Napisal/-a FiReboy87 Pe dec 18, 2015 5:15 pm
Rad bi bolje razumel kako stvari delujejo in zato imam eno vprašanje kar se tiče moči in navora pri avtomobilu, saj je glede tega ogromno teorij od raznih ljudi.
Mislim da bo najbolje da dam en primer
Recimo da imaš dva avtomobila, pa bom za primer vzel bmw 320, saj sta zelo podobna in služita dobro temu kar me zanima
Prvi avtomobil je : BMW 320d 163hp 340navora
Drugi avtomobil je : BMW 320i 170hp 210 navora
Teža obeh avtomobilov je praktično identična.
Moje vprašanje je, kakšna je razlika med avtomobiloma, oziroma kakšne prednosti ali slabosti ima keri od teh avtomobilov glede na veliko razliko v navoru medtem ko je moč in teža več al manj ista?
Kar se tiče pospeškov in hitrosti sem se že seznanil z tem da bota avtomobila z isto konjsko močjo in težo nekje imela podobni končni pospešek in končno hitrost, več al manj, ni nekih razlik.
Dizel bo močneje pospešil zaradi večjega narastka, vendar bo pospešek krajši, bencinski motor pa obratno, ampak na koncu se nekje izenači.
Zanima pa me razlika oziroma prednost ali slabost večjega ali manjšega navora pri isti konjski moči, torej v tem primeru tega dizla in bencinskega BMWja.
Slišal sem par teorij glede tega, in sicer:
1. BMW 320d bi v tem primeru zaradi večjega navora imel prednost v hribih, lažje bi pospeševal v hrib oziroma manjša bi bila izguba moči zaradi vzpona, je to res? Sicer v teoriji bi res večji navor naj imel večji zagon, ampak ni nekako tako da je moč tista katera najbolj vpliva na samo surovo moč, tudi pospešek je najmočnejši v obratih kje so največje konjske moči, torej v tem primeru če bi oba avtomobila imela obrate pri največji moči naj nebi bilo razlike v izgubi moči v hrib, ali se motim?
2. BMW 320d bi zaradi večjega navora naj imel manjšo zgubo moči tem bolj je obtežen, torej če bi v oba avtomobila naložil 500kg bi bmw 320d imel manjšo izgubo moči, zaradi navora. Ampak spet kot prvi primer, a ni ravno moč tista ki najbolj vpliva na to kakšna je moč?
Rad bi dejansko razumel če je sploh kakšna razlika oziroma če so sploh kakšne prednosti ali slabosti večjega navora pri istih konjskih močeh in isti teži.