Vi-ejt,Vi-ejt-Vi-ejt
Meni osebno bi bilo super da imam eno ZEV drkalico ala Renault Zoe - čisto super pokrije vse moje dnevne potrebe, pa da imam potem coupeja samo za vikend vožnje. Sej načeloma bo šlo itak počasi; najprej plug-in in drugi hibridi šele nato potem full EV. Zdej aku proizvodnja je res "usrana" zadeva, ampak ena tehnologija, katero bi recimo nekdo kot je Tesla lahko šel vnovčit je recimo tehnologija proizvodnje na podlagi industrijske konoplje:
http://reset.me/story/hemp-supercapacitor/Seveda se bo vse bremzalo okoli elektrifikacije do onemoglosti, kajti naša odvisnost od črnega zlata predstavlja miljarde dobička za določene in le-ti ne bodo gledali vse skupaj križem rok.
Drugače pa razen zvoka, ne vidim prednosti motorja z notranjim izgorevanjem. Elektromotorji nudijo maksimalen navor praktično že od nule, 4x4 in torque vectoring je izvedljiv brez kakršnihkoli diferencijalov ipd - potrebna je le postavitev elektromotorjev in software, ki to uravnava.
Hecno je da smo v zgodovini sploh šli na te ropotulje, ker električni avtomobili so bili na voljo že pred prvo svetovno vojno - da smo do danes terali razvoj, bog si ga vedi kje bi že bili sedaj.
Enkrat bo, ampak res počasi - pomoje se bodo naši otroci in vnuki enkrat čudili s čim smo se mi to vozili

2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi