušča rakotvorne trde delce v zrak, kljub stotim filtrom, ki so jih v dizle namontirali v zadnjih letih.

Pač je treba priznat, da nas lastniki z dizli zastrupljate.

borut.z
Novinec

Kraj: okolica Lj

Napisal/-a borut.z Sr okt 22, 2014 10:26 am

re-mbtouran: tle gor ste pa res eni s pametjo skregani, da bi dizel manj onesnaževal okolje kot benciner je pa bosa. Ko sem na youtubu gledal sistem volkswagen common raila, ker sem kupil dizla, sem po naključju našel tale video, ki nima veze z vw sicer. Lepo pa kaže kako dizli sploh ne onesnažujejo okolje. Seveda je zadnji stavek sarkastično napisan.

http://www.youtube.com/watch?v=Kcm4WV-s ... M30_ZPS_YA

Je pa res da z dpf filtrom, egr ventili itd. se nivo onesnaževanja pri dizlih zmanjšuje, kar je dobro za vse nas.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr okt 22, 2014 10:42 am

Dizli in bencinarji bodo onesnaževali točno toliko kot je z regulacijo in samim (goljufivim) testiranjem izpustov dovoljeno. EURO standard je bil in še vedno je bolj popustljiv pri emisiji dizlov, kaj se dejansko vozi po cesti je pa spet čisto druga stvar (DPF delete, EGR delete ...).
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr okt 22, 2014 10:50 am

Iz ene druge teme
esem je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:Bencinar bo imel DPF ko bo euro16, dizel pa 8xDPF =P :mrgreen:

Kot je že napisano, plin za štedilnik, dizel za delovne stroje, bencin za :vrum :mrgreen:

Trenutno imajo benc motorji precej več trdih delcev, zato se bo to kmalu spremenilo (ne šele pri euro 16)

Autobild.si je napisal/-a:Če ste spremljali naš portal, potem vam je znano, da je Tehnični komite za motorna vozila EU dovolil do leta 2017 proizvodnjo bencinskih motorjev, ki vsebujejo zelo visoke količine trdih delcev v izpuhu. V izpuhu bencinskih motorjev bo namreč lahko do leta 2017 10-krat več tdih delcev, kot pri dizelskih motorjev.

AssKicker
Stalni uporabnik

Re: dizel velik onesnaževalec?????

Napisal/-a AssKicker Sr okt 22, 2014 11:12 am

Z naslednjim letom bodo dizli v sloveniji bolj okolju prijazni, saj bodo na tehničnih pregledih začeli pregledovati, ali vozilo ima še dpf filter gor. Če je dpf odstranjen, vozilo ni tehnično brezhibno... In glede na stroške se marsikdo nebo več igral s tem.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr okt 22, 2014 12:24 pm

nebivedu je napisal/-a:
MBtouran je napisal/-a:Preberi si raziskave in pa tudi na youtube mas primerjavo TDI vs TSI. In bencinar v zrak spusti veliko vec skodljivih delcev

Dej ne nakladaj. Sej so že sami proizvajalci priznali, da dizel veliko bolj onesnažuje. Hkrati pa spušča rakotvorne trde delce v zrak, kljub stotim filtrom, ki so jih v dizle namontirali v zadnjih letih.

ko najdem link prilepim. bila je avtoodaja na kabel1. boli me k... ce koga zastrupljam z dizlom. drugi me z tobakom

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr okt 22, 2014 12:30 pm

http://www.kleinezeitung.at/steiermark/ ... -pkw.story

evo en primer. v google ali youtube vtipkaj feinstaub benzin gege diesel in bos dobil veliko potrditev moje izjave

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr okt 22, 2014 12:35 pm

Tudi dpf filter spušča trde delce skozi, tako da onesnaževanje bo ostalo.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr okt 22, 2014 12:37 pm

nebivedu je napisal/-a:Tudi dpf filter spušča trde delce skozi, tako da onesnaževanje bo ostalo.

noben ne govori da dizel ne onesnazuje. govora je bilo da bencinci z direktnim vbrizgom bolj onesnazujejo kot dizli pa ste zaceli z pametovanjem.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr okt 22, 2014 12:48 pm

Rešitev je na dlani, ne kupiš bencinarja z direktnim vbrizgom :lol:

Še enkrat, ves problem je regulacija, vse se da očistit, kakšno vzdrževanje in stroške to potegne je pa spet druga zgodba.

MadIggy
Novinec

Napisal/-a MadIggy Sr okt 22, 2014 12:51 pm

Znano je Toyotino stališče, da so dizli mrtva točka v razvoju in da počasi ukinjajo proizvodnjo. že tako jih proizvajajo samo za osebne avtomobile v evropi. Nekje sem enkrat prebral, da je pred leti v pogajanjih za te EURO standarde emisij zagovarjala stališče, da bi morali standarte razširit in še bolj zaostrit. S tem bi po vzoru Japonske dizle v evropi ukinli. Takrat so jih iz pogajanj izključili...

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr okt 22, 2014 12:57 pm

Čisto mrtvi verjetno niso, tudi na japonskem se prodajajo dizli, Mazda je tu dokaj uspešna. Zanimivo pa je, da ti isti Mazdini motorji niso dovolj čisti za Kalifornijske standarde. Mogoče so pa Japonci tudi malo patrioti ko se gre za domačega proizvajalca.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr okt 22, 2014 2:50 pm

J.McLane je napisal/-a:Čisto mrtvi verjetno niso, tudi na japonskem se prodajajo dizli, Mazda je tu dokaj uspešna. Zanimivo pa je, da ti isti Mazdini motorji niso dovolj čisti za Kalifornijske standarde. Mogoče so pa Japonci tudi malo patrioti ko se gre za domačega proizvajalca.

Se prodajajo na podeželje, v mesta sigurno ne. Enako je v Bruslju, dizlov je zelo malo, večinoma so bencinarji do prostornine 1.6 litra. Recimo v bruslju za BMW 320 bencinar plačaš ekološko takso okoli 2000 evrov vsako leto pri registraciji, za 320 dizel pa 2400 evrov. Potem pa že zavarovanje in cestnina ter ostalo, tako da te pride za te avte okoli 4000 do 4500 evrov letnih stroškov samo da se lahko voziš - kje so potem še servisi in ostalo.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr okt 22, 2014 3:02 pm

Dizel z EURO 6 ne vem zakaj bi bolj osnaževal kot bencin EURO 6? Vem, da bencinarji več CO2-ja spustijo v zrak kot dizli iste moči ostalo pa nimam veliko pojma, ker me ne zanima veliko
Lp

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr okt 22, 2014 3:05 pm

nebivedu je napisal/-a:v Bruslju, dizlov je zelo malo, večinoma so bencinarji do prostornine 1.6 litra.

Ne vem, sem vsake toliko časa tam, pa se mi zdi da na cesti (zlasti rush hour zjutraj in zvečer) da se vozijo skoraj samo v dizlih...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 22, 2014 3:07 pm

nebivedu je napisal/-a:

In vam med drugim tudi pripeljemo praktično vse takšne in drugačne dobrine v podjetja, trgovine, na dom, ... Prejšnji teden sem pol Evrope zastrupljal, ko sem iz juga Slovenije šel na sever Avstrije in odpeljal (resnično) nujno pošiljko zdravil v København.

Če že moraliziraš, se zamisli, koliko izpustov gre (oz. je šlo) po nepotrebnem v zrak, ker se ti voziš z avtom, ki ima precej višjo porabo, kot bi to za tvoje potrebe bilo nujno (tudi večjo težo>večjo obrabo gum, cest ipd.) in je bil uvožen k nam iz drugega kontinenta. Z dizli se za osebne namene vozimo predvsem iz finančnih razlogov, ti se s potratnim avtom, ker ti tako pač paše. Mogoče bi bilo zanimivo naredit primerjavo onesnaževanja dizla z DPF filtrom, ki pri kombinirani vožnji pije 5l, pri relacijski lahko tudi pod 4 in tvojega avta, me prav zanima kdo lahko v koga kaže s prstom. ;)

Če se ne motim, vas je tukaj kar nekaj, ki se tako ali drugače spoznate na proces pridobivanja bencina in dizla, tako da bi bilo zanimivo slišat tudi okvirno primerjavo med pridobivanjem in vplivom na okolje pri le tem. A nam ne forsirajo dizelsko gorivo, poleg njegove "nujnosti" v tovornem prometu, tudi zaradi samega procesa pridobivanja iz surove nafte?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Sr okt 22, 2014 3:22 pm

moj-avto je napisal/-a:Sem prebral članek na RTV SLO http://www.rtvslo.si/zabava/avtomobilnost/novice/realne-emisije-novih-dizlov-sedemkrat-nad-mejo-dovoljenega/349090 o škodljivosti vozil na diselski pogon na okolje in ljudi.
Ali je možno, da kar piše v članku??????

Pa kaj ti še vedno verjameš, da je dizelski smrad bolj čist od bencinarja?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov